USD34,05
EURO37,58
JPY0,239500
RUB0,374200
GBP44,55
EURO/USD1,10
BIST9.624,04
GR. ALTIN2.752,47
BTC57.225,01

4 Adımda Tapu Sorgulama Rehberi

Tapu Sorgulama
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tapu sorgulama işlemleri, çoğu kişinin merak ettiği ve araştırdığı konulardan bir tanesidir. Günümüzde internetin gelişmesiyle birlikte tapunun, ada ve parsel sorgulama işlemlerinin tümü pratik bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Çeşitli kanallar üzerinden yapılan birkaç işlemle sorgulama işlemi tamamlanabilmektedir. Peki, bu işlemler nasıldır?

Arsa ve konutlarınız ile ilgili detaylı bilgiler edinmek istiyorsanız, sorgulama işlemi gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu noktada internet veya uygulamalar üzerinden tapu kadastro ada, parsel sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Günümüzde vatandaşlara sunulan bu yöntemler oldukça pratiktir. İşte, sorgulama işlemlerini yapabileceğiniz çeşitli yöntemler!

Pratik ve Hızlı Yöntemlerle Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu Sorgulama

Gayrimenkuller ile ilgili süphesiz en önemli evrak tapu olmaktadır. Herhangi bir mülkünü satacak olan veya yeni bir mülk alacak kişiler bu konuyu merak etmektedir. Ayrıca sahip olduğu mülklerle ilgili sorgulama yapmak isteyenlerde; tapu kadastro sorgulama konusunu sıklıkla araştırmaktadır.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nce vatandaşlara sunulan çeşitli uygulamalar sayesinde, tapu ile ilgili bütün sorgulamalar gerçekleştirilebilmektedir. Peki, tapu bilgisi detaylı bir şekilde nasıl ve nereden sorgulanmaktadır? İşte, konuyla ilgili tüm detaylar!

1 – T.C. İle Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tapu Sorgulama
Tapu Sorgulama

Tapu bilgilerine ait bütün detaylar; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sistemleri içerisinde güvenli bir şekilde tutulmaktadır. Bu noktada genel müdürlük tapularıyla ilgili bilgileri merak eden kişilere, e-Devlet üzerinden sorgulama imkânı tanımaktadır. Çünkü kişilerin güvenliği ve mal varlıkları ile ilgili bütün bilgilerin korunması amaçlanmaktadır.

E-devlet şifresini bilen kişiler T.C kimlik numarasını da kullanarak; sisteme girip sorgulama işlemlerini yapabilmektedirler. Ancak T.C. ile tapu sorgulama şifresiz gerçekleştirmek isteyenlerde olabilmektedir. Çünkü bazı kişiler e-Devlet şifresini bilmemektedir. Bu noktada yapılması gerekenler ise şu şekildedir;

  • E-devlet şifresini bilmeyen kişiler kullandıkları herhangi bir mobil bankacılık uygulamasıyla; güvenli bir şekilde e-Devlet ortamına giriş yapabilmektedirler. Böylelikle tapu bilgilerini sorgulayabilirler.
  • Mobil bankacılık uygulamasının ana menüsünde bulunan e-Devlet sistemine geçiş seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Daha sonra açılan ekrandaki arama kısmına tapu bilgileri yazılmalıdır. Ardından çıkan sonuçlarda mülk bilgileri sorgulama linkine tıklanmalıdır.
  • Böylelikle son adımda kimlik numarası ile eşleşen bütün tapu bilgisine ulaşılabilmektedir.

2 – E-Devlet Tapu Sorgulama Nasıl Yapılmaktadır?

Tapu Sorgulama

Ada, parsel ve tapu sorgulama e devlet üzerinden de kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Vatandaşlar bu hizmeti e-Devlet üzerinden alarak, gayrimenkulleri ile ilgili detaylı raporlar elde edebilmektedir. Peki, bu sorgulama işlemi nasıl yapılmaktadr?

  • Öncelikle e-Devlet sayfası açılarak T.C kimlik numaranız ve parolanız ile sisteme giriş yapmanız gerekir.
  • Daha sonra açılan sayfada arama kısmına gelerek, tapu bilgileri sorgula yazmalısınız ve arat demelisiniz.
  • Bu işlemin ardından adınıza kayıtlı olan bütün gayrimenkul listesini görebilmeniz mümkün olacaktır. Yani T.C kimlik numaranız üzerine kayıtlı ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bilgi sistemine geçmiş bir tapu eşleşmesi varsa; tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
  • Daha sonra bilgi sahibi olmak istediğiniz kayıtlı olan tapularınızdan herhangi bir tanesini seçerek, gayrimenkul ile ilgili detayları öğrenebilirsiniz.

3 – TKGM Tapu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılmaktadır?

Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi olan TKGM üzerinden; tapu sorgulama parsel sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Bu noktada detaylı sorgulama için yapılması gereken işlemler açıklanacak olursa, şu şekildedir;

  • İlk olarak resmi web site üzerinden parsel sorgu sayfasının açılması gerekir.
  • Açılan ekranın sol kısmında bulunan menüden hangi gayrimenkul için sorgulama yapmak istiyorsanız; bu taşınmazın bulunduğu il, ilçe ve mahalle bilgilerini girmelisiniz.
  • Ardından ada numarası ve parsel numarası yazılarak, sorgulama seçeneğine tıklanması gerekir.
  • Bu işlemin ardından taşınmaza ait bütün bilgiler ekranda görüntülenecektir.

4 – Tapu Sorgulama TAKBİS Üzerinden Nasıl Yapılır?

Tapu Kadastro Bilgi Sistemi olan ve 2012’de kullanılmaya başlanan TAKBİS ile; dijital ortamdan istenilen tapu, ada parsel sorgulama işlemleri yapılabilmektedir. Bu noktada Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği uygulama sayesinde, hızlı bir şekilde arsa veya konutlar ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilmektedir. Peki, ama nasıl?

AdımlarDetayları
Adım 1İlk olarak TAKBİS web sitesine girilmesi gerekir.
Adım 2Daha sonra açılan sayfanın sol kısmında yer alan panelden sorgulama tipinin seçilmesi gerekir. Yani idari, taşınmaz, no gibi sorgulama tipleri.
Adım 3Eğer siz idari bir sorgulama yapmak istiyorsanız, bu adımda sırasıyla yapmanız gereken işlemler vardır. Bu kısımda idari bir sorgulama yapabilmek için; il, ilçe, parsel ve ada no ve mahalle ismini eksiksiz bir şekilde girmelisiniz.
Adım 4Ardından aşağı kısımda sorgula butonuna bastığınız takdirde, tapunuzla ilgili rapora ulaşabilmeniz mümkün olur.
Adım 5Ayrıca sorgulaması yapılan parselin tam konumu ise, ekranın sağ tarafında yer alan haritadan görülebilmektedir. Bununla birlikte konut veya arsa satışlarında herhangi bir uyuşmazlığın yaşanıp yaşanmadığını da, açılan ekrandan teyit edebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

Özellikle günümüzde taşınmaz satışlarında gündeme gelen tapu işlemleri, sıklıkla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Çünkü bazı kötü niyetli kişiler, vatandaşlara parsel ve ada bilgileri ile ilgili yanlış bilgiler verebilmektedir. İşte bu sebepten dolayı mağduriyet yaşamamak ya da tapularla ilgili diğer bilgileri öğrenmek için kullanılan, sorgulama işlemiyle ilgili tüm merak edilenler!

1 – Tapu Kayıtları Nasıl Öğrenilir?

Tapu kayıtlarını öğrenmek için çeşitli yöntemler mevcut olmaktadır. Bu yöntemler arasından ilki, ilgili kuruma sorgulama işlemleri ile ilgili başvurunun yapılmasıdır. 2. yöntem ise, sorgulama işlemlerinin internet üzerinden gerçekleştirilmesidir.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından vatandaşlara sunulan uygulamalar vardır. Bu uygulamalar aracılığıyla, öğrenmek istenilen tapu bilgilerine internetten kolaylıkla erişilmektedir.

2 – Ada ve Parsel Sorgulama Nedir?

Ada denilen kavram; kamunun sahip olduğu yol, deniz, cadde, orman, göl, orman benzeri çevresi doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütünüdür. Bu noktada bütün gayrimenkullerin kimliğini, ada ve parsel bilgileri meydana getirmektedir. Ayrıca bu bilgileri kontrol etme işlemine ise; ada, parsel sorgulama işlemi denmektedir.

3 – Dedemin Üzerine Olan Tapuları Nasıl Öğrenebilirim?

Başkasına ait mülk bilgisi sorgulama işlemleri, internet üzerinden gerçekleştirilememektedir. Bu noktada bir başkasına veya aile üyelerinden herhangi birine ait işlemler; yalnızca ilgili kişiyle birlikte ilgili dairelere gidilerek öğrenilebilmektedir. Çünkü güvenlik önlemleri sebebiyle internet üzerinden sorgulamaya izin verilmemektedir.

4 – Parsel Sorgulama Programı Nasıl İndirilir?

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi nitelikli uygulaması, telefonlara indirilebilmektedir. App Store ve Google Play Store’dan mağazalarından kolay ve hızlı bir şekilde bu işlem yapılmaktadır. Bu noktada ilk olarak kullandığınız cep telefonunuzun mağaza uygulamasını açmalısınız. Daha sonra arama ekranına tapu sorgulama indir şeklinde yazılması gerekir.

Daha sonra parsel sorgulama programı karşınıza çıkacaktır. Son olarak indir seçeneğine tıklandığında, parsel sorgulama programı kullandığınız telefon cihazına indirilecektir.

5 – Tapu Sorgulama Başvuru Nasıl Yapılır?

Geçmiş dönemlerde yapılan başvurular sorgulama yöntemi ile görüntülenebilmektedir. Tapu randevusu sorgulama işlemleri randevu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden gerçekleşmektedir.

Resmi web sitesi üzerinden sorgulama ekranını açılarak, istenilen bilgilerin girilmesi gerekir. Bu bilgiler şu şekildedir;

  • İlk olarak sistemden müdürlük ve şehir bilgilerinin seçilmesi gerekir.
  • Ardından başvuru yaptığınız seneyi doldurmanız istenmektedir.
  • Daha sonra başvuru numarası yazılmalıdır. Ayrıca T.C. kimlik ya da yabancı kimlik numarasının da girilmesi istenmektedir.
  • Ardından sorgulamanın tamamlanabilmesi için güvenlik kodu alanı doldurulmalıdır. Son olarak en alt kısımdaki sorgulama seçeneğine tıklanarak, başvuruların sorgulama işlemi gerçekleştirilmektedir.

6 – Tapu Sorgulama Konum Nasıl Açılır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve e-Devlet internet sayfaları üzerinden tapu sorgulama adına tüm işlemler yapılabilmektedir. Sorgulama seçeneklerini adres girilerek ya da direk arazinin veya arsanın konumu yazılarak, sorgulama işlemi gerçekleştirilmektedir.

7 – Tapu Sorgulama Nerede Yapılır?

İnternet üzerinden sorgulama işlemleri, en kolay e-Devlet üzerinden gerçekleşmektedir. E-devlet sisteminde tapulara ait bilgiler herkes tarafından görüntülenebilmektedir.

Ayrıca genel müdürlüğün vatandaşlara sunduğu uygulamalarda; mülk bilgisi sorgulama işlemini hızlı bir şekilde yapabilmeye olanak sağlamaktadır. İsterseniz bu uygulamaları telefonunuza indirerek ve daha kolay sorgulama işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

8 – Tapu Sorgulama Randevu Nasıl Alınır?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün resmi web sitesi üzerinde yer alan e-randevu sekmesi tıklanarak, online randevu talebine ulaşabilirsiniz. Ayrıca bu site üzerinden yapmış olduğunuz başvuruları ve sorgulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

9 – Tapu Sorgulama Telefon  Numarası Nedir?

Başvuru, mülk bilgisi sorgulama ve tapuya dair diğer bilgiler için, ALO 181 çağrı merkezi aranmaktadır. Hafta içi sabah 08:00 ile akşam 18:00 arasında bu numaraya ulaşım sağlanmaktadır. Bu numara sayesinde üzerinize kayıtlı olan konut ve arsa gibi gayrimenkullerle ilgili merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
4 Adımda Tapu Sorgulama Rehberi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!