Reçetesiz uyku ilaçları, günlük yaşamın stresinden dolayı uyku düzeni bozulan insanların en önemli yardımcılarından biri olarak kabul edilmektedir. Uykuya dalmakta zorlanan ve geceleri uyumakta güçlük çeken insanlar, eczaneden aldıkları reçetesiz uyku ilacı ile bu sorunu aşmaktadır.
Bu Yazıda Neler Var?
- Reçetesiz Uyku İlaçları
- 1 – Unisom
- 2 – Remeron
- 3 – Citoles
- Reçetesiz Uyku İlaçları Zararlı Mı?
- Reçetesiz Uyku İlaçları Fiyatları
- Uykusuzluğa Doğal Çözüm Yolları
- 1 – Natural Sleep
- 2 – Melisa Çayı
- 3 – Lavanta Yağı
- Reçetesiz Uyku İlaçları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
- 1 – Reçetesiz Uyku İlaçları İşe Yarıyor Mu?
- 2 – Uyku İlaçları Reçetesiz Olarak Eczaneden Alınabilir Mi?
- 3 – En Etkili Reçetesiz Uyku İlacı Hangisi?
Reçetesiz Uyku İlaçları
Reçetesiz uyku ilaçları, eczanelerden ücreti karşılığında alınabilmektedir. Her ne kadar reçetesiz olarak satılsalar da her birinin içerisindeki etken ve yardımcı maddeler farklı olduğundan, doktor onayı olmadan bunların kullanılmaması gerekmektedir.
Reçetesiz olarak satılan çok sayıda uyku ilacı vardır. Bunlardan en fazla tercih edilenlere ilişkin detaylar şu şekildedir:
1 – Unisom
Ülkemizde en fazla tercih edilen uyku ilaçlarındandır. Etken maddesi doksilamin olup, her tablette 25 mg bulunmaktadır. Oral yol ile alınan hapın içerisinde farklı yardımcı maddeler de yer almaktadır.
Unisom, yan etki riski en düşük seçeneklerden biridir. Yoğun olarak tercih edilmesinin temel nedeni de bu durumdur. Bazı kişilerde kullanımdan sonra açlığa neden olduğu bilinmektedir. Fakat söz konusu etki, önemsiz olarak kabul edilmektedir.
En etkili uyku ilacı reçetesiz olarak alınmak istendiğinde, Unisom tavsiye edilen ilk seçeneklerdendir. Unisom uyku ilacı, yaklaşık 12 saat kesintisiz uyku sağlar. Ancak her hastada etkisi farklıdır. Uyumadan yaklaşık 1 saat önce alınması tavsiye edilmektedir. Bağımlılık yaptığına dair bir bilgi olmayan bu ilacın, doktor onayı ile kullanılması gerekmektedir.
2 – Remeron
Eczanelerde satılan uyku ilacı damla formundaki seçenektir. Etken maddesi Mirtazapin olup, her mililitre 15 mg seviyesinde bulunmaktadır. Bağımlılık yapması, bu ilacın en önemli özelliği olarak dikkat çeker. Reçetesiz sayılan uyku ilaçlarının tamamına yakınında bağımlılık riski olmadığı bilinmektedir.
Remeron, solüsyon formunda bir ilaç olup, kişinin yaşına ve yaşadığı uyku problemine göre farklı dozlarda alınmaktadır. Kullanımı için tavsiye edilen doza uygun miktardaki solüsyonun bir bardak suya damlatılması önerilmektedir.
Uyandırmayacak uyku ilacı olarak nitelendirilen Remeron, solüsyon formunda olduğu için daha hızlı etki etmektedir. Kullanımının doktor talimatlarına göre yapılması gerekmektedir. Reçetesiz olarak satılması, bu ilacın rastgele kullanılmasının zararsız olduğu anlamına gelmemektedir.
3 – Citoles
Citoles, etken maddesi essitalopram olan bir haptır. Reçetesiz uyku ilaçları arasında yer alan Citoles, uykuya geçiş süresinin iyileştirilmektedir. En etkili uyku hapı seçeneklerinden biri olarak kabul edilmesine karşın, doktor onayı olmadan kullanılmaması gerekmektedir.
Kullanım dozu, hastanın genel durumu, yaşadığı sorunun derecesi, yaşı ve kilosu dikkate alınarak belirlenmektedir. Dolayısıyla eczaneden ilacı alarak hemen kullanmaya başlamak, sağlık açısından riskler doğurabilmektedir.
İlaçların reçeteli veya reçetesiz olarak satışı, Sağlık Bakanlığı’nın kararlarına göre düzenlenmektedir. Dolayısıyla şimdi reçetesiz olarak satılan bir ilaç, daha sonraki süreçlerde alınacak bir karar ile reçeteli olarak satılabilmektedir. Bu bağlamda, paylaşılan listenin değişebileceği dikkate alınmalıdır.
Reçetesiz Uyku İlaçları Zararlı Mı?
Reçetesiz uyku ilaçları, ilk bakışta direkt olarak eczaneden alınan ve uyku sorunları yaşanan dönemde kullanılan ilaçlar gibi görünmektedir. Birçoğunun kullanımına ilişkin tavsiyelere bakıldığında, uykudan 1 saat önce alınması gerektiğinin belirtildiği fark edilmektedir. Ancak bu ilaçlar her ne kadar reçetesiz olsa da doktor talimatı ve onayı olmadan kullanılmamalıdır.
Uyku ilacı, adından da anlaşılacağı üzere uyku problemleri yaşayan hastalar için geliştirilmiştir. Bu kişilerin çok büyük bir kısmının hastalıklarının temelinde ise psikolojik rahatsızlıklar vardır. Dolayısıyla ilgili ilaçların, doktor onayı ve tavsiyesi olmadan eczaneden alınarak kullanılması, çok büyük bir risktir. Bu noktadaki potansiyel zararlar şu şekildedir:
- Uyku ilaçları, çoğunlukla psikolojik rahatsızlıkların tedavisi için geliştirilmektedir. Dolayısıyla uzun süreli ve yanlış dozdaki kullanımlar, bağımlılığa yol açabilmektedir.
- Düzensiz ve yanlış dozdaki kullanım, vücudun etken maddesine karşı tolerans geliştirmesine yol açabilir. Bu yüzden aynı etkinin oluşması için daha fazla ilaca ihtiyaç duyulur.
- Bu ilaçların içerisindeki etken maddelerin ve yardımcı maddelerin farklı riskleri ve yan etkileri bulunmaktadır. Yanlış kullanımda, bunlara ilişkin riskler daha da artmaktadır.
- Farklı rahatsızlıklar için ilaç kullanımı sırasında reçetesiz uyku ilaçları alınırsa ilaç etkileşimlerine bağlı ciddi sağlık soruları ortaya çıkabilir.
- Kuvvetli uyku ilacı olarak ifade edilen bu ilaçlar, uykusuzluğa ilişkin kalıcı çözüm sunmamaktadır. Kalıcı çözüm için uyku sorunlarının nedenlerinin tespit edilmesi gerekmektedir.
Uyumayı kolaylaştırıcı ve uyku kalitesini artırıcı özelliğe sahip çok sayıda ilaç olmasına karşın, bunların çok küçük bir kısmı reçetesiz olarak alınabilmektedir. Diğer kısmı için reçete talep edilmektedir. Hatta bazıları için yeşil ve kırmızı reçete gibi farklı şartlarda yazılan reçeteler talep edilmektedir. Bu bağlamda uyku ilaçlarının masum ilaçlar olmadığı, yan etkileri ve bağımlılık riskleri gibi olumsuzlukları olduğu unutulmamalıdır.
Reçetesiz Uyku İlaçları Fiyatları
Reçetesiz uyku ilaçları, eczaneden ücretini ödenerek alınabilmektedir. İlaçların fiyatları ise türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Ayrıca son dönemlerde ilaç fiyatlarıdöviz kurunun artması nedeniyle birkaç defa zamlanmıştır. Güncel rakamlar şu şekildedir:
İlaç İsmi | Fiyat |
Unisom | 50 TL |
Remeron | 165 TL |
Citoles | 95 TL |
Buradaki fiyatlar, yapılacak olası zamlar nedeniyle değişebilir.
Uykusuzluğa Doğal Çözüm Yolları
Reçetesiz uyku ilaçları, her ne kadar uyku problemleri için kullanılsa da bunların geliştirilmesinin nedeni psikolojik rahatsızlıkların tedavisidir. Dolayısıyla yaşanan uyku problemleri için bu ilaçların yerine doğal uyku ilacı seçeneklerinin tercih edilmesi daha doğru olacaktır.
Doğal uyku ilaçları, tamamen bitkisel içerikli olup, içerisinde kimyasal etken maddeler bulunmamaktadır. Bunların yan etki riski yok denecek kadar azdır. Yaygın olarak kullanılan bitkisel uyku ilaçlarına ve diğer doğal çözüm yollarına ilişkin detaylar şu şekildedir:
1 – Natural Sleep
Nutraxin Herbal tarafından geliştirilen bu ilaç, tamamen bitkisel içeriği ile uyku problemlerini çözmektedir. İlacın içeriğinde etken madde olarak sarı kantaron, kedi otu ve pasiflora kullanılmaktadır. Bu bitkiler, kaliteli şekilde uykuya dalmayı ve uyumayı kolaylaştırmaktadır. İlacın içeriği tamamen bitkisel kaynaklı olsa da doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.
2 – Melisa Çayı
Melisa çayı, rahatlatıcı ve sakinleştirici özellikleri ile öne çıkan bir ilaçtır. Ayrıca uykuya geçişi de kolaylaştırmakta ve desteklemektedir. Yatmadan önce bir bardak melisa çayı içmek, uykunun daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Çayın etkisinin artırılması için bir miktar kedi otu ilave edilebilir.
3 – Lavanta Yağı
Doğal çözüm yollarından biri diğer olan lavanta yağı, sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliğe sahiptir. Lavanta yağı, koklanarak kullanılan bir doğal çözümdür. Uykudan hemen önce koklanabileceği gibi odanın uygun noktasına yerleştirilerek, uyku süresince kokması da sağlanabilir.
Reçetesiz Uyku İlaçları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Reçetesiz uyku ilaçları ile ilgili sık sorulan sorular ve bu sorulara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:
1 – Reçetesiz Uyku İlaçları İşe Yarıyor Mu?
Reçetesiz uyku ilaçları, uykuya geçişi ve uyku süresini olumlu olarak etkilemektedir. Ancak bu etkilerin görülmesi için ilaçların doktor onayı ve tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir.
2 – Uyku İlaçları Reçetesiz Olarak Eczaneden Alınabilir Mi?
Reçetesiz uyku ilaçları, sadece ücreti ödenerek eczanelerden alınabilmektedir. Fakat reçetesiz olarak satılan uyku ilacı çeşidi çok azdır.
3 – En Etkili Reçetesiz Uyku İlacı Hangisi?
Hastaların genel durumu, yaşadıkları sorunun içeriğine bağlı olarak ilaçların etkileri farklılık göstermektedir. En etkili ilacın hangisi olduğuna, yapılan muayene sonrasında uzman doktor karar vermektedir.