USD32,56
EURO35,00
JPY0,210300
RUB0,353800
GBP40,87
EURO/USD1,07
BIST9.774,62
GR. ALTIN2.435,25
BTC63.917,93

Dağıtılmış Bulut Teknolojisi Nedir?

dağıtılmış bulut teknolojisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dağıtılmış Bulut teknolojisi, bulut alanında yeni bir uygulama olup bulut teknolojilerine vizyon katmaktadır. Tek bir bulut sistemi üzerine kurulu yapı üzerine değil de farklı bulutlardan ilgili alanların kullanılması ile oluşmuştur. Dağıtılmış sistemler ve bulut bilişim sistemleri terimlerinin orta derecede farklı olduğunu anlamak çok önemlidir. Dağıtılmış Bulut teknolojisini yeni teknoloji örnekleri sunmakla beraber yapay zeka (AI), nesnelerin interneti (IoT) ve gerçek zamanlı olarak büyük miktarda verinin işlenmesini içeren diğer teknolojileri de etkilemektedir.

Dağıtılmış Bulut teknolojileri ve sunduğu imkanlar son yirmi yılda Bilgisayar Ağı Teknolojilerinde önemli bir gelişme olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca, internetin gelişi bilgisayar teknolojilerinde kayda değer gelişmelere yol açmaktadır. Sonuç olarak bu bulut teknolojilerinden biri de dağıtık bulut bilişim sistemleridir. Dağıtılmış bilgi işlem, büyük bir sorunu birden çok göreve bölerek çözen dağıtılmış sistemlerin kullanımını ifade eder. Bu nedenle, ağlara bağlanan ve iletişim kuran bireysel bir bilgisayar, görevleri hesaplar ve değerlendirir.

Dağıtılmış Bulut Uygulamaları Nelerdir?

Dağıtılmış Bulut uygulamaları bulut tabanlı hizmetlerin fiziksel konumunu içeren uygulama imkanı sunar. Ayrıca, dağıtılmış bir bulut bilişim sistemi, genel bulutlar, hibrit bulutlar ve uç bilgi işlem kavramlarından kaynaklanır.

Ağdaki bağlı bilgisayarlar, bireysel görevleri tamamlamak için birbirleriyle iletişim kurar. Ayrıca bulut altyapısı içindeki süreci genelleştirir. Ayrıca, bir yürütme ortamı olduğu için bileşenleri coğrafi konumlarda düzenlenir. Bu nedenle, dağıtılmış bilişimi yürütmek için aşağıdaki gereksinimler şunlardır:

  1. Konum: Özellikle gecikme kritik olduğunda ve büyük bir veri kümesinin aktarılması gerektiğinde, daha duyarlı ve performanslı teslimat için uygulamaları farklı konumlara dağıtmak önemlidir.
  2. Düzenlemeler: Verileri aktarırken uyumluluğu sağlamak ve uygun kullanıcı grubuna ulaştığından emin olmak da önemlidir.
  3. Dağıtılmış Bulut ve Güvenlik: Ayrıca, belirli veri ve süreçler söz konusu olduğunda, işletmelerin bunları özel bir bulutta veya genel bulutla bütünleşen bir veri merkezinde yönetmesi ve izlemesi gerekir.
  4. Fazlalık: En önemlisi, işletmeler yalnızca yerel, bölgesel ve ulusal saha fazlalıklarını dahil ederek büyük ölçekli kesintileri azaltmalıdır.

Dağıtılmış Bulutun Temel Özellikleri ve Özellikleri

Dağıtılmış hesaplamayı tanımlayan temel özellikleri ve özellikleri anlamak çok önemlidir:

  1. Ölçeklenebilirlik: İlk olarak, dağıtılmış bir bilgi işlem sisteminin görevlerin gelişmesi ve büyümesiyle genişlemesi gerektiğini anlamak önemlidir. Ayrıca ağda ek işlem birimleri veya düğümler gerektiren önemli bir özelliktir.
  2. Eşzamanlılık: Dağıtılmış bir sistemdeki bileşenlerin eşzamanlı olarak çalıştığını anlamak da önemlidir. Bir “küresel saat” üzerinde çalışmazlar, yani sıra dışı ve çeşitli oranlarda gerçekleşen görevleri yerine getirirler.
  3. Kullanılabilirlik: Düğümlerden birinde arıza olması durumunda diğer düğümler çalışmaya devam eder. Bu nedenle, yürütme, tam hesaplamayı bozmadan kolayca gerçekleşir.
  4. Şeffaflık: Harici bir programcı veya son kullanıcı, sistemi tek bir hesaplama birimi olarak görür. Bu nedenle, kullanıcıların mantıksal bir cihazla ilişki kurmasını ve sistem mimarisiyle ilgili endişelerden kaçınmasını sağlar.
  5. Heterojenlik: Dağıtılmış bir bilgi işlem sistemindeki bileşenlerin çağdaş olmadığını bilmek de önemlidir. Sonuç olarak, bu, ek bileşenleri genişletmesini ve içermesini sağlar.
  6. Çoğaltma: En önemlisi, dağıtılmış sistemler, kullanıcıların bilgi ve mesajlaşmayı paylaşmasına ve aktarmasına da izin verir. Bu nedenle, bu, yazılım ve donanım bileşenleri gibi kaynaklarda tutarlılık sağlar.

Dağıtılmış Bilgi İşlem Nasıl Çalışır?

Gördüğümüz gibi, dağıtılmış bilgi işlem zaman ve gereksinimlerle birlikte gelişir. Ayrıca, uygulamaları öncelikle interneti ve daha özel olarak bulutu kullanarak görevleri ve süreçleri yürütmeye yöneliktir.

Dağıtılmış bulut bilgi işlemin çeşitli ağlardaki uygulama bileşenlerini içerdiğini anlamak da önemlidir. Bu nedenle, bu bileşenlerin mesajlaşma veya API’ler aracılığıyla iletişim kurması çok önemlidir. Dolayısıyla bu, kapsamlı uygulama performanslarını iyileştirme ve bilgi işlem verimliliğini optimize etme hedefine yardımcı olur.

Ayrıca, dağıtılmış bilgi işlem, bir genel bulut sağlayıcısının tüm yığınını gereksinimlere göre dağıtarak ileriye doğru bir adım atıyor. Ardından, bulut sağlayıcısından ayrı bir veri merkezi, özel bulut veya şirket dışı bir veri merkezi kurar.

Dağıtılmış Bulut Bilişim Türleri

Dağıtılmış Bulut Bilişim Sistemlerinin üç ana türü şunlardır:

  • Bilgi sistemi: Farklı iletişim modelleri aracılığıyla çeşitli sunuculardaki sistemler arasında bilgi dağıtma amacını ifade eder.
  • Yaygın Sistemler: Gömülü bilgi işlem cihazlarını içeren dağıtılmış sistemi ifade eder. Ayrıca, yaygın sistemler “geleneksel” dağıtılmış sistemlere kıyasla daha kararsızdır.
  • Hesaplama Sistemleri: Bu tür bir sistem, mesajları ve faaliyetleri izlemek için bilgileri aktarmak için tek bir ağa bağlanan bilgisayarların kullanımını ifade eder.

Dağıtılmış Bulut Bilişim Örnekleri

Dağıtılmış bulutun günlük hayata dahil olduğunu alanları şu şekilde ifade edebiliriz;

1-Edge Computing Örnekleri

Dağıtılmış bulut ve Edge Computing genellikle basit çoklu bulut yönetimini, ölçeklenebilirliği iyileştirmeyi ve geliştirme hızını destekler. Ayrıca dağıtılmış teknoloji, modern otomasyon ve karar verme uygulamalarının ve işlevselliğinin devreye alınmasına yardımcı olur. Ayrıca, altyapı ile hibrit ve çoklu bulut görünürlüğünü ve yönetilebilirliğini geliştirir. İşletmelerin tek bir araç seti yardımıyla altyapı üzerinde önemli ölçüde kontrol sahibi olmalarına yardımcı olur.

2-Otomotiv Endüstrisi Örnekleri

Dağıtılmış bulut bilişim kullanımı ile yarı otonom ve kendi kendini süren arabaların geliştirilmesinde bir artış var. Ayrıca, bu araçları üretmenin temel düşüncesi, gerçek zamanlı olarak veri toplamak, trafik bilgilerine erişmek ve hızlı kararlar almak için verileri işlemek ve değerlendirmektir.

Gelecekte otomobiller, verileri analiz etmek ve karar zekası özellikleri için AI gibi teknolojiler üzerinde çalışacak. Verileri gerçek zamanlı olarak yakalamak için 5G kullanılacak olup dağıtılmış bilişimden yararlanmak, daha hızlı veri aktarımı ve daha doğru karar verme için daha iyi fırsatlar sağlayacak. Tesla’nın projeleri, dağıtılmış bulut bilişim kullanımının gerçek hayattan örnekleridir.

3-Sağlık Hizmetleri Örnekleri

Dağıtılmış bulut Bilişim aynı zamanda büyük veri kümelerini analiz etme ve sunma fırsatı da getirir. Dolayısıyla sağlıkta verinin artmasıyla bu büyük bir fırsat. Ayrıca, dağıtılmış bulut bilişim ile Sağlık sektörü için sonsuz olanaklar olabilir.

Örneğin, dağıtılmış bulut bilişim ile sağlık uzmanları hem hastanede hem de evde hastaları izlemek için hibrit bulutları ve uç bilişimi kullanabilir. Ayrıca, IoT tabanlı uygulamalar ve cihazlar kullanılarak semptomların ve koşulların izlenmesine ve izlenmesine yardımcı olabilir.

4-İçerik Dağıtımı Ağları Örnekleri

İnternete benzer şekilde e uç ve dağıtılmış bulut bilişim teknolojileri tarafından desteklenmektedir. Ayrıca, dağıtık bilişimin en belirgin örneklerinden ikisi Netflix ve YouTube’dur.

İlgili Diğer Yazımız: Davranışların İnterneti (IoB – Internet of Behaviors) Nedir?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dağıtılmış Bulut Teknolojisi Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!