Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’den faiz ve enflasyon açıklamaları.
Bu Yazıda Neler Var?
Avrupa faiz oranını artırmayı planlıyor
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali İşler Komitesi’nde konuşma yapan Christine Lagarde, para politikasını normalleşmeye doğru gittiğini ifade ederek, politika faizlerini hızlıca artırmaya başladıklarını söyledi.
Ukrayna-Rusya savaşının Avrupa’da ekonomik olarak etki ettiğini belirten Lagarde, “savaşın merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesine ve finansman koşullarının dünya çapında hızla sıkılaşmasına yol açtığını” söyledi.
Enflasyon ilk defa çift hane oldu
EURO bölgesinin kuruluşundan bu yana ilk kez çift haneli enflasyon gördüğünü söyleyen Lagarde, en büyük sebebin savaş ve yüksek enerji maliyetleri olduğunun altını çizdi
Pandeminin ardından ekonominin hızlıca açıldığını belirten Lagarde, bu durumun talebi artırdığını ve enflasyonu yükselttiğini ifade etti.
Lagarde, ayrıca “Enflasyondaki bu yükseliş herkesi etkiliyor ama bazıları bunu diğerlerinden daha fazla hissediyor” dedi.
AB’nin en önemli sorunu hayat pahalılığı
Vatandaşların üçte birinin en büyük sorun olarak hayat pahalılığını gördüğünü söyleyen Lagarde, tüketim malzemelerinde fiyat istikrarını sağlamak için Temmuz-2022 ayından bu güne kadar 3 defa faiz artırımı yaptıklarını belirtti. Bundan sonra da bir süre daha faiz artırımına devam edeceklerini belirtti.
Vatandaşları arasında bütçelerinin daha büyük bir kısmını gıda, elektrik, gaz ve ısınma gibi temel ihtiyaçlara harcayan düşük gelirlilerin zorlandığını belirten Lagarde, yüksek ve düşük gelirlilerin yaşadıkları enflasyon oranı arasında büyük bir fark olduğunu vurguladı.
Enflasyonda hedef %2
Alınan önlemlere ve faiz artırımına rağmen enflasyonun bir süre daha artacağını söyleyen Lagarde, henüz zirveye ulaşmadıklarını belirtti.
Lagarde ayrıca, faiz artırımına devam edeceklerini ancak bunun sonuçlarının uzun vadede alınacağını söyledi. Lagarde, enflasyonist baskıları artırmamak için dikkatli maliye politikası izlenmesi gerektiğini, mali desteklerin hedefli, özel ve geçici olmasının önemine işaret etti.