Parestezi nedir ve belirtileri nelerdir sorusu sıklıkla araştırılır. Deride oluşan bu rahatsızlığın detayları nelerdir?
Oluşan rahatsızlıklar sonucunda herkes bir tedavi yolu bulmayı çabalamaktadır. Çabalar sonucunda rahatsızlıkların sona ermesi ile beraber insanlar rahat bir nefes alırlar. Her hastalığın bir nedeni ve belirtisi bulunmaktadır.
Parestezi ise deri üzerinde görülen karıncalanma ya da yansıma hissi olarak kendini göstermektedir. Deri ve cilt üzerindeki yanma, karıncalanma hissi çoğu insanın yaşadığı bir durumdur. Parestezi; belirtileri ile kendini gösterir.
Parestezi, ciltte oluşan yanma, batma veya karıncalanma hissi olarak tanımlanabilirken, çıkış nedeni de geniş bir yelpazede açıklanabilir durumlar yaşanmaktadır.
Bu Yazıda Neler Var?
Parestezi Nedir?
Parestezi nedir ve belirtileri nelerdir sorularını açıklayacağız. Parestezi deri üzerinde oluşan batma, iğneleme, karıncalanma ve yanma hissinin oluşması ile açıklanabilmektedir.
Kimi zaman yaşanan uyuşukluk olarak da ortaya çıkan parestezi, deri üzerindeki değişiklikleri de ifade eder. Sinirlerin yara alması sonucu veya bozukluk yaşaması sonucunda ortaya çıkabilen parestezi, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Parestezinin ortaya çıkma sebepleri arasında bacak bacak üstüne atılması sonucunda alt bacağa baskı uygulanma bile bir neden olabilir.
Yaşanan bu sebep durumu, bisiklet binerken yine baskı uygulanan bacak üzerinde de çeşitli bozukluklara neden olabileceği gibi, sinirlerinde yara almasına neden olabilir. Böylece parestezi bacak derisi üzerinde hissedilebilir.
Ağır oluşabilecek bu koşullar haricinde parestezi ortaya sinir hastalıkları nedeni ile de çıkabilir. Yani birçok nedeni bünyesinde barındırabilecek bir durumdur; parestezi.
Parestezi tespit edilmesinin sonucunda müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Acil müdahale ihtiyacı sırasında hızlı bir şekilde uzman doktora başvurmak gerekir.
Parestezi Belirtileri Nelerdir?
İnsanların başına gelebilecek hiç bilinmedik veya az bilindik birçok rahatsızlık bulunmaktadır. Parestezi nedir dendiğinde de bu cümleye bir örnek göstermiş oluruz. Parestezi de çoğu kişinin duymadığı bir rahatsızlıktır.
Parestezi sebebi ile başa gelebilecek sorunlar ise acil müdahale gerektirdiği zamanları bile içerisinde bulundurabilir. Parestezi belirtileri ve tedavisi ile dikkatle incelenmesi gerekilen bir rahatsızlıktır. Oldukça farklı koşullarda farklı sonuçları ortaya çıkaran hastalık, yadırganabilecek bir terimdir.
Fakat terimin açılımına bakıldığında aslında herkesin belirli zamanlar içerisinde ciltte meydana gelen uyuşukluk, karıncalanma yaşadığını da bilmekteyiz. Peki her uyuşukluk ve karıncalanma paresteziye mi işaret etmektedir?
Bu sayılan ve görülen durumlar aslında sıklıkla parestezi ile karşılaşan insanların da olduğunu göstermektedir. Parestezi görülme riskinin fazla olduğu insanlar, tedavi yollarını araştırmaktadırlar.
Parestezinin insan üzerinde göstermiş olduğu belirtiler ise şu şekildedir:
- Vücut uzuvları üstünde görülen ve meydana gelen karıncalanma hissi
- Uzuvlarda meydana gelen uyuşukluklar
- İğne batması tarzında bir his oluşumu
Tüm bu belirtiler vücudun uzuvları üzerinde görülmeye uygundur fakat en çok görüldüğü ve meydana geldiği kısımlar arasında; kol ve bacak yer alır. Kol ve bacak da sıklıkla karşılaşılan parestezi durumu tedavi edilebilir.
Yüzde Parestezi Nedenleri
Parestezi nedir neden olur sorusunu cevaplandıracağız. Yüz üzerinde oluşan karıncalanma, uyuşma ve batma hissi çok can sıkıcı olabilir. Genellikle yüz bakım ile dikkat edilen bir bölümdür. Çok dikkat ettiğimiz ve baktığımız yüzümüzde oluşan bu sıkıcı durum, yerini parestezi terimine bırakabilir.
Yüz üzerinde yaşadığınız karıncalanma hissi, meydana gelen uyuşukluklar ve iğne batması tarzı bir his oluşumu paresteziye işaret etmektedir. Peki yüzde oluşan tüm bu sorunların ve belirtilerin paresteziye işaret etmesinin nedeni nedir?
Cilt üzerindeki uyuşukluk, iğne batması hissi ve karıncalanma hissi; sinir yapılarının bozulması sonucu oluşabilmektedir. Sinir yapısının bozulması ile beraber yüzde rahatsız edici karıncalanma hissi, iğne batma hissi ve uyuşukluk gözlemlenmektedir.
Yüzde karıncalanma hissini diyabet hastalığı yapabilmektedir. Sinir yapısının ve sisteminin hasara uğraması D vitamini eksikliği ile daha da çok olası bir durum haline gelir. Yüz üzerinde yaşadığınız uyuşukluklara artık bir son vermek istiyorsanız bir an önce doktora başvurmanız gereklidir.
Deri Parestezisi Nedir?
Parestezi nedir ne demek sorusu deri parestezi nedir şeklinde de karşımıza çıkmaktadır. Deri uzuvları üzerinde yaşanan uyuşukluklar, batma hissi ve karıncalanma paresteziye işaret etmektedir.
Parestezide yaşanan uyuşukluk, karıncalanma hissi ve iğne batma hissi uzun süreli sürmez. Fakat uzun vadede devam eden bir rahatsızlığı kapsamaktadır. Parestezi deri üzerinde bu etkilere yol açarak sizi rahatsız edebilir.
Vücudun tüm uzuvlarında meydana gelebilecek bu durum genellikle seyrini kol ve bacaklar üzerinde gösterir. Bacaklarda meydana gelecek baskılar sonucunda sinirler hasara uğrayarak parestezi oluşmasını yüksek riske ihtimal verir.
Aynı şekilde kol üzerinde de meydana gelebilecek baskı ile oluşacak hasarlar parestezi oluşumuna neden olabilir. Deri üzerinde oluşan parestezi, belirli rahatsızlıkları çekmenize yol açar.
Bu yaşanan uyuşukluk ve karıncalanmalar kısa süre sürer fakat gün içinde birden geleceği için sizi rahatsız edecek düzeyde gerçekleşir.
Beyinde Parestezi
Parestezi nedir tıp üzerindeki açıklaması; vücudun belirli uzuvlarında ortaya çıkan deri üzerinde yoğunlaşan ve alınan darbe ve sinir hasarlarına bağlı olan; uyuşukluk hissi, karıncalanma hissi ve batma hissidir.
Parestezi durumunun tedavi süreci bulunmaktadır. Fakat bu durum uzun vadede gerçekleşen bir rahatsızlıktır. Vücudun her bölümünde görülme riski bulunan parestezi en çok seyrini bacak ve kol üzerinde gösterir.
Beyinde oluşan karıncalanma ve uyuşukluk hissi inme sonucunda ortaya çıkabilir. Oluşan bu sonuç devamına konuşmada güçlük, görme bozukluklarının yaşanması, ve çok ağır geçen baş ağrıları da beyin üzerinde görünür. Beyne inme gibi sert bir hasar veren durum sonucunda bu belirtiler görünebilir.
Parestezi Nedir Diş
Parestezi nedir diş dendiğinde parestezinin vücudun uzuvları üzerinde oluştuğu uyuşukluklar, karıncalanma hissi ve batma hissi olduğu söylenmektedir. Diş üzerinde de yaşanabilecek karıncalanma hissinin ismi parestezi olarak geçmemektedir. Parestezi deri üzerinde yaşanan sorunlar ile açıklanmıştır.
Parestezi Nedir Tedavisi Nasıl Yapılır?
Parestezi rahatsızlığı deri üzerindeki karıncalanma, uyuşukluk hissi ile sizi rahatsız hissettirebilir. Bu rahatsızlık sonucunda uzman bir doktora başvurmanız gerekir. Başvurduğunuz doktor tedaviniz için ilaç tedavisine başlayacaktır. Rahatsızlığın tedavisinde genellikle ilaç tedavisi tercih edilir.
Rahatsızlık deri üzerinde oluştuğu için fizik tedavi de bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi ile beraber bozulan dokuların onarımı için işlemler yapılır. Aynı zamanda kasların da güç kazanması için işlemler gerçekleşir.
Parestezi nedir ve tedavisi nedir sorusuna bir diğer cevap ise cerrahi müdahaledir. Öncelikle ilaç ile tedaviye başvurulur ve yeterli olmadığında fizik tedavi uygulamaları gerçekleştirilir. Eğer tüm metodlar yeterli olmadı ve etki etmediyse geriye cerrahi müdahale kalacaktır.
Parestezi nerelerde olur?
Parestezinin insan üzerinde göstermiş olduğu belirtiler ise şu şekildedir:
- Vücut uzuvları üstünde görülen ve meydana gelen karıncalanma hissi
- Uzuvlarda meydana gelen uyuşukluklar
- İğne batması tarzında bir his oluşumu
Tüm bu belirtiler vücudun uzuvları üzerinde görülmeye uygundur fakat en çok görüldüğü ve meydana geldiği kısımlar arasında; kol ve bacak yer alır. Kol ve bacak da sıklıkla karşılaşılan parestezi durumu tedavi edilebilir. Adölesan nedir yazısını da inceleyebilirsiniz.
Parastezi nedir nasıl geçer?
Parestezi rahatsızlığı deri üzerindeki karıncalanma, uyuşukluk hissi ile sizi rahatszı hissettirebilir. Bu rahatsızlık sonucunda uzman bir doktora başvurmanız gerekir.
Başvurduğunuz doktor tedaviniz için ilaç tedavisine başlayacaktır. Rahatsızlığın tedavisinde genellikle ilaç tedavisi tercih edilir.
Rahatszılık deri üzerinde oluştuğu için fizik tedavi de bir tedavi yöntemidir. Fizik tedavi ile beraber bozulan dokuların onarımı için işlemler yapılır. Aynı zamanda kasların da güç kazanması için işlemler gerçekleşir.
Karıncalanma hissi neden olur?
Sinirlerin yara alması sonucu veya bozukluk yaşaması sonucunda ortaya çıkabilen parestezi, çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir.
Parestezinin ortaya çıkma sebepleri arasında bacak bacak üstüne atılması sonucunda alt bacağa baskı uygulanma bile bir neden olabilir.
Yaşanan bu sebep durumu, bisiklet binerken yine baskı uygulanan bacak üzerinde de çeşitli bozukluklara neden olabileceği gibi, sinirlerinde yara almasına neden olabilir. Böylece parestezi bacak derisi üzerinde hissedilebilir.