USD33,03
EURO35,97
JPY0,216200
RUB0,388500
GBP42,59
EURO/USD1,09
BIST10.871,48
GR. ALTIN2.513,65
BTC64.686,49

Uyku Apnesi Nedir? 9 Uyku Apnesi Belirtileri Neler?

uyku-apnesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku apnesi uyku esnasında görülen ataklar halinde nefes alıp verememe ve nefesin kesilmesi şeklinde görülen uyku bozukluğudur. Kesinlikle tedavi gerektiren durumlar arasında yer almaktadır. Önlem alınmadığı sürece başka hastalıklara yol açabilmektedir.

Bu hastalık birçok insanda görünür. Belirtileri ve nasıl tedavi edileceği birçok insan tarafından merak edilmektedir.  Kimlerde görülür ve doğal yoldan tedavi edilir mi? İşte tüm cevaplar 

Belirtileri ve Türleri Nelerdir?

uyku-apnesi

Uyku apnesi uyku anında solunumun durması veya tıkanması haline verilen isimdir. Bilindiği gibi günümüzde birçok yetişkinde görülebildiği gibi küçük çocuklarda da görülme olasılığı oldukça yüksektir. Solunum durmasının ve tıkanmasının en az 10 saniye olması durumunda bireylerin aynı durumlardan şikâyet edildiği görülmektedir. 

Uyku apnesinin belirtileri çoğu kişide ortaktır. Özellikle uykuda horlama halk arasında en çok bilinen belirtilerden biri olsa da daha birçok belirtisi bulunmaktadır. İşte uyku apnesi belirtileri;

  1. Kişinin uykusunda özellikle yüksek sesle horlaması ve bunun devamlı olması
  2. Ani ve ne olduğunu anlamadan uykudan uyanma
  3. Kişinin sabah uyandığında rahatsız edici düzeyde ağız kuruluğu yaşaması
  4. Yeterli uyumasına rağmen uyku apnesi çeken kişilerin uykusuzluk çekmesi
  5. Genel olarak sabahları güne yorgun ve baş ağrısı ile başlamak.
  6. Kişinin libido azalması
  7. Gün içerisinde gelen ani uyku nöbetleri
  8. Kişilerin normalden daha gergin olması ve ruh hallerinin değişmesi. 
  9. Gün içinde odaklanma sorunu yaşamaları, dikkat dağınıklığı gibi daha birçok neden uyku apnesinin genel belirtileri arasındadır.
uyku-apnesi

Elbette ki bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Herkeste belirtilerin düzeyi aynı olmak durumunda değildir. Ama genel itibariyle uyku apnesi belirtileri bu şekildedir. Bu belirtileri yaşadığınızda mutlaka bir hekime başvurmalısınız. 

Uyku Apnesi Türleri Nelerdir?

Her hastalığın olduğu gibi uyku apnesinin de türleri ve çeşitleri bulunmaktadır. Peki türleri nelerdir? Uyku esnasında nefes tıkanıklığı yaratan hastalığın 3 çeşidi bulunmaktadır. Bu türleri tanımlamak gerekirse;

Uyku Apnesinin Nedenleri Nelerdir?

Uyku apnesinin en büyük nedenlerinden biri de boğazdaki kasların nefes almaya engel oluşturacak şekilde gevşemesidir. Bunun fizyolojik sebebi olarak birden fazla neden sayılabilir. Peki günümüzde sık sık rastlanılan uyku apnesi neden olur? Kimlerde görünür? İşte merak ettikleriniz;

  1. Özellikle olması gerektiğinden fazla kiloda olan kişiler ya da obezite en büyük nedenlerden biridir.
  2. Burun tıkanıklığı, bu zaman zaman hastalık nedeniyle olabileceği gibi sürekli burun tıkanıklığı da uyku apnesine neden olabilir.
  3. Kişinin geniz eti ve bademciklerinin büyük olması ve solunumuna engel olması bir nedendir. 
  4. Bazı kişilerin boyun çevreleri kalındır. Bu da nefes yollarını tıkayabilmektedir. Bu hastalığın sebeplerinden biri de budur.
  5. Yaşın ilerlemesi önemli sebeplerinden biridir.
  6. Cinsiyet önemli faktörlerden biridir. Özellikle uykuda horlama ve uyku sırasında nefes darlığıerkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir.
  7. Genetik yatkınlık yine bu hastalığa tetikleyen sebeplerden biridir.
  8. Diyabet ve yüksek tansiyon çoğu hastalığı tetiklediği gibi uyku apnesini de tetikleyen en önemli nedenlerden biridir. Özellikle Dikkat edilmesi ve bu hastalıkların hafiflemesi durumunda uyku apnesinde de iyileşmeler görülebilmektedir.
  9. Alkol ve sigara bağımlılığı gece uyku kalitesini düşüren etkenlerden biridir. Aynı zamanda uyku apne sebebi olarak da sayılabilmektedir. 
uyku-apnesi

Uyku sırasında nefes darlığı yetişkinler kadar çocuklarda da sık sık görülebilmektedir. Özellikle uyku da nefes alamama, horlama sesinin çok yüksek olması, uyurken çırpınır gibi hareketler yapma ve aniden sıçrayarak uyanma sık görülen belirtiler arasındadır.

Uyku Apne Tanısı Nasıl Konur? 

Uyku apnesi testi hastalığı tespit etme noktasında en önemli aşamalardan bir tanesidir. Hastalığın tanısı konulduğunda ise tedavi yöntemleri araştırılmaktadır. Polisomnografi denilen test ile gece boyunca beyin aktivitesi ve solunum kayıt altına alınır. 

Bu test ile 8 parametre daha ölçülmektedir. Ve bu parametreler 7 saat boyunca ölçülmektedir. Bu testi yaptırmak isteyen kişiler bir gece boyunca uyku odasında kalırlar. Vücudun çeşitli bölgelerine kablolar yerleştirilerek vücut hareketleri takip edilmektedir.  Vücuttan alınan sinyaller bilgisayara yansıtılırak test sonucunda bir tanı koyulmaktadır. 

uyku-apnesi

Uyku Apne Tedavisi Nasıl Olur? 

Uyku esnasında nefes darlığı şikâyeti ile gelen hastalarda ilk olarak obezite olasılığına bakılmaktadır. Eğer obezite söz konusu ise bu durum tedavi edilerek normal kiloya ulaşması sağlanır. Eğer hastada aşırı kilo olmamasına rağmen bu sorunu varsa o noktada başka tedaviler devreye girmektedir. 

uyku-apnesi
  1. Bipolar radyo frekans ile termoterapi yöntemi: bu yöntemde başarı oranı cerrahide kullanılan cihazlara ve hastanın cerrahiye uygun olmasına bağlıdır. 
  2. Pozitif Hava basıncı tedavisi: ileri derece hastalarda uygulanmaktadır. Uyku apnesi makinesi ile otomatik ayarda hasta takibe alınır. Hafif vakalarda ise ağız içine uygulanan apareyler ile çenenin önce alınması sağlanmaktadır. Böylelikle dilin geriye düşmesi önlenmektedir. 
  3. Pozitif hava yolu basıncı cihazları: maske ile uyku esnasında üst solunum yollarının açık kalması ve nefes almayı rahatlaması amaçlanır. Gece boyunca yüze sıkıca oturan cihazlar her ne kadar hastalar tarafından kötü görüntü olarak kabul edilse de sabah dinç uyanmaları hastaların bu tedavi yöntemini çabuk kabullenmesine sebep olmuştur.

Uyku Apnesi Sorunu için Tedavi Dışında Hangi Yollara Başvurulmalıdır?

uyku-apnesi

Hayat kalitenizi arttırmak için bu sorunla evde kendi yöntemlerinizle de başa çıkmak isteyebilirsiniz. Peki ameliyatsız uyku apnesi tedavisi nasıl olmalı? Evde kendi yöntemlerinizde bu hastalığı en az seviyeye nasıl çekebilirsiniz? Bunun birçok yolu vardır bunlara örnek vermek gerekirse;

  • Kilonuza dikkat edin. Unutmayın nefes darlığına bağılı olan hastalıkların çoğunun çıkış noktası aşırı kilodur.
  • Yattığınız odanın kuru olmamasına dikkat edin. Gerekirse hava nemlendirici kullanın.
  • Uyurken sahip olduğunuz pozisyonlar oldukça önemli.
  • Sigara ve alkol gibi nefesinizi zorlayacak alışkanlıklardan uzak durun.

Merak Edilen Sorular 

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan bu hastalık ile başa çıkmak oldukça zor. Özellikle kendi yöntemlerinizle rahat bir uyku çekmek isteyebilirsiniz. İşte merak edilen sorular ve cevapları;

1 – Uyku apnesi olan biri nasıl uyumalı?

Bu kişiler daha çok sırtlarına yastık koymalı veya yan yatmalıdır. Bu durumda daha rahat nefes almalarını sağlayabilirler.

uyku-apnesi
uyku-apnesi

2 – Uyku Apnesinden Kurtulan Var mı? 

Bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. uyku ilaçları dışında Buna örnek verilecek olursa 1 saat içerisinde tam 132 kez nefesi duran bir kişi robotik cerrahi ile hastalığından kurtulmuştur. 

3 – Uyku Apnesi için Hangi Doktora Gidilmeli?

Bu hastalık ile karşılaşan bir kişinin tanı ve tedavisi için kulak burun boğaz uzmanına başvurması en doğru tercih olacaktır.

 4 – Hangi Devlet Hastanesinde Uyku Testi Var? 

Devlet hastanelerinde uyku testleri yapılmaktadır, fakat her devlet hastanesi bu hizmeti sunmayabilir. Gitmeden önce mutlaka araştırma yapmalısınız.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Uyku Apnesi Nedir? 9 Uyku Apnesi Belirtileri Neler?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!