USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Etkili Lider Olma Rehberi | 16 Başarılı Yöntem!

lider
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Lider nedir? İletişimi, davranışları ve daha birçok özelliğiyle tüm şirketlerde önemli yere sahip vasıflı kişilerdir. Şirketlerin kazandığı başarı üzerinde yöneticilerin liderlik kabiliyetinin payı oldukça büyüktür. Özellikle yönetici olarak vazifelendirilen kişiler belirli liderlik özelliklerine sahip olmalıdır. Bu özellikler doğuştan geldiği gibi sonradan da kazanılmaktadır. 

İnsanları etkileyen bir lider olmak için her zaman doğru zamanda doğru şekilde hareket edilmelidir. Ayrıca bu pozisyon öğrenime her daim açık bir pozisyondur. Özellikle disiplinli çalışmak ve öğrenmeye açık olmak çalışılan ekip üzerinde de olumlu etkiler sağlamaktadır. Liderlik için gerekli en önemli şey çalışanların bu vasfa kendisinin uygun olduğuna inanmasıdır.

Lider Vasfına Sahip Olmak İçin Hangi Özelliklere Sahip Olunmalıdır?

lider

Bu terim üzerine söylenilenler ve yazılanlar dikkate alındığında 3 belirgin özellik dikkat çekmektedir. İnsan, etkilemek ve amaçlar… Liderlik insanlar arasında gerçekleşen bir eylemdir. Etkilemek ise insanlar arası iletişimin aktif olduğu anlamına gelmektedir. Ayrıca etkileme eylemi bir amaç uğruna yapılmaktadır. Liderlik nedir sorusuna farklı bakış açısıyla bu şekilde de cevap verilebilir.

Önder liderler edindiği belirli vasıflarla önderlik sıfatına sahip olmaktadır. Yönetici vasfı edinmek isteyen kişiler örnek davranışlar sergilemelidir. Onu gözlemleyen kişiler yönetici özelliklerini kendi çalışma hayatına yansıtmak istemelidir. Belli başlı liderlik türleri;

Karizmatik Liderİletişimdeki üstün becerilerini, ikna kabiliyeti ve çekiciliğini başkalarını etkilemek için kullanır.
DönüşümcüDeğişime liderlik edecek bir vizyon ortaya çıkarır.
Otoriterİş yükü ve sorumluluk sadece ona aittir.
Hümanist LiderNet ve uyumlu davranışlara sahiptir.
LiberalÇalışanlara güven aşılar, onlara itimat eder.
Kurum İçi Ağ OluşturucuKurum içi profesyonel insanlar ile ilişki kurar, iş ve kariyerinde gelişme aracı olarak kullanır.
Doğal Lider Özellikleriİlham vericidir. Tutku ve sevgi yayan bir liderdir.
BürokratikHer çalışanın görevi bellidir. Tüm şirket makine gibi çalışmalıdır.
Dönüşümcü
Vizyon SahibiÇalışanlarını vizyon sahibi olmaya yönlendirir. Böylelikle liderlik edecekleri yapı ve organizasyonu oluştururlar.
Süper LiderYapıcı eleştiri ve övgü yoluyla büyümeyi ve gelişmeyi amaç edinirler.
DağıtımcıRoller paylaşılır ve insanların etkileşimine göre yaklaşımı değişmektedir.
Kültürel
HizmetkarTek amacı hizmet etmektir. Çalışanlarının ihtiyaçları ilk sıradadır.
Etkileşim SahibiKatılımı teşvik eder, güç ve bilgi paylaşır.
Etik Liderİnançlara, değerlere ve haklara saygılıdır. Güven dürüstlük gibi kavramlar onlar için önemlidir.

1 – Lider İyi Bir Dinleyici Olmalıdır!

lider

Dinlemek her alanda olduğu gibi liderlik vasfı için de oldukça önemlidir. Çünkü bir kişiyi dikkatle dinlemek o kişinin fikirlerine verdiğiniz önemi ve değeri göstermektir. Aynı zamanda beraberinde size saygı duyulmasını da sağlamaktadır. Bu sebeple istenilen vasfa sahip olmak kaliteli bir dinleyici olmaktan geçmektedir.

2 – Anlatımlarınız Hikaye gibi Akılda Kalıcı Olmalıdır!

Etkili ve başarılı bir lider anlattığı konunun daha akılda kalıcı olması için farklı yöntemler denemelidir. Bunlardan biri konuyu sade ve sıkıcı halde anlatmamaktır. Örneğin bir hizmet veya ürün satmak istiyorsunuz. Satışın olumlu sonuçlanması için hikaye tekniği kullanabilirsiniz. Böylelikle daha başarılı bir anlatım gerçekleştirmiş olursunuz.

3 – Doğru Kararlar için Detaylı Şekilde Düşünülmelidir!

lider

Karar verme yetkisi lidere aittir. Bu sebeple doğru ve yerinde kararlar vermek zorundadır. Verilecek her doğru karar kendisine güç katacaktır. Ayrıca sahip olduğu pozisyonu layıkıyla sürdürmeyi başaracaktır. Bu başarıyı elde etmek için düşünmek ve hesaplamak çok önemlidir. Ardından kararınızı net bir şekilde veriniz.

4 – Yetki Dağılımında Eşit ve Adil Olun!

Bu vasfa uygun kişiler sahip olduğu özelliklerle de konumunu yüceltmektedir. Bu özellik eşit ve adil olmasıdır. Birlikte çalıştığı kişiler arasında her zaman adaletli davranmalıdır. Ayrıca verdiği iş dağılımında insanları şüpheye sokacak veya aşağı hissettirecek hareketlerden kaçınmalıdır. Aksi durumda ekip içerisinde anlaşmazlıklar boy gösterecektir.

5 – Kurmay Liderlik Nedir: Görev Dağılımı Doğru Kişilere Doğru Görevler Şeklinde Olmalıdır!

lider
Lider

Bir şirkette yönetici çalışan iş arkadaşlarının yetki ve ilgi alanlarını bilmelidir. Bildiği takdirde her birini etkili görev yapacakları işlerle görevlendirebilir. Ayrıca onları doğru pozisyonlarda görevlendirmek iş üzerinde verim almasında oldukça etkili olmaktadır. Üstelik ekibi tanıdığınızı bu şekilde göstermeniz ekstra takdir almanıza sebebiyet verecektir.

6 – Sunulan Yeni Fikirlere Açık Olunmalıdır!

Lider sadece kendi fikirleri ile hareket etmez. Farklı fikir ve düşünceler açık olmalıdır. Yeni sunumları baştan reddetmek yerine dikkatli şekilde dinlemelidir. Karşınızdaki kişiye şans vermeli ve fikri değerlendirmelisiniz. İyi bir lider denemekten ve yanılmaktan asla korkmamalıdır. Yenilikten korkan bir yönetici ekibi üzerinde olumsuz bir izlenim bırakılmasına neden olmaktadır.

7 – Ekibiniz ile Empati Kurun!

lider

Empati kurmak her alanda olduğu gibi bu vasfa sahip kişilerce de oldukça önemlidir. Kişinin yaşadığı anlık durumda onun bakış açısıyla bakılmalıdır. Onun duygu ve düşünceleri doğrultusunda nasıl bir karar verdiği düşünülmelidir. Empati kurmak olası krizlerin önlenmesinde ve çıkabilecek tartışmalar öncesinde durumu kontrol etmek açısından faydalı olmaktadır.

8 – İnsanları Yargılamayın ve Onlara Bağırmayın!

İletişimi doğru kurabilmek bir yöneticinin en önemli noktasıdır. Kurulan ilişki her alanda doğru ve etkili olmalıdır. Yargılamadan ve bağırmadan konuşmak etkili bir iletişim için gereklidir. Ayrıca sonuca ulaşamayacak bir şekilde iletişim kurmaktansa sakin ve mantık çerçevesinde konuşmak daha iyidir. Bu özellik mükemmel liderlik için 50 özellik sıralamasında da yer almaktadır.

9 – Davranışlarınız Tutarlı Olmalıdır!

lider

Başarılı bir yönetici vasfı gereği çevresine her daim örnek olmalıdır. Bu yüzden söylemlerinde ve eylemlerinde tutarlı olmalıdır. Bunu amaç edinerek konuşmaya özen göstermelidir. Ayrıca söyledikleri ve yaptıkları şeylerin arkasında durmalıdır. Farklı konuşup farklı davranması vasfına uygun olmamakla birlikte ekibi tarafından olumsuz karşılanacaktır.

10 – Mazeret Uydurmaktan Kaçının!

Yanlış yapılan her iş arkasına bazı mazeretler uydurulmaktadır. Yapılan hataların mazeretlere bağlanması iyi bir liderin edinememesi gereken bir özelliktir. İş gerçekleşmediği veya ertelenmek durumunda kalındığında bahanelere sığınmak yerine dürüst ve açık olunmalıdır. Yaptığı şeyi dürüstlükle açıklayan yönetici örnek bir liderdir.

11 – Yeni Şeyler Öğrenmeye Her An Açık Olunmalıdır!

lider

Her an yeni bilgiler öğrenmek insan ufkunu genişletmektedir. Özellikle bunu bir alışkanlık haline getirmek iş hayatında da ilerlemekte faydalı olacaktır. Bu alışkanlığı ilgi duyduğunuz alanlarda veya işiniz üzerinde geliştirmelisiniz. Her gün her an yeni şeyler okumak, izlemek ve dinlemek çalışan kadar yönetici için de gereklidir.

12 – Ekibinize İyi Bir Örnek Olmalısınız!

Yönetici aynı zamanda bir rol modeldir. Çünkü iş yerinde bünyesinde çalışan veya çalışmayan kişilerce gözlem altındadır. Hareketleri, sözleri, yürüyüşüne kadar örnek teşkil etmektedir. Tıpkı bir öğrencinin öğretmenini rol model edinmesi gibidir. Ekip liderden ne görürse ne işitirse onun doğruluğuna inanacaktır. Bu yüzden bu vasıftaki kişiler hal, tutum ve davranışlarına dikkat etmelidir.

13 – Sorumluluk Alabilmeli ve Yeri Geldiğinde Sorumluluk Devredebilmelidir!

Her iş yerinde sorumluluklar lidere aittir. Ayrıca alınan kararlar üzerinde yetki mercii yine onlardır. Fakat zamanı geldiğinde bu sorumlulukları devredecek özelliği de üzerinde barındırmalıdır. Bunun için gerekirse görev dağılımı yapabilmelidir. Çalışanlara verdiği sorumluluklar onların daha fazla motive edecektir. Ayrıca kurumlarına olan bağlılıkları kat ve kat artacaktır.

14 – Ekibinizi Motive Edin!

lider

İş içerisinde veya özel hayatta motive edilmek kişileri rahatlatmakta ve öz güven kazandırmaktadır. Özellikle lider vasıflı yöneticiler çalışanlarını teşvik etmelidir. Onlar için bir ilham kaynağı olmalıdır. Ayrıca vasfın temel gereksinimlerinden biri motive etmektir. Motivasyonu yüksek çalışanlara sahip olmak iyi ve verimli çalışanlara sahip olmak demektir.

15 – Çalışanlarınıza Toleranslı Davranın!

Hatalar insanlar içindir. Ayrıca her iş yerinde hata yapılabilir ve bazen önüne dahi geçilemez. Yöneticiler bazı durumlarda hatayı görmezden gelmelidir. Sinirlenmek veya eleştiri yağmuruna tutmak yerine hatayı birlikte çözmelidir. Ayrıca hatanın tekrarlanmaması için birlikte çözümler üretmelidir. Unutulmamalıdır ki hata yapmaktan korkan kişiler verimli çalışamamaktadır.

16 – Güçlü Lider Özellikleri: İletişim

lider

Doğru ve güçlü iletişim kurmak önem verilen liderlik özelliklerinden biridir. Ayrıca yöneticinin görünür liderlik vasfında kabul edilmesini sağlamaktadır. Bir yönetici iç ve dış kaynak arasında ilişki ve strateji kurabilmelidir. İletişimin tek taraflı olmamasına dikkat etmelidir. İki tarafı da dinleyerek önerilere açık olmalıdır. Güçlü iletişimin 5 altın kuralı vardır;

  • Hedef ve beklentiler belirlenmelidir.
  • İfadelerde net olunmalıdır.
  • Akıllıca seçilen bir iletişim aracı kullanılmalıdır.
  • İletişime herkes dahil edilmelidir.
  • Ayrıca dinlemeli ve empati kurmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Etkili Lider Olma Rehberi | 16 Başarılı Yöntem!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!