USD32,95
EURO35,83
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,51
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,18
BTC67.521,97

Güneş Sistemimiz Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Bilgi 

gunes-sistemimiz
Güneş Sistemimiz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş Sistemimiz Dünya da dahil olmak üzere ayları ve gezegenleri ile oldukça ilginç bir sisteme sahip olan yerlerden biridir. Bu konuda oldukça şaşırtıcı bilgilere sahip olmaya ne dersiniz? İşte gökyüzüne dana farklı açılardan bakmanıza yardımcı olacak birbirinden farklı ve ilginç içerikler için aşağıya göz atın.

Güneş Sistemimiz ve Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir? 

Yıldız sistemi de dediğiniz Güneş Sistemimiz, güneş üzerinde olan çekim kuvveti ile çevresindeki gezegenlerin ve onların uydularından oluşmaktadır. Yani sekiz gezegen, yüz elli uydu, beş cüce gezegen ve küçük gök cisimlerinden oluşur.  

Ayrıca Samanyolu Galaksisi içinde yer alır. Diğer yandan bu sistem üzerinde bulunan gezegenler, Güneş’e belirli mesafe ile sıralanmıştır. Dolayısıyla uzay bilim insanı tarafından, Dünya ve ona göre belirli sıraya giren cisimleri değerlendirmek amaçlı oluşmuş alan adı olarak değerlendirilir. Günümüz gelişen ve değişen teknolojiye bağlı Güneş Sitemimiz hakkında bu zamana kadar duymadığınız en ilginç bilgiler şöyledir;

1 – Halkalı Olan Tek Gezegen Satürn Değil 

gunes-sistemimiz

Dev gezegen Satürn halkaları ile bilinmektedir. Hatta onu tanımanızın ana nedenlerinden biri halkalarıdır. Ancak son 10 yıl içindeki araştırmalar sonucunda Uranüs, Satürn, Neptün ve Chariklo asteroidinin etrafında bile halka olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak bütün halkaların benzersiz yapı sistemi vardır. Buna ek olarak da tüm halkalar dağılmış bir ayın parçalarından ibarettir. Yani her halkalı gezegen Satürn değildir. 

2 – Güneş Sistemimiz: Uranüs Bilinen Aksine Yan Duruyor 

gunes-sistemimiz

Uranüs kendi halinde duran mavi bir gezegendir. Ancak 1977 yılında halkalarının olduğu keşfedilmiştir. Ayrıca daha da ilginç olan halkası sayesinde yan durduğunun görülmesidir. Yani bunu bisiklet tekeri içindeki topa benzetebilirsiniz. Bunun nedeni tam olarak çözülememiştir. 

Ayrıca birden fazla çarpışma sonucunda olduğu görüşleri de vardır. Yani sonuç olarak nedeni tam olarak bilinmese de Güneş Sistemimiz içerisinde yan duran tek cisimdir. 

3 – Neptün Aldığı Isıdan Daha Fazlasını Yayıyor

gunes-sistemimiz

Bu sistem içerisindeki her gezegen, aynı Dünya gibi Güneş’e belirli mesafesine göre belli sıcaklık alır. Gezegenler bu sıcaklığın bir kısmını, soğuturken belli kısmını da yansıtmaya devam eder. Yani sonuç itibariyle her gezegenin belli sıcaklığı mevcuttur.

Neptün Güneş’e uzak bir gezegen olup, bu sebeple de az ısı almaktadır. Ancak neden olduğu bilinmese de aldığı ısıdan daha çoğunu yaymaktadır. Gezegen sıcaklığının eksilerde (-260) olma nedeni de bu olabilir. Ayrıca atmosferden kaynaklı bir durum olabileceği de düşünülmektedir. 

4 – Gezegen Jüpiter’in Ayı Olan Lo Yüzeyinde Volkanik Faaliyetler Var

gunes-sistemimiz

Lo Jüpiter Gezegen Ayı‘dır. Yani Dünya yörüngesi aydan tamamen farklı bir manzaraya sahiptir. Bunun sebebi ayın yüzeyinde oluşan aktif volkanik faaliyetlerdir. Bu sebeple bu yanardağlardan biri bile patlamış olsa, yanından geçen uzay aracı dahi bu durumdan etkilenmektedir.

Ayrıca patlama sonrasında oluşan duman 250 mile kadar yükseğe çıkmaktadır. Lo 2007 tarihinden bu yana en aktif şekilde faaliyet gösteren gezegen aylarından biri olmuştur. 

5 – Uranüs Yüzeyi Yamalı Görünümde 

gunes-sistemimiz

Uranüs gezegenin uydusu olan Miranda 1982 yılında yalnızca 1 defaya mahsus olmak üzere görülmüştür. Bu ayın yüzeyi 500 km çapındadır. Bu şekilde yüzeye sahip olması oldukça şaşırtıcı bir durumdur. Uzmanlar tarafından yoğun meteor yağmuruna tutulması ve ayın parçalara bölünmesi, bu görüntü için önemli iki nedendir. Ayrıca meteor patlaması sonrasında ayın yüzeyinde oluşan erimeye bağlı olarak da bu görünüm oluşmuş olabilir.

6 – En Uzun Vadi ve En Yüksek Yanardağ Güneş Sistemimiz İçinde Bulunan Mars’ta

gunes-sistemimiz

Yakın zaman içinde Dünya ve Mars arasında sefer yapacağınızı düşünmüş olursanız bu kızıl renkli gezegeni tanımanız kaçınılmaz olacaktır. Yani örneğin Güneş Sistemimiz içinde en yüksek yanardağ bu gezegen içindedir. (602 km)

Ayrıca en uzun vadi 4 bin km uzunluğunda yine bu gezegendedir. Mars bugün sakin olsa da geçmişte volkanik faaliyetler sergilediği için bu durumda olabilir.

7 – Garip Sıvı Döngüsü ile Titan 

gunes-sistemimiz

Dünya’ya benzeyen bu ay Satürn aylarından biridir. Titan yüzeyi ile atmosfer arasında kalan kısımda garip bir sıvı döngüsü bulunmaktadır. Ancak bu su değildir. Yani bu durum, ayın yüzeyinde ertan ve metan ile dolu göl olduğunun kanıtıdır. Dolayısıyla nistorejen bakımından zengin olan bu yapı, Dünya’nın ilk oluşumu kimyasal yapısına benzerliği ile dikkat çekmektedir. 

Sonuç olarak Titan’a gitmek çok zordur. Çünkü çok kalın atmosferi yüzünden, bir aracın inişi dahi yalnızca radar dalgası ile fark edilebilir. 

8 – Güneş Sistemi Gezegenleri Su Buzları ile Kaplı 

gunes-sistemimiz

Ay’da, Mars’ta bulunan su şaşırtıcı olmamalıdır. Çünkü Güneş Sistemimiz içindeki tüm gezegenlerin yüzeyleri su buzları ile kaplıdır. Peki bu buz kütleleri daha çok nerede yer alır?

  • Mars kutuplarında
  • Yer altında 
  • Jüpiter uydusu Europa üzerinde 
  • Satürn ayı Enceladus üzerinde 
  • Ceres cüce gezegeninde 
  • Asteroit ve kuyruklu yıldız bileşenleri de dahil olmak üzere çoğu gezegen ve aylarında su buzları vardır. Ancak her buz kütlesi, tüketeceğiniz su cinsten değildir. Tüketebilseniz dahi yeterli gelmeyecektir. Bu noktada da çalışmalar devam etmektedir.

9 – Satürn Altıgen Şekli Fırtınalar Üretiyor 

gunes-sistemimiz

Satürn gezegeninde yüzyıllardır devam eden şiddetli bir fırtına bulunmaktadır. Bildiğiniz kasırgalar ile birçok yönü benzerdir. Ancak en belirgin özelliği altıgen formunda oluşudur. Bu sebeple bu ismi almıştır. 2012 tarihinden bu yana bu bölgede hava koşulları daha sakinlemiş olsa da fırtınanın şekli hala aynıdır. 

10 – Merkür Küçülmeye Devam Ediyor  

gunes-sistemimiz

Büyük patlama sonrasında toz ve gaz bulutları birleşmiştir. Ardından dönerek küçülmüş ve gök cisimlerini oluşturmuştur. Volkanlar ve depremler bu sürecin devamında oluşmuştur. Uzun zamandan beri en aktif gezegenin Dünya olduğu düşünülmekteydi. Bu durum Merkür incelemesi olana kadar bu şekilde devam etmiştir. 

Ayrıca 2016 yılından bu yana evrenin yapısı hakkında elde edilen veriler ışığında Merkür üstünde aktif fay hattına rastlanmıştır. Bunun anlamı ise Merkür gezegeninin hala küçülmeye devam ettiğinin göstergesidir. Güneş Sistemi 4,5 milyar yıl önce kurulmasını tamamlamasına karşın, Merkür hala küçülmeye devam etmektedir. Bugün bu doğrular, belki yarın yeni bir veri karşısında unutacağınız bilgi olabilir.

11 – Güneş Sistemimiz İçinde En Hızlı Hareketi Sağlayan Gezegen Neptün

gunes-sistemimiz

Neptün’ün rüzgar hızı yaklaşık olarak saatte 200 km’yi bulur. Isı değişiminin az olmasına rağmen bu kadar hızın olması şaşırtıcıdır. Yani rüzgarın oluşması için gereken ısıyı nereden aldığı hala araştırma konusudur. Ayrıca atmosferinde birden çok renkli bulut da barındırır. Bunun yanında en soğuk gezegenler içindedir. Dolayısıyla yüzey sıcaklığı – 234 °C’dir.

Sıkça Sorulan Sorular 

Güneş Sistemimiz her geçen yıl yeni bir bilgi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarmaktadır. Yukarıda belki de bu zamana kadar duymadığınız en ilginç verilere ulaştınız. Ancak diğer yandan bu sistem hakkında merak ettiğiniz bilgilere de aşağıdan ulaşabilirsiniz. 

1 – Güneş Sisteminde Kaç Gezegen Var? 

Güneşin etrafında gezen ve yörüngesi etrafını temizleyen gök cisimlerine gezegen denir. Güneş Sistemimiz 8 gezegene ev sahipliği yapar. Bunlar; 

Merkür 
Venüs
Dünya 
Mars
Jüpiter
Satürn 
Uranüs 
Neptün’dür.

2 – Güneş’e En Yakın Gezegen Hangisi? 

Güneş’ e en yakın olan gezegen yani Güneşe en yakın gezegen sıralaması Merkür ile başlayıp Neptün ile son bulur. 

3 – Güneş Sistemindeki En Büyük Gezegen Hangisi? 

Güneş Sistemimiz içindeki en büyük gezegen Jüpiter’dir. Ayrıca en küçük gezegen ise 0,055 Dünya kütlesinde olan Merkür’dür.

4 – Gezegenlerin Büyüklük Sıralaması Nasıldır? 

Gezegenler Güneş Sistemi içinde büyükten küçüğe doğru şu şekilde sıralanır; 

Jüpiter
Uranüs
Neptün
Dünya 
Venüs
Mars
Merkür 

5 – Güneş Sistemimizde Hangi Gök Cisimleri Bulunur? 

Güneş sistemi içinde 1 adet yıldız bulunur ki bunun adı Güneş’tir. Ayrıca 8 adet gezegen bulunur. Diğer yandan 5 adet cüce gezegen vardır. 185 adet de uydu vardır. Bunun yanında ise 4 tande de halka sistemli gezegenler vardır. 

6 – Güneş Sistemi Dışında Ne Var?

Bu sistem dışında yani başka yörünge etrafında dönen gezegenlere de ötegezegen denmektedir. Bilim insanları bilim aracı ile giderek daha çok ötegezegen keşfetmektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
1
sevdim
Sevdim
Güneş Sistemimiz Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Bilgi 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!