USD34,05
EURO37,58
JPY0,239500
RUB0,374200
GBP44,55
EURO/USD1,10
BIST9.624,04
GR. ALTIN2.752,47
BTC57.225,01

Load Balancing Nedir?

load balancing nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Load Balancing nedir? Load Balancing yani yük dengeleyici, hesaplamalı iş yüklerini iki veya daha fazla bilgisayar arasında dağıtma uygulamasıdır. İnternette, ağ trafiğini birkaç sunucu arasında bölmek için genellikle Load Balancing kullanılır. Bu, her sunucudaki yükü azaltır, sunucuları daha verimli hale getirerek performansı hızlandırır ve gecikmeyi azaltır. Çoğu İnternet uygulamasının düzgün çalışması için Load Balancing çok önemlidir.

Load Balancing algoritmaları, sunucularınızın istemci isteklerini, hızı ve kapasite kullanımını en üst düzeye çıkaracak şekilde yerine getirebilir. Bunun için tüm sunucular arasında yönlendirme yapan bir görevli gibi hiçbir sunucunun fazla çalıştırılmamasını sağlar. Bu da performansı düşürebilir ve birçok açıdan tasarruf sağlar. Sistem içinde bir sunucu çalışmaz hale gelirse, load balancing sunucu trafiğini kalan çevrimiçi sunuculara yönlendirir. Aynı şekilde eğer sunucuların içine yeni bir sunucu eklenirse load balancing otomatik olarak karar alarak ona istek göndererek onu da trafik içine dahil eder.

Load Balancing (Yük Dengeleyiciler) Nasıl Çalışır?

load-balacing

Load Balancing nedir? Load Balancing, gelen ağ trafiğinin sunucu grubu veya sunucu havuzu olarak da bilinen bir grup arka uç sunucusu arasında verimli bir şekilde dağıtılması anlamına gelir. Yük dengeleyicilerin başlıca çalışma sistemine bakalım;

  • Ağ yükünü ya da istemci isteklerini sunucular arasında eşit dağıtarak yükü tek bir sunucudan alır,
  • Kullanılabilen sunuculara iş ve işlem yönlendirerek etkili bir hizmet sunmaya yardımcı olur,
  • Çalışma esnasında sisteme sunucu ekleme veya çıkarma esnekliği sağlar,
  • Fiziksel sunucular, kendilerine özgü donanımlar üzerine çalışıyormuş gibi sanal ortam sunması ve yazılım desteği sağlaması (böylece yapılacak işlemler test edilebilir),
  • Genel olarak 3 katmanlı internet ve mikro uygulama tabanlı yazılımların performansını ve güvenliğini denetleyiciler aracılığı ile sağlama.
  • Trafiği mevcut gereksinimlere göre dağıtmak için sürekli deneme, sunucu yanıt süresi ve en az bağlantı yöntemi de içine alan birden fazla olası Load Balancing algoritmasından faydalanabilme.

Yük dengeleyiciler, arka uç kaynaklarının sağlığını algılar ve istekleri yerine getiremeyen sunuculara trafik göndermez. Donanım ve yazılım olup olmadığına veya hangi algoritmayı/algoritmalarını kullandığına bakılmaksızın, bir yük dengeleyici, tek bir sunucunun gereğinden fazla çalışmasını ve ardından güvenilmez olmasını sağlamak için kaynak havuzundaki farklı web sunucularına trafik dağıtır. Sunucu yanıt süresini etkin bir şekilde en aza indirir ve verimi en üst düzeye çıkarır.

Load Balancing Algoritmaları

Load Balancing nedir? Farklı Load Balancing algoritmaları birçok alanda faydalar sağlar. Load Balancing yönteminin seçimi hizmet sağladınız alandaki ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişir. Şimdi başlıca algoritmaları inceleyelim;

1.Round Robin

 İstekler sistemde bulunan sunuculara sıra ile dağıtılır ve kontrol edilir.

2.En Az Bağlantı 

İstemcilere en az mevcut bağlantıya sahip sunucuya yeni bir istek gönderilir. Her sunucunun göreli bilgi işlem kapasitesi, hangisinin en az bağlantıya sahip olduğunu belirlemede hesaba katılır.

3.En Az Süre

En hızlı yanıt süresini ve en az etkin bağlantıyı birleştiren bir formülle seçilen sunucuya istek gönderir.

4.Hash

İstemci IP adresi veya istek URL’si gibi tanımladığınız bir anahtara dayalı olarak istekleri dağıtır. Yukarı akış sunucuları kümesi değişirse yüklerin yeniden dağıtımını en aza indirmek için isteğe bağlı olarak tutarlı bir karma uygulayabilir.

5.IP Hash 

İstemcinin IP adresi, isteği hangi sunucunun alacağını belirlemek için kullanılır.

6.İki Seçenekle Rastgele

Rastgele iki sunucu seçer ve gelen isteği En Az Bağlantı algoritmasına yollar. Eğer belirlenen bir yapılandırma yoksa En Az Zaman algoritması seçilir. Böylece en etkili yöntem seçilmeye çalışılır.

Load Balancingnin Faydaları

Load Balancingin kısaca ifade edebileceğimiz belirli faydaları şunlardır;

  • Azaltılmış aksama süresi
  • Ölçeklenebilir
  • Yük azaltma
  • Esneklik
  • Yeterlik

Load Balancing Nerelerde Kullanılır?

Load Balancing nedir? Yukarda ifade edildiği gibi, Load Balancing genellikle web uygulamalarında kullanılır. Yazılım tabanlı ve bulut tabanlı yük dengeleyiciler, İnternet trafiğini uygulamayı barındıran sunucular arasında eşit olarak dağıtmaya yardımcı olur. Bazı bulut Load Balancing ürünleri, küresel sunucu Load Balancing (GSLB) olarak bilinen bir süreç olarak dünyanın dört bir yanına yayılmış sunucular arasındaki İnternet trafiği yüklerini dengeleyebilir.

Load Balancing, aynı zamanda, bir veri merkezi veya büyük bir ofis kompleksi içindekiler gibi, büyük yerelleştirilmiş ağlarda da yaygın olarak kullanılır. Geleneksel olarak bu, bir uygulama dağıtım denetleyicisi veya özel bir Load Balancing cihazı gibi donanım araçlarının kullanılmasını gerektirmiştir. Yazılım tabanlı yük dengeleyiciler de bu amaçla kullanılmaktadır.

İlgili Diğer Yazımız: DNS Önbelleği Nasıl Temizlenir?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Load Balancing Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!