Ekonomi dünyasında Türkiye’ye özgü ekonomi modeli olarak hayata geçirilen kur korumalı mevduat kapsamında bankalara yatırılan toplam tutar 1,3 trilyon TL oldu.
Kapsam genişliyor
İlk olarak 2021 yılı Aralık ayında devreye sokulan kur korumalı mevduat (KKM) uygulaması kapsamında 237 milyar dolar olan döviz miktarı da 212,7 milyar dolara düştü.
2023-2025 yıllarını içine alan Orta Vadeli Program kapsamında, Türk lirasına talebin artırılması ve döviz kurlarındaki hareketliliğin azalmasını amaçlayan KKM modeli kapsamı genişleyerek devam ediyor.
Finansal istikrar güçleniyor
Orta vadeli program döneminde alınan düzenleyici tedbirlerle finansal istikrarın güçlendirilmesi amaçlanıyor. Finans sektörünün yüksek katma değerli ve ihracata katkı sunan sektörleri desteklemesi sağlanarak dış finansmana bağımlılıktan kaynaklanan kırılganlıkların en aza indirilmesi hedefleniyor.
Bu dönemde Türk lirasını cazibe merkezi haline getirmek için teşvikler verilecek.
TROY teşvik edilecek
Kredi ve banka kartı ile yapılan ödemeler için yerli ödeme modeli olan TROY yaygılnlaştırlacak.
Dijital Türk Lira’sı için AR-Ge çalışmaları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacak.
Dijital Lira Araştırma Geliştirme Projesi’nin birinci ve ikinci faz pilot bulguları doğrultusunda, ödemeler için Dijital Türk Lirasının kullanım testlerine başlanacak.
Vatandaşın yastık altında bulunan altınlarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik FATSİ (Altın Cinsi Fiziki Varlıkların Finansal Sisteme Kazandırılması) uygulaması geliştirilerek yaygınlaştırılacak.