USD34,69
EURO36,75
JPY0,232300
RUB0,325900
GBP44,29
EURO/USD1,06
BIST9.652,00
GR. ALTIN2.961,83
BTC97.148,78
hederaguncel-demans-nedir (20)

Demans Nedir Nasıl Anlaşılır |Demans İle Alzheimer Arası Farklar 2022

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demans nedir soruları özellikle Alzheimer hastalığı ile arasındaki farktan dolayı oldukça sorulur. Demans hastalığı, unutkanlığı ön planda tutar.

Demans rahatsızlığı yaşlılarda oldukça fazla rastlanmaktadır. Unutkanlık özelliği ile bilinen Demans rahatsızlığı, farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Demans hastalığı halk arasında bunama olarak da anılmaktadır.

Genelde bunama kelimesi yaşlılar için kullanılmak ile beraber, Demans da daha çok yaşlı insanlarda görülmektedir. Demans rahatsızlığı; düşünme yetisinden hafızaya kadar bulunan birçok semptomu etkileyen bir rahatsızlıktır.

Demans ismi geçtiğinde insanların aklında uyanan fikir tek bir hastalık yönünde olabilmektedir. Fakat Demansın birçok çeşidi bulunur. Tüm bu çeşitleri tek bir noktada birleşip benzerlik gösterse de, birçok farklı özellikte barındırır. İnsanlar bu tür hastalıklar nedeniyle bir takım sağlık kaygısı yaşamaktadır.

Yaşlılarda Demans Nedir?

hederaguncel-demans-nedir (1)
Demans Nedir Nasıl Anlaşılır |Demans İle Alzheimer Arası Farklar 2022

En çok rastlanılan Demans çeşidi Alzheimer demansıdır. Alzheimer Demans çeşitlerinin %80 civarını oluşturur. Genel olarak yaşlı bireylerde Alzheimer hastalığını sıklıkla görmekteyiz. Alzheimer bir Demans çeşididir. En çok rastlanan ikinci Demans çeşidi ise, Vasküler demanstır. Vasküler Demans rahatsızlığı bir inme yaşanması sonucu ortaya çıkabilmektedir.

Demans kelimesinin kökü zihin kelimesidir. Zihinden türeyen Demans rahatsızlığı da en çok beyni ilgilendiren bir rahatsızlıktır. Beyin içerisinde tüm etkileri yansıtan ve oluşturan farklı bölümler bulunur. Bu hareketleri sağlayan bölümlerdeki belli yerler zarar görebilir. Zarar gören bölümler sağladığı işlevleri artık eskisi kadar sağlıklı ve doğru bir şekilde oluşturamaz.

hederaguncel-demans-nedir (11)

Bu durumda da farklı rahatsızlıklar vücut içerisinde oluşmaya başlar. Demans rahatsızlığında da beyin hücreleri zarar görmektedir. Zarar gören hücreler aralarında iletişim yetisini kaybederler. Böylece Demans rahatsızlığı ortaya çıkar. Hücreler aralarındaki iletişimi doğru bir şekilde kuramadıkları için, bu hasar vücutta duygulara ve davranışlara yansır.

Demans nedir soruları sosyal medyada oldukça araştırılmaktadır. Demans türlerinin diğer çeşitleri beyin hücrelerinin farklı bölümlerinin hasar alması sonucu ortaya çıkarlar. Beyinde hipokamus adlı bir bölme bulunmaktadır. Bu bölge hafıza ve öğrenme yetisinin merkezi olmaktadır. Alzheimer rahatsızlığı bu bölüm ile yakından alakalıdır. Bu rahatsızlıkta hasar gören bölümlerden biri ilk sırada Hipokamustur.

Demans Hastalığı Kaç Yaşında Başlar?

hederaguncel-demans-nedir (2)

Demans hastalığı için kesin bir yaşta başlar ve devam eder diyemiyoruz. Ama 65 yaş üzerinde bu rahatsızlık daha sık rastlanmaktadır. Ama bu demek değildir ki genç yaşlarda asla gözükmez. Nadir bir durum olsa da genç yaşlarda da bu rahatsızlık ile karşılanabilmektedir. Araştırmalara göre Demans rahatsızlığı farklı rahatsızlıklar nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.

Demans nedir ve kaç yaşında başlar sorusu hasta ve hasta yakınları için oldukça araştırılmaktadır. Alzheimer hastaları da genellikle 65 yaş üzeri insanlarda görülmektedir. Bu rahatsızlık insanlarda, yer yön duygu bozukluğu ve kişilik bozukluklarına yol açmaktadır.

Alzheimer rahatsızlığının oluşma nedeni protein değişiklikleri ise adında bir değişiklik oluşur. Bu tür oluşan rahatsızlıklara Ailesel Alzheimer denmektedir. Bu tarzda başlayan Alzheimer 65 yaşın aşağısında 30 ila 40 yaş aralarında da ortaya çıkabilmektedir.

Demans Hastalarının Ömrü Ne Kadardır?

hederaguncel-demans-nedir (4)

Demans rahatsızlığı unutkanlığı ön planda tutarak oluşan duygu ve hareket değişiklikleridir. Demans rahatsızlığı beyin hücrelerine gelen hasara sonucu ortaya çıkmaktadır. Rahatsızlığın birden fazla çeşidi de bulunmaktadır. Bu çeşitler ise beyin hücrelerinin farklı bölümlerine gelen hasarlar sonucu kendilerini gösterirler.

Demans rahatsızlığı yaşayan birinin en merak ettiği durum yaşam süresi ve Demans nedir sorusunun detaylı cevabıdır. Her hasta da değişebilen bu süreler belirli test ve analizler sonucu rakamlar ile aralanmaktadır. Demans tanısı kişiye konulduktan sonra ortalama yaşam süresi; 4 ile 10 yıl arasındadır.

Her bireyde aynı şekilde gerçekleşmeyen bu yaş bazen 1 ile 20 yıl arasında da farklılık gösterebilir. Demans rahatsızlığını kesin olarak kanıtlanmış bir nedeni ne yazık ki belirlenememektedir. Bu yüzden geliştirilen veya oluşan bir tedavi yöntemi de bulunmaz. Epilepsi Demans nedir, Miks Demans nedir ve Nöroloji Demans nedir sorularını araştıran biri mutlak ki çeşitleri için incelemelere rastlayacaktır.

Demans Belirtileri Nedir?

hederaguncel-demans-nedir (5)

Demans hastalığına sahipseniz ön planda bulunan sorunlarınız hafızaya sahip sorunlar olacaktır. Peki ya Demans nedir, Demans belirtileri nelerdir?

  • Aynı soruları tekrarlama ve aynı konuları unutarak üstünden geçme,
  • Randevuları geciktirme ve unutma,
  • Kendisine veya bir başkasına ait eşyaları kaybetme, unutma,
  • Önceden çok iyi bildiği ve bulduğu yerleri, zaman içerisinde gidememe ve yön duygusunu kaybetme,
  • Konuşurken kelime bulmakta zorluk çekme, daralan kelime haznesi,
  • Anlam bozukluğu ve düzensiz konuşma içeren sohbetler,
  • Günlük hayatta kullanılan eşyaların kullanımında el becerilerinin gerilemesi belirtiler arasındadır. Mesela tarak, diş fırçası veya makas tarzı eşyaları kullanmada zorluk çekilebilir.
  • hederaguncel-demans-nedir (9)
  • Yapılan esprileri anlamakta zorlanma, yaşanılan sorunlara dair çözümlere kavuşamama,
  • Yeme konusunda bozukluk,
  • Cinsel durumlarda dürtü bozukluğu yaşama,
  • Ortaya bir fikir atamama, insiyatif gösterememe
  • Çevresinde oluşan olayları yorumlamama ve ilgisinin azalması
  • Sosyal hayat dışında genellikle ev ortamında gösterilen çocuksu hareketler, girişkenlik, rahatlıkla yapılabilen davranışlar ve şakacılık gösterme
  • Düşünce bozuklukları yaşama, mesela parasında eksilme hissetme veya eşinin onu aldattığını düşünme tarzı durumlar ile karşılaşılabilir.
  • Olmayan şeyleri duyarak veya görerek bunlara inanma tarzı eğilimler,
  • Çabucak sıkılma, sürekli mekân değiştirme ve yerinde duramama
  • Anksiyete yaşama veya depresyon belirtileri ile huzursuzluk yaşanması,
  • Özel bakımları ve hijyenik konularda düzensizlik ve bozukluk yaşanabilir.

Parkinson Demans Nedir?

hederaguncel-demans-nedir (6)

Demans rahatsızlığı yaşayan bir kimsenin günlük hayattaki yaptığı davranışlarda bozukluk gözükür. Sosyal ve özel hayatında zorluk yaşayan Demans hastaları özel bakım işlerinde de eğilim eksikliği gösterir. İleri düzeyde gerçekleşen hafızaya yönelik unutma ve düşünce bozukluğu tarzı şikâyetler Demans hastalarında görülür.

Demans hastalığının başlangıç kısmı, beyinde bulunan Parkinson motor bulgularının başlangıcından bir yıl veya üzeri süre zarfı sonrası ortaya çıkan rahatsızlığın ismi: Parkinson Demans hastalığıdır. Peki ya Alzheimer’den korunmanın yolları nelerdir, neler yapmak gerekir?

  • Şeker içeren besinlerden uzak durmalısınız.
  • Kalorisi düşük olan besinleri tüketmeye çalışın.
  • Tütün ve tütün benzeri ürünleri kullanmaktan kaçının.
  • Güneş ışığından yeterli olacak kadar yararlanın.
  • Spor ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyerek, kilonuzu koruyun.
  • Sosyal hayatınızda aktif olarak, stresinizi kontrol altında tutun.
  • Yemeklerinizi pişirdiğiniz kapları olması gereken şekilde kullanın. Cam, çelik ve porselen kapları kullanmayı tercih edin.
  • Uykunuzu düzenli bir şekilde sürelerini ayarlayın.
  • Doktor kontrollerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin.

Alzheimer Demans Farkı Nedir Nasıl Ayırt Edilir?

hederaguncel-demans-nedir (7)

Demans nedir sorusunu cevapladığımızda aslında Alzheimer ile Demans arasındaki farkı anlayacaksınız. Demans hastalığı, zihinsel becerilerin gerilediği bir rahatsızlıktır. Halk arasında bunama olarak da bilinen bu rahatsızlığın birden fazla çeşidi bulunur. Demansın oluşması için beyin hücrelerine belirli bir hasarın gelmesi gerekiyor.

Her farklı bölmeye gelen hasarda Demansın farklı çeşitlerini ortaya çıkarıyor. Bütün Demans hastalarında en çok görülen çeşit Alzheimer hastalığıdır. Kısacası Alzheimer hastalığı da aslında Demans hastalığıdır. Bu rahatsızlığa 65 yaş üstü insanlar daha fazla tutulmaktadır.

hederaguncel-demans-nedir (10)

Demans nedir ve nasıl önlenir adlı içeriğimizde korunma yollarına da değindik. Demans hastalığından korunmak için uzun yıllarca hayatınıza sağlıklı bir yol oluşturmalısınız Böylece hastalığa yakalanma olasılığınız en aza indirgenmiş olacaktır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Demans Nedir Nasıl Anlaşılır |Demans İle Alzheimer Arası Farklar 2022

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!