USD34,87
EURO36,75
JPY0,229900
RUB0,330900
GBP44,61
EURO/USD1,05
BIST10.058,47
GR. ALTIN3.050,53
BTC100.905,79
resesyon nedir
Resesyon Nedir?

Resesyon Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resesyon nedir sorusu ekonomi ile ilgilenenlerin akıllarına takılan sorulardan bir tanesidir. Resesyon kelimesinin anlamı her ne kadar durgunluk olarak ifade edilse de bu kelimeyi ekonomistler duymak istemezler. Çünkü bilirler ki Resesyon ekonomi üzerindeki birkaç çeyrekten fazla süren durgunluktur. Böyle bir durumda zincirleme olarak iş kolları, ücretlendirmeler ve çalışan işçi sayısı etkilenir. Böylece bireylerin arama motorlarında aradığı resesyon olursa ne olur ve ekonomik resesyon nedir şeklindeki sorularında cevabı kısaca verilmiş olmuştur.

Resesyon yaklaşmakta olan bir mali krizin mide bulandırıcı deneyimi, artan işsizlik ve büyük mali belirsizlikleri ifade eder. Daha spesifik olarak, resesyon gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) art arda iki çeyrek boyunca düştüğünde bu durum ortaya çıkar. Bu durumu izleyen bağımsız kuruluşlar mevcuttur. Böylece tehlikeli bir durum sezinlediklerinde gerekli yerleri uyararak önlem alınması için çağrıda bulunurlar. Bazen bu çağrılar karşılık bulmaz ya da alınan tedbirler yeterli olmaz.

Resesyonun Etkileri

Resesyonun Etkileri

Resesyon başladığında ya da kendini hissettirdiğinde ülke ve bireyler üzerinde belirli etkileri görülmektedir. Bunlara kısaca değinelim.

Tüketici Harcamalarında Azalma

Belirli ürünlerin piyasada durgunluğa başlaması, işsizliğin artması, alımların kısa süreli durması bu durum için yeterli değildir. Uzmanlar özellikle iki çeyrek sistemini tavsiye etmektedir. Yani iki çeyrek boyunca durumlar incelenir ve ona göre karar verilir.

Resesyonlar ve iş döngüsü

Uzmanlar resesyonları oluşturan makroekonomik değişkenleri anlamak için, resesyonlar ve iş çevrimi arasındaki ilişkiyi kabul etmenin önemli olduğunu söylüyor. Bir iş çevrimi, herhangi bir kapitalist ekonomi için doğal olan yukarı ve aşağı dalgalanmaları izler. Döngü, ekonomik göstergelerin geniş kapsamlı yukarı ve aşağı hareketlerini izlediğinden, hükümetler bu iniş ve çıkışların etkilerini azaltmaya çalışırken, genellikle para ve maliye politikasının odak noktasıdır.

İş döngüsü genişleme, zirve, daralma ve dip olarak ifade edilmektedir. Aslında bu süreç doğal bir yaşam döngüsüdür ama bazen aylarca sürebilir ve insanların sabrını aşabilir. Burada gerekli tedbirleri almak bu sorunu küçültecektir.

Resesyona ne sebep olur?

Resesyona ne sebep olur?

Genel olarak ifade edersek, bir ekonomide genişleme ve büyüme sonsuza kadar süremez. Ekonomik aktivitede önemli bir düşüş, genellikle aşağıdakiler dahil olmak üzere karmaşık, birbirine bağlı faktörlerin bir kombinasyonu tarafından tetiklenir. Ekonomik şoklar olarak ifade edilen doğal afet veya terör saldırısı gibi yaygın ekonomik bozulmaya neden olan öngörülemeyen olaylardır. Hatta hepinizin bildiği COVID-19 salgınına tepki olarak meydana gelen kısa süreli resesyondu.

Yüksek faiz oranları sistemi bozmakta ve tüketici kaybına neden olmaktadır. Faiz oranları, tüketicilerin borç para almasını pahalı hale getirir. Böyle bir durumda bireylerin ev ve araba alma durumlarında düşüş meydana gelir. Şirketler ayrıca finansman maliyeti çok yüksek olduğu için harcamalarını ve büyüme planlarını da azaltacaktır.

Bir diğer resesyon sebebi ise deflasyondur. Deflasyon enflasyonun tersidir ve talepteki büyük düşüş nedeniyle ürün-varlık fiyatlarının düştüğü zamandır. Talep düştükçe, satıcılar alıcıları çekmeye çalıştıkça fiyatlar da düşer. Tüketiciler bu düşüş eğilimini görüyor ve bu fiyatların düşmesini bekleyerek talebi daha da azaltıyor. Aşağı doğru sarmal ekonomik faaliyeti azaltır ve işsizliği artırır, bu da devam eden bir aşağı doğru sarmal veya yavaş ekonomik faaliyete ve daha fazla işsizliğe neden olur.

Resesyon Süresi Ne Kadardır?

Resesyon Süresi Ne Kadardır?

Son zamanlarda yapılan araştırmalarda resesyon sürelerinin ortalama 11 ay olduğu tespit edilmiştir. Bu durumun toplum üstündeki etkileri de aynı şekilde aylarca sürebilir ve sadece rakamalar da ya da yüzdeliklerde olduğu şekilde hissedilmeyebilir.

Resesyon Örnekleri

Resesyon örnekleri bize bu konuda daha doğru bilgi verecektir. Böylece yaşanmış olaylardan yaşanabilecek olayları kestirmek ve tedbir almak daha kolay olacaktır. Bu örnekler genelde dünyayı bir şekilde etkileyen örnek olup yayın bilindiği için verilmiştir.

Büyük Resesyon

Büyük Durgunluk ya da resesyon (Aralık 2007 – Haziran 2009) son zamanların en kötü en derin ekonomik gerilemesiydi. Gayrimenkuldeki baloncukların ve türev adı verilen karmaşık yatırımların bir sonucuydu. Durgunluk 18 ay sürdü, ancak takip eden on yıl üzerinde derin bir etkisi oldu. Katkı payı belirli emeklilik planları olan birçok çalışan, emeklilik tasarruflarının buharlaştığını gördü. Resesyon bitse bile durumların eski haline gelmesi uzun sürdü.

Körfez Savaşı Durgunluğu

Körfez Savaşı’nın sona ermesi (Temmuz 1990 – Mart 1991) petrol fiyatlarının istikrar kazanmasına yardımcı oldu ve bu da ekonominin dibe vurmasına neden oldu. Ancak toparlanma zor oldu ve işsizlik, durgunluktan sonra bile yükselmeye devam etti ve resesyonun resmen sona ermesinden bir yıl sonra zirveye ulaştı. İşsizliğin nihayet durgunluk öncesi oranların altına düşmesi yıllar aldı.

Son olarak her şeyin yavaşladığı, insanların servetini kaybettiği ve işsizliğin artıp ekonomik durgunluğu resesyon yapan nedir? Pandemi kaynaklı resesyon ve Büyük Resesyon, bu duruma kötü bir çağrışım kazandırdı. Bir durgunluğun belirtilerini ve semptomlarını tanımak önemlidir, böylece bir resesyon meydana geldiğinde hazırlıklı olursunuz. Böylece kolayca kurtulma şansınızda olabilir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Resesyon Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!