Abdest nasıl alınır? Abdest Müslümanlar için en temel unsurlardan biridir. Namaz kılmak ve Kur’an okuyabilmek için ihtiyaç duyulan abdest belli kural ve şekillere göre alınmaktadır. Bu sebeple de bazı kurallar neticesinde yapılması uygun görülmüştür. Tüm bu bilgiler ışığında abdest almak Müslümanlar için neden önemlidir. Abdestin farzları nelerdir?
Bu Yazıda Neler Var?
- Abdest Alma Neden Önemlidir?
- Abdestin Farzları Nasıldır?
- Abdestin Sünnetleri Nelerdir?
- 10 Adımda Namaz Abdesti Nasıl Alınır?
- Abdest Nasıl Alınır Kadın için Abdest Alma Kuralları Nelerdir?
- Abdest Nasıl Alınır Erkek için Abdest Alma Kuralları Nelerdir?
- Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
- Sık Sorulan Sorular
- 1 – Abdest Nedir?
- 2 – Abdest Hangi El İle Alınır?
- 3 – Abdest Türleri Nelerdir?
Abdest Alma Neden Önemlidir?
Bir nevi temizlik ve arınma ritüeline abdest denmektedir. Bu sebeple de abdest Müslümanlar için imanın yarısı olduğu söylenmektedir. Kur’an’da abdest almak ile ilgili birçok emir verilmiştir. Bunun yanında Hz. Peygamber’in temizlik ve arınmayla ilgili birçok tavsiye ve emri bulunmaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığında İslâmiyet’te en önemli ibadetlerden biri olan namazın ön şartı olarak verildiği görülmektedir.
Abdest nasıl alınır? İnsan bedeninin dış etkenlere karşı daha açık ve kirlenmeye müsait olan yerlerin sık sık yıkanmasının temizlik ve sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. Bunların yanında abdest almanın insan sağlığı açısından faydaları şu şekildedir:
- Vücut doku ve hücrelerinin iyi bir şekilde beslenip, kan dolaşımını sağlayan damarların esnekliklerinin korunmasına yardımcı olur.
- Vücutla farklı ısılardaki suyun tene temas etmesi sonucu damarlar açılıp kapanır. Böylece damarlar esneklik kazanmaktadır.
- Ağız, burun ve boyun kısmının iki yanının suyla temas etmesi sonucunda özellikle beyinde kan dolaşımının güçlenmesine fayda sağladığı düşünülmektedir.
- Lenf damarlarının düzenli çalışmasına katkı sağlamaktadır.
- Abdest alırken el ve ayakların yıkanması, vücudun merkezine uzak olan bölgelerdeki lenf damarlarının dolaşım hızını artırmaktadır.
- Bunun yanında yüz, boğaz ve burnun yıkanması ise lenf sistemine önemli bir masaj kaynağı olmaktadır.
- Vücutta bulunan statik elektriğin fazlasını atmaya yaramaktadır. Peki, abdest nasıl alınır? Abdestin farzları nelerden oluşmaktadır?
Abdestin Farzları Nasıldır?
Abdest nasıl alınır sorusu her mezhebe göre farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple de her mezhep kendi içerisinde abdest alma kuralları belirlemiştir. Fakat genel olarak abdestin farzları şu şekildedir.
- Yüzün yıkanması
- Ellerin dirseklere kadar kollar ile beraber yıkanması
- Baş kısmın dörtte birini mesh etmek.
- Ayakların topuklar ile birlikte yıkanması.
Abdest nasıl alınır Şafi mezhebi alimlerine göre; ayaklara mesh etmenin abdestin farzı olduğunu belirtmektedir. Fakat bazı alimlere göre ise meshin farz ama yıkamanın sünnet olduğunu söylemektedir.
Abdestin Sünnetleri Nelerdir?
Abdest nasıl alınır? Abdestin sünnetleri Hz. Peygamber’in uygulamalarına göre şu şekilde yapılmaktadır:
- Abdest almak için niyet etmek
- Abdest almaya eûzü besmele çekerek başlamak.
- Abdest almaya başlanmadan önce ellerin bileklere kadar yıkanması
- Dişlerin temizlenmesi
- Abdest alınacak organların ara vermeden peş peşe yıkanması
- Yıkanan uzuvların ovulması
- Abdest alırken ağza üç defa su alınması
- Gargara yapmak
- Buruna üç defa su vermek ve sol el ile sümkürmek
- Abdest almaya her zaman sağ uzuvlar ile başlamak.
- Eller ve ayaklarda yıkama işlemine parmak uçlarından başlamak.
- Sakalı olan kişilerin sakalını hilallemesi.
- Parmakta yüzük varsa yüzüğün altına su gitmesini sağlamak.
- Kulakları mesh etmek.
- Boynu mesh etmek.
- Başın tamamını mesh etmek.
- Parmakların arasını yıkamak.
Peki, tüm bu sünnetler düşünüldüğünde namaz için abdest nasıl alınır?
10 Adımda Namaz Abdesti Nasıl Alınır?
Namaz kılmada önce abdest almak dinimizin en temel yükümlülüklerinden biridir. Bu sebeple de ibadet yapmadan önce bu yükümlülükleri yerine getirmek oldukça önemlidir. Abdest almak mezheplere göre farklılık gösterse de temelde aynı amaca hizmet etmektedir. Peki, abdest nasıl alınır?
Namaz Abdesti Nasıl Alınır | |
Adımlar | Yapılacaklar |
Niyet Edilmelidir. | Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya |
Eller 3 defa yıkanmalıdır | Sağ elin yıkanması için sol el kullanılmalıdır. Bu işlem üç defa yapılmalıdır. Ardından, sol elde aynı şekilde yıkanmalıdır. Parmak araları ve bileklerin yıkandığından emin olunmalıdır. |
Ağza 3 defa su verilmelidir. | Sağ el kullanılarak ağza 3 defa su verilip ağız çalkalanmalıdır. Ardından çalkalanan su tükürülmelidir. |
3 defa buruna su verilmelidir. | Sağ el kullanılarak buruna 3 defa su verilmelidir. Buruna verilen su çok fazla olmamalıdır. Ayrıca genze de çok kaçmamalıdır. |
3 defa yüz kısmı yıkanmalıdır | Ellerin sağ kulaktan sola ve saç çizgisinden çene kısmına yayarak yüzü üç defa yıkayın. |
Sağ ve Sol kol dirseklere kadar yıkanmalıdır | Alt kollar, bileklerden dirseklere doğru yıkanmalıdır. Hiçbir yerin kuru kalmadığından emin olunmalıdır. |
Baş kısmın mesh etmek | Sağ el ıslatılarak, eliniz ile baş kısmın dörtte biri mesh edilmelidir. |
Kulakları mesh etmek | Her iki el ıslatılır ve serçe parmak yardımıyla kulak içleri çok zorlanmadan mesh edilir. Kulakların arka bölümleri ise baş parmak yardımıyla mesh edilir. |
Boynu mesh etmek | Bu adım yalnızca Hanefi mezhebinde yapılmaktadır. Baş ve serçe parmaklar kullanılmadan kalan parmakların dış kısmı ile boyun mesh edilir. |
Sağ ve sol ayağı topuklara kadar yıkamak | Ayak bileklerine kadar temizleme işlemi yapılmalı ve parmak aralarının da temizlendiğinden emin olunmalıdır. |
Abdest Nasıl Alınır Kadın için Abdest Alma Kuralları Nelerdir?
Kadınlarda tıpkı erkekler gibi abdest almaktadır. Her iki cinsiyette de abdest alma şekillerinde farklılık bulunmamaktadır. Bu sebeple abdest alırken abdestin farzları ve sünnetleri iyice ezberlenip uygulanmalıdır. Böylece herhangi bir hataya mahal verilmemiş olunur. Peki, erkeklerde abdest nasıl alınır?
Abdest Nasıl Alınır Erkek için Abdest Alma Kuralları Nelerdir?
Abdest alma kurallarının hem kadın hem de erkek için aynı olduğu belirtilmiştir. Fakat abdest alma yöntemleri mezhepler içerisinde farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple kendi mezhebinize uygun şekilde abdest alarak dini ritüellerinizi yerine getirebilirsiniz.
Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Gusül abdesti ağıza su alarak boğazı çalkalamak, buruna su çekerek bütün vücudu kuru kalmayacak şekilde yıkamak suretiyle yapılmaktadır. Bu işlemler Hanefî mezhebine göre guslün farzları olarak belirlenmiştir. Bu işlemlerden herhangi birinin eksik bırakılması neticesinde gusül geçersiz olmaktadır. Bunun dışında guslün bu farzlarının dışında sünnetleri de bulunmaktadır. Bunlar şöyledir:
- Önce niyet edilir.
- Eller yıkanır. Ardından vücudun kirli olan bölgeleri temizlenir.
- Daha sonra sağ el ile üç kez ağzına su verilir ve çalkalanır.
- Devamında buruna su çekilir ve temizlenir.
- Son olarak vücut yıkanır ve en son ayaklar temizlenerek banyodan çıkılır.
Gusül abdest nasıl alınır kadın resimli örnekleri incelendiğinde erkekler ile aynıdır. Bunun dışında abdest nasıl alınır yazılı hadisler incelendiğinde genellikle mezhepler arası farklılık olduğu gözlemlenmiştir. Fakat hepsinin temelinde temiz bir şekilde ibadetlerin yerine getirilmesi vardır. Bu nedenle ibadetlerinizi yapmadan önce kurallara uygun bir şekilde temiz olduğunuzdan emin olun.
Sık Sorulan Sorular
Abdest alma ile ilgili merak edilen diğer konu başlıkları ise şu şekildedir:
1 – Abdest Nedir?
Dini ibadetlerin yerine getirilebilmesi için yapılan temizlik işlemine denmektedir. Özellikle namaz kılmadan önce yapılması gereken bu temizlik işlemi oldukça önemlidir.
2 – Abdest Hangi El İle Alınır?
Abdest alırken başlangıç her zaman sağ el ile olmaktadır. Bu sebeple abdest alırken sağ elin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
3 – Abdest Türleri Nelerdir?
Şer’i vasıf itibariyle abdest çeşitleri üç şekildedir:
- Farz olan abdestler,
- Vâcib olan abdestler,
- Mendub olan abdestler.
İlginizi Çekebilir: Tesbih Duası Ne Anlama Gelir? Nasıl Yapılmalıdır?