Geleceğin meslekleri listesi ile 10 yıl sonra kariyer basamaklarında zirveye çıkmaya hazır olun! İşte tüm detayları ile gelecekte asla kaybolmayacak meslekler!
Geleceğin meslekleri teknoloji gelişmesiyle insanların araştırdığı konulardan biri olmuştur. Sanayi devriminden sonra çeşitli meslekler çıkmış ve birçok insan kolayca iş bulabilmiştir. Fakat günümüz çağına geldiğimizde teknoloji devrimi ile ön görülen meslekler ortaya çıkmıştır.
Geleceğin meslekleri günlük hayatın ihtiyaçları doğrultusunda ve ön görülen zaman dilimi içerisinde tahmini olarak düşünülen unvanlardır. Şu an ki yapılan araştırmalara göre Oxford geleceğin meslekleri gibi tahminler ön plana çıkmış ve insanlar bunun hakkında düşünmeye başlamıştır.
Eğer sizde geleceğe dair kariyer planları yapıyorsanız 10 yıl sonra geleceğin meslekleri neler olacak inceledikten sonra daha sağlam bir planlama yapabilirsiniz…
Bu Yazıda Neler Var?
Geleceğin Meslekleri ve Maaşları Ne Olacak?
Geleceğin meslekleri 2022 yılında herkesin sorduğu sorular arasına girmektedir. Söz konusu mesleklerin ne olduğunu merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız listeyi kontrol edebilirsiniz. Zamanın en iyi mesleklerini gelecek için sıralarken tahmini maaşlara da yer vereceğiz.
Geleceğin Meslekleri 2022
Geleceğin meslekleri söz konusu olduğunda son yıllarda özellikle yapay zeka teknolojisi ön plana çıkmıştır. Günümüzde kullandığımız tüm telefonlarda Google servisleri olsun hem de sosyal medya için yapay zeka kullanılmaktadır. Yani sadece buradan bakıldığında geleceğin değişeceği anlaşılmaktadır.
1. Yapay Zeka Mühendisliği
Yapay zeka mühendisliği algoritma ve programları kullanarak makineleri derin öğrenme teknikleri kullanarak geliştiren meslek dalıdır. Günümüzde Amazon, Google gibi büyük şirketler, yapay zeka teknolojisini aktif olarak kullanıyor. Kısaca geleceğin mesleği olduğunda ilk sırada 2022 için yapay zeka mühendisliği vardır.
2. Veri Güvenliği Uzmanlığı
Veri güvenliği uzmanlığı, bir organizasyon içerisinde gerçekleşen verilerin güvenliğinden sorumlu olan süreç uzmanıdır. Herhangi bir organizasyonda geçen işlemleri derecelendirmesini yaparak, riskler, güvenlik bileşenleri inceler ve bunları raporlar. Veri güvenlik uzmanlığı havalı bir meslek olduğu görünse de barındırdığı riskler ve iş birliğinin devamlı olması sebebiyle zor meslektir.
3. Çöp Mühendisliği
Çöp mühendisliği, dünya nüfusunda artmasıyla birlikte ortaya çıkan çöp sorununu düzenleyen ve bu malzemeleri tekrar dönüşebilir olmasını denetleyen meslektir. Sadece Amerika Birleşik Devletlerinde çöp miktarı, kişi başına 700 kilogramı geçebiliyor. Bu miktar, aynı zamanda potansiyel 4 milyar petrolün üretebileceği ve elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilmek anlamın gelmektedir.
Geleceğin Meslekleri 2023
Geleceğin mesleklerine 2023 yılı için baktığımızda asla yok olmayacak meslekler vardır. Gelecekte yok olmayacak meslekler cazip görünse de bu mesleklerim ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. İşte seveceğini düşündüğümüz 2023 geleceği için öngörülen meslekler aşağıdaki gibidir.
1. Blockhain Geliştiricisi
Blockchain geliştiricisi, bitcoin ve diğer kripto paralar için akıllı sözleşme yazılımlarını kodlayan geleceğin meslek gruplarından birisidir. Blockchain şifreli karmaşık işlem takibi sağlayan veri kayıt sistemi olduğundan birçok firma bu teknolojiyi kullanmaktadır. 2023 içinde kullanan firma sayısı artacağı öngörülmektedir.
2. 3D Üretim Mühendisliği
3D Üretim mühendisliği, üç boyutlu yazıcılar kullanarak, çeşitli sektörler için malzeme üreten meslek grubudur. 2023 İçinde ön görülen şeylerden birisi de yemeklerin artık 3 boyutlu yazıcılardan üretileceğidir. Kısaca yemek sektörünün yanında tıp, sanayi, tekstil için parçaların üretebileceği öngörülmekte olup, bu alanda üretim mühendisliğine ihtiyaç olabileceği düşünülmektedir.
3. Veri Bilimcisi
Veri bilimcisi, şirketler için yönetim sonuçlarını analiz eder ve bu doğrultuda aksiyon alan bir diğer deyişle analiz uzmanlarıdır. Veri bilimi özellikle Amazon, Google, Facebook gibi büyük şirketlerde sıkça duyulmakta ve ilerleyen yıllarda daha da gelişeceği öngörülmektedir. Verileri analiz etmek hoşunuza gidiyorsa, bu mesleği yapabilir, geleceğin öngörülen mesleklerin sahiplerinden biri siz olabilirsiniz.
Geleceğin Meslekleri 2030
Meslek seçiminde vereceğimiz her karar hayatımızı etkileyecektir. O yüzden 2030 da bu meslekler paraya para demeyecek olarak seçiminiz oldukça önemlidir. Forbes geleceğin meslekleri olarak açıkladığı bazı meslek grupları aşağıdaki gibidir.
1. Bilgi Güvenliği Uzmanlığı
Bilgi güvenliği uzmanlığı, firmaların güvenlik altyapısını tasarlayan, mevcut güvenlik sistemleri analiz eden ve iyileştirmeler öneren meslek grubundan biridir. Kişisel güvenliğin daha çok öne çıkacağı 2030 için tahmin edilen gelecekteki meslekler arasında yer almaktadır. Kısaca bu uzmanlık ile etik hackerlik bilgisini en üst seviyede kullanacağınız anlamına gelmektedir.
2. Hayvan Eğitmenliği
Hayvan eğitmenliği, çevre koruma faktörleri dahil olmak üzere ilgili hayvanın itaat etmesini, isteklerini anlamak ve hayvan psikolojisini çözen bir meslek grubudur. Hayvan eğitmenliği dendiğinde ilk başta köpek eğitmenliği gelmektedir. Fakat 2030 yılı için bakıldığında hangi hayvan olursa olsun eğitmenliğe ihtiyaç olması ön görülmektedir.
3. Yazılım Geliştirme Uzmanı
Yazılım geliştirme uzmanı, programlama becerilerini kullanarak kodlar sayesinde ürün geliştiren kişiye denmektedir. Tasarım dökümanlarını hazırlayarak, uygulama için gerekli kodları düzenlemek ve test etmek ile sorumludur. 2030 için ön görülen meslekler arasında yazılım geliştirme uzmanı yer almaktadır ve şuan olduğu gibi o zaman ihtiyaç olacağı öngörülmektedir.
Türkiye’de Geleceğin Meslekleri
Türkiye için gelecekte var olmaya devam edecek meslekler hakkında iyi düşünmek, mesleğinizin seçiminde önemli bir faktör olacaktır. Uzmanlar son araştırmalara göre 2030 yılına kadar ve sonrası için işlerin makineler tarafından yapılacağını ön görüyor. Fakat 130 milyondan fazla da iş ortaya çıkması beklenmektedir.
Gelecekte para kazandırması düşünülen meslek özellikle teknoloji ve dijitalleşmesinin öne çıkması ile artmıştır. Özellikle dördüncü sanayi devrimi ile adlandırılan bu kavram gelecek için yeni stratejiler geliştirmesine yol açmıştır. Sektörde çalışan insan ihtiyacı gün geçtikçe azalsa da bazı meslek gruplarına tahmini olarak ihtiyaç olabileceği öngörülmektedir.
Geleceğin Meslekleri Sözel
Geleceğin meslekleri sözel olarak bakıldığında Türkiye’de bununla ilgili birçok üniversite bulunmaktadır. Geleceğinizi etkileyecek ve tahmin edilebilir olarak bakıldığında aşağıdaki meslekler bu gruba dahil olabilmektedir.
- İstatistikçi
- Hemşire pratisyeni
- Evde sağlık ve kişisel bakım uzmanı
- Konuşma dil pataloğu
- Aktuerlik
- Tercümanlık
- Akıl sağlığı danışmanlığı
- Madde bağımlılığı uzmanlığı
Geleceğin Meslekleri Sayısal
Geleceğin meslekleri sayısal olarak seçeceğiniz bölümler hayatınızı değiştirebilir. Şuan ki şartlar öngörülebilir olsa da genelde yazılım sektöründe büyük bir açık olduğu söylenilebilir. Elbette yazılım harici gelecekte olması beklenen bazı meslekleri vardır.
- Yazılım uzmanları
- Robotik kodlayıcısı
- Yapay zeka geliştiricisi
- Prompt mühendisliği
- Genetik danışmanlık
- Rüzgar türbini teknisyenliği
- Yazılım test uzmanlığı
10 yıl İçinde Kaybolacak Meslekler
10 yıl içinde kaybolması düşünülen meslekler özellikle teknolojinin gelişmesi ve tahmin edilebilir gelecek için öngörülen düşüncelerden birisidir. Robotların ve yapay zekanın insanın yerini almasıyla yer değişikliğine uğrayacak bazı meslekler aşağıdaki gibidir. Eğer sizde geleceğiniz planlıyor ve ilerde devam edebileceğiniz meslek arıyorsanız, aşağıdakilerin haricinde bir mesleği seçebilirsiniz.
- Editörlük: İnternet sitesinde veya herhangi bir gazetede içerikleri düzenleyen kişilere denilmektedir. Uzmanlara göre editörlük mesleği 10 yıl içinde nesli tükenecek meslekler arasında ilk sırada gelmektedir.
- Elektronik mühendisliği: Günümüzde Türkiye ve Dünya’da oldukça fazla mezunu olan Elektronik mühendisliği özellikle robotların aktif çalışma hayatında yer almasından dolayı uzmanlara göre son 10 yıl içinde işsizler kervanında yerini alacak…
- Vergi denetçiliği: Teknolojinin gelişmesiyle neredeyse her şeyin otomatikleştiği bu zamandan analiz edildiğinde 10 yıl içinde mesleğin kaybolacağı düşünülmektedir.
- Radyo ve Televizyon sunuculuğu: Günümüzde artık birçok kişi televizyon ve radyo yerine telefonları kullanıyor. İletişimimiz internet üzerinden olduğu için gelecekteki 10 yıl için bu mesleğin kaybolacağı öngörülmektedir.