USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.875,21

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kur korumalı vadeli mevduat hesabı türünü geçen aylarda yatırımcılara açıkladı. Yatırımcılar kur korumalı vadeli mevduat hesabını olumlu bir haber olarak karşıladı ve piyasaya pozitif olarak yansımasını çok kısa sürede gördük. Peki, kur korumalı vadeli mevduat nedir ve nasıl çalışır? Detaylar başlıklar halinde aşağıda yer alıyor…

Mevduat, Mevduat Hesabı Ve Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Mevduat bireylerin elinde tuttuğu para veya likit varlıklara verilen genel addır. Mevduat hesabıysa bireylerin ellerindeki mevduatı bankaya emanet ettikleri zaman bankanın bireylere açtığı hesabın genel adı mevduat hesabıdır. Mevduat hesaplarının birçok türü vardır. Ülkemizde kullanılan diğer hesap türü de vadeli mevduat hesabıdır. Faiz geliri elde etmek isteyen bireylerin tercih ettiği hesaplara vadeli mevduat hesabı olarak ifade ediliyor.

Vadeli Mevduat Hesabı

Vadeli mevduat hesabı ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve tercih edilen mevduat hesap türleri arasında yer alıyor. Vadeli mevduat hesabını daha çok faiz geliri elde etmek isteyen bireyler veya yatırımcılar tercih ediyor. Vadeli mevduat hesabının diğer hesaplardan farkı belirlediğiniz vade sonunda faiz geliri elde etmenizdir.

Faiz gelirini elde etmek için yapmanız gerekenler oldukça basittir. Banka veya aracı kurumunuz ile bir faiz oranında anlaşarak vade sürenizi belirlemek ve vadenin dolmasını beklemektir. Vadeniz dolduğunda faiz geliriniz otomatik olarak hesabınıza yatırılır. Vadesi dolmadan paranızı geri almak isterseniz, gelecekte elde edeceğiniz faiz gelirinden vazgeçerek anaparanızı geriye eksiksiz olarak iade alabilirsiniz.

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı

Geçen yıllarda ekonomik istikrarsızlık ve enflasyonun fırlamasından dolayı birçok yatırımcı, Türk lirasını bırakarak diğer yabancı para birimlerine yönelmeye başlamıştı. Doğal olarak yabancı para talebi arttığından dolayı ve para arzının yetersizliğinden kaynaklanarak döviz kurlarında artış, Türk lirasında ise beklenenin üzerinde bir değersizleşme yaşanmıştı.

Son günlerde yükselen Dolar ve Euro kuru için bir önlem almak ve ekonomik istikrarı sağlamak amacıyla kur korumalı mevduat hesabı programı cumhurbaşkanının açıklamasından sonra devreye alındı.

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabının Amacı

Kur korumalı vadeli mevduat hesabı programının devreye alınmasındaki temel amaç, ülke içerisinde ve ekonomide artan dolarizasyon eğilimini durdurmaktır. Bu şekilde mevduat hesabı ile dolarizasyonu durdurmak, enflasyonu yavaşlatmak ve ekonomik oynaklığı ortadan kaldırmak amaç edinilmektedir.

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Çalışıyor?

Kişi veya kurumlar elindeki dövizleri bozarak Türk lirasına geçiş yaparlar. Normalde vadeli hesap açarak faiz geliri bekleyen bireylerin, kur korumalı vadeli mevduat hesabı tercih etmeleri neticesinde kurdaki aşırı dalgalanma veya döviz fiyatlarının aşırı yükselmesi durumunda kişinin döviz kurlarından elde edebileceği gelir güvence altına alınmıştır.

Kur korumalı mevduat hesabında özetle döviz kurundaki artış, faiz oranından fazla olursa, kur kaynaklı uğranılan zarar devlet tarafından karşılanması esas alınmıştır. Bu konu basit bir şekilde örneklendirmek gerekirse;

Bir bireyin 1.000 TL tutarında mevduatı olsun ve %10 güncel piyasa faizi uygulandığını kabul edelim. Mevcut kurunda 10 TL olduğunu varsayalım ve sistemin nasıl işlediği örnek vererek açıklayalım.

Kur korumalı vadeli mevduat hesabı açan birisi vade sonunda 1.000 TL mevduatına %10 oranındaki faizden dolayı 100 TL faiz geliri elde edecektir. Belirlenen vadede kurdaki artış %5 oranında gerçekleşirse bu durumda bireye 100 TL’lik faiz geliri verilir. Çünkü döviz kurundaki artıştan dolayı yatırımcı veya mevduat sahipleri zarara uğramamıştır.

Eğer Kurdaki artış, faiz oranından fazla olsaydı bu durumda kur artışından kaynaklanan zararı devlet karşılayacaktı. 1.000 TL’ye faizle 100 TL faiz geliri almayı bekleyen birisi için kurdaki artış %20 oranında gerçekleşseydi yani mevcut faiz oranından fazla olsaydı kişi toplamda 200 TL döviz getirisinden mahrum olacaktı.

Bu tür vadeli hesap kullanımında ise bu durum şöyle telafi ediliyor: Kişi mevduatına göre faiz gelirini alıyor ve kur farkı da devlet tarafından karşılanıyor. Bu durumda kişinin kurdan kaynaklı elde edeceği 200 TL gelirin 100 TL’si vade sonundaki faizden, kalan 100 TL’lik kısmı ise devlet tarafından karşılanıyor.

Özetle sistem şunu taahhüt ediyor. Ya hiç zararınız olmayacak ya da Türk lirasında kalarak faiz geliri kazanacaksınız. Kazancınız her zaman döviz kurundaki artışa eşit veya döviz kurundaki artışa göre daha fazla olacağı ifade ediliyor.

Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Açmak İçin Şartlar Nelerdir?

Vade şartı haricinde herhangi bir kural koyulmamıştır. Vade şartı minimum 6 ay olarak uygulanmaktadır. Ayrıca kur korumalı vadeli hesap sahipleri gelir vergisinden de belirli oranlarda veya tamamen muaf tutulmaktadır. Detayları bankanızdan veya aracı kurumunuzdan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kur Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!