Gıda enflasyonu, TÜİK verilerine göre Haziran ayında yıllık bazda yaklaşık yüzde 94‘e yükseldi. Türkiye’nin yıllık enflasyonu ise yüzde 78.6 oldu.
TÜİK, yıllık enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre, gıda enflasyonu Haziran ayında yıllık bazda yaklaşık yüzde 94’e yükseldi. Türkiye’nin yıllık enflasyon oranı 20 yılın en yüksek seviyesini gördü ve Haziran’da yüzde 78.6 oldu. Haziran’a ait üretici fiyat endeksi ise gıda ürünleri özelinde yaklaşık %132 idi.
Gıda Fiyatları 2 Katına Çıktı, Ulaşım Maliyeti Yüzde 123 Arttı
Tüketici fiyatları, artan yiyecek-içecek ve ulaşım maliyetleri nedeniyle geçen ay Haziran 2021’e göre yüzde 78,6 arttı. TÜİK verilerine göre, gıda fiyatları bir yılda neredeyse iki katına çıkarken, ulaşım maliyeti yüzde 123 arttı.
Yurtdışı basınında, TL’nin Dolar karşısında değer kaybetmesi ve yüksek enflasyon için, “Son aylarda aşırı enflasyon yaşayan ve para birimi bu yılın başından bu yana ABD doları karşısında değerinin yüzde 20’sinden fazlasını kaybeden bir ülke için bir başka korkunç dönüm noktasıdır” yorumu yapıldı.
“Erdoğan’ın Ekonomi Politikaları Krizi Alevlendirdi”
Ekonomi uzmanları, enflasyon ile ilgili “Türkiye ekonomisi, diğer ülkelerle aynı küresel enflasyon güçlerine maruz kalıyor, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın alışılmışın dışında ekonomi politikaları, ithalatı çok daha pahalı hale getiren çöken lira durumu ile krizi alevlendirdi” dediler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz düşürme politikası hakkında da, “Dünyanın önde gelen merkez bankalarının enflasyonu dizginlemek amacıyla talebi soğutmak için borçlanma maliyetini artırdığı bir dönemde, Türkiye tam tersini yapıyor. Faiz oranları Aralık ayından bu yana yüzde 14’te kaldı” denildi.
Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçen hafta Twitter’da yaptığı açıklamada, “küresel emtia fiyatlarındaki, özellikle enerji ve tarım ürünlerindeki yüksek artışların devam etmesi Haziran ayında enflasyonu tetikledi” dedi ve hükümetin, insanları fiyatların fırlamasından korumak için harekete geçtiğini söyledi.
“Enflasyon, Tüketici Üzerinde Baskı Oluşturmaya Devam Edecek”
S&P Global Ratings şirketi, geçen hafta yayınladığı bir raporda, enflasyonun Türk Lirası’nın zayıflaması ile birleştiğinde tüketiciler üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini söyledi. Raporda, “Rusya ve Ukrayna’daki durgunluk ile Euro Bölgesi ve İngiltere’deki büyüme yavaşlaması, yakın zamana kadar Türkiye’nin önemli büyüme lokomotifi olan ihracat üzerinde baskı oluşturacak” denildi.
Rapora göre, uluslararası turizmdeki canlanma, döviz gelirlerini artırarak bu yaz biraz rahatlama getirecek ve bu durum Türk Lirası’nı etkileyebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!