Avokado nasıl yenir diye düşündüğümüzde, farklı birçok tarif karşımıza çıkmaktadır. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller içeren avokado, çeşitli tarifler ile sofralarda yerini alıyor.
Hem lezzetli hem faydalı olan bu meyvenin anavatanı Meksika’dır. İçerisindeki kremsi doku, meyvenin yenen kısmıdır ve rengi kırık beyazdır. Kabuğu yeşil çekirdekleri ise iri, kahverengidir.
Tropikal bir meyve olan avokado, bir ağaç bitkisidir. Sıcağı sevmesi nedeniyle Türkiye’nin Antalya ve Mersin illerinde yetiştirilmektedir.
Ülkemizde üretimine başlayalı çok uzun yıllar olmamasına rağmen herkes tarafından çok sevilerek tüketiliyor. Birçok faydasının arasından özellikle cilt üzerinde olumlu etkiler bırakması, sevilmesinde ki şüphesiz en büyük etkendir.
Bu Yazıda Neler Var?
Avokado Faydaları Nelerdir?
Avokado; bünyesinde barındırdığı çok sayıda vitamin, mineral, lif ve antoksidan ile vücuda pek çok fayda sağlar. Diyet listelerinde sık sık karşılaşılan bu meyve, kalori bakımından düşük, doymamış yağ asidi bakımından yüksek değerlere sahiptir.
İçerdiği vitaminler; C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9’dur. Mineral bakımından da oldukça zengin olan meyve; magnezyum, bakır, çinko, manganez, fosfor ve yüksek miktarda potasyum içerir. 500’ü aşkın çeşidi olduğu bilinen avokadonun faydaları şu şekildedir:
- Kalp-damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
- Kansere karşı olumlu etkileri vardır.
- Tokluk hissi verir ve karbonhidrat bakımından fakir olduğu için kilo vermeyi hızlandırır.
- Tansiyonu düzenler.
- Göz sağlığını korur ve ilerde oluşabilecek sorunlara karşı koruma sağlar.
- Tekli doymamış yağ asitleri içerdiği için kolestrolü düzenler, yüksek kolestrol ile savaşır.
- Besinlerin emiliminin gerçekleşmesine katkı sağlar.
- Hücrelerin yenilenmesine katkıda bulunur.
- Karaciğer ve kemik sağlığını korur.
- İçerisinde bulunan B6 vitamini ile kusma ve mide bulantısının önüne geçer.
- Çeşitli sebeplerden dolayı oluşan ağız kokusunu önler.
- Cilt sağlığını korur, yaşlanmayı geciktirir.
- Yıpranmış saçları onarır ve sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Avokado Nasıl Yenir?
Önceden Türkiye’de yetişmemesi nedeniyle çok bilinmeyen avokado, şimdilerde çoğu yemekte karşılaştığımız bir meyve haline gelmiştir. Salatalarda, soslarda, tatlılarda ve daha birçok şekilde yoğun olarak tüketilmektedir.
Satın alınan avokadonun, dokunulduğunda sertlik hissi vermemesi gerekir. Olgunlaşmamış avokado, yemek için henüz uygun olmadığından bir müddet yumuşaması için bekletilmelidir. Kabuğu bıçak yardımıyla soyulup olduğu haliyle yenilebileceği gibi kahvaltı ve yemeklerde meze olarak da tüketilebilir.
Kahvaltı ve Yemeklerde Avokado Nasıl Yenir? – Avokado Tarifleri
Olgunlaşmış bir avokado ile kahvaltı ve yemekler pratik bir şekilde hazırlanabilir. Yapımı gayet kolay, yemesi ise bir o kadar keyiflidir. En çok sevilen avokadolu tarifler ise şu şekildedir:
- Yeşil soğan, yumurta ve baharatlar bir kap içerisinde buluşturulur ve ikiye kesilen avokadonun içerisine alınır. Arkasından fırına verilir ve pişince sunuma hazır hale getirilir.
- Bir diğer pratik seçenek ise tosttur. Avokado püre haline getirilerek üzerine isteğe göre az miktarda karabiber eklenir. Sonrasında ekmeğin üzerine sürülür ve kaşar peyniri ilave edilir. Bu şekilde hazırlanan avokadolu tost sıcak olarak servis edilir.
- Tereyağını andıran kremsi yapısıyla avokado, ekmeğe sürülerek de yenir. İsteğe göre limon sıkılabilir ve tuz eklenebilir.
- Yemeklerde ise salatalara doğranarak katılması avokado nasıl yenir sorusuna verilecek en yaygın cevaptır.
- Makarnaya sos olarak güzel yakışmakta ve bebek maması yapımında da kullanılmaktadır.
- Diyet listelerinde sıkça karşılaşmakta olduğumuz avokadoyu süt içerisine ilave ederek de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
- Tatlı ve çorbalara da çok yakışması ile pudinglerin ve çorbaların içerisine katılarak da tüketilir.
- Yaygın kullanım alanlarından biride meze olarak kullanılmasıdır. Sarımsak, zeytinyağı ve baharatlarla zenginleşen avokado püresi, kahvaltı ve yemeklerde yerini alıyor.
Olgunlaşmamış Avokado Nasıl Yenir?
Avokado, tam olgunluğa erişmeden toplanır ve sonradan yumuşar. Alındıktan sonra buzdolabında saklanması uygun olmadığı için oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Ham olan avokadonun tadı acı ve buruktur. Olgunlaşmamış avokado nasıl yenir diye düşününce bu haliyle yenmeyeceği bilinmelidir. Kısa sürede yumuşaması için bir kese kağıdı içerisine sarıp 2-3 gün bekleterek yada elma, muz gibi meyvelerin yanına koyarak doğal yollarla olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz.
Çok acil durumlarda ise bir kap içerisine koyup birkaç saat güneşte bekletebilir veya mikrodalga fırında yumuşayana kadar sıcaklığa maruz bırakabilirsiniz. Ancak bu durum meyvenin besin değerinde azalmaya neden olduğu için pek tavsiye edilmez.
Avokado Tadı Nasıl?
Avokado isimli meyveyi daha önce hiç yemeyenler ya avokado nasıl yenir diye ya da avokado tadı nasıl diye araştırmalar yapar. Avokadoyu daha önce tatmayanlar için bu meyveyi tarif etmek hayli güçtür. Çünkü avokado hiç bir meyvede olmayan bir tada sahiptir. Bilinen birçok faydası bulunmaktadır. Ancak tek başına yenmesi çok olası değildir. Çünkü çok keskin bir tada sahiptir.
Avokado Neyle Yenir?
Avokadonun tek başına yenmesinin çok olası olmadığından bahsetmiştik. Peki avokado neyle yenir? Avokado nasıl yenir İşte cevabı;
- Avokadolu badem sütü
- Avokadolu çorba
- Avokadoluk kahvaltılık ezme
- Avokadolu kanepe
- Avokadolu ballı puding
- Avokado salatası
- Avokadolu humus
Avokado nasıl yenir konulu yazımız beğendiyseniz çilek diyeti konulu yazımıza da göz atabilirsiniz.