USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC68.048,08

Kriptografi Sistemlerinden Simetrik ve Asimetrik Şifreleme Nedir?

simetrik-asimetrik-sifreleme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Simetrik ve Asimetrik şifreleme yöntemlerin nasıl kullanıldığını, kullanım alanlarını, avantaj ve dezavantajlarını öğrenerek bilgilenebilirsiniz.

Kriptografi sistemleri genelde iki çalışma alanından oluşmaktadır: simetrik ve asimetrik. Simetrik şifreleme yöntemi simetrik kriptografi olarak isimlendirilirken asimetik ise şifreleme ve dijital imzalarda kullanılır.

Bu makalede, temel çalışma alanlarını inceleyerek simetrik ve asimetrik şifreleme türlerinin farklarını ve çalışma prensibini inceleyeceğiz.

Simetrik ve asimetrik şifreleme yöntemlerinde genelde en temel fark, simetrik şifreleme tek anahtar algoritması kullanırken, asimetrikte iki farklı bağlantılı anahtar kullanır. Böyle anlatıldığında basit görünse de aslında detaylı işlevsel farkları ve teknikleri vardır.

Basit Bir Örnek İle Şifreleme Anahtarlarını Kavramak

Kriptografide algoritmalar herhangi bir parçayı şifrelemek ya da çözmek için bit serilerinde oluşan anahtarlardan meydana gelir. Bu anahtar nasıl kullandığını anlamak için asimetrik ve simetrik şifrelemelerden yararlanılır.

Simetrik şifreleme algoritmasında şifre çözme ve şifrelemede aynı anahtar kullanırken, asimetrikte her veri farklı şifreleme anahtarı kullanır.

Asimetrik şifreleme yönteminde kullanılan sistemlerde anahtar açık olarak bilinir ve başka kişiler ile paylaşılabilir. Elbette şifre çözmek için anahtar özel olduğundan gizli tutulması önemlidir.

Buna basit bir örnek verecek olursak; A kullanıcısı B kullanıcısına mesaj gönderdiğinde mesajın şifresini çözmek için A kullanıcısının anahtarını B kullanıcısına paylaşması gereklidir. Aynı zamanda bu da karşı taraf kötü ise şifrelenmiş bilgisine ulaşacağı anlamına gelebilir.

Fakat aynı koşullarda şifreleme asimetrik algoritma olarak kullanılırsa, B kullanıcısının mesajları şifrelenir ve yalnızca B kullanıcısının özel anahtarı ile mesaj okunabilir. Böylece asimetrik şifreleme yöntemi ile yüksek güvenlik sağlanmış olur. Kısaca hiç kimseye anahtarlar verilmemiş olur sadece herkes kendi özel anahtarları ile sisteme erişmiş olur.

Simetrik ve Asimetrik Anahtarların Uzunlukları Nasıl Olmalıdır?

Simetrik ve Asimetrik şifreleme algoritmaların arasındaki başka bir fark, anahtar uzunlukların farklı olmasıdır. Kriptografik algoritmalar bitlerle ölçülür ve sunulan güvenlik sistemlerini doğrudan etkilenmesini sağlar.

Simetrik şifreleme yöntemlerinde anahtarlar random olarak seçilir ve uzunlukları genelde 128 ile 256 bit olarak değişmektedir.

Asimetrik şifreleme yönteminde ise özel ve açık anahtarlar arasından matematiksel işlevi göz önüne alarak, bir model oluşturur. Saldırganlar şifreyi kırmak istediklerinde ise asimetrik anahtarların uzunluğu daha fazla olmalıdır.

Aslında bakarsanız, simetrik ve asimetrik şifreleme yönteminden kullanılan anahtar uzunlukların en temel fark, simetrikte maksimum 256 bit uzunluk kullanırken, asimetrikte 2048 bit kullanılır. Böylece saldırganların bilgilere ulaşmasını önleyerek oldukça yüksek güvenlik önlemi sağlar.

Simetrik ve Asimetrik Şifreleme Yöntemlerinin Kullanım Alanları

Simetrik şifreleme, daha hızlı olması sebebiyle modern bilgisayar sistemlerinde verinin korunması için kullanılır. Amerika Birleşik Devletleri, gelişmiş şifreleme standardı, hassas bilgileri şifrelemek için bu yöntemi yaygın bir şekilde kullanmaktadır.

Asimetrik şifreleme, kullanıcıların mesajlarının, verilerin şifrelenmesi istendiğinde ve bunların çözümlenmesi gibi alanlarda kullanılır. Özellikle hız ve hesaplama gücü çok fazla gerektirmeyen sistemler tarafında fazlasıyla tercih edilir. Bu sistemlere örnek verecek olursak; şifreli e-posta kullanılan sadece özel anahtarların çözdüğü mesajlaşma servisleridir.

Simetrik ve asimetrik şifrelemeler farklı alanlarda kullanıldığı gözükse de bazı alanlarda birlikte de kullanılabilir. Bunlardan en tipik örneği, internet içerisinde taşıma katmak güvenliği ve güvenli yuva katmanı kriptografik protokollerinin kullanılmasıdır.

Şifreleme Yöntemlerinin Avantaj ve Dezavantajları

Simetrik ya da Asimetrik şifreleme yöntemlerin her biri için avantaj ve dezavantajları vardır. Simetrik şifrelemelere daha az hesaplama gücü gerektireceğinde çok daha hızlıdır. Fakat bu aynı zamanda zayıf şifreleme demektir. Herhangi bir veri şifrelenirken anahtarlar başkalarına paylaşılması gereklidir bu da kişilerin güvenlik riskleri ile karşı karşıya getirir.

Eğer güvenliğinizi en üstte çıkarmak istiyorsanız, asimetrik şifreleme yöntemi kullanmak en doğru seçim olacaktır. Fakat daha fazla hesaplama gücü gerektirdiğinden, simetriğe göre daha yavaş olacaktır.

Bitcoin ve Kripto Paralar Şifreleme Yöntemi Kullanır mı?

Kripto paralarda varlıklar özel olarak şifrelenmiş cüzdanlarda saklanır. Kripto para cüzdanlarında gelişmiş şifreleme teknikleri kullanılarak yüksek güvenlik sağlanır.

Aynı zamanda bitcoin ve kripto paralara açık ve özel anahtar kullanılması asimetrik şifreleme mantığına kullanıldığına dair yanlış bir inanç var. Fakat sadece dijital imzalar, şifreleme açık anahtar kriptografisinde kullanılır.

Yani kripto paralar özel ve açık anahtar yapısını kullansalar bile tümüyle şifreleme teknikleri ile faydalanmaz. Örneğin; bitcoin tarafından kullanılan ECDSA (dijital imza algoritması), mesaj şifreleme yönteminin hiç birini kullanmaz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da ve Instagram‘da takip etmeyi unutmayın!

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kriptografi Sistemlerinden Simetrik ve Asimetrik Şifreleme Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!