USD32,96
EURO35,83
JPY0,214200
RUB0,382300
GBP42,45
EURO/USD1,09
BIST10.912,38
GR. ALTIN2.518,33
BTC67.284,22

Dikkat! Bu 7 Bulgu Uyuz Belirtisi Olabilir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyuz belirtisi “Sarcoptes Scabiei Von Hominis” isimli bir tür akarın sebebine bağlı ortaya çıkan cilt döküntüleridir. Özellikle bu belirtiler sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkıp, son derece de bulaşıcı özellik gösterir. En belirgin ve yaygın uyuz belirtisi kaşıntıdır. Diğer yandan uyuz hastalığı hakkında detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz. 

Uyuz Hastalığı Nedir? 

uyuz-belirtisi

Uyuz böceği isimli akarın cilt tüneline yerleşerek ilerlemesine bağlı bulaşıcı deri hastalığıdır. Gözle göremeyeceğiniz küçüklükteki bu böcekler, cildin üst katmanında tüneller açarak deri altına yerleşir ve orada 4 ile 8 hafta arasında yumurta ve dışkı bırakarak ve çoğalarak yaşar. 

Dolayısıyla cilt yüzeyinde uyuz belirtisi kapsamında geceleri artan şiddetli kaşıntılara sebep olur. Tedavi edilmediği takdirde döküntü ve yara safhasına gelir. Kişisel hijyenden bağımsız herkeste görülebilecek olan bu hastalık, genelde toplu yaşam alanlarında daha kolay yayılır. 

Ayrıca hayvanlardan insanlara geçen uyuz belirtisi cilt altına inmeden kendiliğinden geçer. Ancak insandan insana geçen bu rahatsızlık, mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde iz bırakan kaşıntı ve yaraya sebep olacaktır. Bu hastalığın birçok sebebi vardır. Peki uyuz neden olur? 

Uyuz Neden Olur? 

uyuz-belirtisi

Uyuz hastalığına sekiz bacaklı uyuz akarı böceği sebep olmaktadır. Deri altına yerleşen bu böcekler zamanla orada yumurtlar ve çoğalır. Yakın ten teması ya da aynı yatakta yatmak, aynı giysileri giymek bu akarların artışı ve bulaşıcılığı demektir. Peki uyuz hastalığı neden olur? 

  • Hastalık bazı bölgelerde 15 ya da 20 yılda bir pik seviyesine ulaşınca 
  • Aşırı kalabalık yerlerde
  • Göç alan yerlerde
  • Kötü ve dengesiz beslenme şartlarında 
  • Kötü hijyen durumunda 
  • Savaş bölgelerinde ve cezaevlerinde 
  • Sonbahar ve ilkbahar mevsiminde 
  • Evsizlik ve demans gibi durumlarda daha sık görülmektedir. 

Ayrıca daha çok geceleri şiddetli kaşıntı ile kendini gösterir. Yavaş yavaş artan ve sıcakta seviyesi çoğalan bu hastalık bulaşıcı olup, erkenden önlemini almalısınız. Bunun yanında uyuz hayvandan insana bulaşmaz. Bulaşsa da kısa süreli olarak kaşıntıya sebep olup, birkaç günde geçer.

Uyuz Belirtileri Nelerdir? 

uyuz-belirtisi

Yaygın ve parazit kökenli bir hastalık olan uyuz, genellikle bilekler, koltuk altı, kalça, dirsek, bel, ayak ve el parmakları ile genital bölgede kendini gösterir. Özellikle kadınlarda meme ucunda, erkeklerde ise genital bölgede şiddetli kaşıntı şeklinde uyuz belirtisi görülür. Yaşam kalitenizi düşüren bu hastalık, kaşıntının neden olduğu cilt enfeksiyonuna da yol açar. En sık rastlanan uyuz belirtileri nelerdir

Uyuz Belirtileri Açıklaması 
Geceleri Artan Kaşıntı Özellikle en belirgin ve ayırt edici uyuz belirtisi, geceleri kişiyi uykusundan uyandıracak kadar olan bu kaşıntı ve kızarıklıklardır.
Ciltte Tahribat ve Şişlik Şiddetli kaşıntı sonrasında cilt yüzeyinde kaşıntıya bağlı kızarıklık ve içi dolu lezyon şeklinde şişlik oluşur.
Deride Döküntü Uyuz böceklerinin deri altına girmesi sonrası kurdeşen, sivilce, pul şeklinde döküntüler meydana gelir. 
Kabuklu YaraUyuz böcekleri cildi istila ederek yuva yaptıkları yerlerde yaralar oluşturur. 
Sıcak Banyo Sonrası Kaşıntı Artışı Sıcak, uyuzun düşmanıdır. Banyo yaparken ılık su içine biraz tuz atarak duş almanızda fayda vardır. 
Genital Bölgede Kaşıntı Genelde erkeklerde genital bölgede kaşıntıya bağlı olarak şişlik ve içi dolu su lezyonları oluşur. Bu da sonrasında kabuklu yaralara sebep olur.
Cilt Yüzeyinde Çizgiler Uyuz böcekleri deri altında beyaz ve gri görünümlü cilt çizgilerine neden olur. Dolayısıyla cilt yüzeyinde lekeler oluşur. 

A – Elde Uyuz Belirtisi 

Ciltteki reaksiyonlara neden olan bu hastalık, genelde el ve ayaklarda şiddetli kaşıntıya yol açar. Tedavi edilmediğinde ise döküntü, yara ya da çeşitli enfeksiyonel hastalıklara kadar gider. Akarların deri üstünde açmış olduğu tünellere yumurta ve dışkı bırakması demek, öncelikle el ve dirseklerde kaşıntı olarak kendini gösterir. 

Ellerde kaşıntı sonrası su kabarcıkları, pul pul dökülmeler, kurdeşen benzeri tahrişler ve şişlikler ile kaşıntıya bağlı kanama en belirgin özellikleridir. Hayat kalitenizi düşürmemek, ilerde ciddi bakteriyel kaynaklı hastalıklara sebep olmamak için, erkenden önleminizi almanızda fayda vardır.

B – Bebeklerde Uyuz Belirtisi Nedir?

uyuz-belirtisi

Bebeklerde bu hastalık öncelikle yanaklarda ortaya çıkan kaşıntı ve kızarıklık ile kendini gösterir. Bebekler yakınlarda olan cisimleri ağzına götürdüğü için, temas yoluyla bulaşması daha kolaydır. Peki belirtileri bebeklerin başka hangi bölgelerinde daha sık görürsünüz? 

  • Yanak
  • Ense
  • El ve ayak dirseği
  • Burun
  • Bel bölgesi 

Haftada bir ya da iki kez mutlaka banyo yaptırmalısınız. Ardından uyuz kremi ile kaşıntıyı hafifletebilirsiniz. Özellikle ev içindeki kişisel eşyaları ayırmalısınız. Bebeğinizi sürekli kontrol altında tutmalısınız. Bu belirtilerin ne olduğunu anlamak için de ayrıca belirtileri nelerdir? Uyuz hastalığı fotoğrafları video üzerinden de fikir alabilirsiniz.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır Uyuz Belirtileri Nelerdir? 

uyuz-belirtisi

Uyuz bir kişiden başka kişiye 15 ile 20 dakika arasında yakın temas yoluyla ya da doğrudan bulaşır. Özellikle ev, okul gibi kalabalık ortamlarda hızlı şekilde yayılırlar. 

Dolayısıyla bulaşıcılığı son derece kolay ve hızlı olmaktadır. Hastalığın görülme oranı ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde daha yaygındır. Bunun yanında; 

  • Hastalığın bulaşma şekli de havlu, aynı yatak, aynı kıyafet gibi ürünlerden olabilir. Bunun nedeni ise uyuz akarı böceğinin bir ya da iki gün boyunca vücudun dışında yaşama şansının olmasıdır.
  • Aynı zamanda uyuz hastalığı kişisel hijyene dikkat etmemek noktasında doğrudan bulaşmaz. 
  • Bunun yanında daha önceden bu hastalığı geçirmiş kişilerde bu belirtiler, daha önce ortaya çıkar. 1 ile 3 saat arasında belirtileri görebilirsiniz.
  • İlk belirtilerin ortaya çıkması 2 ya da 6 haftayı bulabilir. 
  • Diğer yandan hayvandan insana geçen uyuz akarı deri içine girmediği için, kısa sürede yok olur. 

Uyuz Belirtileri Kaç Günde Çıkar?

Bu hastalığa ilk kez yakalandı iseniz 2 ya da 6 hafta içinde, daha önce geçirmiş iseniz 1 ile 4 gün içinde belirtiler ortaya çıkacaktır. Ancak daha önce geçirseniz dahi hastalığı çevrenize bulaştırabilirsiniz. Yoğun kaşıntılara neden olan uyuzun tedavisini yaptırmaz iseniz, ilerde çeşitli enfeksiyon hastalıkları ve sekonder deri enfeksiyonlarına yakalanabilirsiniz.

Uyuz Çeşitleri 

Birbirinden farklı türlerde uyuz hastalığı olup yara şekline, yaş durumuna ya da vücuttaki görülme yerine göre çeşitlenmiştir. Peki en sık yaşanan uyuz türleri nelerdir? 

1 – Kabuklu Uyuz 

uyuz-belirtisi

Norveç uyuzu da denir. Genellikle hatalı bağışıklık sistemine sahip olan hastalarda görülür. Cilt yüzeyinde geniş alana yayılan uyuz böcekleri, 10 ya da 15 akar yerine milyonlarca akar üretip kaşıntının ötesinde kabuk ve yara yaparlar. 

Ayrıca avuç içi, boyun, kafa ya da el yüz gibi yerlerde şiddetli kaşıntıya sebep olur. Kabuklu uyuz resmi üzerinden, cilt yuzeyinde uyuz akarına ait yumurta içeren kalın kabuklar görebilirsiniz. 2 milyon kadar uyuz akarı olmasından dolayı cilt yüzeyi kabuklu hal alır. Bulaşıcılığı çok daha yüksektir. Görülmesi muhtemel hasta grubu şu şekildedir; 

  • Down sendromlu hastalar
  • AIDS hastaları
  • Nörolojik rahatsızlığı olanlar
  • Yaşlılar 
  • Bağışıklığı gelişmemiş bebeklerde daha sık görülmektedir.

2 – Nodüler 

Çocuklarda daha sık olup, kahverengi ya da kırmızı renkli nodüller, uyuz geçtikten sonra dahi cilt yüzeyinde kalırlar.

3 – Büllöz

Genellikle yetişkinlerde ortaya çıkıp, cilt yüzeyinde kabarcık benzeri içi su dolu lezyonları oluşur. Genellikle büllöz pemfigoid ile karıştırabilirsiniz.

4 – Saç Derisi

Kafa derisine yerleşen uyuz akarları, saç içinde kaşıntıya sebep olur. Sedef hastalığına benzer pul pul dökülmeler en belirgin semptomudur.

Uyuz Belirtisi ve Tedavisi

uyuz-belirtisi

Dünyada her yaş grubu bu rahatsızlığa yakalanabilir. Öncelikle belirtiler fark edildigi andan itibaren doktora gidin. Doktor ilk olarak sizden anamnezi alacak ve fizik muayene edecektir. Gerekli durumlarda ise doku örneği alarak test yapacaktır. Bunun sebebi ise 2 ile 6 hafta arasında bulaşıcılığının olmasıdır. Diğer yandan doktorun yapacağı tedavi yöntemleri ise şöyledir; 

  • Doktorunuz uygun antibiyotikli yara kremleri ya da losyonu boynunuzdan aşağı uygulayıp, cilt yüzeyinde 8 ile 24 saat arasında bekleterek uyuz akarlarının yumurtalarını öldürmeye çalışır. Krem ve losyon sonrası duş iyi gelecektir. 
  • Ayrıca anti parazit hap desteği uygular.

Uyuz tedavisi tıbbi destek isteyen bir hastalıktır. Genelde permetrin içeren kremler kullanılır. Kesinlikle bu noktada doktor önerili ilaç kullanımına dikkat edin. Özellikle gebe iseniz verilen dozun altına inmeyin ya da üstüne çıkmayın.

Bu noktada hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekir. İlaç tedavisi boyunca giydiğiniz kıyafetleri en az 60 derecede ağzı kapalı bir torba ile yıkamanız gerekir.Tırnaklarınızı kısa kesmeniz de uyuz akarlarının yuva yapmasını önleyici nitelikte olabilir. 

Uyuz Belirtileri Evde Nasıl Tedavi Edilir? 

Bu hastalık öncelikle doktor kontrolünde tedavi edilmelidir. Çünkü bulaşıcılık riski oldukça fazla olup, kendiliğinden geçmez. Tıbbi tedavi yoluna ek olarak da evde uygulayacağınız bitkisel çözümlere başvurabilirsiniz. Evde uygulayacağınız tedavi yolları aşağıda yer almaktadır; 

Uyuza İyi Gelen Bitkisel Yağlar Özellikleri
Çay Ağacı Yağı Antibakteriyel özellikte olup, uyuzun meydana getirdiği kaşıntıya iyi gelir. 
Aloe Vera İyileştirici ve sakinleştirici etkisi ile uyuz semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Ancak daha sağlıklı sonuçlar için doktorunuzun tavsiyelerine uymanızda yarar vardır. 
Neem Yağı Uyuz semptomlarını azalttığı yönünde bulgular olsa da doktor onaylı kullanmanızda fayda vardır. 
Karanfil Yağı Antimikrobiyal etkisi ile uyuz belirtisi noktasında işe yarayan esansiyel yağlardan biridir. Cilt ve deri üzerinde uyuşma ve ferahlık sağlayacaktır. 
Biberiye Yağı Hem ikinci enfeksiyonun önüne geçmede hem de ağrıyı azaltmada birebirdir.

Uyuz Hastalığından Korunmak için Neler Yapmalısınız? 

uyuz-belirtisi

Uyuzdan korunmanın en etkili yolu, uyuz olan kişi ile teması kesmektir. Hastalığın bulaştığı kişinin havlu, battaniye, yorgan, kıyafet gibi kişisel ürünlerine dokunmamanız gerekir. Bu giysileri ayrıca en az 60 derecede yıkamalısınız. Ayrıca yıkanmayan halı, yatak gibi eşyaları ise iyice temizlemelisiniz. Bunun yanında yapılması gerekenler; 

  • Aile bireylerinden birinin bu hastalığı taşıması halinde, acilen tüm aile fertleri sağlık kontrolünden geçmelidir. 
  • Kişisel hijyeninize dikkat etmelisiniz.
  • Özellikle kalabalık ortamlarda ve kapalı alanlarda hijyene önem vermelisiniz.
  • Kimsenin özel eşyasını ortak kullanmamalısınız.
  • Küçük bebeklerin her şeyi ağzına atmasına da izin vermeyin. Bu noktada ebeveynlerin kontrolü önemlidir. 

Sıkça Sorulan Sorular

Uyuz hastalığı genellikle birincil kişiden geçse de kalabalık ve hijyen diğer bulaşma sebepleridir. Bu konuda belirtileri ve dikkat etmeniz gerekenler yukarıda yer almaktadır. Diğer yandan uyuz sorunu hakkında merak edilen sorular için aşağıya göz atınız.

1 – Uyuz Belirtileri Kaç Günde Geçer?

Belirtiler başlar başlamaz tıbbi destek alırsanız, genellikle 1 ile 2 hafta içinde iyileşme gösterirsiniz. Ancak bazen kaşıntı ya da döküntüler gereğinden daha uzun sürebilir. Bunun için de sabırlı olup, doktorunuzun tavsiyelerine harfiyen uymalısınız.

2 – Kedilerde Uyuz Belirtisi Nedir? 

Kedilerde genelde baş ve kulak çevresinde görülen bu hastalık, bazı belirtilerle kendini gösterir. Kulak yoluyla dolaşan parazitler sonrası kaşıntı meydana gelir. Ayrıca kulakta yara, göz ve kulakta akıntı da uyuz belirtileridir. 

3 – Uyuz Belirtisi Köpek Semptomları Nelerdir? 

Enfeksiyon ve uyuz akarı alan köpeklerde kaşıntının yanında, kızarıklık ve deride pullanma ile iltihaplanma meydana gelir. Özellikle dirsek, karın ve kulak çevresinde tüylerin dökülmesi, uyuzun en göze çarpan semptomlarıdır. İlerleyen vakalarda ise köpeklerin cildinde kabuklanan yaralar oluşur.

4 – Uyuza Sıcak mı İyi Gelir Soğuk mu? 

Bu hastalık çoğunlukla yaşlı ve bebeklerde daha sık görülür. Özellikle kış aylarına doğru soğuk havaların başlamasına paralel ortaya çıksa da belirtiler çıktıktan sonra sıcak ile kaşıntı sorunları daha da artmaktadır. 

1
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Dikkat! Bu 7 Bulgu Uyuz Belirtisi Olabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!