Teknoloji dünyasının en güncel trendlerinden biri olan NFC nedir ? NFC teknolojisi ile neler yapılabilir? NFC teknolojilerinin günümüzdeki örnekleri nelerdir?
NFC (Yakın Alan İletişimi) mobil araçlarla işlem yapmayı, dijital içerik alışverişini ve elektronik cihazları bir dokunuşla birbirlerine bağlamayı sağlayarak, dünyanın her yerindeki tüketiciler için hayatı kolaylaştıran ve standartlara dayalı bir kısa menzilli kablosuz bağlantı teknolojisidir. NFC, şu anda dünya genelinde dağıtılan yüz milyonlarca temassız kart ve okuyucu ile uyumlu şekilde çalışmaktadır. NFC hem araştırma kuruluşlarının hem de ticari işletmelerin önde gelen küresel temassız teknolojileri ve uygulamaları destekleyen teknolojiye yatırım yapmalarını sağlar.
NFC teknolojisi, dünyanın önde gelen tüketici elektroniği üreticileri, yarı iletken üreticileri, mobil cihaz üreticileri, ağ operatörleri, geliştiriciler, hizmet şirketleri ve finans kurumları tarafından desteklenmektedir. NFC’yi entegre ederek cihazlar, erişim kontrolü, ödeme ve ulaşım gibi mevcut temassız kart uygulamaları ve altyapılarını destekleyebilir ve bunlarla birlikte çalışabilir. NFC, temassız kartlardaki teknoloji olup, NFC teknolojisi akıllı telefonlarda en yaygın kullanımı olan Samsung Pay ile kolay ödeme yapılmasına fırsat sağlamaktadır. NFC, kablosuz cihazlara hızlı bir şekilde bağlanmak ve Android Beam ile veri aktarmak için de kullanılabilir. NFC nedir? ne işe yarar? gibi sorulara bu cevaplar verilebilir.
Bu Yazıda Neler Var?
- NFC Nasıl Çalışır?
- Telefonun NFC Özelliği Nedir?
- Hangi Cihazlarda NFC Var?
- NFC İle Neler Yapabilirsiniz?
- NFC İle Veri Aktarımı:
- Mobil Ödemeler:
- Hızlı Eşleştirme:
- Toplu Taşıma Erişimi:
- Oyun:
- Ev Otomasyonu:
- NFC Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- NFC Akıllı Posterler Her Yerde Bağlantı Sağlar
- Telefonda NFC Özelliği Nasıl Kullanılır?
- Sık Sorulan Sorular ile NFC Nedir
- 1 – NFC Nedir?
- 2 – Telefonda NFC Özelliği Ne Demek?
- 3 – Cep Telefonu NFC Özelliği Nasıl Açılır?
- 4 – NFC Nedir Nerelerde Kullanılır?
- 5 – NFC Nedir? Hangi Telefonlarda NFC Özelliği Var?
- 6 – NFC Telefonun Neresinde Blunur?
- 7 – NFC Özelliği Ekleme Nasıl Yapılır?
- 8 – Telefonumda NFC Var mı?
NFC Nasıl Çalışır?
NFC, aslında yeni bir teknoloji değil. Bu, on yıllardır var olan RFID (radyo frekansı tanımlama) teknolojisinin basit bir evrimidir. Bir ofis binasına veya otel odasına erişmek için bir anahtar kartı kullandıysanız, nasıl çalıştığını ve çalışma mantığını biliyorsunuz demektir.
Hem RFID hem de NFC, en azından kısa menzilli uygulamalar için radyo dalgası ilkesine göre çalışır. Bu, esas olarak bir bobinden bir elektrik akımı geçirerek bir manyetik alan oluşturan okuyucu cihazı içerir. Bir etiket (kendi bobini ile) yakına getirildiğinde, alan etiket içinde bir elektrik akımı herhangi bir kabloyu ve hatta fiziksel teması yok eder. Ardından, ilk temas sağlandığında etikette saklanan tüm veriler kablosuz olarak okuyucuya iletilir.
NFC, RFID teknolojisinden ziyade çok daha düşük bir iletim aralığına sahiptir. RFID ve NFC arasındaki temel fark, iletim aralıklarında yatmaktadır. RFID genellikle daha uzun mesafelerde kullanılır. Örneğin, bazı bölgeler yol ücretlerini RFID aracılığıyla otomatik olarak toplar. Etiketler genellikle araçların ön camlarına yapıştırılır ve sadece gişelerden geçmeniz yeterlidir. Bununla birlikte NFC, en fazla yalnızca birkaç santimetrelik bir maksimum menzile sahiptir. Ve çoğu akıllı telefonla ilgili uygulamada, yazılımın yalnızca fiziksel temas varsa iletişimi başlatacağını göreceksiniz. Bu, kazara tetiklemeleri önlemek için olup özellikle artık teknolojinin hassas verileri aktarmada kullanılması adına önemlidir.
Telefonun NFC Özelliği Nedir?
Dikkat çeken bir diğer nokta ise NFC cihazlarının hem okuyucu hem de etiket görevi görebilmesidir. Bu çift yönlü yetenek, her türlü farklı uygulama için akıllı telefonunuz gibi tek bir donanım kullanmanıza olanak tanır.
Hangi Cihazlarda NFC Var?
NFC, birkaç yıldır akıllı telefonlarda temel bir özellik olmuştur. Nexus S, 2010’da tamamen dahil olan ilk Android cihazdı. Apple da sonunda teknolojiyi 2014’te benimsedi ve cihazlarına eklemeye başladı. NFC, iPhone 6’dan beri her iPhone’da mevcut. Benzer şekilde Mi Band gibi fitness takipçilerinden çeşitli giyilebilir cihazlara kadar kullanımı vardır. Buna Apple Watch gibi akıllı saatlere de dahil edebilirsiniz.
Son zamanlarda yalnızca küçük teknolojik cihazlar NFC ile gelmiyor. Bununla birlikte, NFC’nin önemi bölgeye göre değişebilir. Bu amaçla, Xiaomi gibi bazı üreticiler, teknolojinin düşük düzeyde benimsenmesi nedeniyle belirli pazarlara da yayılmakta olup çoğu akıllı telefon ve giyilebilir cihaz bugünlerde NFC ile donatılmıştır.
NFC İle Neler Yapabilirsiniz?
NFC’nin benimsenmesi son yıllarda önemli ölçüde yaygınlaşmıştır. İşte bu teknolojinin birkaç popüler kullanım durumu;
NFC İle Veri Aktarımı:
2011’de Android Ice Cream Sandwich’in piyasaya sürülmesiyle Google, Android Beam’i tanıttı. Bu özellik, ekranda sahip olduğunuz içeriği veya verileri diğer NFC özellikli cihazlara aktarmanıza neden oldu. Tek yapmanız gereken her iki cihazın arkasına dokunmak ve aktarım istemini kabul etmekti. Android Beam, yakın zamanda bunun yerine Bluetooth ve Wi-Fi Direct teknolojilerini kullanan Nearby Share lehine rafa kaldırıldı.
Mobil Ödemeler:
Samsung Pay, Google Pay ve Apple Pay, temassız ödemeler için akıllı telefonunuzun NFC çipini kullanır. Bugünlerde çoğu banka ve kredi kartında zaten yerleşik bir NFC etiketi var. Yukarıda belirtilen uygulamaları sağlayan banka veya finans kurumunun izniyle bu etiketleri taklit eder. Yapılandırıldıktan sonra tek yapmanız gereken akıllı telefonunuzu veya giyilebilir cihazınızı kart okuyucuya yaklaştırmaktır. Google Pay ve Samsung Pay gibi uygulamalar, temassız ödemeleri kolaylaştırmak için NFC’yi kullanır.
Hızlı Eşleştirme:
NFC’nin rahatlığı, ekranı olmayan cihazları da kapsar. Birçok kablosuz hoparlör ve kulaklık, akıllı telefonunuzla eşleştirme bilgisi alışverişinde bulunmak için bunu kullanır. Bazı kameralar, kolay fotoğraf ve video aktarımı için bir Wi-Fi Direct bağlantısını hızlı bir şekilde başlatmak için de kullanır.
Toplu Taşıma Erişimi:
Hong Kong, Singapur ve Londra dahil olmak üzere birçok şehirde toplu taşıma, toplu taşıma için bir erişim kontrol mekanizması biçimi olarak NFC tabanlı kartları kullanır. Hatta bazı sistemler Google Pay gibi ödeme uygulamalarıyla bile uyumludur, bu nedenle kartı yanınızda taşımanıza gerek kalmaz.
Oyun:
Nintendo, fiziksel oyuncakları video oyunlarına bağlamak için teknolojiyi kullanır. Bir Amiibo, aynı zamanda gömülü bir NFC çipi içermesi dışında, diğer herhangi bir aksiyon figürü veya ticaret kartı gibidir. Bunlardan birini bir Nintendo Switch veya 3DS’nin yanına getirirseniz, belirli bir oyun için size otomatik olarak ek karakterler, seviyeler veya bonus öğeler verir.
Ev Otomasyonu:
Home Assistant ve Apple’s HomeKit dahil olmak üzere birkaç akıllı ev platformu NFC’yi de destekler. Hem Android hem de iOS’taki uygulamaları kullanarak, cihazları veya otomasyonu kontrol etmek için kullanıma hazır NFC etiketlerini yapılandırabilirsiniz.
NFC Hakkında Bilinmesi Gerekenler
NFC’nin en güçlü yönlerinden biri, bağlantı kurmak için eşleştirme veya manuel giriş gerektirmemesidir; dokunma işlemi bir saniyeden kısa sürer. Buna karşın Bluetooth cihazlarının birbirleriyle eşleştirilmesi gerekir ki bu biraz zahmetli bir işlemdir.
NFC, tek kablosuz iletişim protokolünden uzaktır. Aslında, çoğu cihaz Bluetooth ve ultra geniş bant (UWB) gibi benzer teknolojileri zaten içeriyor. Öyleyse neden başka bir araca ihtiyaç duyalım.
NFC ayrıca iletim aralığı son derece kısa olduğu için Bluetooth ve UWB’den önemli ölçüde daha fazla enerji verimlidir. Çoğu akıllı telefon, varsayılan olarak NFC radyo etkinleştirilmiş olarak gelirken, Bluetooth’u kapatmak genellikle pil tasarrufu sağlayan ilk öneridir. Aynı zamanda NFC, Bluetooth’a kıyasla daha az güç tüketir ve kullanımı daha hızlıdır.
Aslında, NFC’nin daha düşük güç çekişi, iPhone gibi belirli cihazların acil durum senaryolarında etkinleştirmesine de olanak tanır. Bu, telefonunuzun şarjı bitse bile, NFC çipine kampüsünüze, otel odanıza veya arabanıza erişmeniz için yeterli gücü göndereceği anlamına gelir.
Ayrıca, şimdiden ortaya çıkan pek çok NFC kullanım örneğiyle, teknolojinin kendisine bir alan oluşturduğu açıktır.
NFC Akıllı Posterler Her Yerde Bağlantı Sağlar
NFC Akıllı Posterler, NFC özellikli akıllı telefonlara veya her yerde akıllı saatlere bağlantı sağlayan NFC Forum Etiketlerinde saklanır. Bu bağlantıyı sağlamak için bir güç kaynağına veya ağ bağlantısına gerek yoktur. Örneğin, basit bir dokunuş, akıllı telefon kullanıcısına aşağıdakileri sağlar:
- Bir sonraki otobüsün ne zaman geleceği bilgisini almak için otobüs durağı
- Sunulan ürün hakkında özel teklifler ve ek bilgi almak için perakende mağazalarındaki fiyat etiketi
- Gösterilen sergi hakkında ek bilgi almak için müzedeki NFC temas noktaları
- En ilginç yürüyüş parkurunu elde etmek için dağlardaki tabela
- En sevdiğiniz hayran topluluğuyla bağlantı kurmak için konser
- Bir taksi sipariş etmek için bir telefon görüşmesi başlatmak için boş taksi durağı
- Görme engelli kullanıcılar için talimat kitapçığını okumak için ilaç paketi
- İletişim verilerini paylaşmak için kartvizit
- Yeni açılan perakende mağazasının navigasyon hedefini elde etmek için reklam broşürü
Telefonda NFC Özelliği Nasıl Kullanılır?
Kullanıcıların Nfc özelliği nasıl açılır, NFC telefonun neresinde, Nfc özelliği Nasıl Kullanılır, Telefonumda NFC var mı, NFC iPhone, NFC özelliği olmayan telefona NFC yüklenir mi şeklindeki aramalarına ve sorularına cevap verelim. Şu anda kullanımda olan çoğu Android işletim sistemine sahip cep telefonlarında NFC mevcuttur. Bunun açılması için şu adımların takip edilmesi yeterli olacaktır;
- Adım – Cihazınızın ayarlar kısmını açın
- Adım – Ayarlardan Bağlantılar ya da Bağlantı Ayarlarını açın
- NFC yi seçip aktif hale getirin.
Bu işlemin yanı sıra üstten açılan menünden NFC simgesi seçilip aktif hale getirilebilir.
iPhone da ise alttan açılır menüde yer almakta olup NFC simgesine tıkladığınız anda aktif hale gelmektedir.
Bununla birlikte telefon “ayarlar”ında “bağlantılı cihazlar” menüsünden NFC yi açabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular ile NFC Nedir
Dünyanın en sık kullanmaya başladığı teknolojilerden biri olan NFC nedir? NFC nedir ne işe yarar? İnternet artık yaşamımızın bir parçası olmayı başardı. Her gün eklenen yeni özellikler ve kullanım kolaylığı ile her yerde rahatça internetten faydalanılıyor. Akıllı telefonlar ile birlikte bu özellikler daha da rahat kullanılıyor. NFC de bu özelliklerden bir tanesidir. Peki, NFC nedir ne işe yarar? İşte merak edilenler…
1 – NFC Nedir?
NFC yani Near Field Communication; Türkçesi Yakın Alan İletişim demektir. Bu özellik ile, telefonun, tabletin ya da diğer cihazlarla yakınında bulunan başka bir cihazla hiç temas etmeden iletişim kurmak amaçlanmıştır. Böylece NFC özelliği ile kablosuz internete ve mobil veri ağına ihtiyaç duyulmaz. İletişim kurulmak istenen iki cihaz arasında 4 cm uzaklık olması yeterlidir.
2 – Telefonda NFC Özelliği Ne Demek?
NFC nedir? NFC ile kablosuz veri aktarımı yapılabilmektedir. Böylece NFC teknolojisi olan cihazlar arasında temassız ödeme yapılabilmektedir. Elektromanyetik alanlar, verileri iletmek veya başka bir alıcı cihazda elektrik akımlarını indüklemek için kullanılmaktadır. Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı kurmuş olan bu özellik, iki cihazın basit komut bilgileri gönderip almasına olanak tanır.
3 – Cep Telefonu NFC Özelliği Nasıl Açılır?
NFC nedir ne işe yarar? Günümüzde artık bu soru çoğu kişi tarafından merak edilmekte. Bu nedenle NFC nasıl çalışıyor diye merak eden kişiler telefonlarında bu özellik bulunuyor mu merak ediyorlar. Cep telefonunuzun ayarlar kısmına girerek bağlantı tercihleri ya da diğer bağlantılar sekmelerine tıklayın. Ardından NFC özelliğini açın. İşte NFC özelliğini kullanmak bu kadar basit.
4 – NFC Nedir Nerelerde Kullanılır?
NFC daha çok kredi veya banka kartlarının kimlik doğrulaması, fiziksel erişimin etkinleştirilmesi gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ayrıca, küçük dosyaların aktarılabilmesi ve kablosuz bağlantıların başlatılabilmesi içinde kullanılmaktadır. Ödeme yapmada birden fazla kredi veya banka kartını tek bir telefona yüklemeyi kolaylaştırmaktadır. Akıllı telefonlarda sunulan dinamik özelliklerle, RFID sistemlerini ve diğer temassız özellikleri geliştirir.
NFC nedir ne işe yarar? NFC için bir güç kaynağına ihtiyaç duyulduğunu hatırlatmakta fayda var. NFC ile telefonunuzda gerçekleştirebileceğinizi pek çok özellik bulunuyor. Telefon numarası alma ya da gönderme, fotoğraf-belge alıp gönderme, bir başkasının telefonunda uygulama açma, ödeme yapma şeklinde yöntemler bulunmaktadır.
5 – NFC Nedir? Hangi Telefonlarda NFC Özelliği Var?
Akıllı telefonlarda bulunan bu özellik hemen hemen her telefonda vardır. iPhone 6’dan sonra üretilmiş olan bütün Apple markalı akıllı telefonlar için NFC özelliğinin olduğu görülmektedir. Apple Wallet uygulaması sayesinde de rahatça ödeme yapılabilmektedir. Bunun dışında NFC özellikli akıllı telefonlara Samsung, Xiaomi, Huawei, Oppo, Sony, LG, gibi Android telefonlar örnek olarak gösterilebilir.
6 – NFC Telefonun Neresinde Blunur?
Telefonunuzda NFC sensörü veya NFC özelliği bulunuyorsa telefonunuzun sol üst köşesinde yer almaktadır. NFC sensörünün çalışıp çalışmadığını telefonunuzun bildirim ışığının yanıp yanmamasından anlayabilirsiniz. Peki, NFC nasıl kullanılır? Telefonunuza kaydetmiş olduğunuz kartınızla alışveriş yapmak, başka bir cihaza veri aktarıp ya da almak için telefonunuzun sol üst arka köşesini diğer cihaza yaklaştırmanız yeterlidir.
7 – NFC Özelliği Ekleme Nasıl Yapılır?
Akıllı telefonlarda NFC özelliği genellikle temassız ödeme yapabilmek için kullanılır. Apple Pay veya Google Pay gibi uygulamalar üzerinden banka kartınızı kaydedebilirsiniz. Böylece telefonunuzu temassız ödeme noktasına yaklaştırarak işlem temassız olarak gerçekleşir. Telefonunuzda NFC yoksa “mobil cüzdan” ya da “dijital cüzdan” seçeneklerini seçebilirsimiz. Dijital cüzdan ” PayPal” telefon gibi herhangi bir cihaza bağlı değildir.
8 – Telefonumda NFC Var mı?
NFC nedir ne işe yarar? NFC, Android veya Apple işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılabilmektedir. Fakat bazı markalar NFC’yi desteklememektedir. Telefonunuzda NFC olup olmadığını ayarlar-kablosuz ağlar-diğer bağlantılar sekmesinden görebilirsiniz.
NFC nedir? Her uygulamada olduğu gibi NFC uygulamasınında bazı riskleri olabilmektedir. Güvenli olmayan kablosuz ağ bağlantılarında kullanılan bu özellikle kişisel verilerinizin korunması sıkıntı olabilir. Bu nedenle tıkladığınız bağantılara, kullandığınız internet ağına dikkat etmeniz gerekmektedir.