USD34,21
EURO37,56
JPY0,231200
RUB0,351100
GBP44,92
EURO/USD1,09
BIST9.124,64
GR. ALTIN2.879,34
BTC61.103,22

Çağımızın Dijital Dönüşüm Öncülerinden Birisi Olan E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

e-ticaret nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

E-Ticaret nedir? sorusu bir çok kişinin aklında cevaplanmayı bekleyen sorular arasında yer almaktadır. Özellikle günümüzde teknolojinin de yaygınlaşması ve biz kullanıcılara çok farklı alanlarda aklımıza bile gelmeyecek imkanlar sunması bu tür soruların artmasına neden olmaktadır. Son zamanlarda bireylerin sık sık kullanmaya başladığı ve artık hayatın vazgeçilmezleri arasında girmeye başlayan bir terim e-ticaret. Aslında birkaç yıl öncesinde adını daha duymadığımız bu tür terimlerin hayatımıza bu kadar çabuk dahil olup insanların buna uyum sağlaması gelecek hakkında düşündürücüdür.

Peki E-Ticaret nedir? Pazarda ya da alışveriş merkezlerinde yapmış olduğumuz alışverişlerin dijital ortamdan yapılmaya başlanması ve tarafımıza yollanması olarak ifade edilebilir. Böyle bir ortamda alışveriş yapacak bireylerin web siteleri ve mobil uygulamalar sayesinde istedikleri ürünü elde etme fırsatları ve kendi şehrinde olmasa dahi ürünleri temin etme durumları bu ortamların gün geçtikçe popüler hale gelmesine neden olmaktadır. İhtiyacınız olan bir ürünü hele bir de hızlı kargo ile en geç bir gün içinde elinize ulaştığını düşünün ya da alacağınız bir ürünü çok uygun bir fiyata başka bir ülkeden sipariş verdiğinizi.

E-Ticaretin Faydaları

E-Ticaret yaygınlaşmaya başladığı andan beri çoğu insan çekinceli davransa da zamanla bu yeni teknolojiye alışmaya başladı. Fazla ürün çeşidi, güvenilir teslimat, tüketiciyi ve satıcıyı koruyan yapı ile birlikte e-ticaret kanununun olması kullanıcıların bu alanlara yönelmesine yardımcı olmuştur. Bunun yanında internet ortamında yaşanabilecek sorunlar için Tüketici Hakem Heyetleri illerde müşterilerin hak arayabilecekleri bir merci olarak hizmet vermektedir.

E-ticaretin gün geçtikçe yaygınlaşması bazı firmaların uluslararası çalışması fikrini ortaya çıkarmıştır. Bundan dolayı günümüzde ismi çokça anılan bazı firmalar farklı dil seçenekleri ile birlikte birçok ülkeye ürün satabilmektedir. Gemi kargolarının yoğunlukla kullanıldığı bu sistemde Türkiye’den verilen siparişler yaklaşık 20 gün içinde anlaşmalı kargolar ile tarafınıza ulaşmaktadır. Böylece istediğiniz bir ürünü istediğiniz yerden çevrimiçi ortam aracılığı ile sipariş verebilir ve kullanabilirsiniz. Burada unutmamamınız gereken bir durum ise kur farkıdır. Her ne kadar sepette ödeyeceğiniz tutarı görseniz de kur farkından dolayı fiyat tahminiz tutmayabilir.

E-Ticaret Türleri

E-Ticaret nedir? E-Ticaret yapıldığı tercihlere göre türlere ayrılarak ifade edilir. Bunlar şu şekildedir;

1.İşletmeler arası (B2B) e-ticaret: işletmeler arasında hizmet, ürün veya bilgi alışverişini kapsar. Burada müşterilerin dışında işletmeler arası bir ticaret söz konusudur. Örneğin, işletmelerin ürünleri, hizmetleri ve bilgileri aramasına ve e-tedarik arayüzleri aracılığıyla işlemleri başlatmasına olanak tanıyan çevrimiçi dizinler ve ürün ve tedarik alışverişi web sitelerini içerir.

2. Tüketiciden tüketiciye (C2C): çevrimiçi e-ticaret platformlarında tüketiciden tüketiciye satışın yapılabildiği türdür. Çevrimiçi açık artırmalar ve sınıflandırılmış reklamlar, C2C platformlarının iki örneğidir. eBay bu platformların en popülerlerinden birisidir. eBay bir işletme olduğu için, bu e-ticaret biçimine C2B2C – tüketiciden işletmeye tüketiciye de denilebilir.

3. Tüketiciden işletmeye (C2B): Tüketicilerin ürün ve hizmetlerini şirketlerin teklif vermesi ve satın alması için çevrimiçi olarak sunduğu bir e-ticaret türüdür.  Alışıla gelmiş ticaretin tersidir.

4.İşletmeden yönetime (B2A): Firmalar ile devlet kurumları veya kamu idaresi arasında çevrimiçi ortamda yapılan ticaret şeklidir. Devletin birçok şubesi bireysel veya kamusal alanda ihtiyaç olan herhangi bir durum için e-hizmetlere veya ürünlere bağımlıdır.  İşletmeler bunları elektronik olarak temin edebilir. B2A hizmetleri, e-devlet yeteneklerine yapılan yatırımlar nedeniyle son yıllarda önemli ölçüde büyümüştür.

5.Mobil e-ticaret (M-ticaret): Mobil cihazlar aracılığı ile yapılan ve gün geçtikçe popülaritesi artan bir yöntemdir. Telefon ve tabletlerden yapılmasının avantajı burada devreye girmektedir.  M-ticaret mobil uygulamalar üzerinden yapılan ödeme, sipariş takibi gibi birçok alanı kapsar. Mobil sohbet robotları ayrıca işletmelere e-ticaret fırsatları sunarak tüketicilerin sesli veya yazılı görüşmeler yoluyla şirketlerle işlemlerini tamamlamasına olanak tanır.

E-Ticaret Hakkında  Bilinmesi Gerekenler

E-Ticarete başlayacak insanların aklında sorular belirmektedir. Doğal olarak insanlar nasıl bir sitemin içine gireceklerini ve risklerin ne olduğunu bilme haklarına sahiptirler. Bu sorular genelde e-ticaret nedir?, e-ticaret nasıl kurulur, e-ticaret ne satabilirim, evden e-ticaret nasıl yapılır, stoksuz e-ticaret nasıl yapılır, E-ticarette en çok ne satılıyor?, e-ticaret e nasıl başlanır?, e-ticaret için ne kadar para gerekli?, e-ticaret yapmak için neler gerekir? Şeklindedir.

E-Ticaret Nasıl Kurulur?

E-ticaret sitesi kurmak için kendiniz tasarım yapabileceğiniz gibi hazır şablonları da kullanabilirsiniz. Eğer site kurma konusunda tecrübeniz varsa rahat bir şekilde sitenizi kurabilirsiniz. Bundan ziyade belirli bir sermaye ayırıp sitenizi kurulması için hizmet alımı yapabilirsiniz.

E-Ticaret Ne Satabilirim?

İnsanlar e-ticaret ortamında ne satacaklarını bilemedikleri için bu işlere girmemektedirler. Kısacası e-ticarette hangi ürünü satışa koyarsanız mutlaka satılacaktır. Bir esnaf gibi sadece belirli bir kesime hitap ettiğinizi düşünmeyip internete bağlanan herkesi potansiyel müşteri olarak değerlendirebilirsiniz.

Evden E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Birçok kullanıcının aklına takılan temel sorulardan bir tanesidir. İnternet ortamından satış yapmak için bir işletmeye gerek yoktur. Evinizden de gerekli işlemleri yaptıktan sonra e-ticaret yapabilirsiniz. Nasıl ki bir ürünü sipariş verip alabiliyorsanız aynı şekilde bir ürünü de istediğiniz gibi satışa koyup satabilirsiniz.

Evden e-ticaret yapmak için sizi yarı yolda bırakmayacak bir bilgisayara ihtiyacınız vardır. Gerekli donanımları içeren bilgisayar ile kendi sitenizi bile tasarlayıp ürünler satabilirsiniz. Bununla birlikte e-ticaret platformları yardımıyla da ürün satabilirsiniz. Burada yapmanız gereken trendyol, hepsiburada, letgo, n11, gittigidiyor gibi rüştünü ispatlamış platformlarda şirket oluşturmaktır. Daha sonrasında istediğiniz ürünü bu platformlardan interneti kullanan bütün müşterilere ulaşacak şekilde pazarlayabilirsiniz.

Stoksuz E-Ticaret Nasıl Yapılır?

Son zamanlarda güncel bir durum olan ve dropshipping olarak adlandırılan stoksuz ürün satma durumudur. Burada amaç e-ticaret yapmak isteyen bireylerin, başkalarının sattığı ve kendilerinde olmayan ürünleri, oluşturdukları sayfalar üzerinden satışa sunmalarıdır. Bu sistemde müşteri aracı olan bu kişiden ürün aldığında aracı olan kişi siparişi asıl satıcıya geçmekte ve kendisi komisyonunu almaktadır. Bu işin en önemli şeylerden bir tanesi ise sürecin takibidir. Eğer iyi bir sistem kuramadı iseniz sistemi sürekli kontrol altında tutmanızda fayda olacaktır.

E-Ticarette En Çok Ne Satılıyor?

E-ticarete başlayanlar bu sorunun cevabına göre ürün satmak isterler. E ticarette neler satılıyor ya da en çok talep gören ürünler nelerdir soruları çok sık sorulmaktadır. Yılın her günü için falanca ürün hep satılır diyemeyiz. Yıl içerisinde önemli gün ve geceleri o güne özel ürün satışı artmaktadır böyle zamanlarda tercih edilecek olan ürünün indirime girmesi veya çok da artması etkili olacaktır anneler günü babalar günü alışveriş çılgınlığı zamanları ürün satışında dönüm noktalarıdır.

E-Ticarete Nasıl Başlanır?

E-ticaret başlamak için belirli bir kritere ya da şarta gerek yoktur. Sadece yapmanız gereken belli başlı işlemler vardır. Bunlarda ticaret yapabilmeniz için gerekli olan adımlardır. İlk başta ne üzerine ürün satacağınızı belirlemelisiniz. Daha sonra alanınıza uygun bir site tasarımı yapmanız gerekmektedir. Eğer web sitesi tasarlamak istemiyorsanız bahsetmiş olduğumuz e-ticaret hizmet sunan platformlardan birisine üye olarak satış yapmaya başlayabilirsiniz.

Kendinize ait bir site kurduktan ya da bir platformda kendinize hesap açtıktan sonra satış yaptıktan sonra ödemenin tarafınıza gelmesi için Paypal ya da anlaşmalı bankanız üzerinden ödemeleri alabilirsiniz. Bu aşamada ilinizde bulunan maliyeye gidip e-ticaretle uğraşacağınızı bildirmenizde fayda var. Cüzi bir vergi oranı ile resmi olarak sürecinizi yürütebilirsiniz.

E-Ticaret İçin Ne Kadar Para Gerekli?

E-ticarete atılırken çoğu insanın gözünü korkutan olaylardan bir tanesi sermaye durumudur. E-ticaret sitenizi nasıl yapacağınız ile ilgili bilgi gerekmektedir. Eğer kendinize bir web sitesi yaptırmak ve ürün üretip satmak isterseniz bunun için sermaye gerekli olacaktır. Alan ve isim alma maliyetleri, sitenin aynı anda kaldırabileceği müşteri miktarı gibi değişkenleri göz önüne almalı ve hesaplamalısınız.

Kendi sitenizi kurmanızın yanı sıra bahsetmiş olduğumuz e-ticaret platformlarında bir hesap açıp satış yapacaksanız sermayeye ihtiyacınız yoktur. Firmaların talepleri değişse de genel olarak satış yaptığınız ürün başına komisyon alırlar ve sizlere kampanyalara katılma şartı sunabilirler.

E-Ticaret Yapmak İçin Neler Gerekir?

E-ticarette şu maddeler sizi değerlerinden farklı kılabilir;

  • Sorunsuz teslimat için bir kargo şirketi ile anlaşma
  • Kendinize ait banka hesabı ve sanal pos
  • %100 müşteri memnuniyeti hedefli çalışma (sonuçta müşteriler başka müşterilerin tavsiyelerine dikkat ederler)
  • Stoksuz ürün satacakların güvenilir firmalar ile iş yapması
  • Gerektiği yerlerde uzmanlardan destek alınması

E-Ticaret Nasıl Yapılır?

E-Ticaret nedir? E-ticaret nedir kısaca internet üzerinden ürün veya hizmet satan bir firmanın müşteri tarafından siparişi alma, hazırlama onaylama ve ücreti tarafına alma süreci olarak ifade edilir. İlk başta müşteri e-ticaret sitesi ya da platformları üzerinden alışveriş yapar. Siparişle ilgili veriler daha sonra sipariş yöneticisi olarak bilinen merkezi bir bilgisayara aktarılıp daha sonra envanter seviyelerini yöneten veritabanlarına, ödeme bilgilerini yöneten bir satıcı sistemine (PayPal gibi uygulamaları kullanarak) ve bir banka bilgisayarına iletilir.

Bu aşamadan sonra tekrar sipariş yöneticisine döner. Bu aşamada mağazanın deposunda ürün bulunup bulunmama durumuna göre değerlendirme dahil süreç gözden geçirilir. Müşteri siparişi verdikten sonra ürünlerde sıkıntı yoksa ambalaj, paketleme ve kargo yollama süreci devreye girer. Burada müşterilere gereken bilgilendirmenin yapılması ve müşterinin kargoyu takip etmesi önemlidir. E-ticaretin en önemli kurallarından bir tanesi de güncellenen teknolojileri yakından takip edip alışveriş sürecine dahil etmektir.

E-Ticaretin Geleceği

Son olarak 2025 yılına kadar E-ticaret pazarının 24 trilyon dolara çıkacağı öngörülmektedir. Bu günümüz için ciddi bir tahmin ve büyük bir pazar payıdır. Böyle büyük bir mecrada yer alarak kar elde etmek çok zor değil. Sistematik ve doğru şekilde çalışarak bunu başarmak mümkündür. Bunu yaparken birçok yazılım firmasının ücretsiz olarak sunduğu veya belirli bir ücret karşılığında hizmet verdiği uygulamalardan yararlanabilirsiniz.

Google reklamlar vb. uygulamalar sizlere e-ticaret alanında yardımcı olacaktır. Bu tür uygulamalar sayesinde ürün tıklamaları, siparişler, yorumlar, belirli zaman aralığındaki cironuz gibi durumları rahat bir şekilde öğrenip yorumlayabilirsiniz. Hangi reklamın daha çok iş yaptığı gibi özel bilgilere dahi ulaşıp kendinize yeni yollar belirleyebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çağımızın Dijital Dönüşüm Öncülerinden Birisi Olan E-Ticaret Nedir? Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!