USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.875,21

Sansar Nedir? Sansarların Hiç Duymadığınız Özellikleri

Sansar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sansar, aslında kediye benzeyen bir tür yaban hayvanıdır. Bu hayvan türünün en büyük özelliği ise hepçil olmasıdır. Aslında sevimlilikleri ile ön plana çıkan bu türler, bazı durumlarda yırtıcı olabilmektedir. Yani bu hayvanların doğrudan evcilleştirilmesi pek mümkün değildir. Yaban hayatın önemli bir üyesi olan bu tür hakkında merak ettiklerinize yakından bakalım.

Sansar Ne Demek?

Sansar

Sansar hayvan olarak doğal yaşamın önemli türlerinden biridir. “Mustelidae” familyasına mensup olan bu tür, çoğu zaman kedi ya da gelincik ile de karıştırılmaktadır. İngilizcesi “martens” olan bu türün, yaban hayatta yaşadığını da bilmeniz gerekir.

Boyları genelde 40-50 cm arasında değişen bu hayvanlar, ince ve uzun bir gövdeye sahiptir. Genellikle bol tüylü kuyruğu bulunan bu türün, yüzü de oldukça sevimlidir. Yine de bu sevimliliğe çok fazla kanmamak gerekir. Çünkü bu tür, yeri geldiği zaman oldukça vahşi olabilmektedir.

Sansar türleri, evcilleştirmeye pek de müsait olmayan hayvanlar arasına girer. Aslında memeli bir canlı olan bu hayvanlar, yüksek derecede kemirgendirler. Dolayısıyla bu türün ev ortamında zararlı olması söz konusudur. Tıpkı kediler gibi geceleri avlanma içgüdüsüne sahip olan bu hayvanların dişleri bir hayli güçlüdür.

Sansarlar Hakkında Bilinmesi Gereken İlginç Gerçekler

Sansar resmi gördüğünüzde bu türün ne kadar sevimli olduğunu fark edebilirsiniz. Aslında pek çok türü olan bu hayvanların farklı coğrafyalarda yaşadığı da bilinmektedir. Dünya üzerinde keşfedilmiş olan başlıca türler ise şunlardır:

Sansar Türleri
Martes Americana
Martes Flavigula
Martes Foina (Türkiye’de Bulunur)
Martes Martes (Türkiye’de Bulunur)
Martes Melampus
Martes Pennanti

Yukarıdaki türlerin yanı sıra aslında samurlar da bu familyada yer almaktadır. Yine aynı şekilde benzer olan kakım ve gelincik de bu familyanın bir üyesi olarak kabul edilebilmektedir. Tüm bunların yanı sıra bu hayvanlar hakkında merak edilen ilginç detaylar da vardır.

1 – Sansar Ne Yer? Beslenme Stilleri ve Avlanma

Bu sevimli yaratıkloarın aslında yırtıcı olduğunu daha önce de dila getirdik. Genellikle avlanmayı seven bu tür hepçil beslenme stiline sahiptir. Fakat bu hayvanlar avlandığı zaman ise genellikle şu türdeki canlıları tercih etmektedir:

  • Küçük kemirgenler
  • Sürüngenler
  • Yumurtalar
  • Tavuklar
  • Kuşlar

Hepçil beslenmenin gerektirdiği et ihtiyacını yukarıdaki hayvanlar ile elde eden türün bazı bitkileri de tercih etmesi mümkündür. Özellikle de meyveleri çok seven bu hayvanlar, her türlü meyve türü ile de beslenebilmektedir. Fakat bu türü yalnızca meyve ile beslemek söz konusu değildir.

2 – Üreme Dönemleri ve Yavrulama

Sansar
Sansar

Çiftleşme dönemleri bu tür için oldukça önemlidir. Zaten tüm canlıları ele almamız gerekirse soyu devam ettirme işgüdüsü ile karşılaşırız. Dolayısıyla bu canlılar için de yılın özellikle bazı dönemleri çiftleşme için idealdir.

Bu canlılar, Haziran ya da Ağustos ayları arasında çiftleşme dönemine girer. Ayrıca bazı türlerin Mart ve Nisan aylarında çiftleştiği de bilinmektedir. Çiftleşme döneminden sonra da genellikle 2 ya da 4 yavru doğar.

3 – En Büyük Düşmanları ve Avları

Koku hissi bir hayli gelişmiş olan bu canlılar, kusursuz birer avcı olarak kabul edilirler. Avlarının temel noktasında ise genellikle tavuklar ve kuşlar yer alır. Öyle ki onların bu avlanma özellikleri bazı masallara bile yansımıştır. Tavuk çiftliği olan kişiler, genellikle bu canlıların tavuklarını çalmasından şikayetçidir. Hızlı hareket eden bu türün, yakalanma riski de oldukça düşüktür.

4 – Sansar Neden Korkar?

Tavukların en büyük düşmanı olan bu türden korunmak için iyi bir avcı köpeğine ihityaç vardır. Zaten sizin de fark etmiş olacağınız üzere pek çok çiftlikte avcı köpekleri bulunur. Bu köpeklerin çiftlik sınırlarında yer alma sebeplerinin başında bizim profesyonel avcı türümüz gelir.

Söz konusu tavukların güvenliği olduğunda illa ki saldırgan bir köpeğin olmasına da gerek yoktur. Uysal köpekler de bu hayvanların korkup kaçmasını sağlayabilmektedir. Köpeklerin yanı sıra bazı yırtıcı kuşlar da bu canlıların en büyük düşmanları arasında yer alır. Özellikle de büyük boyutlardaki yabani kuşlar, bu canlılara saldırıp onları yiyebilir.

5 – Keskin Dişleri ile Yırtıcı Bir Kemirgen

Bu türün belki de en korkutucu yanı güçlü ve keskin bir yapıda dişlere sahip olmasıdır. Örneğin orta boylu ve genç bir sansar bile avının başını kolayca hiç zorlanmadan koparabilmektedir. Zaten bu canlıların tavukları da başlarını gövdelerinden ayırarak yediği bilinir.

Bu yüzden bu canlılar her ne kadar sevimli bir görüntüye sahip olsalar da evde kesinlikle beslenmemelidir. Evcilleştirme ihtimali yok denecek kadar az olan bu tür, yaban hayatının bir mensubu olarak bırakılmalıdır. Bu durum gerek insanlar gerekse de bu canlılar için en ideal olanıdır.

6 – Tıpkı Bir Rakun Gibi Başarılı Bir Kazıcı

Rakunlar ile benzer özelliklere sahip olan bu canlıların başarılı bir kazıcı olduğunu biliyor muydunuz? Hatta bu başarının onlarca metreye ulaştığını da ifade etmek isteriz. Öyle ki genç yetişkin bir tür bile çok kısa bir sürede 30 metreye ulaşan bir tüneli rahatça açabilmektedir. Bu da bu canlıların bilinen en önemli özelliklerinden biridir.

Bu canlılar, kendileri de av olmamaları için açtıkları tünellerde uyumayı tercih eder. Yani tıpkı rakunlar gibi bu canlıların da kendilerine bir nevi yuva kazdığı söylenilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Söz konusu sansar familyası olduğunda merak edilen pek çok detay olabiliyor. Aslında bu canlılar, insanları sevimli yapılarıyla cezbetmiş oluyor. Fakat yazımızda da ifade etmiş olduğumuz gibi bu sevimliliğe her zaman aldanmamak gerekiyor. Bu canlılar hakkındaki en ilginç bilgileri sizlerle paylaştık. Ancak bunlara ek olarak sorulan birtakım sorular da yok değil. Dolayısıyla bu sorulara da yanıt vermek gerekirse;

1 – Sansarlar Tehlikeli mi?

Daha önce de ifade etmiş olduğumuz gibi bu sevimli gözüken canlılar aslında vahşi bir türdür. Bunun nedeni de bu türün avcı özelliklerini çok yoğun bir biçimde yaşıyor olmasıdır. Örneğin en gençleri bile çok güçlü yapıdaki dişleri ile büyük bir tavuğun başını kopartabilir. Ayrıca bu canlılar, kemirgen olmaları sebebiyle evde beslenmeye de müsait değillerdir.

2 – Gelincik ve Sansar Aynı Şey mi?

Porsuk ve gelincik gibi hayvanlar da bu türün içerisinde yer alan diğer canlılardır. Bu üç türün hepsi aynı hayvan familyasına mensup kabul edilmektedir. Zaten bu üçlü, fiziksel olarak da birbirlerine bir hayli benzemektedir. Yine aynı şekilde bu üçlünün diş yapıları da önemli ölçüde benzerlik taşır.

3 – Tavukların Kafasını Hangi Hayvan Koparır?

Sansar denildiğinde akla ilk gelenler arasında tavukların en büyük düşmanları olduğu bilgisi yer alır. Tavuklar, bu canlılar için harika bir besindir. Dolayısıyla özellikle de savunmasız tavuklar, geceleri bu canlıların avı olabilmektedir

4 – Sansar Eve Girer mi?

Özellikle de kırsal bölgelerde yaşayan kişiler, evlerinin kapılarını açık bırakırken dikkatli olmalıdır. Bu canlılar, genellikle besin arama amacıyla evlere de girebilmektedir. Yırtıcı olması sebebiyle dikkatli olunması gereken bu tür için köy evlerinde av köpeği bulundurulmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sansar Nedir? Sansarların Hiç Duymadığınız Özellikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!