Metamfetamin birçok kişinin bilmesi veya etkilerinden haberdar olması ile birçok kişinin ise ne olduğunu bilmediği bir sentetik maddedir. Metamfetamin nedir sorusunun cevabı her ne kadar direkt bağımlılığın sebebidir olarak bilinse de öyle değildir. Bu madde de diğer tedavi süreçlerinde kullanılan bir ilaçtır aslında.
Buradaki kırılma noktası ilacın kullanım alanları veya doz aşımlarıdır. Her ilaç uygun dozda veya durumlarda kullanılır. Ama metamfetamin etken maddesi güçlü uyarıcıları bünyesinde barındırır. Bundan dolayı da hastalar veya diğer kişiler bu konu hakkında bilinçlendirilmelidir. Peki metamfetamin nedir veya metamfetamin tedavisi ne kadar sürer, bakalım…
Bu Yazıda Neler Var?
- Metamfetamin Zararları Nelerdir?
- 1 – Metamfetamin ve Hızlı Bağımlılığı
- 2 – İşitsel veya Görsel Halüsinasyonlar
- 3 – Depresyon
- 4 – Kilo Kaybı ve İştahta Azalma
- 5 – Uyku Düzensizliği Sorunları
- 6 – Diğer Zararları
- Metamfetamin Bağımlılığı Tedavisi Nasıl?
- Metamfetamin Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Semptomları Nelerdir?
- Yan Etkileri Nelerdir?
- Dünya Türkiye Metamfetamin Kullanımı Ne Durumda?
- Sık Sorulan Sorular
- 1 – Met Bağımlısı Ne Demek?
- 2 – Metamfetamini Vücuttan Ne Atar?
- 3 – Met Yoksunluk Krizi Kaç Gün Sürer?
- 4 – Met Cezasi Nedir?
Metamfetamin Zararları Nelerdir?
Bu etken maddenin aslında birçok hastalık tedavisinde kullanıldığını söylemiştik.Ancak bu maddenormal şartlarda;
- Hiperaktivite bozukluğu tedavisinde
- Dikkat eksikliği tedavisinde
- Obezite
- Narkolepsi tedavilerinde merkezdeki sinir sistemlerini uyarmak için kullanılıyor.
Ne yazık ki amfetamin grubundan olan bu sentetik madde günümüzde güçlü uyuşturucular arasına girmiştir ve kullanım alanları değişmiştir. Uygun dozda kullanmayan kişilerde kalıcı veya geçici hasarlar bırakıyor ve hayatları kötü etkiliyor. Toplum içinde meth, ateş – buz, kristal, ice veya mavi tehlike olarak bilinen metamfetamin maddesinin zararları…
1 – Metamfetamin ve Hızlı Bağımlılığı
Bu etken madde uyuşturucular arasında stimülan olarak da bilinmektedir. Belirli hastalıklarda sinir sistemi uyarımı için kullanılan amfetaminin bağımlılık yapıcı etkisi vardır. Üstelik bu bağımlılık yüksek dozda veya uzun sürede gerçekleşmiyor. Maddeyi kullanım sınırının biraz üzerinde kullandığınız taktirde hızlı bir şekilde bağımlılık gerçekleşiyor.
Madde bağımlıları genelde bağımlılık sürecini fark etmediklerini veya istemsizce gerçekleştiğini söylerler. Bunun sebebi bir kere deneyelim veya sadece bir kere kullanalım ne olacak düşüncesidir. Madde ne olursa olsun ki bu madde özellikle metamfetamin gibi güçlü bir madde ise bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Uyuşturucu bağımlılığını başlıca sebebi ise bu durumlardır.
2 – İşitsel veya Görsel Halüsinasyonlar
Bu maddenin doz artımında ve sürekli kullanımında kişinin beynindeki değişimleri görmek kaçınılmazdır. Maddenin aşırı kullanımında beyindeki uyarıcılar normalden fazla devreye girerler. Bunun sonucunda da beynin farklı bölgelerinde hasarlar oluşur. Beyindeki hasarlar da halüsinasyonlara neden olur.
3 – Depresyon
Madde bağımlılığı kronik bir gerçektir. Yani sürekli kullanımda artar ve geri dönüşü daha da zorlaşır. Kişi maddeden aldığı etkiyi arttırmak için dozu da arttırır ve bu artık sürekli artan bir döngüye girer. Madde artışı devam ettikçe kişinin ruh halinde değişiklikler ortaya çıkar ve akabinde depresyon gerçekleşir.
Madde kullanımı beraberinde depresyon kötü bir gidişattır ancak bu durumun olmaması da çok zor bir ihtimaldir. Sebebi ise kullanılan maddenin vücutta veya psikolojide yarattığı etkiler bir nevi depresyona veya anksiyeteye zemin hazırlar. Ayrıca bu durumun tam tersi de gelişebilir.
4 – Kilo Kaybı ve İştahta Azalma
İnsanlar genel olarak hastalık halinde iken iştahsız olurlar ve kişilerde kilo kaybı gözlemlenir. Bu olay metamfetamin bağımlılığında yüksek efor sonucu görülür. Beyindeki uyarıcıların normalden fazla aktif olması kişiyi hem fiziksel hem de ruhani olarak yorar. Ayrıca bağımlılık durumundaki kişiler için metamfetamin besinlerden daha kıymetlidir.
5 – Uyku Düzensizliği Sorunları
Uyku düzeni pek önemsenmese de aslında sağlık için çok etkilidir ve birçok fiziksel veya psikolojik sorunların nedenidir. Madde bağımlılığında da genel olarak hastalar gün, saat takibini yapamayabilirler. Bu da uyku sorunlarını doğurur.
6 – Diğer Zararları
Bu maddenin bağımlılığı sonucu hem fiziksel hem de ruhani olarak çok fazla yan etkiler vardır. Ayrıca bu sağlık sorunlarının yanında toplumsal yaşamda veya kendi iç dünyanızda da çok fazla sorun ile karşılaşabilirsiniz ki zaten bu da kaçınılmazdır.
Ortaya Çıkan Zararlar ve Sorunlar | Fiziksel veya Ruhsal |
Diş hastalıkları | Fiziksel |
Ciltte ortaya çıkan yaralar | Fiziksel |
Hafız kaybı | Ruhsal ve fiziksel |
Deride veya altında böceklerin olduğuna ve gezdiğine (delüzyon) | Ruhsal |
Anksiyete | Ruhsal |
Paranoya | Ruhsal |
Agresiflik ve sinir hali | Ruhsal |
Nöbetlerin gerçekleşmesi | Fiziksel |
Kalp hastalıkları | Fiziksel |
Baş dönmesi veya bayılma durumları | Fiziksel |
Mide bulantıları | Fiziksel |
Fazla yorgunluk | Fiziksel ve ruhsal |
Metamfetamin Bağımlılığı Tedavisi Nasıl?
Bu sentetik maddenin bağımlılığını önlemede en önemli şey farkındalığın yaratılmasıdır. Bu farkındalık ise maddenin zararlarının, kullanım alanları veya doz aşımında gerçekleşecek sorunları bilerek olabilir. Aynı zamanda bilmeyenleri de bilgilendirerek. Bir diğer yöntem ise belirtileri erken fark etmek ve profesyonel destek almaktır.
Bu noktada tedavi için destek alan kişiye yatakta veya ayakta tedavi seçenekleri sunulacaktır. Bu seçeneklere kişinin durumuna göre karar verilir. Tedavi sürecinde ilk amaç ise vücudu maddeden arındırmaktır.
Metamfetamin Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Her sağlık sorununda da olduğu gibi tedavi süreci hem duruma hem de kişilerin istikrar durumuna bağlıdır. Ayrıca tedavi sürecinde kişiye destek vermek ve motive olmasında yardımcı olmak da çok önemlidir. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda yatak tedavisi süresinin 21 ila 90 gün arasında değiştiği söylenebilir.
Semptomları Nelerdir?
Bu sentetik maddenin kullanımda görülen semptomlar;
- Gözlerdeki yanma, tahriş veya kızarma hissi
- Paranoya durumları
- İş hayatında düşüş
- Sosyal hayattan uzaklaşma
- Giderek hissizleşme veya içe çekilme
- Cinsel dürtüde azalma
- Aşırı terlemeler
- Ağız kuruluğu
- İntihar düşünceleri
- İshal
- Kaşıntı
- Saldırganlık ve şüphecilik
Bu maddeyi kullanan bir kişide görebileceğiniz belirtiler;
- Maddeyi sürekli kullanma arzusu
- Tahmin edilenden daha fazla dozda ve sürede maddeyi kullanma
- Maddeyi sürekli olarak taşıma
- Madde dışında başka bir şey düşünememe
- Maddeyi almak için kötü yollara başvurma
- Maddenin zararlarını bilmesine rağmen kullanma
Yan Etkileri Nelerdir?
Bu sentetik maddenin kullanımında vücutta beklenmeyen etkiler ortaya çıkar. Bunlar;
- Görmede bulanıklık
- Vücutta istenmeden tekrarlanan anlık hareketler
- Geçmeyen baş ağrıları
- Göğüs kafesinde ağrı
- Nefes almada zorlanma
- Vücutta istemsiz titremeler (özellikle el, ayak veya bacaklarda)
- İdrarın koyu renkte gelmesi
- Bayılmalar
- Kaslarda ağrı veya kramplar görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.
Dünya Türkiye Metamfetamin Kullanımı Ne Durumda?
BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin son 10 yıldaki verilerin göre ne yazık ki bu maddenin kullanımında artış görülmüştür. 2014-2018 yılları içerisinde ise 30 bine yakın yasa dışı Amfetamin Tipi Uyuşturucu laboratuvarları tespit edilmiştir. Bu üretimlerin neredeyse hepsi metamfetamin içerikliydi.
Süleyman Soylu son yaptığı açıklamalara göre Türkiye’de her ne kadar uyuşturucudan ölenlerin sayısı azalsa da kullanıcıların sayısı sabit ve hatta artmış olabilir. Ama oran olarak Türkiye’de uyuşturucu kullananların oranının %3 olduğu söyleniyor.
Sık Sorulan Sorular
Bu gibi ilaç veya madde kullanımı konuları, kullanmayan kişilerin veya özellikle sağlıkçıların ilgisini çekebilir. Bu ilgiler doğrultusunda ise merak edilen sorular doğuyor. O sorulara bakalım…
1 – Met Bağımlısı Ne Demek?
Met bağımlısı kısaca amfetamin veya metamfetamin maddelerine bağımlı olması durumu denebilir. Bu met bağımlılığına madde bağımlılığı da denilebilir.
2 – Metamfetamini Vücuttan Ne Atar?
Bu maddeyi vücuttan ter, idrar veya dışkı yolu ile atmanız mümkündür. Bu yollar dışında kusma veya enjeksiyon yolları ile maddenin vücuttan atılması mümkün değildir.
3 – Met Yoksunluk Krizi Kaç Gün Sürer?
Maddeyi vücudunuza almadığınız 2 hafta sonun vücutta bunun yoksunluğunu hissedebilirsiniz.
4 – Met Cezasi Nedir?
Met satmak veya kullanmak yasal bir suçtur ve elbette cezaları mevcuttur. Suçun cezası ise en az 10 yıl hapis ile başlar. Ayrıca belirli günler içerisinde para ödeme cezası da vardır.