USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.958,57

2023 Web Site Analizi Nasıl Yapılır?

web-sitesi-analizi-nasil-yapilir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Web site analizi nedir, nasıl yapılır? sorusu web sitesi hazırlayanlar için temel teşkil eden sorulardan bir tanesi olup aldıkları cevaplar sonucunda kendilerine yol çizmelerine yardımcı olmaktadır. Web site analizi yardımı ile hangi alanda site tasarlamış olursanız olun sitenizin etkililiğini ve kullanılabilirliğini rahat bir şekilde istatistiksel olarak görebilirsiniz. Böylece site hazırlamak için yapmış olduğunuz harcadığınız emeklerin sonuçlarını da görmüş olursunuz.

Web site analizi sitenize ait tıklama, açılma, izlenme, gezinme gibi istatistiksel verilerin tarafınıza aktarılmasını ifade eder. Bunun için Google Site analiz, Google Analytics gibi web site analiz programları mevcut olup site yöneticilerine gerekli yardımı sağlamaktadır. Bu verilerin yorumlanması ve sitenizi etkili bir şekilde yönetilebilmesi için doğru stratejiler üretmeniz gerekmektedir. Aksi taktirde sitenizle ilgili yapacağınız işlemler rastgele olacak olup site başarınızı da tamamen tesadüflere bırakmış olursunuz.

Web Site Analizi Nasıl Yapılır?

Web site analizi nasıl yapılır sorusu anlatılanlardan sonra aklınıza takılabilir. Bunun için son zamanlarda birçok yardımcı araç ve uygulama site yöneticilerinin hizmetine sunulmuştur. Böylece etkili ve profesyonel şekilde sitenizi kontrol edebilir ve sürekli olarak site analizinden gelen istatistiki verileri ile sitenizi güncel tutabilirsiniz. Web sitesi analizi için ücretsiz ve ücretli olan uygulamalar mevcuttur.

Web sitesi analizi yapmak için sitenizin ekli olduğu bir aracı uygulamayı aktif etmelisiniz. Bunun için bahsetmiş olduğumuz gibi birçok uygulama vardır. Bunlara örnek olarak site-analyzer, rankmath.com/tools/seo-analyzer, website.grader.com gibi uygulamalar gösterilebilir.

Bu uygulamalar farklı algoritmaları işe koşarak çok farklı yöntemlerle sitenizin analizini yaparak sizlere kolaylık sağlayacak ve yol gösterecek raporlar sunacaktır. Bu sitelerde hesap oluşturup rapor alacağınız zaman sitenizle ilgili bilgileri girerek uygulamaların sitenizi takip etmesini sağlarsınız.

Web Sitesi Analizi için Google Analytics

Web sitesi analizi için yaygın olarak kullanılan ve ücretsiz olan uygulamaların başında Google Analytics gelmektedir. Google Analytics site yöneticilerine ücretsiz sunulmakla birlikte birçok istatistiki veri sağlamaktadır.

Bunun için Google Analysticste bir hesap oluşturmalısınız ve siteniz ile ilişkilendirmelisiniz. Şu anda Google Analytics 4 sürümü sizi karşılayacaktır. Bu aşamadan sonra gerekli yerleri doldurarak ve onaylamaları yaparak verileri elde edeceğiniz sayfaya geçebilirsiniz.

web-site-analizi

Bu aşamadan sonra web sitenize ait verileri doğrulama, site izlenme süreleri, backlinkleri takip etme, reklamların durumu ve kampanya gibi izlemek istediğiniz verileri görebilirsiniz. Böylece siteniz için aklınızda olan herhangi bir istatistiki veriyi rahat bir şekilde görebilir, yorumlayabilir ve geleceğe yönelik olarak site planınızı yapabilirsiniz. Bu bahsedilen durumlar ise analiz raporlarından neler öğrenebilir? Sorusunun kısa cevabı olarak belirlenebilir.

Web Sitesi Trafik Analizi Nedir?

Site analiz raporu başta olmak üzere sitenizle ilgili kullanıcıların yapmış oldukları gezinimleri ve haraketliliklerin raporlandığı kısımdır. Bu sayede sitenizin anlık kullanımını, tıklamaları, izlenme sürelerini inceleyebilirsiniz. Bu raporlar sizin sitenizin aktiflik karnesi olarak gösterilebilir. Unutmayın ki büyük market zincirlerin hepsinin kendisine ait raf dizilimleri vardır.

Buradaki ürünler rastgele dizilmezler. Müşterilerin yaptıkları alışverişlerde almış oldukları ürünler eşleştirilir ve sürekli birlikte alınan ürünler birbirine yakın şekilde satılmaktadır. Aynı bu şekilde sizlerde siteniz üzerinde işlem yaparken site analizi yardımı ile elde ettiğiniz verileri dikkate alarak düzenlemeler yapabilir ve sitenizi güncelleyebilirsiniz.

Son olarak web sitesi analizi ile kendinize rakip olarak belirlediğinizi siteler ile daha profesyonel şekilde yarışabilirsiniz. Unutmayın ki tek başınıza belirli bir seviyeye kadar gelişseniz de kendinize tatlı bir rekabet kapsamında ve sürekli gelişmeniz için seçtiğiniz rakip siteler ile kendinizi de geliştirebilirsiniz. Bunun içinde doğru adımları atma ve etkili planlar hazırlama elzemdir.

Web Site SEO Analizi Neden Yapılmalı? Web Site Analizi ve Raporlama Ne İşe Yarar?

web-site-analizi

Web site SEO analizi yapmak sitenin internet tarayıcıları üzerinde sıralama almasını sağlar. Google başta olmak üzere Yandex ve diğer tarayıcılar için analiz gereklidir. Yapılacak analizler site içi iyileştirmeleri yansıtır. İçerik bilgisi, içerik kuralları başta olmak üzere linkleme ve sitenin yükleme hızı gibi farklı bilgileri kapsar.

Web site analizi kapsamında SEO bilgilerini kontrol etmek zaman içerisinde sitenin daha fazla ön plana çıkmasını sağlar. Özellikle e-ticaret sitelerinde satış odaklı gidildiğinden ilk sayfalarda olmak gerekir. Müşteri potansiyelini elde etmek ve satışı arttırmak için zorunlu olması gereken bir durumdur. 

Site Analizi Yapan Siteler Hangileri? 

web-site-analizi
Web Site Analizi

Site analizi yapabilmek için farklı sitelerden faydalanabilirsiniz. Temel kullanım araçları arasında:

  • Google Page Speed, 
  • Ahfresh,
  • Semrush,
  • Keysearch,
  • Neil Patel,
  • Search Console,
  • Google Analytics bulunmaktadır.

Araçların bazıları ücretsiz olarak sınırlı şekilde kullanılabilmektedir. Fakat birçok aracın da ücretli olduğunu belirtmek mümkün. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2023 Web Site Analizi Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!