USD34,27
EURO37,65
JPY0,231900
RUB0,355000
GBP44,95
EURO/USD1,10
BIST9.111,73
GR. ALTIN2.916,68
BTC62.564,84

Bilinmeyen Uzay Bilgileri ile Şaşırmaya Hazır Olun!

featured
uzay-gezegenler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzay bilgileri günümüzde giderek artan bir yapıya sahiptir. Geçmiş yüzyıllarda uzay bilgileri çok kısıtlıydı. Ancak yapılan araştırmalar ile güncel uzay bilgileri çok yaygındır. Hala bazı noktalarda uzay bilgileri dar olsa da ilerleyen teknoloji ile artış göstermesi beklenmektedir. 

Uzay nedir? Astronomi bilimine göre uzay; Dünya üzerinden 100 mil yani yaklaşık 160 kilometre sonrasında başlayan üç boyutlu bölgenin tamamına verilen bir isimdir. Bu uzaklık genelde insan yapımı uyduların ve uzay gemilerinin atmosfere düşmeden yörüngelerinin sabitlenebilecekleri bir irtifa olarak kabul edilmektedir. Bazı bilim insanları uzayın tüm yönlere doğru sonsuza kadar uzadığını savunurken, bazı bilim adamları ise uzayın bir sınırı olduğunu iddia etmektedir. İşte sizlere hazırlamış olduğumuz uzay hakkındaki en ilginç bilgiler listesi..

Farklı Uzay Bilgileri ile Bilgi Dağarcığınızı Geliştirin

Bir gök cisminin gezegen olarak kabul edilmesi için şu üç şartı tamamen sağlamış olması gerekmektedir; Bunlardan birincisi gök cisminin kütlesinden ötürü tamamen küresel bir şekilde olmasıdır. İkinci şart ise bu gök cisminin, bir yıldızın etrafında belli bir yörüngeye sahip olması gerekmektedir. Son şart ise gök cisminin yörüngesi üzerinde başka bir gezegen veya gök cismi olmamasıdır.

1 – Voyager İsimli Uzay Araçları

İİnsan eliyle oluşturulan ve uzay bilgileri arasında yer alan araçlardır. Dünya’ya en uzak insan yapımı nesne, 1977 yılında fırlatılmış olan Voyager 1 ve 2 adlı uzay araçlarıdır. Voyager 1 isimli uzay aracı 2015 yılında Güneş Sistemi’mizi çoktan terk etmiştir ve Güneş’ten 19 milyar kilometre uzaklaşmıştır.

uzay-bilgileri

Voyager uzay aracı, Dünya’yı tanıtan birçok bilginin kayıtlı olduğu bir plağa sahiptir. Bu plakta bazı ses ve görüntüler yer almaktadır. 55 dilde yüklenmiş dilek ve selam bulunur. Ses kaydında yer alan Türkçe selam ise şu şekildedir; “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.”.

2 – Talihsiz Gezegen: Plüton

2006 yılına kadar Güneş Sistemi‘mizde toplam dokuz adet gezegen olduğu kabul edilmekteydi. Lakin Uluslararası Astronomi Birliği, Plüton’u gezegen olma sıfatından çıkarmıştır. Plüton küresel bir yapıdadır ve Güneş etrafındaki bir tam turu 248 yıl sürmektedir. Ancak Plüton’un yörüngesinde kendisi dışında birçok gök cismi bulunduğundan ötürü gezegen olma sıfatını kaybetmiştir.

3 – Çoğu Gezegen Olumsuz Koşullara Sahip

Güneş Sistemi’mizdeki çoğu gezegen insan yaşamı için oldukça olumsuz koşullara sahiptir. Örneğin Neptün’de saatte 1600 km hıza sahip olan rüzgarlar oluşmaktadır. Galaksiler arasındaki boşluk da uzaydaki sıcaklık -273 derecedir. Venüs’de gün içi sıcaklık 500 dereceye kadar çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra Venüs, sülfürik asit yağmurlarıyla da kendisini iyice yaşanılmaz hale getirmeyi başarıyor.

4 – Mükemmel Toz Bulutları: Nebulalar

uzay-bilgileri

Astronot kelimesi Yunanca kökenli “astron”‘dan gelmektedir. Astron, denizci anlamına gelen bir kavramdır. Nebula ise Latince “bulut” anlamına gelmektedir. Nebulalar ışık enerjisi ile görünür hale gelen toz bulutlarıdır. Nebulalar sayesinde sonsuz uzay boşluğunda yeni yıldızlar ve sistemler oluşmaktadır. Bir nebula bulutunun sıcaklığı 15.000 dereceye kadar ulaşabilmektedir.

5 – Ay Dünya’dan Hiçbir Zaman Uzaklaşmayacak

Her yıl Ay ile Dünya arasındaki mesafe 4 cm artmaktadır. Bu mesafe önemli değilmiş gibi görünse de belli bir mesafeden sonra Dünya iklimi üzerinde yıkıcı etkilere sebep olacağı tahmin edilmektedir. Lakin uzmanlara göre Ay, Dünya’dan hiçbir zaman tamamen uzaklaşmayacaktır.

uzay-bilgileri

Uzmanlara göre eğer Ay olmasaydı, Dünya üzerindeki denizlerde gelgitler yaşanmayacak, günlerin uzunluğu çok daha farklı olacaktı. Hatta Ay olmasaydı insanlığı dahi olmayacağı düşünülmektedir.

6 – Hayati Öneme Sahip Olan Hidrojenler

Uzay bilgileri arasında Güneş’in kendi sıcaklığını koruyabilmesi için hidrojene ihtiyacı vardır. Lakin Güneş’teki hidrojen sayısı da sonsuz değildir. Zamanı gelince Güneş’te bulunan hidrojen sayısı azalacak ve sıcaklık dengesi bozulacaktır. Böylesi bir durumda Güneş’in sıcaklığı sürekli artacak ve bunun sonucunda da Dünya atmosferi yanacaktır. Korkmanıza gerek yok çünkü bu olayı muhtemelen birkaç yüz bin neslimiz görmeyecek.

7 – Şu Meşhur Kara Delikler | Uzay Bilgileri

Bir yıldızın ölümüyle birlikte ortaya çıkan kara delik, görünmez yapılarıyla uzay bilgileri kapsamında en gizemli konu başlıklarından birisidir. Belli bir ışık yaymadıklarından dolayı onları çıplak gözle göremeyiz. Kara deliklerin varlığını sadece özel mekanizmalara sahip teleskoplarla ortaya koyabiliyoruz. Kara deliklerin varlığını, onun etrafında gözlemlenen maddelere olan etkisiyle anlayabiliyoruz.

uzay-bilgileri
Uzay Bilgileri

Kara delikler büyük veya küçük olabilirler. Uzmanlara göre en küçük kara delik, bir atom boyutundadır. Mikroskobik ölçekte olan bu kara deliği küçümsemeyin çünkü içindeki madde miktarı çok büyük bir dağın kütlesi kadar olabilir. Bilinen en büyük kara deliğe ise “süper kütle” ismi verilir. Bu kara deliğin kütlesi ise yaklaşık 1 milyon Güneş’in toplam kütlesine denktir. Uzay bilgileri arasında merak edilenlerden birisidir.

8 – Yer Çekimi Olmasa Ne Olurdu Peki ?

Yaygın uzay bilgileri arasında yer çekimi bulunur. Uzaydaki yer çekimsiz ortamın insan sağlığına oldukça fazla zararı vardır. Örneğin yer çekimsiz ortamda kandaki alyuvarların sayısında azalma olacağından dolayı kansızlık problemi ortaya çıkacaktır. Bağışıklık sistemi zayıflayacağından ötürü yaraların iyileşmesi de daha uzun sürecektir. Yer çekimi bu yüzden evrenin ve Dünya’nın düzenini sağlayan temel güçlerden birisidir.

Uzay bilgileri gerçekten çok sınırlı durumda. Evrenin sınırlarını, boyutunu, başlangıcını ve sonunu sadece “tahmin” edebiliyoruz. Uzmanlara göre şu anki bilgimiz, evreni oluşturan maddelerin yalnızca %5’ini oluşturuyor. Yani gözlemleyemediğimiz %95’lik karanlık bir madde veya güç mevcut. İnsanoğlu olarak evren içerisinde bir toz tanesi bile değiliz. Uzayda dahi toplu iğne kadar yer kaplamayan bir gezegende yaşıyoruz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bilinmeyen Uzay Bilgileri ile Şaşırmaya Hazır Olun!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!