USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.751,45

James Watt ve Buhar Makinesi 

buhar-makinesi
Buhar Makinesi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Buhar makinesi icadının o dönem Sanayi Devrimi başta olmak üzere günümüzde teknolojik anlamda pek çok alana katkısı olduğunu biliyor muydunuz? Bu makine dıştan yanmalı bir motordur. Birçok makine ve ulaşım aracına öncülük etmiş icatlardan biridir. Watt ve buharlı makine hakkında detaylı bilgiye aşağıdan göz atabilirsiniz. 

James Watt Kimdir? 

buhar-makinesi
Buhar Makinesi

James Watt, 1736 yılında İskoçya’da doğmuştur. Greenock şehrinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 19 yaşında Londra’da ölçüm aletlerinin imalatını yapan bir yerde çalışmaya başlamıştır. Ardından Glasgow Üniversitesi Watt’ı işe almıştır. Üniversite hocaları tarafından eğitim alan James, buhar gücü üzerinde çalışmalar yapmaya başlamıştır. Dolayısıyla; 

İlk olarak Thomas Newcomen’in 1705 yılında yaptığı bir modeli geliştirmeye başlamıştır. Yani buhar tasarımını çalıştırmayı başarmıştır. 
Daha sonra sanayide kullanılır hale getirmiştir.
Ancak kapsamlı olarak belirli bir süre gelişme sağlanamamıştır.
Ardından James aldığı destekle kendini ilerletmiş ve buhar makinesi satışlarına başlamıştır. 
Yani Watt’ın buhar motoru ileri – geri hareketini dönüş hareketine geçirerek,  geniş kullanım alanına öncü olmuştur.
Bunun yanında teleskop ile uzaklık ölçümü, yağ lambası geliştirmeleri, buhar merdanesi, mektup ve heykel kopyalama üzerine de icatları vardır. 

Buhar Makinesi Nasıl İcat Edildi?

buhar-makinesi

İlk olarak 1698 yılında Thomas Savery buharlı makineyi icat etmiştir. Amacı kömür ocağındaki suyu dışarı atmaktı. Yani buharla çalışan bir tulumba olarak başlangıç safhası vardır. Ancak ilk zamanlar fazla güvenli olmadığı, yakıt ihtiyacı doğurduğu için verimli olamamıştır. Dolayısıyla buluşa ilgi göstermeye başlayan ve geliştirmek için uğraşan bilim adamları ortaya çıkmıştır. Yani;

  • Geliştirme yönündeki ilk isimlerden biri Thomas Newcomen’dir.
  • Thomas kurmuş olduğu kaldıraç sistemi sayesinde, kömür ocağındaki suyu dışarı atmayı başarmıştır. Böylelikle buharlı makineyi daha güvenli hale getirmiştir.
  • Hem verimli hem de güvenli olarak ilk çalışmayı James Watt yapmıştır. Yani Newcomen’e ait olan bu makine onarılması için, Watt’a getirilmiştir. Dolayısıyla iki ayrı oda ısıtma sistemi sayesinde, 1781 yılında buhar motoru tekerleğini ileri – geri hareketten, dönüşür vaziyete getirmiştir. 
  • 1800’lü yıllar başlarında bu makine tarım, ulaşım, sanayi gibi alanlarda kullanılmaya 
  • başlamıştır. 
  • Fabrikalar insan ve hayvan gücünden yararlanmak yerine bu şekilde buhar gücünden yararlanmaya başlamıştır.
  • 1804’te Richard tarafından ilk buharlı lokomotif yapılmıştır. Ardından 1825 yılında George Stephenson tarafından da geliştirilmiştir.
  • 1787’de Amerikalı John Fitch, buhar gücüyle çalışan makineyi kullanan ilk gemiyi yapmıştır. Ancak ticari kazanç sağlayamamıştır.
  • Ardından okyanusa açılan ilk gemi, 1809 Phoenix adındaki buharlı gemidir. 
  • Okyanusu aşan ilk buhar vapuru ise, Savannnah adlı buhar vapuru olmuştur.
  • Yani sonuç olarak buharlı makinenin icadı James Watt süreci, bu şekilde işlemiştir.

A – Buhar Makinesi Ne Zaman İcat Edildi? 

buhar-makinesi

İlk buhar makinesi ticari amaçlarla üretilip, 1698’da Thomas Savery tarafından icat edilmiştir. Yani maden ocağı içindeki fazla suyun dışarı atılması noktasında kullanılmıştır. Ancak buhar makinesi kim tarafından geliştirildi sorusuna ise “James Watt” cevabını alabilirsiniz. Günümüz teknolojik gelişmelerinde ve Sanayi Devrimi noktasında önemli bir adımdır.

B – James Watt Buhar Makinesi Nasıl Çalışır? 

buhar-makinesi

Buhar gücüyle çalışan makine tasarımı, buhar içindeki ısı enerjisinden destek alınarak mekanik enerji ortaya çıkarma biçimindedir. Buhar üretmeye yarayan basınç kazanları vardır. Isı için kömür, odun gibi ısıtıcılar vasıtasıyla kazan içinde basınç oluşturmak hedeflenmiştir. Dolayısıyla bu basınç da motor çarkının dönmesine fayda sağlamıştır. 

Thomas Savery ilk buharlı makine, güvenli ve yakıt sorunlu olduğu için verimsizdir. James Watt bu soruna çare ureterek çarkları çevirmeyi başarmıştır. Newcomen buhar motorunun sorununu çözmek için çalışmalara başlamıştır. Yani Watt buhar makinesi içindeki suyun gaz hale gelirken çıkardığı ısıyı en büyük sorun olarak görmüştür. Bu sorunu şöyle çözdü; 

  • Buharı piston dışı başka bir silindirde yoğunlaştırdı. Böylelikle silindir içindeki piston soğutmaya gerek kalmadan buhar soğuyabilecekti.
  • James Watt bu sistemi tam 11 yılda uygulamaya geçirdi.
  • Ardından 11 yılın sonunda motor tasarımı içindeki sızdırmayan valfler sayesinde, buharı ayrı bir yerde yoğunlaştırmayı başardı.
  • Sonuç olarak bu şekilde çalışmaya başlayan buharlı makine, Sanayi Devrimi’ne öncülük etmiştir.

James Watt Buhar Makinesi Ne İşe Yarar?

buhar-makinesi

Watt tamir için verilen buhar motorunda yapmış olduğu değişiklik sayesinde birçok alanda ilerleme kaydedilmesine fayda sağlamıştır. Öncelikle; 

  • Watt buhar motorunun keşfine, yani geliştirilmesine önem vererek suyu yukarı kaldırmaya yönelik alet gelişimine destek olmuştur. Yani ulaşım araçlarında buharlı sistem sayesinde fiziksel olarak ilerleme kaydedilmiştir.
  • Tek zamanlı olarak çalışan motor gücünü iki zamanlı güce çıkarmıştır.
  • İnsan ve hayvan gücünden daha zayıf olan bu gücü, insanlığa hizmet olarak sunmuştur.
  • Sanayi başta olmak üzere ulaştırmada kullanılacak sistem için, bir kuvvet ortaya çıkarmıştır.
  • Yani sanayi buhar makinesi sayesinde kurulmuş oldu.
  • Watt buhar motor sistemi sayesinde buhar gücüyle çalışan gemilerle, eski dünya ve yeni dünya arasındaki bağlantıya öncülük etmiştir.
  • Bu sayede günümüzde sadece maden ocağı ile kalmamış demir çelik fabrikası, tekstil ya da peyzaj düzenlemelerinde kullanılmaya da başlamıştır.

Buhar Makinesinin Bulunması Hangisine Neden Oldu?

buhar-makinesi

James Watt tarafından geliştirilen buharlı makine 18. ve 19. yüzyıllarda endüstri alanında canlanma yaratarak Sanayi Devrimi’ni başlatmıştır. Böylelikle Avrupa’da sermaye birikimi ve artışı sağlanmıştır. Buhar makinesi James Watt ile;

  • Sanayi Devrimi’nin en büyük gelişmelerinden biri yaşanmıştır.
  • Ardından 1807 yılında Robert Fulton buharlı sistemi gemilere uygulamıştır.
  • Diğer taraftan 1840 yılında düzenli olarak okyanus seferleri başlamıştır.
  • Bunun yanı sıra, 1812 yılında buharlı motor sistemi ilk defa lokomotiflerde kullanılmaya başlamıştır.
  • Bu sayede günümüz teknolojik gelişmelerin temeli atılmıştır.
  • Sonuç olarak Sanayi Devrimi başta buharlı sistem olmak üzere, endüstri anlamında pek çok icadın gelişmesine paralel olarak ortaya çıkmıştır.
  • Buhar gücüyle çalışan gemi, demiryolları, içten yanan motorlara James Watt öncülük etmiştir.
  • Bu dönemde ayrıca maden kullanımı artmış ve inşaat alanında teknolojik gelişmeler sağlanmıştır. 

Buhar Gücüyle Çalışan Makineler Nelerdir?

buhar-makinesi

İlk icadından günümüze kadar zaman içinde pek çok sektörde kullanılmaya başlayan buharlı sistem sayesinde, teknoloji bugünkü seviyesine gelmiştir. Peki buhar gücüne dayalı olarak çalışan bu makinelerin en çok kullanıldığı sistemler hangileridir?

Teknolojik kullanım alanlarına göre pistonlu ve türbinli buharlı makineler
Uygulama alanlarına göre, durağan yani sabit buharlı makineler (Sarımlı olarak dönen, frekanslı duran ayrıca tersine hareket edebilir özelliklidir. Ayrıca bazen duran ve tersine hareketi olmayan motorlar da vardır. Değirmenler örnek olarak gösterilebilir.)
Buharlı bot ya da gemi
Lokomotif
Otomobil
İş makinesi
Yol silindirleri 
Buharlı traktör bunlardan sadece bazılarıdır. Otomobil noktasında buhar gücünden istenilen verim alınamadığı için zamanla kullanılmaktan vazgeçilmiştir. 

Buhar Makinesinin İcadı Bilimsel Birikime Nasıl Katkı Sağlamıştır?

buhar-makinesi

Bu sistem sayesinde Sanayi Devrimi Dönemi başta olmak üzere buhar gücü, günümüze kadar pek çok teknolojik alanda kullanılmaya başlamıştır. Yani James Watt buharlı makine ile;

  • Buhar gücü ile çalışan sistem sayesinde, Endüstri Dönemi başta olmak üzere günümüzde bilim ve teknoloji alanında birçok gelişme sağlamıştır. Yani Watt adı bilimsel büyüklüğün (Sİ) birimine verilmiştir.
  • Buhar gücü ile ilk düdüklü tencere icat edilmiştir. (Deniz Papin)
  • Bu gücü insanlık tarihinde teknolojik gelişmelere öncülük etmiştir. Ayrıca Sanayi Devrimi noktasında önemli bir adım sayılmaktadır.
  • Sonuç olarak insan ve hayvan gücünden makine gücüne geçmek için gerekli olan ilk ve en önemli aşamadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
James Watt ve Buhar Makinesi 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!