USD32,50
EURO34,75
JPY0,211800
RUB0,346400
GBP40,63
EURO/USD1,07
BIST9.508,79
GR. ALTIN2.486,04
BTC63.652,24

SEO Analizi İçin Kullanabileceğiniz 5 Araç!

seo analizi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SEO analiz servisi denildiğinde aklınıza bir seçenek gelmemesi çok normal. Unutmayın önemli olan analiz değil; doğru bir analizdir.

Bir site kurulumu sizin için kolay olabilir. Ancak kurulumu yapılan bir sitenin ilerleyişini takip etmek o denli kolay olmayacaktır. Farklı değişkenlere bağlı olan siteler, çeşitli analiz servisleri ile denetlenir. Bu sayede gelişimin ve büyümenin önü açılır.

Analiz dendiğinde büyük çaplı bir kurgu düşünülmelidir. Çünkü yapılan analizler site içi ve site dışı olarak iki kategoride yapılır. Nihayetinde ise çeşitli algoritmaların sitenin gelişimine olan katkısı gözler önüne serilir.

SEO analiz servisi olarak kullanılan araçlar ücretli olduğu gibi ücretsiz olarak da kullanıcıya sunulur. Ödeme aşamasında olduğu gibi işlem ve yeterlilikte de farklılıklar vardır. Dolayısıyla tek bir servis ile yetinilmesinden ziyade farklı servislerden destek alınması önerilir.

SEO Analizi Nedir, Ne İşe Yarar? Ücretsiz Olarak Kullanabileceğiniz 5 Araç!

SEO analizi kurulan sitenin arama motorları gözünden nasıl göründüğünü irdeler. Böylelikle sitenin eksikleri ve varsa hataları tespit edilir.

Site kurulumu kadar bu sitenin devamlılığını sağlamak da önemlidir. Yapılan analizler sayesinde site trafiğini artırmak ve niceliğini yükseltmek de kolay hale gelir. Bu sayede aktif hale gelen sitenin çok daha sağlıklı bir gelişme süreci yaşaması sağlanır.

Bir web sitesinin analiz edilmesi çift yönlüdür. Site içi SEO analizi ve site dışı SEO analizi bu iki koldur. Bir bütünün iki parçası olarak görülen analiz yöntemleri sitenin gelişimini önemli ölçüde destekler.

Site içi analiz yani On Page SEO, sitenin tüm senkronizasyon ve optimizasyon süreçlerini temsil eder. Sitenin ana sayfası, alt sayfaları, içerik ve görselleri de dahil olmak üzere sitede yapılan tüm değişim ve geliştirmeler site içi SEO analizi konusudur.

Off Page SEO, yani site dışı analiz ise sitenin görünürlüğü ile ilgilidir. Arama motorlarında sitenin ne denli üst sırada yer aldığı, rakip analizleri bu şekilde ortaya çıkar. Aynı zamanda backlink kalitesi ve işlevselliği bu analiz ile belli olur.

SEO analiz servisi sayesinde sitelerin iç ve dış analizleri kolaylıkla yapılabilir. Bunun için masaüstü programlar kullanılabildiği gibi aracı bir yazılım da tercih edilebilir. Yapılacak olan analizlerde önemli olan kullanılan yöntemin, sitenin veya programın işlevselliği ve güvenirliğidir.

1.SEO Analiz Servisi: Google Search Console

Google arama motorundaki yerinizi en iyi ne gösterir? Yine Google! Ücretsiz bir servis olan Google Search Console, siteyi arama motorunun gözünden görme imkanı sunuyor.

Google tarafından ücretsiz olarak sunulan hizmet mobil cihazlar ile de uyumlu bir biçimde çalışır. Google, arama motorları veya siteler hakkında uzman olmadan da bu servis rahatlıkla kullanılır. Servis, kişiye özel panelleri ve özelleştirmeleri sayesinde de kullanım kolaylığı sunar.

SEO analiz servisi seçenekleri sitenin arama motorları gözünden görülmesine olanak sunar. Ancak bu opsiyonun en sık tercih edilen arama motoru tarafından sunulması bir ayrıcalık olarak görülebilir. Google Search Console’u bu aşamada diğer servislerden ayıran şey çok daha detaylı bir bilgi sağlayıcı olmasıdır.

Googlebot analizlerinde yüksek arama oranına sahip olan anahtar kelimelerin saptanmasında ve strateji yönetiminde de oldukça yararlıdır. Ayrıca tarama hatalarını belirleyip düzeltilmesi için ilgili bilgilendirmeyi de yapar.

2.İHS SEO

İHS SEO ücretsiz olarak site analizi yapılmasına olanak sunan servislerden birisidir. Kullanımı ve uygulaması kolay olan servis kısa sürede etkili bir analiz yapılmasını hedefler.

Site içi ve dışı analizler için kullanılan servis, istenilen sonuçları ulaştırır. İçeriklerde kullanılan başlıklar, anahtar kelimeler ve arama motorlarında sitenin sıralaması belirlenir. İçeriklerde kullanılan başlık, etiketler kadar tercih edilen resimler de analize dahil edilir.

SEO analizi servisi masaüstü ve mobil cihazlardan rahatlıkla kullanılabilir. Bu sayede analizler rahatlıkla tamamlanır. Aynı anda masaüstü bilgisayardan ve mobil cihazdan takip edilerek site hızı da takip edilir.

Günümüzde dijital ortamın yaygınlaşması farklı cihazlardan yapılan kullanımları da artırdı. Bilgisayarlar kadar mobil cihazlardan yapılan faaliyetler de algoritmayı etkiler. Dolayısıyla kurulumu yapılan sitelerin mobil cihazlar ile olan uyumluluğu olması istenir. İHS SEO aracı ile sitenin mobile olan uygunluğu da denetlenir.

Site dışı analizlerde backlink dikkat çeken hususlardan birisidir. Özellikle kırık linklerin bulunması ve gereken düzeltmelerin yapılması gerekir. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarının analizinin yapılmasında da iddialıdır. Bu özelliği ile sosyal medyadaki beğeni ve paylaşım sayılarına da erişimin sağlanması hedeflenir.

Whois verisi sunmada da iddialı olan SEO analiz servisi benzer araçların önüne geçmeyi amaç edinir. Bu sayede domainin alınma tarihi, bitiş süresi gibi bilgilere de erişim açılır. Ayrıca ziyaretçi trafiğine ait olan verilere ulaşılmasında da yardımcı bir servistir.

3.Screaming Frog

SEO analiz servisi dendiğinde farklı nitelikler öne çıkar. Servisin ücretsiz olması özellikle istenen niteliktir. Ancak burada önemli olan alınacak verinin detayı ve yapılan işlemin doğruludur.

Screaming Frog çarpıcı ismi ve sahip olduğu özellikleri ile sevilen servislerden birisidir. Söz konusu arama motorlarındaki organik sonuçlara erişim olduğunda da bu servis sevilerek kullanılır.

Masaüstü kullanım için uygun olan servisin en dikkat çekici özelliği sayfa sınırı olmamasıdır. Servis, kullanıcıya belli bir sayfa sınırı sunmaz. Böylelikle büyük hacme sahip sitelerin analizlerini dakikalar içerisinde tamamlar. Ancak ücretsiz kullanımı için yalnızca 500 sayfa analizi yapılır.

SEO Spider olarak da bilinen servis, en detaylı bilgi sunan araçlardan birisidir. Google tarafından sunulan analiz hizmetlerinin dahi önüne geçtiği nitelikleri vardır. Bu özelliği ona veri madencisi lakabını da getirir.

Direkt bilgisayar üzerinde kurulumu yapılan program site URL’si girildikten sonra kullanıma hazırdır. Birkaç dakika içerisinde sitenin analizi tamamlanır. Görülmek istenen veri için filtre özelliği kullanılır.

İçerikler için yapılan SEO analizi sayesinde meta açıklamalarda ve başlıklardaki eksikler ile hatalar belirlenir. İçeriklerdeki bu detayların yanında görsel kullanımları da analizlerin konusunu oluşturur. Aynı şekilde site içi linkleme çalışmaları ve verileri de kullanıcıya sunulur.

4.Serp Checker

Serp Checker ücretli olan programlardan birisidir. İki yüz kırk üç ülkede kullanıma uygun olan analiz servisi kullanımı yapılan bölgeye göre değişim gösterir. Bu özelliği ile bölgesel en iyi sonuçları sunmayı hedefler.

SEO analiz servisi geçmiş arama tarihçesi ile göz doldurur. Böylelikle geçmiş sıralamalar ile günümüz sıralamalarını karşılaştırmak oldukça pratiktir.

Site içi SEO analizleri ile arama motorlarındaki sonuçlara erişim sağlanır. Böylelikle kullanılan anahtar kelimelerin, başlık ve meta açıklamaların kalitesinin de açığa çıkması sağlanır. Ancak servis, ücretleri nedeni ile yaygın olarak tercih edilmez.

5.Topic Explorer

Topic Explorer, alışılagelmiş servilerden biraz ayrılır. Bu servis özellikle SEO analizi ile ilgilenir. SEO Monitor olarak da bilinen servis kişisel analizler kadar rakip analizlerini de önemser.

Ücretsiz bir servis olan Topic Explorer, çok yaygın değildir. Özellikle kısıtlı dil seçeneği buna neden olabilir. Şu an Türkçe, İngilizce ve Romence dil seçenekleri ile kullanıma sunulur. Dolayısıyla küresel çapta bir kesime ulaştığı söylenemez.

Servis, özellikle anahtar kelime aracıdır. Anahtar kelimelerin detaylı verilerine erişim için avantajlı bir araç olarak görülür. İçeriklerde kullanımı yapılmış veya kullanımı yapılacak olan anahtar kelimelerin gün, ay ve yıl olarak analizleri yapılır. Böylelikle farklı tarihlerde aynı anahtar kelimenin nasıl bir arama hacmine sahip olduğu görülür.

SEO analizi servisi seçenekleri arasında spesifik bir konuya eğilen araç oldukça efektiftir. Özellikle üretilecek olan içeriklerde doğru anahtar kelime kullanımı için tercih edilmesi gerekir. Böylelikle organik ve yüksek trafiğe ulaşılması oldukça kolay olacaktır. Aynı şekilde arama motoru sıralamasında da üst sıralarda yer almak kaçınılmazdır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
SEO Analizi İçin Kullanabileceğiniz 5 Araç!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!