USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Sosyal Medya Yasası İçinde Neler Yer Alıyor?

sosyal-medya-yasasi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal medya yasası değişiklikleri, yapılan oylama sonucunda  AKP ve MHP oyları ile Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Özellikle sosyal medya kullanımında düzeni bozmaya yönelik bilgiler paylaşanlar için, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası sistemi uygulanacağı belirtilmiştir.

Sosyal Medya Yasası Nedir?

Hayata geçirilen sosyal medya yasağı; sahte hesap ya da isimlerle illegal yollarla içerik oluşturmayı konu almıştır. Yani siyasi düşüncesi farklı, alan farketmeksizin rakip olarak görülen ya da farklı dine mensup kişilere yönelik küfür, iftira, hakaret, karalama, itibarsızlaştırma nefret ve ayrımcılığa neden olabilecek durumların önüne geçmek için konulan kurallar bütünüdür.

sosyal-medya-yasasi

TBMM Sosyal Medya Yasası Maddeleri Neler?

Yasa mevzuatına göre; sosyal medya alanında halk arasında korku, panik yaratarak; ülkenin iç – dış güvenliği, kamu düzenine aykırı bilgileri, ülke barışını bozmaya yönelik apaçık paylaşan kişilere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacaktır. Suç eğer başka kimlikte işlenmişse, ceza yarı oranında arttırılacaktır. Yasamaddeleri şunlardır:

1 – Çocukların Korunmasına Yönelik Madde

Çocuklara yönelik yapılan çalışmalarda  “ayrıştırılmış hizmet” uygulamasının sağlanması ve çocukların sosyal medya ortamlarında yasa dışı, ahlaki değerlere zarar verecek içeriklere maruz kalmasının önüne geçilecektir. Çocuklar zarar verici ses, yazı, görüntü gibi içeriklerden korunacaktır. Bu konuda aile, çocuk ve gençlerin bilinçlenmesi adına Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne ek görevler verilecektir.

2 – Haber İçeriklerinin Okunmasına Yönelik Madde

Bütün haber siteleri, yayınladıkları içerikleri gizlemek zorunda kalacaklardır. Bu şekilde yasaya aykırı içeriklerin keyfi olarak yok edilmesi, kontrol altına alınmış olacaktır. 

sosyal-medya-yasasi

3 – Yayılan İçeriğin Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Madde

İçerik kaldırma için verilen karar ile içerik, her türlü site ortamından kaldırılabilecektir. İçerikten dolayı mahkemeye başvuran ve içeriğin kaldırılmasını isteyen ve bu talebi mahkemece kabul edilen kişiler, diğer siteler için mahkemeye başvurduğunda bu karar, bu adresler için de geçerli olacaktır. 

4 – Haber Sitelerine Resmi İlan ve Reklam Verilmesi Maddesi

Basın İlan Kurumu Kanununun 45. maddesine ek yapılarak 45/A olacaktır. Böylelikle Basın Kanunu’na, resmi ilan ve reklamların belirli kurallar çerçevesinde internet haber sitelerinde yayınlatılması desteği verilecektir. Bu madde aynı zamanda sosyal ağ yasağı kararlarının 69. maddesidir.

5 – Künyesiz Haber Sitesi Kalmayacak Maddesi

Yeni çıkan bu yasa sayesinde, künye belirtmeden internet sitelerinde habercilik yapmak mümkün olmayacaktır. Bir gazete ya da dergi için geçerli olan tüm kurallar, reklam ve ilan veren internet siteleri için de geçerli olacaktır.

6 – Sosyal Medya Ortamına BTK Denetlemesi Koşulu Getiren Madde

Telefon ya da telekomünikasyon ile ilgili her şeyi denetleyen BTK’ya ek görev verilecektir. Bu görev içeriğinin amacı içerik denetlemesi değil; sosyal ağ platformlarının kaç kullanıcısının olduğu, iletişim trafiği oranı ve bu konularla ilgili bilgileri Türkiye’de tutma zorunluluğudur.

sosyal-medya-yasasi

7 – Sosyal Medya Şirketlerine Ofis Açma Yükümlülüğü Maddesi

Sosyal ağ şirketleri temsilcilerinin Türk vatandaşı olmaması ya da Türkiye’de yaşamamaları sebebiyle, açılan bir davanın hukuki olarak muhatabını bulamamalarından kaynaklı sorun aşılacaktır. Bu yasa ile bu kişiler, Türkiye’de ofis açıp burada Türkiye temsilcisi bulundurma zorunluluğunda olacaktır. Temsilci gerçek kişi olduğu dakikada, Türkiye’de ikamet etmek ve Türk vatandaşı olmak zorundadır.

8 – Yalan Haber Yayma Suçunun Tanımlanması Maddesi

Sosyal medya yasağı TCK’ya eklenen karar ile, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu tanımlanmıştır. Suçun oluşması için bu beş şartın meydana gelmesi gerekir:

  • Yayılan haber yalansa
  • Ülkenin güvenliği ve kamu sağlığını tehdit ediyorsa
  • Halk arasında korku, panik ve endişe oluşturuyorsa
  • Kamu barışını bozuyorsa 
  • Aleni ise (ortada, açık bir şekilde) bu suçu işleyenlere, 1-3 yıl arası hapis cezası verilecektir.

NOT : Bu başlık aynı zamanda sosyal medya yasası 29. Madde olarak da geçer ve çok önemlidir. Bu madde ile; Türkiye’de haber üretip yayın yapan haber siteleri, sosyal medya şirketleri, halkı galeyana getiren bilgiler yayan kuruluşlar, işledikleri bu suçlardan sorumlu tutulacaklardır. Böylelikle internet kullanıcıları, başlarına gelen ihlal ve saldırıdan korunmaktadır.

sosyal-medya-yasasi
Sosyal Medya Yasası

9 – Sosyal Medya Yasası: Başlık Etiketlerinde Kısıtlama Maddesi

Sosyal medya kullanıcısı, kanunda yer alan suçlara ilişkin kendi sisteminde içerik ya da başlık etiketi yayınlarsa, BTK ile işbirliği içinde gerekli tedbirler alınacaktır. Alınan bu tedbirler BTK raporunda da bulunacaktır. Gerekli görüldüğünde kullanıcılar, istenilen bilgileri verme sorumluluğunda olacaktır.

10 – İnternet Siteleri ve Basın Kartı Düzenlemesi Maddesi

Kanun’a göre, basın kartına sahip olan kişinin, bu kartı kanunda belirtilen niteliklere uygun şekilde kullanmaması halinde; basın kartı İletişim Başkanlığı tarafından iptal edilecektir. Basın kartları yasağı ile ilgili bilgiler şunlardır:

  • Sosyal medya kullanıcıları basın ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunduğu takdirde, Basın Kartı Komisyonu tarafından kartları iptal edilebilecektir.
  • Eğer ki bu kişiler bu nitelikleri sonradan kaybettiyse, kartın iptali gerçekleştiği andan itibaren 1 yıl içinde basın kartlarını geri alamazlar.
  • Adli sicil kayıtlarında basın kartı almaya elverişsiz durumlar varsa, bu kişiler adli sicil kaydı temizlenene kadar basın kartı alamazlar.
  • Basın kartlarına yönelik tüm bilgiler İletişim Bakanlığı tarafından düzenlenecektir.
  • Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde, internet haber siteleri görevlerini yerine getirmek zorundadır.
  • Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, usulüne göre verilen basın kartları kullanılmaya devam edecektir.
sosyal-medya-yasasi

11 – Teslim ve Muhafaza Yükümlülüğü Maddesi

İnternet haber sitelerinde yayınlanan içerikler, gerektiği zaman Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmektedir. Daha sonra 2 yıl süre ile muhafaza edilebilecektir.

Yargı mercileri tarafından yayına soruşturma ve kovuşturma açılması durumunda, sonuç çıkana kadar bu soruşturma yayın kaydı zorunlu olarak saklanacaktır.

Basılmış eserler ve internet haber siteleri aracılığıyla işlenmiş suçlara yönelik şart getirildi. Süreli yayın, internet haber siteleri için 4 ay kararı verilmiştir. Basılmış eserler için 6 ay gibi bir süre içinde açılması kararı alınmıştır. Bu süre; basılmış eserler için Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirilen tarihten itibaren, internet haber siteleri içinse suçun ihbar edildiği günden başlayacaktır.

12 – Suçu Paylaşana da Hapis Cezası Maddesi

Sosyal medya uygulamalarında halk arasında korku ve panik  yaratanları içermektedir. Ülkenin güvenliğini, kamu düzeni bozanlar da dahildir. Aynı zamanda sağlığını bozmaya yönelik yalan bilgi yayan kimselere 1 – 3 yıl hapis cezası uygulanacaktır. Suçu işleyen eğer ki gerçek kimliğini saklarsa durum değişmektedir. Devlete karşı bir örgütün faaliyetleri çerçevesinde bunu yapıyorsa, ceza oranı yarı oranda artacaktır.

2023 Sosyal Medya Yasası Onaylandı mı?

sosyal-medya-yasasi

Sosyal medya yasası 2022 yılında, TBMM’nin vermiş olduğu üç aylık aranın ardından tekrar yasa çalışmalarına başlamıştır. Sosyal medya yasası ne zaman yürürlüğe girecek? Sorusu akıllarda şüphe bıraksa da, sonunda çözüme kavuşmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda  Sosyal medya yasası 40 madde kapsamından 18’i kabul edilmiştir. Daha sonra Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Sosyal Medya Yasası Ekşi Yorumları

Sosyal Medya Yasası geçti mi? Bu konuda bilgi almanın en kolay yollarından biri ekşi yazar yorumlarına göz atmaktır. Yasa ile ilgili tüm bilgilere, gündemi takip etmek adına buradan ulaşabilirsiniz. Bunun yanında Sosyal medya yasası 2022 pdf yazılarını da okumalısınız. Böylece bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sosyal Medya Yasası İçinde Neler Yer Alıyor?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!