Serbest oyun geliştiricisi; telefon, tablet ya da bilgisayarda oynanmak üzere oyunların oluşturulmasında etkili olan isimlerdir. Günümüzün özellikle dikkat çeken mesleklerinden birisidir.
Oyun geliştirmeye başlamayı düşünüyorsanız, izleyebileceğiniz farklı yollar vardır: tam zamanlı bir oyun geliştirme rolü bulmaya çalışabilir veya serbest çalışabilirsiniz. Tam zamanlı çalışmanın faydaları olsa da serbest oyun geliştiricisi olmak, kendi saatlerinizi belirlemek veya tamamen uzaktan çalışmak gibi esneklikler sunabilir.
Bununla birlikte, bir Oyun Geliştiricisi olmanın (özellikle serbest oyun geliştiricisi olmanın) nüansları vardır. Oyun Geliştiricilerinin ne yaptığına, biri olmak için ihtiyaç duyacağınız niteliklere bir göz atalım ve serbest oyun geliştiricisi olarak nasıl kariyer inşa edeceğinizi ele alalım.
Bu Yazıda Neler Var?
- Oyun Geliştiricileri Ne Yapar?
- Oyun Geliştiricilerinin Hangi Niteliklere İhtiyacı Vardır?
- Serbest Çalışmak ve Tam Zamanlı Çalışmak
- Serbest Oyun Geliştiricisi Olarak İş Nasıl Bulunur?
- Serbest Meslek Oyun Geliştiricisi Olmak İsteyenlere Mesleki Tavsiyeler
- Serbest Oyun Geliştiricisi Kaç Saat Çalışır?
- Serbest Oyun Geliştiricisi Ne Kadar Kazanır?
Oyun Geliştiricileri Ne Yapar?
Oyun Geliştiricileri; cep telefonlarında, tabletlerde, masaüstü bilgisayarlarda ve oyun konsollarında oynanan bilgisayar ve video oyunları için konseptler ve tasarımlar oluşturur. Ayrıca geliştirmenin teknik tarafında da yer alabilirler; bu da oyunu kodlayıp programladıkları, test edip bakımını yaptıkları anlamına gelir.
Geliştiricilerin ayrıca oyunun havası/hissi, ses efektleri, hedef kitlenin kim olduğu, oyunun nasıl pazarlanabileceği ve karakterlerin sanatsal görünümü gibi teknik ve bilgi işlem alanlarının dışında kalan şeylere de dikkat etmesi gerekir.
Oyun Geliştiricilerinin Hangi Niteliklere İhtiyacı Vardır?
Oyun geliştirmenin temel niteliği programlamadır. Bu nedenle, Oyun Geliştiricisi olmak için mutlaka programlama konusunda uzmanlaşmanız gerekir. C++, Java, Python, JavaScript ve HTML5 dahil olmak üzere oyunları kodlamak için en sık kullanılan dillere aşina olmanız gerekir. Aksi taktirde bu sektörde ilerleyemezsiniz.
Bu dillerin ötesinde bir Oyun Geliştiricisi, fikirlerini oyunun deneyimlerine aktarabilmek için matematik ve fizik bilgisine sahip olmalıdır. Geliştiriciler, çalışmalarını nasıl belgeleyeceklerini ve fikirleri hakkında ekiplerle nasıl iletişim kuracaklarını bilmelidirler. Ayrıca, oyun oluşturmak için kullanılan çerçeveler olan Unity ve Unreal gibi oyun motorlarında da ustalaşmalıdırlar.
Oyun Geliştiricisi olarak deneyim kazanmanın birkaç yolu vardır. Potansiyel işverenlere göstermek için kendi oyunlarınızı oluşturabilir ve bunları bir portföye koyabilirsiniz. Ayrıca, bir oyun şirketinde staj veya oyun testçisi rolleriyle deneyim kazanabilirsiniz.
Serbest Çalışmak ve Tam Zamanlı Çalışmak
Aralarındaki en belirgin fark, tam zamanlı çalışan Oyun Geliştiricilerinin yalnızca bulundukları şirketin ürünlerine odaklanmasıdır. Öte yandan Serbest Oyun Geliştiricileri, projeler üzerinde bağımsız olarak çalışır ve zaman içerisinde birçok şirketle iş yapma fırsatı yakalar.
Bir şirkette tam zamanlı çalışanlar, belirli bir amaç için belirli bir programlama türünde uzman olmalarını sağlayabilecek tutarlı bir iş akışından yararlanır. Serbest çalışanların kendilerine verilen işlerin veya projelerin gereksinimlerine bağlı olarak yeni uygulamaları, programlamayı ve çalışma yollarını öğrenmeleri gerekebilir.
Tam zamanlı roller genellikle daha fazla istikrar sağlar ve sonunda bir serbest çalışan olmak istiyorsanız, tam zamanlı bir rolle başlamak deneyim kazanmanıza, bir iş portföyü oluşturmanıza ve bağlantılar kazanmanıza olanak tanır. Bunların tümü serbest çalışma yolunda işinizi kolaylaştırır.
Öte yandan serbest çalışma, üstlendiğiniz projelerde daha fazla esneklik ve daha fazla özerklik gibi bazı harika avantajlara sahiptir. Tek bir projeye odaklanmak yerine çeşitli projelerde çalışmayı seven biriyseniz, serbest çalışmak günlük hayatınızı çeşitlendirmenin iyi bir yoludur. Tam zamanlı bir iş arıyorsanız ve henüz bir iş bulamadıysanız, serbest veya yarı zamanlı çalışma, becerilerinizi sergilemek ve bu arada faturaları ödemek için iyi bir fırsat olabilir.
Serbest Oyun Geliştiricisi Olarak İş Nasıl Bulunur?
Dim Bulb Games’in kurucusu Johnnemann Nordhagen, 2019 yılında Forbes’a verdiği bir röportajda şunu dedi: “Geçmişinizde referans sağlayacak iyi bir çalışmanız yoksa, oyun geliştirme işi bulmaya çalışmak çok zor olabilir.” Deneyimli geliştiriciler itibarlarına, portföylerine ve bağlantılarına göre kolaylıkla iş bulabilirler. Fakat serbest oyun geliştirme konusunda daha yeni olan geliştiriciler iş bulmakta zorlanacaklardır. Upwork, Fiverr ve Freelancer.com gibi proje panolarına göz atmak yararlı olabilir.
Her iki durumda da Serbest Oyun Geliştiricilerinin aslında tek kişilik bir işletme olarak faaliyet gösterdiklerini unutmamaları gerekir. Bu nedenle satış ve finans işlevlerini de üstlenmeleri gerekmektedir. Bu; yeteneklerini pazarlama, gelir vergilerini yönetme, müşterilerden ne kadar ücret alınacağını belirleme, müşterilerle ödeme koşulları gibi konularda anlaşma sağlama da dahil olmak üzere birçok işi tek başlarına yapmaları gerektiği anlamına gelir.
Oyun tasarımcısı David Fried’in 2016’da Quora’ya belirttiği gibi, bir Serbest Oyun Geliştiricisinin bir Bağımsız Oyun Geliştiricisinden farklı olduğuna dikkat etmek de önemlidir. Serbest çalışan bir geliştirici başkaları için çalışırken, bağımsız geliştirici kendi adına çalışır. Fried, Serbest Oyun Geliştiricilerinin işsiz geçebilecek zamanlara hazırlıklı olmaları ve bu zamanları karşılamak için kazançlarından para biriktirmeye çalışmaları gerektiğini de ekliyor.
Serbest Meslek Oyun Geliştiricisi Olmak İsteyenlere Mesleki Tavsiyeler
Günün sonunda, Serbest Oyun Geliştiricisi olarak çalışmak, istikrarlı bir iş akışı sağlama yeteneğinize bağlıdır. Serbest iş kurullarından sosyal medyaya kadar serbest iş bulabileceğiniz çeşitli yerlere açık olun.
Müşteri ve proje bulma şansınızı artırmanın yolu ne mi? Elinizi uzatmadan veya kendinizi tanıtmadan önce kendinizi bir müşterinin yerine koyun. Dokuz yıllık deneyime sahip bir kodlayıcı olan Ehfaz Rezwan’ın dediği gibi: “Sitelerdeki (Upwork ve Fiverr gibi siteler) projelere başvuran çoğu kişi bunu mevcut bir ön yazıyı kopyalayarak/yapıştırarak yapacaktır. Ben bunun yerine müşterinin ne istediğini araştırıyorum. Tam olarak sunmayı planladığım şeyi karmaşık bir şekilde vurgulayarak ayrıntılı bir teklif yazmak için ortalama 3 gün harcıyorum.”
Peki hikâyeden çıkarılacak ders nedir? Serbest Oyun Geliştiricisi olduğunuzda, bu sadece teknik becerilerinizle ilgili değildir. Teklifler yazmaya ve kendinizi düzenli olarak pazarlamaya hazırlanmanız gerekir. Bu nedenle, projeler için genel bir ön yazı veya başvuru göndermek, neler yapabileceğinizi veya özellikle nasıl yapacağınızı göstermez. Projelere proaktif olarak başvurmanın yanı sıra, işe olan özel yaklaşımınızı ve tutkunuzu gösteren profesyonel bir web sitesine sahip olmak da iyi bir fikirdir. Bu, potansiyel müşterilerin dikkatini çekebilir ve sizi rakiplerinizden ayırabilir.
Serbest Oyun Geliştiricisi Kaç Saat Çalışır?
Güncel olarak serbest oyun geliştiricisi olarak mesleki faaliyet gösteren bireylerin çalışma saatleri değişiklik gösterir. Eğer kişi freelancer olarak serbest oyun geliştiricisi ise saatleri daha geniş olmaktadır. Kendi kararına bağlı olarak ve elinde var olan oyun projelerine göre süreleri artmaktadır.
Ancak kişi bir kuruma ve firmaya bağlı olarak çalışıyorsa çalışma saatleri daha net kesinleşebilmektedir. Çalışılan sektör ortak olsa da kişinin kararına bağlı olarak durum değişiklik gösterir. Serbest oyun geliştiricisi saatleri günde en az 6-7 saat olmaktadır.
Serbest Oyun Geliştiricisi Ne Kadar Kazanır?
Serbest oyun geliştiricisi maaşı net değildir. Çünkü kişi freelancer olarak çalıştığında proje başına fiyatlandırma yapmaktadır. Fiyatlandırma esnasında projenin durumuna ve kapsamında göre ücretlendirme değişmektedir. Kuruma bağlı olarak çalışıldığında ise serbest oyun geliştiricisi ortalamaya göre yüksek oynamaktadır.