Şişe cam hisse BIST100 piyasalarında işlem gören hisse senetlerinden biridir. Bu firma cam hisseleri sektöründe kaliteli hizmetler sunar. Fabrika Temmuz 1935’te İstanbul Paşabahçe’de faaliyete başlamıştır. O zamandan bu zamana Paşabahçe semti cam üretimi ile meşhur olmuştur.
Bu Yazıda Neler Var?
- Şişe Cam Hisse Kuruluşu ve Faaliyet Alanları
- Şişe Cam Hisse Senedi Nasıl Alınır?
- Hisse Senedi Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?
- Borsada Emir İşlemleri Nasıl Yapılır?
- Borsada Emir Tipleri Nelerdir?
- Borsada Hisse Senedi Nasıl Alınır?
- Sık Sorulan Sorular
- Şişe Cam Hisse Alınır mı?
- Şişe Cam Hisse Yorum İçin Hangi Siteler Takip Edilebilir?
- Şişe Cam Hisseleri Kimin?
- Şişe Cam Hisse Yorum Twitter Kullanıcısı Var mı?
Şişe Cam Hisse Kuruluşu ve Faaliyet Alanları
4 Temmuz 1935 günü şişe cam hisse fabrikası faaliyete geçtiğinde Türkiye 3500 ton bandında bir cam tüketimi yapıyordur. Fabrika ise 3000 ton ile faaliyete geçmişti ve üretimi sadece el emeği ile yapıyordu. Bunun yanı sıra açıldığı ilk yıllarda sadece bardak ile şişe üretti.
1954 yılında fabrika makineler sayesinde seri üretime geçti ve üretim kapasitesini 5000 tona çıkardı ancak faaliyet alanını hala bardak ve şişe olarak sürdürüyordu. Düz cam üretim teknolojisine 1968’de Topkapı’da yeni açtığı fabrika ile geçti ve İngiliz tekniği olarak bilinen Pilkington düz cam üretme tekniğiyle şişe ambalaj üretimine başladı.
Bu gibi gelişmelerin ardından 1980 yılından itibaren ise şişe cam hisse, cam endüstrisinin her alanında üretime başladı. Artık sadece bardak veya cam gibi mutfak eşyaları üretmiyor bunun yanı sıra ambalaj, ev eşyası gibi ürünler de üretiyordu. Zamanla ise cam ürünlerin yanı sıra cam hammaddeleri olan;
- Kum
- Dolomit
- Kalker
- Feldspat
- Soda
- Krom bileşikleri gibi maddelerin üretiminde de ülkemizde lider oldu.
2020 yılının Ekim ayında ise şişe cam hisse iştirakleri olan ancak ayrı kollardan şirket faaliyetlerini yürüten;
- Anadolu cam
- Denizli cam
- Trakya cam
- Soda sanayi
- Paşabahçe cam markası tek çatı altında toplandı ve hepsi Şişe Cam adı altında faaliyetlerini yürütmeye başladı.
Yıllardan beri cam sektörünün lideri olan bu firma halka arz yöntemi ile 1986 yılında BIST100 piyasasına girdi ve SİSE koduyla işlem görmeye başladı. Yatırımlarını bu yönde değerlendirmek isteyenler hisse alıyor ve birikimini bu şekilde yapmayı uygun görüyor.
Peki şişe cam hisse nasıl alınır? Borsada nasıl işlem yapılır? İşte tüm bu sorularınızın yanıtı aşağıda sizi bekliyor.
Şişe Cam Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Hisse senedi terimi bir şirketin ana sermayesinin eşit paylara bölünmesiyle oluşan en küçük parçasını anlatır. Bu sayede hisse senedi sahibi şirketin sermayesindeki payı oranında şirkete ortak olur ve kar payı alma hakkı elde eder. Yani bir şişe cam hisse senedi aldığınızda şirketin en küçük parçasından bir tane almış olursuz. Böylece bir hisse oranında şirkete ortak durumuna gelirsiniz.
Hisse senetlerine ilişkin haklar ve yükümlülükler Türk Ticaret Kanunu’nun çeşitli maddeleriyle düzenlenir.Hisse senedi yatırımı yapmak isteyenler bu koşulları kabul eder ve bunun sonucunda borsada işlem yapmaya başlar.
Ancak konu ile ilgili ilk koşul bir banka hesabı olmasıdır. Böylece dilerseniz banka hesabınızdan dilerseniz yatırım amacıyla kurulmuş şirketlerden hesap açarak işlem yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat bir yatırım şirketi ile de çalışmak isteseniz bile yine de banka hesabı açmalısınız. Çünkü yatırım şirketi hesabınıza buradan para aktarımı için banka işlemlerini kullanmalısınız.
Hisse Senedi Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?
Hisse senedi hesabı veya borsa yatırım hesabı hisse alım-satım işlemlerinizi gerçekleştirmek için kullanacağınız hesabın adıdır. Yani eğer şişe cam hisse satın almak istiyorsanız borsa hesabı açmalısınız. Bu hesabı dilerseniz müşterisi olduğunuz bankadan açabilir dilerseniz bir aracı kurumdan açabilirsiniz.
Yatırım yapmak istediğiniz banka ya da aracı kurumu seçerken komisyon oranlarını ve diğer masrafları incelemeyi unutmayınız. Kararınızı verdikten sonra mobil uygulama veya internet sitesi aracılığıyla gerekli bilgileri girmeli ve hesap açılımını tamamlamalısınız.
Hesabınızın aktif hale gelebilmesi için yatırım sözleşmesini ve risk bildirim formunu imzalamalısınız. Bunu banka şubelerinden veya aracı kuruma giderek yapmalısınız. Ancak bazı aracı kurumlar adresinize posta yoluyla evrakları gönderme seçeneğini size sunabilir ve dilerseniz bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
Hesabınız aktifleşince şişe cam hisse senedi veya farklı hisse senetlerini alabilmek için hesabınıza para aktarımı yapmalı ve alım emri vermelisiniz. peki hisse senedi alırken emir işlemleri nasıl yapılıyor?
Borsada Emir İşlemleri Nasıl Yapılır?
Borsada yatırım yapmak için emir girmeli ve işlem yapmalısınız. Emir girişinizle başlayan hisse senedi alım veya satım süreci:
- Emrin borsaya iletimi ve sisteme kaydedilmesi,
- Emrin fiyatla eşleştirilmesi
- Tasfiye işlemleri adımlarından oluşur. Bu adımların içeriğini aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Hisse Senedi Emir İşlemleri | |
Emir giriş işlemi | Yatırımcı olarak, yatırım hesabınızın bulunduğu aracı kurum veya bankanın emir kabul yöntemleri ile internet üzerinden, şahsen veya telefonla alış satış emrinizi iletmelisiniz. Emrinizin geçerli olabilmesi için mutlaka hisse sembolünün, geçerlilik süresinin ve fiyat tipinin belirtilmelisiniz. Yani şişe cam hisse için SİSE kodunu seçmeli veya belirtmelisiniz. |
Emrin borsaya iletimi ve sisteme kaydedilmesi | Emirleriniz girildikten kurum emri borsaya iletir ve emir kaydedilir. |
Emrin fiyatla eşleştirilmesi | Borsaya kaydedilmiş olan emirler fiyat ve zaman önceliği kuralına uygun şekilde eşleştirilir. Böylece satış yaparken en düşük fiyatlı emirler önce gerçekleşir. Alımlarda ise tam tersi önce en yüksek alım emirleri gerçekleşir. |
Tasfiye işlemleri | Alım emirleriniz gerçekleşince alış bedeli ve komisyon tutarı hesabınızdan tahsil edilir. Örneğin şişe cam hisse senedi alım emri verdiniz ve işleminiz gerçekleşti. Bu durumda belli bir komisyon tutarı hesabınızdan eksilir ve hisseler hesabınıza geçer. |
Borsa İstanbul yatırımcıları tarafından alınan hisse senetlerini İstanbul Takas ve Saklama Bankası Anonim Şirketi veya Merkezi Kayıt Kuruluş Anonim Şirketi yatırım yapanlar adına kaydeder ve yatırımcı hesabına bu şekilde geçirir.
Borsada Emir Tipleri Nelerdir?
Borsada emirler geçerlilik ve fiyat tipine göre isim alır ve yatırımcı olarak sizin de bu emir tiplerini öğrenmeniz gerekir. Böylece şişe cam hisse gibi Borsa İstanbul’da işlem gören senetlerle ilgili işlemleri daha bilinçli yapabilirsiniz. İlk olarak fiyat tipine göre emir türlerinin açıklamasını okuyabilirsiniz.
- Piyasa Emri:Yatırımcının piyasada oluşan en iyi fiyattan alım veya satım yapmak için verdiği emri ifade eder. Bu sayede yatırımcı satım emirlerini en yüksek fiyattan, alım emirlerini ise en düşük fiyattan gerçekleştirmeyi hedefler.
- Limit Emri: Yatırımcı burada fiyat sınırı ile emir girer. Böylece girmiş olduğu alım emirlerinde, belirlediği fiyattan veya ondan daha düşük fiyattan alım yapar. Satım emirlerinde ise girdiği fiyattan veya ondan yüksek fiyat seviyesinden satış yapar.
- Stop Emri: Bu emir limit emri gibi fiyat sınırı girilen bir emir türüdür. Ancak stop emirlerde fiyat sınırı aşıldığında emir piyasa emri gibi işlem görür.
Yatırım hesabınız aktifleştiğinde bu emir tiplerini kullanarak şişe cam hisse gibi piyasalarda işlem gören hisseleri alım satım yapabilir ve yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.
Geçerlilik sürelerine göre baktığınızda ise dört tip emir ile karşılaşırsınız:
- Günlük emir: Yatırımcının aynı gün içinde karşılanması için verdiği emirlerdir ve seans sonunda iptal olur.
- Kalanı İptal Et: Yatırımcının fiyat ve miktar belirleyerek girdiği emirlerin karşılanmayan kısmı iptal olur.
- İptale Kadar Geçerli: Emir iptal edilmediği sürece geçerli olmaya devam edecektir.
Borsada Hisse Senedi Nasıl Alınır?
Yatırımcılar piyasalarda şahsen alım satım yapamaz çünkü buna yetkileri yoktur. Ancak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetki verilen aracı kurum veya bankalar aracılığıyla alım satım yapabilirler. Hisse senedi alım satım yapabilmek için şu adımları takip etmelisiniz:
- Yatırım hesabı açmalısınız. Bu işlemi banka veya aracı kurumlardan yapabilirsiniz.
- Hesabınıza para yatırmalısınız ve hesabınızı açtığınız kurum tarafından alınacak işlem ücretlerini de eklemeyi unutmamalısınız. Kurumların ücretlendirmeleri farklı olabileceğini bu noktada hatırlatmak isteriz. Bu yüzden komisyon oranları gibi ücretleri araştırmanız gerektiğini unutmayınız.
- Hisse senedi alabilmek için alım emri girmelisiniz. Örneğin şişe cam hisse alımı için SİSE kodunu girmeyi unutmamalısınız. Bu işlemleri kurumların web siteleri veya mobil uygulamalarından bireysel olarak yapabilir veya telefonla arayarak da emir verebilirsiniz.
- Web sitesi veya mobil uygulama ile alım işlemi yapmak için şifre ve kullanıcı adıyla hesabınıza giriş yapmalısınız. Bunun sonucunda ulaşacağınız menülerden hisse alış işlemini seçmeli ve hisse sembolünü listeden seçmelisiniz. Fiyat tipini seçmeli ve fiyat aralığını belirlemelisiniz. Almak istediğiniz hisse senedi adetini girerek geçerlilik süresini de belirttiğinizde emriniz borsaya iletilecektir.
Sık Sorulan Sorular
Şişe cam hisse gerek sektörünün öncüsü olması gerekse uzun yıllardan beri faaliyet göstermesi sebebiyle yatırımcıların tercih ettiği hisselerin başında gelir. konu ile ilgili olarak merak edilenleri ve cevaplarını aşağıda bulabilir böylece konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Şişe Cam Hisse Alınır mı?
Şişe cam hisse borsada işlem yapmak isteyenlerin genel olarak tercih ettiği bir hisse senedidir. Ancak herhangi bir işlemde sorumluluk tamamen size aittir. Kendi kar zarar oranınızı hesaplayarak alım satım yapmanız sizin yararınıza olacaktır.
Şişe Cam Hisse Yorum İçin Hangi Siteler Takip Edilebilir?
Hisse yorumları için;
- Tradingwiev
- Paratic piyasalar
- Şişe hisse yorum investing gibi aramalarla farklı sitelerden faydalanabilirsiniz.
Şişe Cam Hisseleri Kimin?
Bu hisse senedinin ortaklık yapısı şöyledir:
- İş bankası (%50,93)
- Anadolu hayat emeklilik (%0,05)
- Efes holding (%6,04)
- Halka açıklık (%42,98)
Şişe Cam Hisse Yorum Twitter Kullanıcısı Var mı?
Zaman zaman twitter gibi sosyal ağlar üzerinden hisse senetleri hakkında yorum yapan kullanıcılar vardır. Bu kullanıcılar şişe hedef fiyat gibi beklentilerini açıklamaktadır. Ancak bunların hiçbiri yatırım tavsiyesi içermemektedir. Bu tarz piyasalarda yatırım tavsiyesi vermek işlemler yasal suçtur. Bu yüzden şişe hisse hedef fiyat 2023 gibi paylaşımlar tamamen bilgi amaçlıdır.