USD34,27
EURO37,65
JPY0,232000
RUB0,355100
GBP44,95
EURO/USD1,10
BIST9.124,04
GR. ALTIN2.909,24
BTC62.813,59

KPI Key Performance Indicators Nedir?

kpi-nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KPI (Key Performance Indicators) son zamanlarda pazarlama alanında revaçta olan konular arasında yer almaktadır. Bu durum ise akıllarda Kpi ne demek, kpi nedir, nasıl hesaplanır, Kpi açılımı nedir şeklinde soruları da beraberinde getirmektedir. Bu sıralı soruları cevaplamak için ilk önce KPI nedir sorusunun cevabını bulalım.

KPI nedir? Key Performance Indicators Ne Demek? 

key-performance-indicators
Key Performance Indicators Ne Demek?

KPI temel performans göstergesi anlamına gelir; projelerin, bireylerin, departmanların veya işletmelerin stratejik amaç ve hedefler açısından nasıl performans gösterdiğini ölçen bir ölçümdür. KPI’lar, paydaşların ilerleme kaydedip etmediklerini veya işin yolunda olup olmadığını görmelerinin bir yoludur.

Örneğin, bir sosyal medya ekibi, haftada kazanılan retweetler veya takipçiler için KPI’lara sahip olabilir. Sosyal medya ekipleri için bunlar, hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarını belirleyen önemli ölçütlerdir.

Neden KPI’ları (Key Performance Indicators) Kullanmalıyız?

Çalışanların temel performans göstergeleri ilerlemeyi bireysel seviyeye kadar takip edebilir. Bir satış ekibinin KPI’sı kişi başına aylık satış sayısıysa, ekip liderleri, hedeflerine ulaşıp ulaşmadıklarına göre her bir kişinin departmanın başarısına ne kadar katkıda bulunduğunu kolayca anlayabilir.

Yöneticilerin uyum sağlaması KPI’ları belirledikten sonra, ekip veya bireyler hedeflerine ulaşmazsa stratejiyi ayarlamalarını sağlar. Bu, en zayıf oyuncuları kovmak anlamına gelmez; mücadele edenlere ek eğitim ve rehberlik sağlamak anlamına gelebilir.

Herkesin aynı hedefte birleşmesini sağlayın. KPI’lar, herkesin üzerinde çalışacağı standart ve ortak hedefler belirleyerek, beklentileri ve öncelikleri en baştan netleştirir.

KPI’lar, işletmelerin kuruluşun nasıl performans gösterdiğini nesnel olarak görmelerine yardımcı olur. Örneğin, finansal KPI’lar karlılığı gösterirken, çalışanların elde tutma oranları bir şirket kültürünün gücünü gösterebilir. 

Farklı KPI Türleri Nelerdir? Key Performance Indicators Çeşitleri

Bazı KPI’lar kısa vadeye odaklanır ve günler veya haftalarla ölçülür, diğerleri ise uzun vadelidir ve aylar veya yıllar olarak ölçülür. KPI’lar oluştururken, bazen bunları birkaç gruba ayırmak faydalı olabilir. En yaygın kategoriler;

1. Operasyonel:  Bu KPI’lar, bir kuruluş içindeki süreçleri ve verimliliği ölçer. Bu metrikler, işlerin günden güne nasıl gittiğini gösterir. Doğal olarak, genellikle diğer KPI’lardan daha kısa bir zaman diliminde ölçülürler.

2. KPI ve Stratejik: Stratejik kilit performans göstergeleri, bir kuruluş içindeki daha uzun vadeli, büyük resim hedeflerine odaklanır. Stratejik bir KPI, gelir artışı gibi bir şey olabilir. Bir CFO bu KPI’ya baktığında, şirket performansı hakkında bir fikir edinecektir.

3. Ötelemeli: Ötelemeli bir KPI, bir önceki yıla ait yıllık satışlar gibi geçmiş başarıları ölçer. Öncü bir gösterge, müşteri memnuniyeti gibi gelecekte meydana gelmesi muhtemel olan bir tahmindir. Birçok kuruluş, gecikmeli ve önde gelen KPI’ların bir karışımını kullanmaktan yararlanır.

4. KPI (Key Performance Indicators) Niteliksel veya Niceliksel: birçok KPI niceldir, diğer bir deyişle, kolayca ölçülebilir ve bir blogdaki nitelikli müşteri adaylarının sayısı gibi bir sayı atanabilir. Niteliksel bir KPI, çalışan memnuniyeti gibi bir sayıdan daha azdır.

Bunlar bir şirketin yapısında her yerde faydalıdır. Ancak onları birkaç hiyerarşiye bölmek en kolayıdır.

Genel olarak konuşursak, KPI’ları 3 ana iş seviyesi için kullanabilirsiniz;

  • Şirket düzeyinde: Şirket veya kuruluş düzeyindeki KPI’lar genellikle bir işletmenin genel sağlığına ve performansına odaklanır. Şirket düzeyindeki KPI’lar yüksek düzeyde olsa da bunları doğru bir şekilde ölçebilmeniz için kuruluşun belirli yönlerine de odaklandıklarından emin olun. Şirket düzeyinde KPI’lar, çalışan elde tutma oranlarını veya bir müşterinin yaşam boyu değerini içerebilir.
  • Bölüm düzeyi: Farklı departmanlar ve ekiplerin farklı KPI gereksinimleri vardır. Ve bu doğal çünkü belirli sonuçlara odaklanıyorlar. Departman düzeyinde KPI’lar şunları içerebilir; insan kaynakları veya pazarlama ekipleri için işe başlama süresi, belirli kampanyaların dönüşüm oranları.
  • Proje düzeyi: Proje düzeyindeki KPI’lar genellikle organizasyonel veya departman düzeyindekilerden daha spesifiktir. Projeler için temel performans göstergeleri, projenin tamamlanmasından önce, sırasında ve sonrasında performansı analiz eder.
key-performance-indicators
Key Performance Indicators Türleri

Bu aşamalardan sonra karar verme adına KPI organizasyonu;

  • Belirli bir ekibi veya bir projeyi mi ifade ediyor?
  • Operasyonel mi yoksa stratejik mi?
  • Ne elde etmek istiyorsun?
  • Sonuç neden önemli?
  • Sorumlu kim?
  • Sonuç nasıl etkilenebilir?
  • İlerlemeyi nasıl ölçeceksiniz?
  • İlerlemeyi ne sıklıkla ölçeceksiniz?
  • Hedefleri nasıl değerlendireceksiniz?

Soruları ile yönlendirilebilir.

Sorulara cevap aldıktan sonra, bunları basit bir dille yazılı hale getirin. Böylece herkes KPI’larınızın neyi ölçtüğünü ve bunları nasıl yorumlayacağını anlayabilir. Ekip üyeleri, ne için çalıştıklarını anladıklarında daha stratejik düşünebilecek ve daha fazlasını yapabileceklerdir.

KPI Raporu Hazırlama Nasıl Yapılır? Key Performance Indicators Grafikleştirme

key-performance-indicators
Key Performance Indicators Hazırlama

Key Performans Indicators hazırlamadan önce nasıl bir sunum yapacağınıza karar verin. Uzun ömürlü bir kıyaslama yapacaksanız dairesel grafiklerden yararlanmak daha doğru olacaktır. Sunum yöntemine karar verdikten sonra Key Performans Indicators sayesinde elde ettiğiniz verileri kıyaslamaya gitmelisiniz.

Uzun vadeli ve kısa vadeli hedefleri saptayın ve bunu belirtin. Her iki hedef konumunda da Key Performans Indicators aracılığıyla elde edilen verileri gözlemleyin. Bu veriler arasındaki sayısal değişimler ve bu değişimler arasındaki nedenleri irdeleyin. Nicel verileri grafikleştirin ve ne derece ilerlediğinizi raporlaştırın. Son aşamada bir özet de eklemeyi unutmayın.

Eğer satış odaklı ilerleyen bir firma iseniz Hızlı Satış Teknikleri ile İşinizi Büyütmeye Hazır Olun yazımıza göz atabilirsiniz. 

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
KPI Key Performance Indicators Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!