USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Ağzınızı Açık Bırakacak Kangal Köpekleri Özellikleri

Kangal
Kangal
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kangal Anadolu’nun en önemli köpek ırkından biri olup çobanların can dostu mahiyetinde görev yapmaktadır. Özellikle son dönemlerde güçlü yapıları ve heybetleri dolayısıyla bahçe ya da fabrikalarda koruma amaçlı tercih edilmektedir. 

2019 yılında bu köpekler “Uluslararası Köpek Bilimi Federasyonu” tarafından özel ırk olarak tescillenmiştir. Kalıplı ve muazzam görünüşlerinin aksine sakin yapıları olan bu köpeklerin sıradışı özellikleri nelerdir?

Orjinal Kangal Özellikleri Nelerdir? 

Kangal

Kurtlara karşı koyabilen tek köpek cinsidir. Türk göçleri esnasında Türkistan’dan Anadolu’ya gelmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde savaş ve askeri işlerde kullanılmıştır. Sıcak ya da soğuk hava şartlarına en dayanıklı köpektir. Detaylı olarak bütün özelliklerine aşağıdan göz atabilirsiniz. 

1 – Kangal Köpeği Fiziksel Özellikleri 

Anadolu’nun çoban köpeği olarak var olan bu köpek dev boyutları ile tıpkı bir aslanı andırmaktadır. İşte bu köpeklerin bilmediğiniz fiziksel özellikler şunlardır; 

  • Kafasına yapışık halde küçük kulakları vardır. Üçgen şeklinde ve sarkıktır. 
  • Gözleri küçük olmasına rağmen canlı bakışları vardır.
  • Göz rengi kahverengi ve altın rengi arasında farklılık gösterebilir.
  • Boynu eğik olsa da oldukça güçlüdür.
  • Dudakları sarkık, çenesi yüksek ve dişleri sağlamdır. 
  • Dişileri 71 ile 77, erkekleri ise 77 ile 87 cm arasında değişiklik gösterir.
  • Erkekler 50 ile 64, dişiler ise 41 ile 59 kilo arasında değişir. 
  • Ayrıca kuyrukları uyarmaya karşı dik ve kıvrık hale gelir. Sakin iken sarkıktır.
  • Diğer yandan tüyleri boz, açık sarı ya da çelik rengindedir. 
  • Yüzleri siyahtır.
  • Tüy yapısı yoğun ve sert olup, kısa ya da orta uzunluktadır.
  • Ön bacaklar arka bacaklara göre daha güçlüdür.

Bunun yanında ayrıntılı fiziksel özellikleri için aşağıdaki tablodan fikir alabilirsiniz. 

Tüy Soğuk alanlarda kalın tüylü, daha güney kesimlerinde ince tüylü olarak şekil alır. Çok katmanlı kürk yapısına sahiptir.
Diş Ağız yapısı erkeklerde daha güçlü ve dudaklar daha sıkıdır. Ayrıca dudakları siyahtır. 
Yüz Siyah maskeli surata sahiptirler. Bazılarının maskesi burun ve göz hizasında olur. 
Kulak Kulakları sarkık ve uzundur. Ayrıca kulak uçlarında yoğun sinir vardır. Bu nedenle kurt boğuşmalarından rahat çıkmaları için kulak uçlarını kesin.
Tırnak 4 ile 5 kilometre koştukları için tırnakları genelde sürtünmeden dolayı kısa kalır. Kazı işine yatkın tırnak yapısına sahiptirler.

2 – Orjinal Kangal Köpeği Karakter Özellikleri 

Kangal

Fiziksel görünümünün yanında bu köpekleri orjinal yapan karakteristik yapılarıdır. Yani bundan kastedilen durum şöyledir; 

  • Tehdit ya da kışkırtma olmadıkça saldırmazlar.
  • En büyük özelliklerinden biri çocuklarla ve kadınlarla çok iyi anlaşıyor olmalarıdır.
  • Sakin ve ağırbaşlı köpek cinsi arasındadır.
  • Koku ve gözlem yetenekleri üst seviyededir.
  • Alıngan ve oldukça hassas yapılıdırlar.
  • Bağımsızlıklarına oldukça düşkün olup, genelde de yalnızlığı tercih ederler.
  • Ayrıca ödüllendirme sistemine göre çok kolay şekilde eğitebilirsiniz.
  • Sürüyü koruyan en güçlü köpeklerden biridir. Çünkü kurtlarla başa çıkan tek köpek cinsidir.
  • Görüntüsüne rağmen saldırgan değildir. Isırma gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak safkan olmayan cinslerinde bu durum değişkenlik gösterebilir. 

3 – Kangal Köpeğinin Bilinmeyen Yönleri 

Kangal

Bildiğiniz şeylerin aksine, bu köpekler devasa boyutta değildirler. 90 cmlik omuz yüksekliğine sahip ise uzun kabul edebilirsiniz. Ayrıca; 

  • Aksaray Malaklısı ve Anadolu çoban köpeği noktasında ayıran en belirgin fark yaratıcı özelliği hızı ve çevik olmasıdır.
  • Kurt ile boğuşabiliyorsa sürüye katılır, yoksa sıradan bir köpek olur. 
  • Arpa unundan yapılmış yal ile beslenince yüksek karbonhidrat aldığı için gün boyunca enerji üretirler. 

4 – Kangal Köpeklerinin Olumlu ve Olumsuz Yönleri 

Kangal

Bu köpek cinsi genel anlamıyla pozitif özelliklere sahiptir. Olumsuz yapacağınız tek şey hastalık durumu olabilir. Yani olumlu ve olumsuz tablosu üzerinden artılarının ne kadar sıradışı olduğunu anlayabilirsiniz. 

Olumlu Yönleri Olumsuz Yönleri 
Koruma konusunda Amerika’dan Afrika’ya uzanan hikâyesi vardır. Çocuklara karşı oldukça kibar ve hassastır. Zekası ve ön sezileri kuvvetli olduğu için tehlike gelmeden önlem alır. Doğası gereği eğitime yatkın değildir. Sahibi olduğu her şeyi korur. Kalça çıkığı sorunu rastlanabilir.Göz kapağının içe doğru yuvarlandığı hastalık, bu köpeklerde görülür. Anormal gelişme ve büyüme hastalığı görülürse ciddi sonuçlara yol açar. 

5 – Kangal Köpeklerinin Beslenme Tablosu Nasıldır?

Erişkin cinsteki bu köpekleri her gün aynı saatte beslemelisiniz. İki kiloluk beslenme tablosunun % 33’ü sebze olmalı, % 33’ü et ve kalan kısım ise tahıldan oluşmalıdır. Ancak bu günlük tablo, köpeğin ağırlığına ve yaptığı işe göre değişiklik gösterebilir. Yavruları beslerken ise 6 ile 7 ay olana kadar süt vermelisiniz. Ayrıca; 

  • Yalın yanında vereceğiniz kemik parçaları ile çenesini güçlendirebilirsiniz. 
  • Mama ile besliyorsanız eğer dana eti ve kuzu içerikli olanları tercih edin.
  • İçinde kılçık ya da tavuk kemiği olan yemekleri temizleyip öyle verin. 

6 – Kangal Köpeği Günlük Bakımı Nasıl Olmalıdır? 

Kangal
Kangal

Bu köpekler az kirlendiği için 3 ile 4 güne bir tımar işlemi ile temizlemelisiniz. Tüyleri uzun ve sert olan köpeklerde sert fırçalar işe yarayacaktır. Fırçayı kullanırken tüylerin çıkış yönünün tersine işlem yapmalısınız.

Ayrıca tüyleri dökülen yumuşak tüylü köpekleri ise el ile yıkamalısınız. Avuç içine aldığınız suyu, tarak misali sırtında gezdirip tüylerini alın. Ancak burada dikkat etmeniz gereken şey sürekli yıkamamanız gerektiğidir. Çünkü bu durum sağlık açısından zararlı olabilir. Bunun yanında veterinerin tavsiyesine uygun zeytinyağlı sabun kullanabilirsiniz. 

7 – Orjinal Kangal Nasıl Anlaşılır? 

Kangal

Bu köpekleri onlara benzeyen çoban köpeği ırkı ile bazen karıştırabilirsiniz. Ancak tamamen saf olduğunu anlamanız için diğer cinslerden ayıracağınız özellikleri şunlardır; 

  • Kuyrukları dik ve sırtlarına doğru kıvrımlıdır.
  • Dizlerinin üstünde, saf olan bu köpeklerin çizgileri yoktur. 
  • Tüyleri lekesizdir.
  • En önemli özellik arka ayaklardaki 5 tırnaktır. 

8 – Kangal Cinsinde Görülen Sağlık Sorunları Nelerdir? 

Yaklaşık 12 ve 15 yıl arasında yaşayan bu köpekler genetik olarak hastalık taşımazlar. Ancak nadir de olsa göreceğiniz sağlık sorunları şöyledir; 

  • Kalça çıkığı olabilir.
  • Düzenli kuduz aşısı yaptıramaz iseniz kuduz olurlar.
  • Pire ve kene için damla kullanmalısınız.
  • Doğumdan sonra en az 6 ile 7 ay gibi bir süre içinde süt vermelisiniz. Yoksa gençlik hastalığına yakalanabilirler.

9 – Kangal Köpeği Türleri 

Birbirinden farklı türlere sahip bu hayvanlar, oldukça özel ve sağlam karakterli canlılardır. En çok bilinen ve tercih edilen türleri şöyledir; 

Tür Özellik
Sivas KangalStandartlara en uygun ve tescilli türdür. İsmini bulunduğu ilçeden ve şehirden alır. 
Akbaş Eskişehir, Polatlı, Emirdağ bölgesinde daha sık rastlayabilirsiniz. Beyaz maskeye sahiptir ve sürü koruması için yetiştirebilirsiniz.
Panter Ününü kurt boğuşundan alır. Orjinal kangal özelliklerini en iyi taşıyan cinslerden biridir. 
Karabaş Yüz maskesi ve vücudundaki siyah maskeden dolayı bu ismi almışlardır. 
Kurtboğan Genelde soyundan kurt ile boğuşma tekniğini alan bu köpekler, içgüdüsel olarak hareket ederler. Yani eğitimle kurt ile kapışmayı öğretemezsiniz. 
Ayıboğan Kastamonu civarında göreceğiniz bu tür dişisi ile beraber sürüyü ayılardan dahi koruyabilecek cesarete sahiptir. 

Kangal Yavrusu Özellikleri

Kangal

Son derece sakin ve yapılı olan bu hayvanlar yavru iken bile belirgin özelliklere sahiptir. Yavrular en az 6 ile 7 aya kadar anne sütü almalıdır. Bunun yanında ek gıda mamaları verebilirsiniz. Peki gelişimleri ve değişimleri aya göre nasıl olmaktadır? 

A – 6 Aylık Kangal Nasıl Olur? 

Bu köpeklerin en çok geliştiği ve ağırlığının arttığı dönem 6 – 8. ve 1 yaş arasındadır. Dolayısıyla bu yaş aralığında 10,5 kilo civarına gelecektir. Yani 6. ayın sonunda bir yaş ağırlığının yarısından fazla kilo alacaktır. 

B – 3 4 Aylık Kangal Özellikleri Nelerdir?

Bu köpek türünün yavruları 3 4 aylıktan 2 yaşına kadar en hızlı gelişim dönemi içindedir. 2 yaşında kangal köpeğinde büyüme belli süre durur. Doğumdan sonraki ilk 10 gün içinde gözlerini açmaya başlar. 30 günlük olan köpek kaptan ilk sütünü içmeyi becerir. 30 ile 35 günlükken ek olarak besleyici mama takviyesi yapabilirsiniz. 

Kangal Köpek İsimleri

Dişi ya da erkekler için “Karabaş, Akbaş” gibi sıradan isimlerden ziyade, aşağıdaki tablo üstünden sizler de kendi köpeğinize bu isimleri koyabilirsiniz. 

Erkek Dişi 
Panzer Aykız 
Balyoz Yıldız 
Haydut Sultan 
ZeusKarakız 
Aşil Nazlı 

Sıkça Sorulan Sorular

Türü ve cinsi koruma altında olup, tescil sahibi bu köpeklerle ilgili özellikler ve bilmediğiniz yönler yukarıda verilmiştir. Oldukça sağlam yapılı ve hisli bu hayvanlara ait merak ettiğiniz sorular için de aşağıya göz atabilirsiniz.

1 – Orjinal Kangal Kaç Para? 

Orjinal köpeklerin fiyatını etkileyen birçok unsur vardır. Fakat bu köpekleri son dönem piyasasına göre minimum 750 TL ile satın alabilirsiniz. Bu zamana kadar fiyatı en yüksek köpek 150.000 TL olmuştur. 

2 – Bir Kangal Kurdu Boğar mı? 

Genellikle cesareti ile bildiğiniz bu köpeklerin tek başlarına kurtların peşinden gitmesi ya da boğması söz konusu değildir. Ancak tek başına kurt ile başa çıkan köpekler de vardır. Yine de çoğunlukla birkaç köpek birlikte hareket ederler. Çünkü boğuşma sırasında yara alıp yorulabilirler. 

3 – Kangal Çene Basıncı Ne Kadar? 

Türk kökenli köpek ırklarından olan bu hayvanlar, güçlü çene yapılarına sahiptir. Özellikle erkeklerinin çene basıncı bilimsel araştırmalar sonucunda 743 psi gücünde koparma ve ısırma kuvvetine sahiptir. 

4 – Kangal Yavrusu Kaç Aylıkken Alınır?

Yavru özel cins bu köpeklerden almak istiyorsanız, 45 günlük olanlara bakmanıza fayda vardır. Çünkü artık bu sürede, önüne koyacağınız her yemeği rahatlıkla yemeyi öğrenmiştir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Ağzınızı Açık Bırakacak Kangal Köpekleri Özellikleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!