USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.861,94

Metaverse Çağında E-Ticaret Dünyasının Geleceği

e-ticaret-nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şu anda dünya üzerinde birçok insan alışverişlerini e-ticaret şeklinde yapıyor. Peki ama bu ticaret şekli nasıl çalışıyor? Bilindiği gibi artık internet hayatımızın değişmez bir parçası. Bu durumdan kaynaklı olarak da çeşitli ticaret yöntemleri doğmuş bulunmakta. Bu duruma en güzel örnekte elektronik ticaret diye adlandırılan alışveriş yöntemi.

Bu alışveriş yönteminde kullanıcılar, evlerinden ya da ofislerinden istedikleri ürüne saniyeler içerisinde ulaşabiliyor. Bu durum, Metaverse kavramının gelişmesi ile daha da artacak gibi görünüyor. Çünkü kullanıcılar artık e-ticaret sitesi üzerinden de siparişlerini verebiliyorlar. Böylelikle bu siteler de ileri zamanlarda Metaverse dünyasına dahil olacakmış gibi görünüyorlar.

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Sizlere daha önce e-ticaret ne demek açıklamıştık. Sizin de bildiğiniz gibi bu yöntem çeşitli web siteleri üzerinden yapılan bir alışveriş yöntemidir. Burada amaç, kullanıcının ya da müşterinin yerinden kalkmadan kişisel ihtiyaçlarını gidermesidir. Bu bakımdan bu alışveriş yöntemi dünya çapında bir popülariteye sahip olmuştur.

Tabi bu sistemi bilmeyenler için açmakta fayda var. Daha önce hiç elektronik sipariş vermediyseniz yapmanız gerekenler çok basit. Öncelikle internet üzerinden sipariş yapmak istediğiniz bir siteye giriyorsunuz. Tabi burada çeşitli e-ticaret firmaları öne çıkmakta. Bunlar arasında Trendyol, Yemek Sepeti ve Hepsiburada gibi firmalar da bulunmakta.

Daha sonra ise ürünlerini ilgili kategorilerden seçmeniz gerekiyor. Sonrasında ise siparişinizi kredi kartı ya da nakit ödeme yoluyla tamamlamanız gerekiyor. Peki ama bunu daha kolay bir yöntemi olsa nasıl olur. Mesela çeşitli e-ticaret yazılımları ile Metaverse dünyasından sipariş verseniz daha iyi olmaz mı? Gelin birazda alışveriş sitelerinin bu konu hakkında nelere hazırlıklı olmaları gerektiğine bakalım.

E-Ticaret Siteleri Kendilerini Nelere Hazırlamalı?

Evet, sizlere daha önceki başlıklarımızda e-ticaret yapan siteler için Metaverse dünyasının öneminden bahsetmiştik. Burada belirtmek istediğimiz ise bu sitelerin nelere hazırlıklı olmaları gerektiği olacak. Bu konuda en iyi önerileri ise HoloNext’in kurucusu ve CEO’su olan Güven Çelikkaya yapmıştı. Çelikkaya, şubat ayında katıldığı bir konferansta bu sitelerin nelere hazırlıklı olması gerektiğinden bahsetmişti.

Çelikkaya’nın konuşmasında öne çıkan 2 faktör bulunmaktaydı. Bunlardan ilki e-ticaret altyapısı önerileriydi. Çünkü Çelikkaya’ya göre Metaverse dünyası henüz işin çok başında. Bu yüzden bu sitelerin, çeşitli altyapı destek programlarıyla bu hizmetlerini arttırmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca Çelikkaya’nın konuşmasındaki bir diğer önemli nokta ise Metaverse dünyasının merkeziyetsiz bir yapıya sahip olması gerektiğiydi.

Çelikkaya, markalara tavsiyeler verirken 2000’li yılları videolar devrimi olarak nitelendirmişti. Hemen ardından ise içinde bulunduğumuz çağında 3 boyutlu yıllar olarak tarihe geçeceğini belirtmişti. Dolayısıyla markalara ve e-ticaret yapan sitelere ürünlerini 3 boyutlu ortamlarda dijital bir şekilde oluşturmalarını tavsiye etti. Ayrıca Metaverse dünyasının şu anda birbirinden bağımsız kapalı sistemlerden oluştuğunu da belirtti.

Metaverse Evreninde E-Ticaret Nasıl Değişecek?

e-ticaret-nedir

Peki ama Metaverse’nin gelişi e-ticaret için en anlam ifade edecek ve bu alışveriş yöntemi nasıl değişecek. Burada aslında 3 önemli nokta var. Bunlardan ilki öncelikle müşteriler Metaverse sayesinde gidemedikleri mağazaları deneyimleyebilecekler. Dolayısıyla ürünlerin görünürlüğü ve ulaşılabilirliği artacak. Bu durumda müşteri sayısında ciddi bir artışa sebep olacak.

İkinci olarak ise bildiğiniz gibi Metaverse kullanıcılarının kendi avatarları var. Bu durum sayesinde müşteriler yani kullanıcılar kendi avatarları içinde alışveriş yapabilecekler. Böylelikle e-ticaret dünyası fiziksel bir anlamdan daha çok dijital bir anlama evrilecek. Bu durum markaların, kendi ürünlerinin dijital ikizlerini yapmalarını gerektirecek.

Son olarak bildiğiniz gibi dünya çapında şu anda muazzam derecede NFT çılgınlığı var. Bu durum fiziksel olmaktan çok dijital bir anlam taşıyor. Dolayısıyla Metaverse dünyası NFT’lere kapı açıyor. Bu yüzden bu e ticaret markaları ya da bu alışveriş yöntemi ile çalışan sistemlerde kaçınılmaz değişime hazırlanmalı. Görünen o ki yakın gelecekte VR deneyimiyle, kendi avatarımız için tasarım ayakkabılar almaya başlayacağız.

Sık Sorulan Sorular ile E-ticaret

E-ticaret nedir? Elektronik ticaret kar getirili mi? Hiç şüphesiz ki çağımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Gelişen dünya düzeni, teknoloji ve yaşam tercihleri sebebiyle sık tercih edilen bir ticaret anlayışıdır. Peki, kullanıcıların elektronik ticaret ile ilgili sıklıkla merak ettiği konular nelerdir? İşte cevaplar:

1 – E-ticaret Nedir?

E-ticaret nedir? Satışı yapılmak istenen ürün ve hizmetin tüketiciler ile online kanallar aracılığıyla bir araya getirildiği ticaret türüdür. Geleneksel yöntemlerden farklı bir işleyiş tarzı olan elektronik ticaret, reklam, ödeme, dağıtım gibi olanakların internet aracılığı ile gerçekleştirilen bir alt yapısı vardır. Böylece tüm bu olanaklar kullanılarak milyonlarca insana ulaşılmış oluyor.

2 – E-ticaret Nasıl Yapılıyor?

E-ticaret nedir” sorusuna cevap bulduktan sonra elektronik ticaret nasıl yapılmaktadır diye de merak ediliyor. Öncelikle elektronik ticaret yapmak için bir iş fikrinin olması gerekiyor. İş sektörünü belirledikten sonra yapacağınız işi modellemenizde gerekmektedir. Tüm bu işlemlerin yanında kendinize ait bir marka belirlemeli ve ardından şirket kurma işlemlerine başlanmalıdır.

Şirketi kurup, hangi işi yapacağınıza karar verdikten sonra, elektronik ticaret altyapısı seçilmesi gerekmektedir. İnternet sitenizi oluşturup, web sitesi adresi belirledikten sonra sanal pos ve kargo işlemleri için alt yapı oluşturmanız gerekiyor. Tüm bu işlemleri hallettikten sonra firmanız için elektronik ticaret sitenizi oluşturup satış işlelerine başlayabilirsiniz.

3 – E-ticaret İşinde Para Var mı?

E-ticaret nedir? Elektronik ticaret para kazandırıyor mu? Elektronik ticaret yapmak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu sorulardan biridir. Elektronik ticaretten para kazanabilmek için öncelikle seçmiş olduğunuz iş kolunun mantıklı ve para getiren bir yatırım olmasına özen gösterin. Seçmiş olduğunuz iş kolu ve markanıza ait sitenin alt yapısı ne kadar sağlam ise kazanç oranınızda o kadar doğu orantılı olacaktır.

4 – E-Ticaret ile Nasıl Para Kazanılır?

Elektronik ticarette para kazanmanın birçok yolu bulunuyor. Bunlardan biri de Dropshipping’tir. Ürün üretmeden tamamen al sat yaparak para kazanabileceğiniz bu yöntem en çok tercih edilenler arasındadır. Satmak istediğiniz malları düşük tutarda temin edip biraz daha yüksek fiyata satarak kar elde edilebilir.

Elektronik ticaret yaparken asıl önemli olan ise gelen müşteriyi elde tutmaktır. Bu nedenle dijital pazarlama yaparken stratejinizi düzgün ve özenli planlamanız gerekmektedir. 

5 – E-ticaret İçin Nereye Başvurulur?

Elektronik ticaret yapmak için öncelikle şahıs şirketi kurmanız gerekmektedir. Bunun için vergi dairesine giderek başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Vergisel açıdan işlemleri hallettikten sonra elektronik ticaret sitesi açmanız gerekiyor. Ayrıca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETIS)’ ne mutlaka kayıt olmanız gerekiyor. Sisteme kayıt olmadan satış yapılması yasaklanmıştır.

Açılan sayfanızda şirketinize ait bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde yayınlanıyor olması önemli bir ayrıntıdır. Müşteri toplayabilmek adına online reklamlar vermek, kaliteli fotoğraflar ile sayfanızı destelemek, tanıtım yazıları hazırlamak ve kaliteli kargo firmaları ile çalışmak gerekir. Bunun dışında elektronik ticaret yaparken başvurmanız gereken baka bir yer bulunmamaktadır.

6 – E ticaret Ne Satabilirim?

Elektronik ticarette yer almak isteyen kişilerin aklına takılan sorulardan biridir. Öncelikle trendleri takip etmek, az maliyetli fakat yüksek kar getiren ürünleri tercih etmek satış için çok önemlidir. Trendin gerisinde kalmış ve alt yapısı sağlam olmayan ürünlerin kar getirisi düşük olduğu bilinmektedir. Detaylı bir Ar-Ge yaparak hangi ürünleri satacağınızı rahatlıkla bulabilirsiniz.

e-ticaret-nedir

7 – En iyi E-ticaret Siteleri Hangileri?

E-ticaret nedir” nasıl yapılır. Satış yapabilmek için neler yapmak gerekir? soruları cevapladıktan sonra bu ürünlerin hangi sitelerde satılacağı da önem arz etmektedir. Alt yapısı sağlam ve güvenilir elektronik ticaret siteleri tercih etmek hem satış yapacağınız ürünün hem de markanızın kalitesi için önemli bir detay olmaktadır. Türkiye’de en iyi elektronik ticaret siteleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Hepsiburada
  • Amazon
  • Gittigidiyor
  • Trendyol
  • N11 gibi elektronik ticaret siteleri güvenilirdir. Müşteri portföyü oldukça geniş olan bu sitelerde kolaylıkla elektronik ticaret yapabilirsiniz.

8 – Stoksuz E-Ticaret Yapılabilir mi?

Stoksuz elektronik ticaret yapılmaktadır. Özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tercih ettiği bir modeldir. Dropshipping, girişimcilerin elektronik ticaret yaparken en çok tercih ettiği yöntemdir. Tedarikçi ile müşteri arasında köprü görevi görerek satış yapabileceğiniz yönteme dropshipping denmektedir. Böylece stok tutmadan satış yapabilirsiniz.

9 – E-ticaret Eğitimi Nasılı Alınır?

Elektronik ticaret hakkında daha iyi bilgi sahibi olabilmek adına online alabileceğiniz birçok eğitim bulunmaktadır. Güvenilir sitelerden alabileceğiniz bu eğitimler için iyi bir araştırma yapıp güvenli bir site tercih etmeniz gerekmektedir. Ayrıca üniversitelerde okutulmaya başlatılan elektronik ticaret yeni genç neslin daha kolay öğrenmesine ve ticaret hayatına atılmasına yardımcı oluyor.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Metaverse Çağında E-Ticaret Dünyasının Geleceği

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!