USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.875,21

Reyno Hastalığı Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Reyno hastalığı ya da diğer adıyla raynaud rahatsızlığı tam olarak nedir, ölümcül müdür, nasıl tedavi edilir? Reyno hastalığına dair merak edilen her şey burada!

Bu rahatsızlık parmak, burun ve kulaklarda meydana gelen renk değişikliği ile kendisini gösterir. Bu bölgelere kan taşımakla görevli olan damarların kasılmasından ötürü buralara kan akışı olmaz. Bu nedenle beyazdan kırmızıya farklı renk tonlarında derinin değiştiği görülür. Kişi aynı zamanda ağrı ve karıncalanma hissi de duyar. 

Reyno Hastalığı Ne Demek?

Bu hastalık ilk defa 1862 yılında Maurice Raynaud tarafından dünya tıp literatürüne eklenmiştir. Hastalık ismini doktorun soyadından almaktadır. Reyno hastalığı daha çok nöbetler halinde seyreder. Nöbetlerin uzunluğu birkaç dakika sürebileceği gibi birkaç saat de sürebilir. 

Bu yazımızda reyno hastalığı hakkında detaylı bilgiler aktaracağız. Öncelikle hastalığın belirtileri ve nedenleri üzerinde duracağız. Yazımızın sonunda ise tedavi yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.İşte reyno hastalığı hakkında merak edilen tüm önemli detaylar!

Reyno Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Reyno Hastalığı Belirtileri

Reyno hastalığının en önemli belirtileri deride görülen renk değişiklikleri ve ağrı hissidir. Ancak hastalık bazı kişilerde çok hafif seyrederken bazı insanlarda çok ağır belirtiler gösterebilir. Bazı durumlarda ise hastalık hafif bir şekilde belirti gösterir fakat zamanla kişiyi rahatsız edecek ciddi boyutlara ulaşır. Bu sebeple vakit kaybetmeden tedaviye başlamak büyük önem taşır.

Reyno hastalığında hem kişiyi rahatsız eden ağrılar söz konusudur hem de görüntü olarak kişinin sosyal ortamda huzursuz olmasına sebep olacak faktörler vardır. Bu yönüyle insanları hem bedensel olarak hem de psikolojik olarak etkiler. Reyno hastalığından ötürü derideki renk değişimlerinin tonu hastadan hastaya değişir. Bazı hastalarda hafif bir solukluk söz konusu iken bazı hastalarda kırmızıya hatta maviye kadar değişen farklı renk tonları görülebilir.

Hastalık genellikle ellerde ve kulaklarda görülür. En çok nadir de olsa bazı kişilerin dillerinde ve burunlarında da renk değişimleri görülebilir. Hastalığın ağır seyrettiği vakalarda eklem ağrıları, yutkunmada sırasında zorlanma ve ağız kuruluğu gibi belirtiler de görülebilir.

Reyno Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Raynaud Hastalığı Ölümcül Müdür?

Hastalık pek çok farklı etkene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Reyno hastalığının en yaygın sebepleri şöyle sıralanmaktadır:

  • Soğuk havaya maruz kalmak
  • Kalbi etkileyen yüksek tansiyon
  • Atardamar travmaları
  • Buerger hastalığı
  • Kan damarlarının iltihaplanması
  • Bazı ilaçların yanlış kullanılması veya aşırı doz ilaç alınması
  • Bazı sinir hastalıkları
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Uzun süre aynı hareketlerin tekrarına dayanan piyano çalma, daktiloda yazı yazma gibi etkinlikler
  • Tiroidin yeteri kadar çalışmaması

Burada ifade edilen sebeplerin dışında ağır işlerde çalışmak ve aşırı yorgunluk da reyno hastalığının ortaya çıkmasında etkili olabilmektedir.

Raynaud hastalığına yakalanan kişilerin en çok korktuğu şeylerden biri hastalığın ölümcül olup olmadığıdır. Bu hastalık ölümcül olmamasına karşın erken tedavi edilmediğinde çok ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

1-Sigara Kullanımı Reyno Hastalığını Tetikleyebilir!

Sigara kullanımı ile reyno hastalığının görülme sıklığı arasında doğrudan ilişki vardır. Yapılan pek çok araştırmada sigara içen kişilerin reyno hastalığına yakalanma riskinin içmeyenlere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. 

2-Reyno Daha Çok Bir Kadın Hastalığıdır!

Reyno daha çok “kadın hastalığı” olarak bilinmektedir. Hastalığa yakalananlar içinde %90’lık kesimi kadınlar oluşturmaktadır.  Doktorlar özellikle soğuk havalarda derideki renk değişimi şikayeti ile kendilerine gelen kadınların reyno olma ihtimali üzerinde durmaktadır. Buna karşın erkeklerin derisindeki renk değişikliği için çok daha fazla tahlil yapılmakta ve başka bir rahatsızlığın olma ihtimali üzerinde durulmaktadır.

Kadınlardaki damar yapısının erkeklerden farklı olması rahatsızlığın yaygın olarak görülmesinin en önemli sebebidir. Cinsiyet faktörü dışında hastalığın görülme sıklığını artıran bir diğer detay ise yaştır. Yaş ilerledikçe bu hastalığa yakalanma ihtimali artar. Özellikle 65 yaş üstü kişilerde hastalığın daha yaygın biçimde görüldüğü tespit edilmiştir.

3-Raynaud Hastalığı Nedenleri, Reyno Hastalığının Genetik Yönü!

Aile büyüklerinde reyno varsa çocukların da bu rahatsızlığa yakalanması güçlü bir ihtimaldir Rayno hastalarının yaklaşık dörtte biri bu rahatsızlığı ailesinden alır. Çünkü hastalık genetik olarak kuşaktan kuşağa aktarılır. Ancak dış etkenler hastalığın ortaya çıkmasında %75’lik bir paya sahiptir ve çok daha etkili olmaktadır.

Genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalık bulaşıcı değildir. Reyno hastalığı olan bir kişi ile yakın temasta bulunmak herhangi bir bulaşmaya neden olmaz.

Reyno Hastalığına Hangi Bölüm Bakar? Reyno Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Reyno Hastalığı Tedavisi Var Mı?

Reyno hastalığında tedavinin ilk aşaması kişinin yaşam tarzında değişiklik yapılmasıdır. Soğuk havalarda dikkatli olunması, ağır işlerden kaçınılması, sigaranın bırakılması ve kafeinli içeceklerden uzak durulması hastalığın iyileşmesinde etkili olur. Ayrıca kişinin psikolojik yapısının sağlam olması da tedaviye olumlu katkı sağlar. Raynaud hastalığı kan ve damarlarla ilgili olduğundan bu hastalık için kalp ve damar cerrahisi bölümüne gitmek gerekmektedir.

1-Reyno Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir? Reyno Hastalığı İlaçları Nelerdir?

Reyno hastalığının tedavisi için çok farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı antidepresan ilaçlar, erkeklerde ereksiyon artıran haplar ve bazı tansiyon ilaçları hekim tarafından önerilmektedir. 

Özellikle kış mevsiminde görülen ve yazın ortadan kalkan bu hastalık mevsimsel bir deri reaksiyonu olarak görülmemelidir. Çünkü ilerleyen yaşlarda daha ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle reyno hastalarının tedaviye gecikmeden başlamaları büyük önem taşımaktadır.

2-Reyno Hastalığı Bitkisel Tedavi, Raynund Hastalığına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Raynaud tedavisinde bitkisel yöntemlerden faydalanmak istiyorsanız bunun için kan damarlarını genişletici ve dolaşım sistemi uyaranı olan ginkgo biloba bitkisini kullanabilirsiniz. Etkisini bira zor gösteren bu bitkinin raynund hastalığı semptomlarını %50 oranında azalttığı bilinmektedir.

Bu rahatsızlık için B3 vitamini içeren deniz ürünleri, tavuk, yeşil bezelye, ay çekirdeği, potpbello ve karaciğer gibi gıdaların tüketilmesi de önerilmektedir. Bununla birlikte potasyum içerikli yiyecekler, zencefil, C vitamini ve E vitamini içerikli yiyecekler de raynaud hastalığı üzerinde etkilidir.

3-Reyno Hastalığı Ameliyatı

Raynaud hastalığı için bazen ameliyat gerekebilmektedir. Bunun için iki yöntem söz konusudur.  Hastalığın görüldüğü el ve ayaklarda küçük kesikler açılarak kan damarlarının etrafındaki sinirler çıkarılır. Bu işlemle sempatik sinirlerin aşırı tepki vermesi engellenmiş olur.

İkinci yöntem olarak kimyasal enjeksiyon uygulanabilir. Burada amaç lokal uyuşturucu veya botox gibi kimyasallarla el ve ayaktaki sempatik sinirleri bloke etmektir. Hastalığın tekrar nüksetmesi halinde bu işlem birden fazla kez yapılabilmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Reyno Hastalığı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!