Mariana çukuru dünyanın en derin yeri olarak bilinmektedir. Ancak her geçen yıl bu gizemli yer ile ilgili yeni bilgiler ortaya çıkmaktadır. İşte, dünyanın kara deliği hakkında en merak edilenler!
Gezegenin en derin noktası olan kara delik, gizemli ve ilginç bir çukurdur. Bu deliğin merak edilmesindeki en büyük etken akıl almaz büyüklüğe sahip olmasıdır. Ayrıca pek çok gizemli unsuru da içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle yıllardan beri, birçok insanın en büyük meraklarından biri olmaya devam etmektedir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Marina Çukuru Nedir? Dünyanın En Derin Noktası Hakkında Merak Edilenler!
- 1 – Mariana Çukuru Nasıl Oluştu?
- 2 – Mariana Çukuru Hangi Okyanus’ta?
- 3 – Mariana Çukuru Ne Kadar Derin?
- 4 – Mariana Çukuru Kaç Kilometre Genişliğindedir ?
- 5 – Marina Çukuru Kaç Metre Uzunluğundadır?
- 6 – Mariana Çukuru’na Düşen İnsanlar Kimler?
- 7 – Mariana Çukuru’na Düşersek Ne Olur?
- 8 – Marina Çukuruna İnildi mi?
- 9 – Mariana Çukuru İçi Nasıl?
- 10 – Mariana Çukuru Belgeseli Var mı?
- 11 – Mariana Çukuru Canlıları Nelerdir?
- Sık Sorulan Sorular
- 1 – Mariana Çukuru En Dibine İnildi mi?
- 2 – James Cameron Mariana Çukurunda Ne Gördü?
- 3 – Mariana Çukurunun En Dibinde Ne Yaşıyor?
- 4 – Mariana Çukuru’na Düşen İlk İnsan Kim?
Marina Çukuru Nedir? Dünyanın En Derin Noktası Hakkında Merak Edilenler!
Diğer adı Challenger Çukuru olarak bilinen kara delik, 1951 yılında keşfedilmiştir. O yıllarda Challenger 2 adında bir gemi ile yapılan araştırmalar sonucunda bir tesadüf eseri keşfedilmiştir. Gemideki araştırmacılardan birinin denize bıraktığı soda, 10.863 metre derinliğe düşmüştür. Bunu fark eden araştırmalar tesadüf eseri dünyanın en derin çukuru olan, bu deliği bulmuşlardır.
Çukurda çeşitli ve detaylı incelemeler yapılmıştır. Ancak belli başlı bilgilere ulaşılmıştır. Çünkü çukur o kadar büyük bir derinliğe sahiptir ki, hakkında çok fazla bilinmeyen detay bulunmaktadır. Bu nedenle her zaman gizemli bir yer olarak kalmıştır. Challenger Çukuru hakkında bugüne kadar yapılan açıklamalar ve bilgiler şu şekildedir;
Challenger Çukuru Hakkında Bilgiler | |
Derinliği tam olarak 10.994metredir. | 69 metre genişliğindedir. |
2542 metre uzunluğundadır. | İki büyük levhanın çarpışması sonucu oluşmuştur. |
ABD korumasında olan bir bölgededir. | Kara deliğin dibi oldukça kirlidir. |
Dünyanın dördüncü kutbu olarak nitelendirilmektedir. | İçerisinde birçok denizaltı volkanı bulunmaktadır. |
Yüksek basınçlı olmasına rağmen, içerisinde hayatta kalabilen canlılar bulunmaktadır. | 2012 yılında James Cameron bu deliğe bir dalış gerçekleştirmiştir. |
Dip noktasındaki basınç, yeryüzündeki basınca göre yaklaşık 1100 kat daha fazladır. | İçine bir Everest dağı sığabilmektedir. |
1 – Mariana Çukuru Nasıl Oluştu?
Yer kabuğunda bazı değişmeler söz konusu olabilmektedir. Kimi zamanlar yer kabuğunu oluşturan plakalardan bazıları birbirine yaklaşma göstermektedir. Bu birbirine yaklaşan plakalar daha sonra çarpışmaktadırlar. Çarpışan plakalar neticesinde ise dalma adı verilen bir durum gerçekleşir.
Dalma denilen durum ise şu şekildedir; yoğunluk bakımından daha üstte olan plakanın daha az yoğun olduğum plakanın altına kaymasıdır. Böyle durumlarda genellikle şiddetli depremler ve delikler oluşabilmektedir. Dünyanın en derin noktası ise bu şekilde oluşmuştur. Pasifik plakası ve Mariana plakasının birbirine çarpması sonrasında, Challenger Çukuru oluşmuştur.
2 – Mariana Çukuru Hangi Okyanus’ta?
Kara delik konum olarak büyük okyanusta bulunmaktadır. Japonya ve Endonezya toprakları arasında bulunan çukur Guam Adası’nın güneybatısındadır. Gizemli çukur iki ülkeye de eşit uzaklıkta bulunmaktadır.
3 – Mariana Çukuru Ne Kadar Derin?
Büyük okyanus da yer alan, guam adasının güneybatısında bulunan, Endonezya ve Japonya’ya eşit uzaklıkta bulunan Mariana Çukuru derinliği kaç km’ merak ediyor musunuz? Kara delik olarak da bilinen dünyanın en derin noktası yaklaşık olarak 10.994 metre derinliğindedir.
4 – Mariana Çukuru Kaç Kilometre Genişliğindedir ?
Derinliği 10.994 metre Mariana Çukuru kaç km’ genişliğindedir? Yapılan son ölçümler doğrultusunda dünyanın en derin noktası olarak adlandırılan çukur, 69 kilometre genişliğine sahiptir.
5 – Marina Çukuru Kaç Metre Uzunluğundadır?
Günümüze kadar çukurda birçok detaylı inceleme yapılmıştır. Gelinen son incelemelerde çukura ait yaklaşık oranlar belirtilmiştir. Dünya üzerinde bulunan en derin nokta sıfatıyla gündeme gelen çukur, 2542 metre uzunluğuna sahiptir.
6 – Mariana Çukuru’na Düşen İnsanlar Kimler?
Challenger Çukuru’na düşen kişi ile ilgili bilgiler tüm dünyayı şaşırtmıştır. Özellikle Türkiye gündemine bomba gibi düşen haber bir türkün bu derin çukura düştüğüdür. 2013 yılında Meksika’ya yük taşımakta olan bir gemide çalışan Cemil Çakır adındaki genç, Mariana Çukuru’na düşen Türk olarak adını duyurmuştur.
Yapılan araştırmalarda Cemil Çakır’ın izine herhangi bir şekilde rastlanamamıştır. Mariana Çukuru düşen Türk Cemil Çakır ile ilgili zaman zaman bazı haberler çıkmaktadır. Özellikle Çakır’ın ailesi, çocuklarının bulunmasını talep etmektedir.
7 – Mariana Çukuru’na Düşersek Ne Olur?
Büyük okyanusta yer alan ve dünyanın en derin noktası olan Challenger Çukuru 11 kilometre derinliğindedir. Bu çukura düşme durumunda; yüksek basınç, az miktarda oksijen ve düşük ısı ile karşılaşmak mümkündür. Böyle bir ortamda hayatta kalmak mümkün değildir.
Ayrıca çukurun dibinde nelerin olduğuna dair herhangi net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle çukurun dibinin çok zor ve tehlikeli bir alan olduğu dile getirilmektedir. Ancak kara delikte yaşam belirtisi bulunmaktadır. Ama genellikle bu kadar basınçta omurgalı canlıların yaşaması mümkün değildir. Dolayısıyla çukurda yaşayan canlılar omurgasızdır.
8 – Marina Çukuruna İnildi mi?
İlk olarak 1960 yılında ABD donanmasına ait Trieste adında bir denizaltı çukura iniş yapmıştır. Toplamda iniş süresi 4 saattir. Kara deliğin dibinde yüksek basınçtan dolayı denizaltının camlarından biri kırılmıştır. Ancak çift cam kullanıldığı için herhangi bir sorun yaşanmamıştır.
Bu inişten 52 yıl sonra ünlü yönetmen James Cameron, Avusturyalı mühendisler ile birlikte çukura inmeyi başarmıştır. Cameron Mariana Çukuru’na inen adam olarak bilinmektedir. Avusturyalı mühendisler ve James Cameron, Deepsea Challenger adında tasarladıkları bir araç ile çukura inmişlerdir.
9 – Mariana Çukuru İçi Nasıl?
Dünyanın ve okyanusun en derin yeri olarak adlandırılan çukurun içi büyük bir gizeme ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle bu çukurdaki hayat nasıl ve hangi canlılar yaşıyor en büyük araştırılan konular arasındadır. Yaklaşık 11 kilometre derinliğindeki basınca sahip olan çukurun içi nasıl olabilir?
Çukur’un içi 1.086 bar basınca sahiptir. Bu kadar yüksek basınçta herhangi bir omurgalı canlının yaşaması söz konusu değildir. Bu nedenle Challenger Çukuru’nda yaşayan canlıların omurgasız olduğu bilinmektedir. Bu bilgiye ise 1960’da çukura inen Triesta isimli bir batiskaf, D. Walsh ve J. Piccard araştırmacılarının açıklamaları doğrultusunda varılmıştır.
10 – Mariana Çukuru Belgeseli Var mı?
Dünyanın en derin noktası ile ilgili belgesel bulunmaktadır. Dünyanın eşsiz bir gezegen olduğunun göstergesi olan çukur, çarpışma sonucu meydana gelmiştir. Bu güçler jeolojik sırlar ile birlikte dünya üzerinde çeşitli izler bırakmaktadır. Challenger Çukuru’da bu izlerden belki de en önemlisidir.
Büyük okyanusun batısında yer alan ve Mariana adalarının en büyüğü olan Guam adasının güneybatısında bulunan çukur, dünya üzerindeki en derin noktadır. Bu özelliği ile James Cameron tarafından belgesele alınmıştır. Belgeselin adı ise çukurun önemine vurgu yapmaktadır. Dünyanın en derin noktası belgeseli çeşitli platformlardan izlenebilmektedir. YouTube, Facebook gibi platformdan belgesele ulaşım sağlanabilir.
11 – Mariana Çukuru Canlıları Nelerdir?
Challenger Çukuru derin olması veya basıncının fazla olmasına rağmen birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılar ekosistemdeki canlılardan biraz daha farklıdır. İşte, bu çukurda yaşayan canlılar şu şekildedir;
- Balta balığı
- Goblin köpekbalığı
- Dumbo Ahtapot
- Fırfırlı köpekbalığı
- Dragon balığı
- Yelpaze süzgeçli deniz şeytanı
- Engerek balığı
- Teleskop ahtapot
- Ping pong ağaç süngeri
- Hirondellea
- Pençediş balığı
- Enypniastes
- Işıklı deniz anası
- Amerikan futbol balığı
- Bidongöz balığı
- Benthocodon
Sık Sorulan Sorular
Dünya üzerinin en bilinmez noktası olan kara delik hakkında birçok konu merak edilmektedir. Özellikle burada nasıl oluştuğu, en dibinin nasıl olduğu ve James Cameron’un çukurda ne gördüğü en merak edilenler arasındadır. Bu konudaki en sık sorulan sorular şu şekildedir;
1 – Mariana Çukuru En Dibine İnildi mi?
İlk olarak 23 Ocak 1960 yılında çukura iniş gerçekleşmiştir. ABD donanmasında teğmen görevi yapan Donald Walsh, kara deliğe inmeyi başaran ilk insanlar arasındadır. Ayrıca İsviçreli bilim insanı Jacques Piccard’da o dönemde teğmen Donald ile birlikte çukura inenlerden bir tanesidir.
O dönemde bilim insanlarının buldukları 8. 850 metrelik bir alandır. Bu alan ise bir Everest dağını yutabilecek kadar derinlikte bir çukuru ifade etmektedir. Daha sonra ise 11.521 metrelik bir derinliğe inildiği hesaplanmıştır. Ancak 1995 yılında yapılan ölçümlere göre çukurun derinliğinin 10.916 metre olduğu netleşmiştir.
2 – James Cameron Mariana Çukurunda Ne Gördü?
Dünya tarihinde ilk kez tek başına okyanusun en dip noktasına dalış gerçekleştiren James Cameron, gördüklerini net bir şekilde açıklamıştır. Dalış sonrası döndükten sonra sinemacının yaptığı ilk açıklamalar şu şekildedir;
James Cameron; okyanusun en dibinin düz ve ıssız bir araziye benzediğini belirtmiştir. Ayrıca bu alanın Grand Canyon’dan 50 kat daha büyük olduğunu da dile getirmiştir. Özellikle dalış yapılan alanın herhangi bir ısı ve sıcaklıktan mahrum olduğu da belirtmektedir. Gün ışığının olmadığı alandaki basıncın çok fazla olduğu da sık sık söylenir.
3 – Mariana Çukurunun En Dibinde Ne Yaşıyor?
Deliğin dibinden ölüdeniz canlıları, çukurlar, yosunlar ve diğer organik canlılar bulunmaktadır. Genellikle mikrobiyolojik yaşama uygun ortamlar oluşturmaktadır. Kara deliğin derinliğinde yaşayan canlılar, özellikle yüksek basınç ve karanlıkta yaşayabilen türlerdir.
Challenger Çukuru canlıları çeşitli kimyasallar tüketerek hayatta kalmaktadır. Ayrıca beşeri nedenlerden dolayı kirlenmekte olan okyanustaki çeşitli plastik maddeleri de tüketmektedirler. Bu noktada çukurun en dibine inildiğinde görülebilecek şeyler genellikle bunlar olmaktadır. Bugüne kadar yapılan araştırmalarda çukurun dibinde deniz amipleri, küçük kabuklular ve küçük deniz hıyarlarının yaşadığı görülmüştür.
4 – Mariana Çukuru’na Düşen İlk İnsan Kim?
Mariana Çukuruna düşen adam olarak bilinen Cemil Çakır; 21 Ekim 2013 günü Japonya açıklarında bir yük gemisinde çalışmaktaydı. Tayvan’dan Meksika’ya doğru yük taşıyan gemi yolunu kaybederek dünyanın kara deliği olarak bilinen, çukura düşmüştür. 9 saat süren arama çalışmalarına rağmen çukura düşen Türk ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılmamıştır.
11 bin metrelik çukura düşen ilk insan olan Cemil Çakır’ın intihar ettiğine dair bilgilerde bulunmaktadır. Ancak Çakır’ın ailesi böyle bir şeyin olmayacağını dile getirmektedir. Çünkü Cemil Çakır bu işte severek çalıştığını sık sık belirtmekte ve ailesiyle sık sık görüşmekteymiş. Ayrıca ailenin söylediğine göre bir hafta önce abisini arayarak bir miktar para istediği de belirtilmektedir.