Dünya’nın en çok tercih edilen açık kaynak kodlu ücretsiz web yazılımı WordPress, günümüzde tanınan birçok web sitesinin de arkasında yatan başarının en önemli aktörü. Öyle ki, her gün severek takip ettiğiniz ve belki de güne başladığınız birçok web sitesinin alt yapısı geliştirilmiş WordPress temaları ve çekirdek yapısından oluşuyor.
Blog amaçlı olarak ilk defa Dünya’nın dört bir köşesinden web yazılım geliştiricileri tarafından gelir amacı olmadan geliştirilen WordPress, alt yapısındaki esnek ve kalitesi kadar SEO alanında da son derece ön plana çıkan bir sistem. Günümüzde, ücretsiz ve ücretli birçok tema, eklenti ve ekstra geliştirmeleri milyonlarca web sitesi kullanmakta. Her özelliğine rağmen, elbette söz konusu SEO olunca, yine iş ana hatlarda içerikte bitiyor.
Peki, WordPress için var olan eski içeriklerinizi geliştirmek söz konusu olunca ne yapmak gerekir?
Bu Yazıda Neler Var?
Sıralamada Olan Anahtar Kelimelerinizi Analiz Edin
Google Chrome eklenti mağazasından, birçok ücretsiz eklenti veya web servisi aracılığı ile öncelikle web sitelerinizi kısa bir analize sokun ve hangi kelimelerde, nasıl sıralamalara sahip olduğunu öğrenin. Bunu aynı zamanda, Search Console üzerinden de tespit edebilirsiniz. Anahtar kelime sıralaması almış her içeriğinizi tek tek bir yere not edin.
Tespit Edilen İçeriklerinizi Taslak Olarak Kaydedin
Bazıları için bu yöntem biraz risk anlamına gelebilir.
‘Nasıl olurda, sıralama ve hit almış bu içerikleri taslağa almamızı söylersin?’ sorusu için biraz erken davranıyorsunuz. Bakın neden? Bu içeriklerinizi taslağa aldıktan sonra, içeriklerinizi başta görseller, video ve en azından 2-3 alt başlık ile konudan ayrılmadan geliştirmeye çalışın. Varsa, var olan içeriğiniz üzerinde de (Görseller, anahtar kelimeler ve SEO uyumuna dikkat edeceğiniz diğer detaylar) değişikliklere girebilirsiniz. Rank Math ve YOAST gibi WordPress için ücretsiz / ücretli sunulan eklentiler bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Ufak bir notu paylaşmadan geçmeyelim. İçeriklerinizde ana başlıklarınızı değiştirmemeye çalışın. İllaki değiştirmeniz gerekiyorsa, yukarıda tavsiye ettiğimiz eklentilerdeki öneri detaylarına göz atarak, başlık ayarlamalarınızı yapın.
Taslaklarınızı Zamanlayın
Acele etmeyin! Tespit ederek geliştirdiğiniz her içeriği, WordPress’in en çok tavsiye edilen ve mutlaka denenmesi gereken özelliklerinden biri olan zamanlama özelliği ile planlayın. Örneğin, bir gecede 3 içeriği bu şekilde düzenlediğinizi varsayalım. Bu içerikleri, günde 1’er adet yayına alınacak şekilde planlayın ve içerikleri 3 güne bölerek yayına alın. Tabi, her gün için bu iyileştirme çalışmalarını yapacağınızı varsayıyoruz. Sonraki gecede bu şekilde yapacağınız bir çalışma ile 2 gece içerisinde neredeyse haftalık çalışmayı neredeyse tamamlamış olursunuz. İçerik geliştirme çalışmalarınız, kısa ve orta vadede gözle görülür olumlu dönüşler alacak. Bu sayede, anahtar kelimelerde yükselme ve içeriklerinizin daha uzun süre ziyareti (sayfada kalma süreleri) artacak.
Eski İçeriklerinizde Kolaya Kaçmayın!
Birçok web sitesi sahibi, yeni içeriklerle yüksek hedefler ve daha çok ziyaretçi peşinde koşarken belki de ne kadar önemli bir konuyu atladığının farkında bile değil. Eski içerikler, aslında sitenizin şu anki potansiyelini oluşturuyor. Siz, bu potansiyel üzerine yenisi ile gelişmeye çalışıyorsunuz. Zayıf ve yetersiz temel ve kolonlar üzerine süper lüks daireler çıkmaya çalışıyorsunuz kısaca.
* Eski içeriklerinizi, yukarıda tavsiye edilen eklentilerin standartlarına dikkat ederek veya internet üzerinden yapacağınız araştırmaları uygulayarak geliştirmeye çalışın.
* İçerikleriniz arasında 700 kelime aşağısında kalmışları mutlaka bu sınırın üzerine çıkartın.
* Görseller ve özellikle video artık zengin içerik kavramında olmazsa olmazdır. Olabildiğince, ziyaretçiyi sayfada tutacak ve ilgi çekecek görsel dokümanlara yer vermeye çalışın.
* Rank Math ve YOAST gibi eklentileri ihmal etmeyin. Ücretsiz sürümlerinde dahi, sitenize fayda sağlayacak önemli standartlar ve öneriler olduğunu hemen fark edeceksiniz.
Bunların yanı sıra, WordPress optimizasyonu da sitenizi geliştirecek ve içeriklerinizle beraber diğer teknik anlamda sizi ön plana çıkaracak diğer konulardan biri. Birçok servisten, özellikle wordpress uzman geliştirici unvanına sahip firma ve kişilerden bu konuda yardım almayı ihmal etmeyin.
Sitenizi Güncel Tutun
Eğer başta Google olmak üzere, tüm arama motorlarının sitenize platonik bir aşkla bağlanmasını istiyorsanız, güncel içerik bunun için yeter! Her gün güncellenen web siteleri hem ziyaretçileriniz hem de sitedeki aksiyonlarınızı takip ederek sürekli botlarını size yönlendiren Google için vazgeçilemezdir.
Kategorilerinizi Dar, Konuları Geniş Tutun
Web sitelerinde özellikle kullanıcı deneyimini iyileştirmek adına ister masaüstü ister mobil temalarda olabildiğince az menü kullanmaya çalışın. Bu menüleri, combo (çoklu – açılır) menülerle sonradan alt menüler şeklinde destekleyebilirsiniz. Ama ne kadar az menü olursa, o kadar ziyaretçi ve arama motorları açısından iyi sonuçlar alacağınızı unutmayın. WordPress bu anlamda esnek yapısıyla size her imkânı sunacaktır. Kullandığınız temanın da bu plana uygun yapıda olması, işinizi oldukça kolaylaştıracak.
WordPress sitelerde içerik geliştirme konusunda, yukarda yer verdiğimiz detaylar kısa ve orta vadede web sitelerinizde gözle görülür olumlu gelişmelerin anahtarı. Bu gelişmeler sayesinde, başta içeriğin kalite ve niteliği olmak üzere SEO standartları sizler için artık alışkanlık haline gelecek.