USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Nesnelerin İnterneti Nedir? Kullanım Alanları, Geleceği ve Tasarım Fikirleri

nesnelerin interneti nedir
nesnelerin-interneti-nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nesnelerin interneti (Internet of Things) birbirine bağlı cihazlar, büyük miktarda veriler, yayılan ağlar ve sürekli gelişen bir ekosistem olarak tanımlanır. Akıllı şehirler ve arabalardan akıllı stetoskoplara ve köpek tasmalarına kadar dünya her geçen gün birbirine daha da bağlı hale geliyor. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi, operasyonel süreçleri kolaylaştırmaya, maliyetleri düşürmeye ve yeni gelir akışları ve iş modelleri oluşturmaya yardımcı olur. IoT teknolojisi, şirketlere daha verimli olma, iş süreçlerini ve hizmetleri iyileştirme ve otomatikleştirme ve artan verimlilik sağlama fırsatı verir.

Nesnelerin interneti nedir? ne işe yarar? şeklinde bir soruya, teknolojinin son gelişmesi ve geleceği farklı şekilde yönlendireceği cevabı verilebilir. Özellikle ip’ler (internet protokolü) sayesinde internetin ortadan kalkacağı, çok farklı cihazın birbirlerine ip aracılığıyla bağlanacağı, giydiğimiz giysiler dahil olmak üzere hemen hemen her alanda sensörlerin yer alacağı ve nesnelerin internetinin artık her yanımızda olacağı söylenebilir. Nesnelerin interneti aynı zamanda kendi bilgilerini ve verilerini toplayarak kendi kendini geliştirmektedir. Bundan dolayı şirketlerin ve ticari alan hizmet veren sektörlerin gelecekte en çok yararlanacağı ürünler olacaklardır.

Yaygın Olarak Kullanılan En İyi Nesnelerin İnterneti (Iot) Örnekleri

Günümüzde yaygın olarak kullanılan nesnelerin interneti ürünlerini listeleyelim;

  • Bağlı cihazlar
  • Zeki ev sistemleri
  • Zeki tarım ekipmanları
  • Giyilebilir sağlık monitörleri
  • Akıllı fabrika ekipmanları
  • Hızlı kablosuz internet

Hangi teknolojiler Nesnelerin İnterneti (Iot)’ne Katkı Sağlıyor?

Nesnelerin internetinin kullanılmaya başlanması yeni olmasa da piyasaya sürülen yeni teknolojilerle birlikte kendini geliştiren bir yapısı vardır. Özellikle yeni üretilen teknolojilerin düşük maliyetli olması ve sensör ağının gelişmesi ile birlikte bu alanda yapılan çalışmaların sayısının artmasına neden oluyor. Tabi hızlanan internette bu konuda belirleyici bir rol oynamaktadır.

Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (Iot) nedir?

Endüstriyel nesnelerin interneti özellikle bulut teknolojisini kullanan sensörlerin ve cihazların ilişkilendirilmesi ve kontrolü ile ilgili olarak endüstriyel ortamlarda nesnelerin interneti teknolojisinin uygulanmasını ifade eder. Ancak bulut teknolojilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte endüstriler yeni bir otomasyon katmanına ulaşabilir ve bununla birlikte yeni gelir ve iş modelleri yaratabilir. Aşağıdakiler nesnelerin internetinin bazı yaygın kullanımlarıdır;

  • Akıllı üretim
  • Bağlantılı varlıklar ve önleyici ve kestirimci bakım
  • Akıllı güç şebekeleri
  • Akıllı Şehirler
  • Akıllı ve Bağlantılı lojistik

Nesnelerin İnterneti (Iot) Ürün Tasarımını Kökten Değiştirecek Çözümler

Nesnelerin interneti sistemlerinin geliştirilmesi karmaşıktır. Tasarım sürecini basitleştirmek ve ürün geliştirmeyi kolaylaştırmak için Arm, yazılım ve donanımı uygulamaya veya üzerine kurulmaya hazır basit, uyumlu bir entegrasyonda bir araya getirir. Nesnelerin interneti için Toplam Çözümler, özel işleme yeteneklerini standartlaştırılmış, güvenli yazılımlarla ve araç ve geliştirmeye yönelik yenilikçi yaklaşımlarla birleştiren, sektörde bir ilktir.

1.     TrustZone Teknolojisi

Arm TrustZone teknolojisi, yazılım gizliliği ve sistem bütünlüğü sağlamak için yazılım saldırılarına karşı sistem düzeyinde koruma sağlayan, güvenlik açısından kritik kaynakları normal uygulamalardan izole eden donanım tabanlı bir koruma mekanizmasıdır.

2.     Güvenlik IP’si

Güvenlik sonradan düşünülemez. Başlangıçta dikkate alınmalı ve her bir tehdit uygun karşı önlemle ele alınmalıdır. Arm, fiziksel saldırılar da dahil olmak üzere çeşitli farklı güvenlik açıklarına karşı koruma sağlamak için tasarlanmış bir güvenlik IP portföyü sunar.

3.     Fonksiyonel Güvenlik

Entegre fonksiyonel güvenlik, robotik ve endüstriyel nesnelerin interneti gibi insan-makine etkileşimini korumak için kritik öneme sahiptir. Arm’ın uzman fonksiyonel güvenlik ortakları ve Safety Ready portföyümüz, güvenlik açısından kritik sistemlerin etkinleştirilmesine yardımcı olur.

Nesnelerin İnterneti Özellikler ve Faydalar

Nesnelerinin internetinin özelliklerine ve faydalarına kısaca değinelim;

1.     Geniş Ekosistem

Teknolojimizin kullanımını desteklemek ve etkinleştirmek için 1.000’den fazla yazılım, araç ve hizmet ortağı.

2.     Standart Endüstri Çerçevesi

Kol Platformu Güvenlik Mimarisi (PSA), ortak bir güvenlik en iyi uygulamasının çerçevesidir.

3.     Geniş Bir Saldırı Spektrumuna Karşı Koruma

IP’miz, işlemciler, alt sistemler, hızlandırma ve boşaltma için koruma ile sistem genelinde uzanır; hepsi katmanlı koruma için sorunsuz bir şekilde birbirine uyar.

4.     Daima Büyüme 

Arm, geliştirici dostu, belirleyici, gerçek zamanlı gömülü ve IoT uygulamaları için yeni pazar gereksinimlerine hitap ederek mobil güvenlik alanındaki geçmişini geliştirmeye devam ediyor.

Nesnelerin İnternetinin Meslek Kollarına Faydası

Nesnelerin interneti sensörlerin ulaştığı her meslek grubuna çok fayda sağlayacaktır. Şimdi bu meslek gruplarından birkaç tanesine bakalım;

1.     Üretim Sektörü

Üretim sektöründe olan firmalar için doğru şekilde kullanılan sensörler sayesinde üretim bandı kontrolü, iş güvenliği sahası, başka firmalar ile rekabet gibi durumlara çözüm üretmek mümkün olacaktır. Sahada hangi ürünün ne kadar kaldığı ve o ürünün yeniden üretilmesi için gereken malzemelerin siparişi gibi konularda nesnelerin interneti yardıma koşacaktır.

2.     Otomotiv Sektörü

Nesnelerin internetinin en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi otomotiv sektörüdür. Elektrikli arabaların artması ve bunların zeki sistemler ile donatılması sayesinde belirli bir yerden başka yere kendisi gidebilecek ve gerekli tüm yeterlilikleri gösterecek arabalar üretmek kolay hale geldi. Tabi üretim aşamasından yukarda bahsettiğimizden bu konuya değinmeyeceğiz.

3.     Lojistik ve Ulaştırma

Otomotiv sektörüne benzer bir şekilde nesnelerin interneti ulaştırma işlerinde de bolca kullanılmaktadır. Ürün takibi, araç takibi, araçların mekanik aksamının sürekli kontrol edilmesi gibi durumlarda nesnelerin interneti yardıma koşmaktadır.

4.     Sağlık Sektörü

Nesnelerin interneti sağlık sektöründe gerekli hizmetlerin takibinde kolaylık sağlamaktadır. Başta ilaç ve tedavi yöntemleri olmak üzere hastanelerde bulunan fiziksel malzemelerin takibi, kullanılabilirlik durumu, bakımı gibi durumlarda sürekli ve anlık bilgi almak mümkün olacaktır. Aynı şekilde sağlık çalışanları da bu şekilde etkili bir hizmet sunabileceklerdir.

5.     İş Güvenliği

Bahsedilen tüm alanlarda ve başka alanlarda herhangi bir iş yapmak için insan gücüne mutlaka ihtiyaç bulunmaktadır. İnsan gücünün olduğu yerde ise iş güvenliği başta gelmektedir. İş güvenliği konusunda yaşanan sorunlar ve alınan tedbirler göz önüne alındığında konunun önemi ortaya çıkmaktadır. Nesnelerin interneti kullanılarak yapılacak olan iş güvenliği uygulamalar ile işçiler zamanında uyarılabilir, iş verenlerin gerekli tedbirleri almaları sağlanabilir, olası sorun önceden tespit edilebilir ve can ve mal güvenliği en hassas şekilde sağlanır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Nesnelerin İnterneti Nedir? Kullanım Alanları, Geleceği ve Tasarım Fikirleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!