Şeker tüketimini azaltmak için yapılması gerekenleri mi arattırıyorsun? Öyleyse çok doğru ve sağlıklı bir yoldasın demektir!
Şeker özellikle rafine şekilde tüketildiğinde birçok zararı bünyede bulunduruyor. Şeker tüketiminin kontrol altına alınması ve uygun miktarlarda tüketilmesi gerekir.
Şeker tüketiminin arttırılması eylemini yaşıyorsanız kesinlikle duruma bir dur demelisiniz. Şeker tüketiminin artması ile beraber çok ciddi sağlık sorunları ile yüz göz olabilirsiniz.
Rafine şekere vücudumuz ihtiyaç duymaz. Fakat insanlar rafine şeker ile beraber mutluluk hissederler ve sanki ihtiyaç gibi bir tüketim seyri oluştururlar.
Şeker beyinde bağımlılık reaksiyonu oluşturabilir ve çeşitli sebeplerden dolayı vücutta uyarılara neden olabilir. Bu bağımlılığın oluşmaması adına tüketim miktarına dikkat etmeniz gerekecektir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Şeker Tüketiminin Fazlasının Zararları Nelerdir?
- Şeker Tüketimini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
- 1-Şeker Tüketimini Azaltmak için Günlük Şeker Limitin Olsun!
- 2- Sağlıklı Sanılan Fakat Çok Şeker İçeren Ürünlerden Uzak Dur!
- 3- Hazır Yemeklerden Kaçın ve Kendin Yemek Yap!
- 4- Doğal Şeker ile Kendi Tatlını Kendin Yap!
- 5- Fast Food Ürünlerinin Tüketimini Acilen Bırak!
- 6- Ürünlerin İçindekiler Listesine Dikkat Et!
- 7- Yüksek Şeker Oranı İçeren İçeceklerden Uzak Dur!
- 8- Öğünlerinden Kahvaltı Öğününü Düzene Koy!
- 9- Rutininde Sağlıklı Atıştırmalıklara ve Meyvelere Yer Ver!
- 10- Aç Olduğunda Alışveriş Yapmamaya Çalış!
Şeker Tüketiminin Fazlasının Zararları Nelerdir?
Şeker tüketimini azaltma rehberi ile beraber ilerlediğinizde vücudunuzdaki sağlıksal değişimleri daha iyi gömüş olacaksınız. Şekeri hayatınızdan uzaklaştırarak hayatınızda değişimlerin farkına varacaksınız.
Şekerin fazla tüketimi sizlerin üzerinde bazı belirli sağlıksal sorunları oluşturabilir. İşte vücutta fazla şeker tüketiminin yol açtı sorunlar ve zararlar şu şekildedir:
- Kansere yakalanma riskinin ihtimalini yükseltir
- Obezite başlangıcı ile obezite olma ihtimali yükselir
- Ciltte oluşan kırışıklıkların arttığına şahitlik edersiniz.
- Mutsuz hissettirir
- Hastalıklara karşı dayanak olan bağışıklık sistemini de zayıflatır.
- Karaciğer yağlanması riski oluşturabilir.
- Diş sağlığı için de çürümeye neden olabileceğinden tehlikelere açık olur.
- Şekere karşı bağımlılık oluşabilir.
Şeker tüketiminin artması ile beraber yaşanabilecek sorunlar göründüğü gibi iç karartıcı bir tabloyu gözler önüne sermektedir. Bu sebeple şeker tüketimine dikkat etmek ve olabildiğince azaltmak çok büyük önem taşımaktadır.
Şeker Tüketimini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı?
Şeker tüketimini azaltmak için neler yapılmalıdır? Nasıl yollara başvurulmalıdır? Şeker tüketiminin artışı ile beraber yaşanacak sağlık sorunları ciddi sorunlara neden olabilir.
Bu yüzden şeker tüketiminize olabildiğince dikkat etmeniz gerekir. Peki, nasıl dikkat edilir? Sizler için 10 adımda şeker tüketiminizi düzenlemeniz adına tavsiyeler derledik.
Bu tavsiyelere bağlı hayatınızda değiştireceğiniz bazı eylemler ile beraber artık daha sağlıklı bir hayat sürmeye başlayacaksınız.
1-Şeker Tüketimini Azaltmak için Günlük Şeker Limitin Olsun!
Şeker tüketimi adına eğer yüksek oranlarda bir tüketim gerçekleştirdiğinizi düşünüyorsanız 10 maddeye dikkat etmenizi rica edeceğiz. İlk maddemizde günlük bir şeker limiti koymanız gerekir.
Eğer ne kadar tüketim yapacağınızı bilirseniz karşı koymak ve tüketimi azaltmak daha kolay bir yol olacaktır. Şeker limiti denince aklınıza gelen ürünler ve yiyecekler yalnızca çay ve kahveden yana olabilir.
Çay ve kahve tüketiminde birebir sonradan eklenen şeker sebebi ile şekeri burada azaltmak tüketimi azaltmak anlamına gelebilir. Fakat neredeyse tüketiminde bulunduğunuz her üründe şeker oranı bulunur.
Gün içerisinde en fazla 25 gram şeker tüketimi ile kendinize limit koymalısınız. Bu limiti yaptığınız yemeklerden tutun alıp tükettiğiniz ürünlere kadar uyumlu hale getirmelisiniz.
2- Sağlıklı Sanılan Fakat Çok Şeker İçeren Ürünlerden Uzak Dur!
Şeker tüketimini azaltmak istiyorsanız satın aldığınız ürünlerin içerisindeki şeker oranına dikkat edin. Sağlıklı sanılan çoğu besinin içeriğinde yüksek şeker oranları bulunur.
4 gram şekerin karşılığı 1 tatlı kaşığı şekere eşit gelmektedir. Bu şekilde de mantık kurularak fazla şeker tüketiminden kaçının. Evdeki ürünlerin hepsinin içeriğini kontrol edin. İçeriğinde yüksek şeker miktarları bulunan içeriklere dikkat edin ve tüketimi bırakın.
İçerisinde az şekerin bulunduğunu düşündüğünüz ve meyve içerikli olan ürünleri sağlıklı sanarak alıyor olabilirsiniz. Fakat herhangi elma sosunun içeriğindeki şeker miktarı yaklaşık 23 gramdır. Hâlbuki gün içerisinde tüketmemiz gereken şeker miktarı 25 gram ile sınırlı kalmalıydı demiştik.
3- Hazır Yemeklerden Kaçın ve Kendin Yemek Yap!
Şeker tüketimini azaltmak için hazır yemeklerden uzak durun. Hazır yemek tüketiminden olabildiğince uzak durmaya çalışın.
Şeker tüketimini azaltmak adına hazır gıdalar tam tehlike pozisyonunda yer almaktadır. Bu sebeple hazır gıda ve yemekler yerine evde kendi yaptığınız yemekleri tüketin.
Böylece içine ne attığınızı ve ne kadar şeker oranı kullandığınızı bilerek sağlıklı bir yemek rutini oluşturmuş olursunuz. Sağlıklı bir yemek rutini ile beraber sağlıklı bir vücuda ve sağlıklı bir yaşama kavuşmuş olursunuz.
4- Doğal Şeker ile Kendi Tatlını Kendin Yap!
İşlenmiş tatlılar ve ürünlerdeki şeker oranı daha da yüksektir. Bu sebeple kendi tatlınızı normal şekerden kendiniz yapmalısınız.
Bu şekilde daha sağlıklı bir yaşama sahip olursunuz. Meyvelerden yapacağınız küçük atıştırmalıklar ve tatlılar tüketilmelidir.
Mesela muz ezmesi tüketebilir ve tatlı ihtiyacınızı doğal bir yoldan sağlık içinde karşılayabilirsiniz. Elmayı haşlayabilir ve onu da tatlı yerine tüketebilirsiniz.
5- Fast Food Ürünlerinin Tüketimini Acilen Bırak!
Şeker tüketimini azaltmak için yapılması gerekenler arasında sağlığa oldukça fazla zararı olan fast food ürünlerinde de tüketim azlığına doğru gitmelisiniz. Artık daha az fast food tüketmeniz gerekir.
Şeker tüketiminizi azaltmalı ve sağlığınıza bir an önce yön vermelisiniz. Şeker tüketimi konusunda sağlığınızın zarar uğrayacağı konula şu şekildedir:
- Hastalıklara karşı dayanak olan bağışıklık sistemini de zayıflatır.
- Karaciğer oranında yağlanma riski oluşturabilir.
- Diş sağlığı için de çürümeye neden olabileceğinden tehlikelere açık olur.
- Şekere karşı bağımlılık oluşabilir.
- Kansere yakalanma riskinin ihtimalini yükseltir
- Obezite başlangıcı ile obezite olma ihtimali yükselir
- Ciltte oluşan kırışıklıkların arttığına şahitlik edersiniz.
- Mutsuz hissettirir
6- Ürünlerin İçindekiler Listesine Dikkat Et!
Şeker tüketimini azaltmak için yapmanız gereken bir diğer husus ise ürünlerin içeriğindeki listeye dikkat etmektir. Ürünlerin içeriğine bakmalısınız ve şeker konusunda kısıtlı olduğunuz noktaya kadar bir tüketim sağlamalısınız.
Herhangi bir ürünün içindekiler kısmını ilk üç maddesi içerisinde eğer şeker oranı yer alıyorsa kesinlikle bu üründen uzak durun. En başta yer alan madde her zaman ürün içerisinde en fazla kullanılan madde olarak geçer.
7- Yüksek Şeker Oranı İçeren İçeceklerden Uzak Dur!
Yüksek şeker tüketimi sağlarsanız bu sizin sağlığınıza olumsuz etkiler oluşturur. Şeker tüketimini azaltmak için yapmanız gerekenler arasında şeker oranı fazla olan içeceklerin tüketimini kesin.
Yüksek oranda şeker içeren içeceklerin içerisinde ortalama 9 çay kaşığı civarında şeker bulunur. Bu oran oldukça tehlikeli olup sağlığa zarar veren bir nevi bir tehdit pozisyonundadır.
Özellikle asitli ve şekerli içeceklerde bu şeker oranı daha da yüksektir. Enerji içecekleri sizi rutin ileriniz sırasında enerji sağlayabilir. Fakat bu durumu sağlarken aynı zamanda birçok zararı da vermektedir.
8- Öğünlerinden Kahvaltı Öğününü Düzene Koy!
Şeker tüketimini azaltmak adına yapılan girişimler ve atılan adımlar arasında düzenli bir beslenme planınızın olmasıdır. Öğünlerinizi atlamadan düzenli bir şekilde düzene koymalısınız. Özellikle kahvaltı en önemli öğünlerdendir.
Bazı insanlar kahvaltı öğününe fazla önem vermezler. Fakat bu çok yanlıştır çünkü kahvaltı güne başlamadan önce ilk yapılan enerji almak adına tüketim girişimidir.
Ve sıkı bir kahvaltı seri ve başarılı bir gün için aranan bir özelliktir. Öğünlerin içerisinde kahvaltı dışında geri kalan diğer öğünleri de aksatmamalısınız.
Kahvaltınızda kızartılmış tam buğdaylı bir ekmek ile sağlıklı bir kahvaltı geçekleştirin. Yulaf ezmesi de kızarmış ekmeğin yanında tercih edildiğinde şeker ihtiyacınız köreltilebilir.
9- Rutininde Sağlıklı Atıştırmalıklara ve Meyvelere Yer Ver!
Şeker tüketimini azaltmak için meyve tüketimine şeker tüketiminden daha çok yer vermelisiniz. Atıştırmalık canınız istediğinde içinizden şekerli atıştırmalıklar tüketmek gelebilir.
Hatta bu ihtiyacınız için belirli ve yeterli derecede stoklarınız da bulunuyor olabilir. Fakat bu durum aşırı zararlı bir durumdur.
Bu sebeple acilen terk edilmeli ve yerine sağlıklı ev yapımı atıştırmalıklar almaktadır. Atıştırmalıkların içerisinde şeker kullanmak yerine meyve kullanımını gerçekleştirebilirsiniz.
Yeşil elma ve muz ile yapılacak birçok sağlıklı atıştırmalık çeşidi sizin sağlığınız açısından da koruyucu nitelikte olacaktır. Fındık, havuç ve kereviz sapını da atıştırmalık niyetine tüketebilirsiniz. Kurutulmuş meyvelerden de uzak duranız gerekir.
10- Aç Olduğunda Alışveriş Yapmamaya Çalış!
Şeker tüketimini azaltmak için yapılması gerekenleri maddeler halinde sıraladık. Açken alışveriş yapmamak gerektiğini ve bunun bazı sonuçlara yol verdiğini bilmekteyiz.
Açken yapılan alışveriş uzmanlar tarafından da belirtilen bir durumdur. Açken yapmış olduğunuz alışverişlerde sağlığa zararlı birçok maddeyi almayı ve tüketmeyi canınız isteyecektir.
Sağlıksız ama şekerli ürünleri satın almaya yatkın olacağınız anlardan biri olan açlık halinde alışveriş yapmak halk arasında da sağlıksız ürünlere yol açmasıyla bilinmektedir.
Alışverişe çıkacakken eğer açsan ve gitmek zorundaysan atıştırmalıklarından tüketerek açlığını biraz olsun gidermelisin. Yoksa sağlığa zararlı olan ve kısıtladığın tüm ürünleri bir çırpıda istemsizce alabilirsin.