Dns önbelleği nasıl temizlenir? DNS (Domain Name System – Alan Adı Sistemi) bilindiği üzere internete bağlanacak olan cihazınızın belirli protokoller yardımı ile internete erişmesi ve bilgisayarlar arası haberleşme şifrelerini çözerek birbirleri ile iletişim kurmasıdır. Bu işlem yapılırken siteler bireylerin kişisel verilerini çerezler adı altında toplayarak istatistik oluşturmaya başlarlar. Bazı siteler bu bilgileri toplamayı onaylamadığınız taktirde size içerik bile sunmayabilir. Kullanıcılar ise toplanan bu verilerin bilgisayarlarında yer tutmasından kaynaklı olarak internet yavaşlaması, tarayıcı kitlenmesi gibi problemler ile karşılaşabilir.
DNS önbelleğiniz ara sıra sizin müdahalenizin dışında da kendini temizleyebilir. Bunun nedeni, DNS önbelleğinin – bir web sitesini tanımlama ve bulmayla ilgili tüm bilgileri kaydetmesiyle ilgilidir. Bu, bir site için DNS kaydının geçerli kalacağı bir süreyi (saniye olarak) belirtir. Bu süre içerisinde siteye gelen tüm sorgular, DNS sunucusunun yardımı olmadan yerel önbellekten yanıtlanır. Hazır olarak sunulan işlemin süresi dolduğunda, giriş önbellekten kaldırılacaktır. Peki Dns önbelleği nasıl temizlenir?
DNS Önbelleğini Niçin Temizlemelisiniz?
Dns önbelleği nasıl temizlenir? DNS’yi temizlemek, bağlantı kurduğunuz tüm IP adreslerini veya başka DNS kayıtlarını önbelleğinizden temizler. Bu, güvenlik, internet bağlantısı ve diğer sorunların çözülmesine yardımcı olabilir. Buna rağmen kullanıcıların gözünden kaçan durum ise kullanıcı bilgilerini de alan DNS ön belleğinde saklanır. Bununla birlikte DNS temizlemek için bazı ciddi sebepleriniz var. Şimdi bunları inceleyelim;
1. Önbellek her zaman için güncel olmayabilir. Bu aşamada istenilen sitelere erişimde zorluklar yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte önbellekte olan alan adı eski ya da yanlış bir adrese yönlendiriyorsa web sayfanız doğru bilgilere erişemez. Tarayıcı geçmişinizi temizleseniz bile, DNS önbelleği eski bilgilere sahip olmaya devam eder ve güncellenmiş sonuçları almak için sunucunun temizlenmesi gerekir.
2. DNS Önbelleği aynı zamanda gizlilik gerekçesi ille de temizlenir. DNS önbelleği, bahsetmiş olduğumuz çerezlerde veya JavaScript’te depolanan benzer sınıflandırma da bilgileri içermese de düzenli olarak ziyaret ettiğiniz adresler de dahil olmak üzere, son zamanlarda hangi adresleri ziyaret ettiğinizin geçmişini tutar. Depolanan daha fazla bilgi, birinin önbelleğe erişmesi durumunda daha az gizlilik anlamına gelir.
3. DNS Önbelleğini temizlemek güvenlik açısından da önemlidir. Siber suçluların ve siber saldırıların önbelleğe yetkisiz erişmesi sebebi ile IP adresleri üzerinde oynama yapması veya değiştirmesi mümkündür. Bu durumlara DNS zehirlenmesi veya DNS sahtekarlığı denir. Bu saldırıların amacı çevrimiçi ortamlarda kullanmış olduğunuz parolalar gibi hassas verileri elde etmek ve kendi saldırı sitelerine yönlendirmektir.
Bununla birlikte internet üzerinden iş yapan firmalar için en güvenilir ortamı sunmak ve işlemlerin sorunsuz yürümesi elzemdir. DNS sunucusunu temizlemek, ister eski ister değiştirilmiş olsun, geçersiz adresleri kaldıracaktır.
Tüm bunlarla birlikte DNS Önbelleğini temizlemek bilgisayarınıza herhangi bir zarar vermeyecektir. Önbelleği temizledikten sonra bir siteyi ilk ziyaret ettiğinizde site normalden biraz daha yavaş olabilir, ancak sonrasında sonuçlar tekrar hızlanacaktır. Dns önbelleği nasıl temizlenir? Şimdi işletim sistemlerine göre DNS Önbelleği temizle adımlarını izleyelim.
1.Windows için DNS Önbelleği Temizleme
DNS önbellek temizleme Windows 10 başta olmak üzere Windows işletim sistemi için DNS önbelleği temizleme basamakları şu şekildedir;
1. Başlat düğmesine tıklayın.
2. Komut İstemi’ni seçin. DNS işlemini temizlemeye başlamak için Windows 10 başlat menüsünde seçilen komut istemi
3. Komut istemi konsolunu açmak için Windows ve R tuşlarına aynı anda basıp cmd girebilirsiniz.
4. Komut İsteminin bilgisayarınızda değişiklik yapmasına izin vermek isteyip istemediğinizi soran bir açılır pencere görebilirsiniz. Bunu yaparsanız, Evet’i seçin.
5. Bu noktada yönetici oturum açmanız istenirse, devam etmek için sistem yöneticinizle iletişime geçmeniz gerekir.
6. Komut istemi penceresine ipconfig /flushdns yazın. Windows 10’da DNS’yi temizlemek için komut yazdığınız komut istemi penceresi içine yazılacak.
7. Enter’a basın ve onaylayın.
8. DNS Çözümleyici Önbelleğinin başarıyla temizlendiğini onaylayan bir mesaj görmelisiniz.
2.Mac İçin DNS Önbelleği Temizleme
Mac işletim sistemine sahip kullanıcılar için DNS önbelleğini temizlemenin yolu Terminal komutunun çalıştırmasıdır. Ancak komut, macOS sürümünüze göre farklılık gösterecektir. Öncelikle, Spotlight’ı açmak ve “Terminal”i aramak için Command+Boşluk tuşlarına basın. Açmak için Enter’a basın.
Genel olarak macOS sürümleri aşağıdaki komutu kullanır.
Terminal’e yazın ve Enter’a basın:
sudo dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder
OS X 10.10.1, 10.10.2 veya 10.10.3 kullanıyorsanız, yukarıdaki komut yerine aşağıdaki komutu çalıştırmanız gerekecektir;
sudo discoveryutil udnsflushcaches;sudo discoveryutil mdnsflushcaches
artık DNS önbelleğinizi bir şekilde kullanabilirsiniz.
İlgili Diğer Yazımız: Load Balancing Nedir?
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!