USD32,50
EURO34,69
JPY0,211700
RUB0,345700
GBP40,29
EURO/USD1,07
BIST9.693,46
GR. ALTIN2.496,86
BTC63.808,78

Kalamar Nedir? Kalamar Hakkında Bilgiler

kalamar
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalamar kafadan bacaklılar sınıfında yer alan oval bedene sahip deniz canlılarıdır. Bilinen 300 farklı türe sahiptir. Teuthida takımına ait deniz canlısı mensupları oldukları da ayrıca bilinen bilgiler arasındadır. Türkiye’de oldukça sık görülen balık türlerinden birisidir. Bahsi geçen bu yumuşak bedenli canlılar tam bir besin deposudur. Üstelik oldukça lezzetli oldukları için sofraların vazgeçilmezidir.

Kalamar Balığının Özellikleri Nelerdir?

Kalamar bulunduğu sınıf adından da anlaşılacağı üzere oldukça belirgin bir kafa yapısına sahiptir. Balığın keskin papağan gagasını anımsatan bir ağzı ve ağzın kenarında yer alan sekiz kolu vardır. Gözleri, kafası ve vücudunun tam ortasında yer alır. Bu deniz canlıları ne kadar yumuşak yapıda gözükse de oldukça güçlü bir kas yapısına sahiptir.

kalamar
Kalamar

Bahsedilen Deniz canlısı bu kas kütlesi sayesinde suyu püskürtmek suretiyle hareketini sağlamaktadır. Vücudunda yer alan üçgen biçimdeki yüzgeçleri suda daha rahat hareket etmesine ve süzülmesine imkân tanımaktadır. Bahsedilen balıkların bedenleri mükemmel bir biçimde dizayn edilmiş olacak ki olimpik bir yüzücüden çok daha hızlı yüzmektedirler.

1 – Kalamarların Bilimsel Sınıf Özellikleri

Bilimsel açıdan derinlemesine araştırılan bu balık türleri bazı sınıfsal özelliklerine göre diğerlerinden ayrılmıştır. Vücut yapısı ve dokusu nedeniyle merak edilen bu canlı yumuşakçalar ailesinin üyesi olarak bilinmektedir. Omurgasız yapıları ve gelişmiş sinir sistemleriyle ahtapot ve mürekkep balıklarında olduğu gibi bu balık çeşidi de bir alt sınıf olan kafadan bacaklılarda yer alır.

2 – Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Bahsi geçen deniz canlıları fiziksel yapı olarak 8 kollu ve huni biçiminde gövde yapısına sahiptir. Gövde biçiminin bu denli özel olması, denizde çok hızlı hareket etmelerine yardımcı olmaktadır. Ayrıca hem avcı hem de av olan bu balık türünün derisi farklı renk pigmentleri ile kaplıdır.

Bulundukları ortama göre renk değiştirebilmeleri bazen av olmaktan kurtulmak bazen ise avlanmak için kullanılır. Deniz türünün mürekkep balıklarına benzer bir diğer biz fiziksel özelliği ise tehlike anında vücutlarından siyah bir sıvı çıkarmalıdır. Bu sayede kamufle olarak kolayca tehlikeli bölgeden uzaklaşabilirler.

kalamar

3 – Yaşam Alanları Nerelerdir?

Bahsedilen deniz ürünü yaşamını sürdürebilmek için bazı şartlara ihtiyaç duymaktadır. Yaşadığı bölgedeki su sıcaklığının belirli bir ısı aralığında olması oldukça önemlidir. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için diğer önemli etmen ise tuz oranıdır. Tüm bu etmenler Marmara denizinin batı kıyıları da dahil olmak üzere Ege ve Akdeniz’de sağlanmaktadır. Bu nedenle türleri ve popülasyonları Türkiye’de oldukça fazladır.

4 – Çiftleşme ve Üremesi Nasıl Gerçekleşir?

Deniz canlılarının üremeleri iki yol ile gerçekleşir. İki çift birbirine temas eder ve kafa kafaya şekle bürünür. Bu canlıların elleri birbirine kenetlenir. Erkek olan canlı bir eli sayesinde spermlerini biriktirdiği manto kısmından temin eder. Aldığı bu spermleri dişinin ağız bölümünde yer alan zara aktarır.

İkinci yöntemde ise erkek olan tür dişinin yan tarafından ya da karın bölgesinin hemen altından yaklaşmasıyla oluşur. Çiftleşme sırasında erkek var olan tüm uzuvlarını dişinin mantosunu kavramak için kullanır. Sıkıca birleştikleri durumda eliyle spermlerini dişinin mantosuna aktarır.

5 – Balığın Besin Değerleri

kalamar

Yumuşak vücutlu bu canlı insanlar için oldukça yüksek besin değerlerine sahiptir. Balığın 100 gramı için konuşulacak olursa sağladığı protein ve diğer besin kaynakları şu şekildedir;

Kalori (Kcal)174
Doymuş Yağ1,9 Gr.
Protein18 Gr.
Karbonhidrat8 Gr.
Potasyum279 Mg.
C Vitamini4.2 Mg.

Aynı zamanda demir, B6 Vitamini, kalsiyum ve magnezyum da içerisinde bolca barındırmaktadır. Hem vücut gelişimi hem de sağlık açısında bolca tüketilmesi gerekmektedir.

6 – Kalamar Faydaları Nelerdir?

Normal balıkların dâhi insan vücuduna olan faydaları herkes tarafından bilinmektedir. Konu yumuşak deniz canlıları olunca işin boyutu biraz daha değişmektedir. İçerisinde bolca bulundurduğu A, B2, B3, B12, E, C vitaminleri ve mineraller sayesinde tamamlayıcı besin niteliğindedir.

Bahsi geçen vitaminler odaklanmayı güçlendirir ve zinde tutar. Bunun yanında metabolizmayı hızlandırıcı etkiye de sahiptir. Aynı zamanda enerji verdiği de bilinmektedir. Hafif bir yiyecek olması nedeniyle de yorgunluk ve şişkinlik hissi yaratmaz. Diğer balık çeşitlerine göre yağ oranının düşük olması da kilo oranını korumaya yardımcı olur.

Kalamar Kemiği Nedir? Ne İşe Yarar?

Bahsi geçen kemik türü aslında mürekkep balığında bulunmaktadır. Ancak iki balık türü de aynı sınıfta değerlendirildiği için kalamar kemiği olarak da bilinmektedir. Merak edilen bu kemik yoğun bir vitamin ve protein deposudur. Özellikle muhabbet kuşu yetiştirenlerin sıkça tercih ettiği üründür.

kalamar

Halk arasında kemiğin bilinen ismi gaga taşıdır. Kuşlarınızın hem sağlığını korumak hem de vitamin değerlerini dengede tutmak için kullanabilirsiniz. Kemik taşları %90 kalsiyum ve karbonattan oluşmaktadır. Ayrıca içerisinde magnezyum, fosfat, sodyum, kalsiyum ve demir mineralleri içermektedir. Mürekkep balığı kemiğini kuşlarınızın sağlığı için tercih edebilirsiniz.

Kalamar Nasıl Temizlenir?

Tüm deniz ürünlerinde olduğu gibi bu balık çeşidinde de pişirme öncesi bazı temizliklerin yapılması şarttır. Balığınızın öncelikle yüzgeçlerinden kurtularak işe başlayabilirsiniz. Bahsedilen yüzgeçler koparılarak ya da kesilerek temizlenebilir. Daha sonra ise baş kısmından tutup çekerek, balığın baş ve gövde kısmını birbirinden ayırmanız gerekecektir.

Bahsi geçen balığın kafası dikkatli tutulup çekildiğinde iç organlarıyla beraber çıkacaktır. Bu şekilde içerisindeki mürekkep dağılmayacaktır. Son adımda ise balığın zar olarak bilinen derisinin ayrılması gerekecektir. Bu işlemi de elinizle çekerek ya da bıçakla yardımı ile gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu işlemler sonucunda balığınız pişirmeye hazır hale gelecektir.

İlginizi Çekebilir: Kültür Mantarı Zehirler mi? İşte 8 Belirtisi!

Lezzetli Kalamar Balığı Tarifleri!

Bahsi geçen deniz ürününün ülkemizde tüketimi oldukça fazladır. Ancak insanlar bu balığı evlerinde pişirmek yerine restoranlarda yemeyi tercih ediyorlar. Bunun nedeni ise balığın pişirmesinin zor olduğunu düşünmelerinden kaynaklıdır. Oysa ki internetten yapacağınız küçük bir araştırma sonucunda sizde evinizde mükemmel lezzet deneyimlerine erişebilirsiniz. Sizin için oluşturulmuş en pratik tarifler şu şekildedir.

Dondurulmuş Kalamar Tava Tarifi

Adı geçen tarif için;

  • 300 gr. kalamar
  • Bir şişe soda
  • Bir adet limon
  • Bir tatlı kaşığı şeker
  • Bir çay kaşığı karbonat
  • Yarım su bardağı un
  • Kızartmak için sıvı yağ yeterli olacaktır. Hazırlanışı ise şu şekildedir;

Deniz ürünü derin bir kaba alın. Üzerine toz şeker, karbonat ve limon suyu ekleyin. 20 dakika boyunca yumuşaması için yoğurun. Üzerine maden suyu ekleyin ve hava almayacak şekilde kapatın.

3 saat dolapta bekletin ve dinlenmiş deniz ürününü un ve tuz karışımına bulayın. Önceden ısınmış kızgın yağda iyice kızartın. Tarator sos ya da kalamar sosu ile servis edin ve bu lezzetin keyfini çıkarın.

Pratik Dere Otlu Kalamar Tarifi

kalamar

Bu tarifin malzemeleri her evde sıklıkla kullanılan ürünlerden oluşmaktadır. Tarif için gerekli ürünler;

  • 750 gram canlı kalamar
  • Bir yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • Büyük boy limon
  • İnce doğranmış dereotu
  • Tuz ve karabiber yeterli olacaktır. Hazırlanışı ise şu şekildedir;

Pamuk gibi kalamar özellikle iyice yıkanıp suyu süzülmelidir. Yapışmaz bir tavada 2-3 dakika zeytin yağı veya tereyağı ile sotelenmelidir. Sarımsak ve hatta limon suyu eklenip 8-9 dakika kavurun. Suyunu çekeceği sırada dereotu, tuz ve karabiberini eklenir. 2-3 dakika bu şekilde çıtır çıtır pişirin ve afiyetle tüketebilirsiniz.

2023 Kalamar Fiyat Bilgisi

2023 yılında yaşanan küresel kaynaklı ısınma balık sezonunu da olumsuz etkilemiştir. Bu nedenle fiyatlarda da artışlar yaşanmıştır. Bahsi geçen deniz canlısının fiyatları ise çeşitli pazar ve satış alanlarında şu şekilde belirlenmiştir;

  • Migros da yer alan pınar halka 400 Gr için 189,90 TL
  • Balık Dünyası dondurulan halka 250 Gr için 79,90 TL
  • Çeşitli pazaryerlerinde ise 500 Gr taze yumuşak deniz canlısı için istenen fiyat 385,00 TL
  • Balık restoranlarında halka olarak 1000 Gr fiyatı ortalama 470,00 TL olarak belirlenmiştir.

Lezzetini tadanlar için fiyatlar çok yüksek gelmese de ilk kez deneyeceklere biraz pahalı gelmektedir. Ancak bahsi geçen balık türü mutlaka denenmesi gereken balıklar arasında yerini almaktadır

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kalamar Nedir? Kalamar Hakkında Bilgiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!