İnternet vergi dairesi, Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı ve tüm vatandaşların vergileri ile ilgili çok sayıda işlemlerini gerçekleştirebilmelerini sağlayan bir platformdur. İlk olarak bu platformdan yararlanmak için kayıt olmak gerekir. Peki bu sistem üzerinden hangi işlemler yapılabilir?
Bu Yazıda Neler Var?
- İnternet Vergi Dairesi İle Vatandaşlara Sağlanan Hizmetler Nelerdir?
- 1 – İnternet Vergi Dairesi ile Vergi Borcu Sorgulama
- 2 – Vergi Borcu Ödeme İşlemi
- 3 – Trafik Cezası Ödeme
- 4 – Vergi Levhası Alma İşlemi
- 5 – Adres Değişikliği İşlemi
- 6 – Beyanname Sorgulama İşlemi
- 7 – İnternet Vergi Dairesi Pasaport Harcı Ödeme İşlemi
- 8 – E-Arşiv Portal Hizmeti
- İnternet Vergi Dairesi Şifre Alma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
İnternet Vergi Dairesi İle Vatandaşlara Sağlanan Hizmetler Nelerdir?
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte diğer alanlarda olduğu gibi maliye alanı ile ilgili işlemler de internet üzerinden halledilmeye başlandı. Pek çok resmi ve özel kurum, iş ve hatta işlemlerini internetten kurdukları platformlar aracılığı ile gerçekleştiriyor. Kurulan vergi dairesi sistemi de bunlardan birisidir.
Bu platform sayesinde fiziksel olarak uğraşmadan, şubelerden yapılan pek çok işlem, özellikle internetten gerçekleştirilir. Böylelikle vatandaşlar işlemlerini daha hızlı halletme fırsatı bulurken bir yandan da iş yükü azalmış olur.
1 – İnternet Vergi Dairesi ile Vergi Borcu Sorgulama
Vatandaşlar internet vergi dairesine giriş yaparak mevcut vergi borçlarını sorgulayabilmektedir. Giriş yaparken istenen bilgiler:
- T.C. kimlik numarası
- Anne kızlık soyadı bir ve ikinci harfi
- Anne, baba ya da çocuğa ait T.C. kimlik numarası
Bunun dışında vergi dairesine e devlet üzerinden de vergi borcu sorgulama yapılmaktadır. Bunun için arama kısmına vergi borcu sorgulama yazmak yeterlidir.
2 – Vergi Borcu Ödeme İşlemi
Bu sistemden vergi borcu sorgulandığı gibi ödeme yapmak da mümkündür. Bunun için siteden TC kimlik numarası ile işlem yapılmaktadır. İstenen bilgileri girdikten sonra kullanıcının borçları görünür. Bilgilendirme ve Ödeme yazan kısımdan havale yaparak ya da kredi kartı yoluyla internet üzerinden vergi dairesi ile ödeme yapılabilmektedir.
Ayrıca vatandaşlar vergi ve borç yapılandırma kanununun kimleri kapsadığını araştırarak vergi borçlarını, belediye borçlarını, cezaları, sigorta borçlarını yapılandırma yoluna gidebilirler. Ancak bunun bazı şartları olduğunu söylemek gerekir.
3 – Trafik Cezası Ödeme
Trafik cezalarını internetten ödemek pek çok vatandaşa kolaylık sağlamaktadır. Fiziksel olarak şubeye gitmek, sıra beklemek günümüzde çok yorucu olabilmektedir. Üstelik internet üzerinden ödenen trafik cezalarında erken ödeme yapmak, indirimden faydalanmak gibi çeşitli fırsatlar sağlayabilmektedir. Trafik cezaları İnteraktif Vergi Dairesi, internet üzerinden bankacılık veya e-Devlet üzerinden ödenir.
Bunun için gib.gov.tr giriş yaparak vatandaşlar mevcut trafik cezalarını sorgular ve trafik cezası ve MTV ödeme işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunu yapmak için MTV ve trafik cezası ödeme kısmına tıklanması gerekir. Burada T.C. kimlik numarası dışında bir de araç plakası girilmelidir. Daha sonra trafik cezası sorgulama ve ödeme gerçekleşir.
4 – Vergi Levhası Alma İşlemi
Bu sitenin işletmeler için sağladığı bir kolaylık da vergi levhası işlemleridir. Bu belge oluşturulurken beyannamelerdeki bilgiler önemlidir. Beyannamelere göre oluşturulan vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mükelleflerin hesabına aktarılır.
E-Vergi levhasını oluşturmak isteyenler giriş kısmında yer alan “Sorgulama”, daha sonra da “e-vergi levhası” seçeneklerine tıklayarak bilgilerini girmelidir. Son kısımda “Vergi levhası oluştur” butonu ile vergi levhası çıktısı alabilirler. Çıktı alınan bu belgeyi, herhangi bir kurum imzasına gerek duymadan kullanabilirler.
5 – Adres Değişikliği İşlemi
Bir işletmeye ait adres değiştiği takdirde bunun vergi dairesine bildirilmesi gerekmektedir. Bunun bildirilmesi gereken süre 30 gündür. Platform, bu konuda da kolaylık yaparak bu işlemi internetten gerçekleştirilebilme fırsatı sunmuştur. Adres değişikliği işlemi yaparken bazı belgeler gerekir. Bu belgeler arasında:
- Kira kontratı
- İmza sirküleri
- İşe başlama veya bırakma formu
- Adres değişikliği bilgisini kapsayan Ticaret Sicil Gazetesi
- Şirketin yöneticilerine ait noterden onaylı kimlik fotokopileri
Siteden yapılan başvuru sonrası yoklama memuru, değişen adrese gelerek tespit işlemlerini ve vergi levhası işlemlerini gerçekleştirir. Ancak verilen tarihte şirketin yöneticisi yeni adreste bulunmalıdır. Yoklama tutanağı imzalanarak yeni adres için vergi levhası hazırlanmış olur.
Vatandaşlar adres değişikliği, işe başlama ya da bırakma, mükellefiyet durum yazısı, uzlaşma başvurusu gibi durumlarda cep telefonu ya da bilgisayar üzerinden internet vergi dairesi genel amaçlı dilekçe oluşturur ve talepte bulunabilirler.
6 – Beyanname Sorgulama İşlemi
Beyanname, resmi olarak yapılan işlemlerin bildirgelerine verilen addır. Bu bildirgelerin dijital hâline ise e-Beyanname denir. İnternet vergi dairesi e-Beyanname işlemlerini daha kolay hâle gelmiştir. Sitede yer alan sorgulama menüsünden gerekli bilgileri girin. Ve daha sonra mevcut olan beyannameler ayrıntıları ile görüntüleyin.
İnternet vergi dairesi hazır beyan sistemi ile oldukça kolay bir şekilde beyanname vermek mümkündür. E-Beyanname için online vergi dairesi gerekli programlar mevcuttur. Bunlar arasında Java Runtime Environment, Beyanname Düzenleme Programı yani BDP, Beyanname Düzenleme Programı Yardım BDP Yardım ve Adobe Acrobat Reader bulunuyor.
7 – İnternet Vergi Dairesi Pasaport Harcı Ödeme İşlemi
Pasaport harç bedelleri, kimlik kartı, sürücü belgesi ve pasaport değerli kağıtlar bedeli, vergi dairesine ya da bankaya gitmeden internetten ödenebilir. İnternet vergi dairesi yurtdışı çıkış harcı ödeme olduğu gibi pasaport harcını da ödeme imkanı bulunmaktadır.
Yurtdışına çıkacak vatandaşlar internet vergi dairesi pasaport defter bedeli ödeme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Ödeme bilgileri sistemden görünebildiği için herhangi bir makbuz ya da dekont talebinde bulunulmamaktadır. Bu işlemleri gerçekleştirmek için vatandaşlar sitede yer alan Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme sekmesini kullanır.
8 – E-Arşiv Portal Hizmeti
Elektronik faturadan mükellef olmayan işletmelerin, yeni tebliğ ile bazı durumlarda e-arşiv fatura düzenlemeleri gerekecek. Bu durumda e-Arşiv Portalından ücretsiz bir şekilde internet vergi dairesi e arşiv fatura oluşturabilirler. Ancak bu portal için başvuru şartı aranmıyor. Sisteme vergi dairesi bilgileri ile girilebiliyor. Ayrıca mali mühür kullanmak da gerekmiyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı İmza seçeneği, fatura onaylama işlemleri için yeterli oluyor. Ekrandaki şifre gönderme butonu ile telefon numarasına gönderilen kod ile fatura imzalama süreci tamamlanmış oluyor.
İnternet Vergi Dairesi Şifre Alma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Bu sayılan işlemleri gerçekleştirmek için öncelikle sisteme kayıt olmak gerekiyor. Bunun için sahip olunması gereken bir kullanıcı adı ve şifre vardır. Şifre alma işleminde gerçek kişiler veya tüzel kişiler için ayrı form bulunmaktadır. Başvuru formlarında gerçek ve tüzel kişilerden istenen belgeler ise şu şekildedir:
Gerçek Kişiler | Ad ve soyad Vergi kimlik numarası İmza Doğum tarihi Doğum yeri Telefon numarası E-posta adresi Adres Faks numarası |
Tüzel Kişiler | Kurum yetkilisi ad ve soyadı Vergi kimlik numarası İmza Kurum unvanı Kurulduğu yer Ticaret sicil numarası Telefon numarası E-posta adresi Adres Faks numarası |
İnternet vergi dairesi şifre değiştirme işlemi için ise vergi dairesine başvurmak gerekiyor. Şifreyi unutmak, güvenlik sebepleri ya da karşılaşılan başka sebeplerden dolayı şifre değiştirmek istenirse vergi dairesi, yeni şifreyi kapalı bir zarf ile verecektir. Bunun için internet vergi dairesi iletişim kurmak gerekir.