USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.827,28

Milli Kütüphane Kaçta Açılıyor? Milli Kütüphane Bayramda Tatil mi?

milli-kutuphane
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Kütüphane hayata geçirdiği hizmetlerle Türk kültürüne, bilime, edebiyat veya sanata büyük katkılarda bulunmaktadır. Derleyerek edindiği materyalleri üzerinde gerekli işlemleri tamamladıktan sonra 7/24 okuyan ve araştıran kişilerin hizmetine sunmaktadır. Teknolojik gelişmelerin de verdiği imkanlarla katalog tarama, bibliyografya ve hatta elektronik kaynaklara erişim gibi hizmetleri sunar.

Böylece bu hizmetlerin yanı sıra bilgi edinme gibi daha birçok kütüphanecilik hizmetini elektronik ortam aracılığıyla okuyuculara eriştirir. Diğer kütüphanelerle yaptığı iş birlikler ile gereksinim duyulan ve kütüphane içerisinde olmayan kaynakları yurtdışından getirtmektedir.

Milli Kütüphane ile Hangi Bilgilere ve Kaynaklara Erişim Sağlanmaktadır?

Kültür Turizm Bakanlığı Kütüphanelere bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Yine aynı şekilde Yayımlar Genel Müdürlüğü ile de paylaşımları vardır. İlk defa Milli Kütüphane kuruluş çalışmalarına 1946 yılında başlamıştır. Yıllar içerisinde kendini geliştiren kütüphane, Türkiye halk kütüphaneleri genelini kapsayan nadir eserler veya yayınlar toplamaya devam ediyor.

milli-kutuphane
Milli Kütüphane

Elektronik ortamda kütüphane veri tabanları güçlü ve hatta erişim olanağı kolay bir şekilde bilgi aktarımını sürdürmektedir. Sıkça sorulan sorular arasında sunduğu hizmetler bulunmaktadır. Tanıtım broşür veya katalog içerisinde de belirtilen kütüphaneden yararlanacağınız hizmetler şöyledir;

Milli Kütüphane KÂŞİFSüreli yayınlar, kitaplar, kitap dışı gereçler, yazma veya eserlere dair bibliyografik eserlere Kütüphane Otomasyon sistemi üzerinden ulaşılmaktadır.
Makaleler BibliyografyasıAraştırmacılar için tasarlanmıştır. Daha verimli makale taraması yapmaları için 1 milyona yakın bilimsel makale aratılabilmektedir.
Elektronik KaynaklarıTurcademy, E-Book Central, Sayısal Kitap, Wikilala, Kelime.com, Almanhal, American Library Association, e Osmanlıca ve daha birçok kaynaktan yararlanılmaktadır.
EYDeSElektronik yayınların derlenir ve mükellef kişilerce yüklenmektedir.
Dijital Kütüphaneİçerisinde el yazma, süreli yayın eserler ve kitap dışı materyal bilgilerini ve dijital poz dosyalarını barındırmaktadır.
Milli Kütüphane Rezervasyon ( Kitap Ayırtma)Mesai saatlerinde KAŞİF üzerinden yapılmaktadır. Üye olmayanlar ise e-Devlet üzerinden ayırtabilmektedir.
Kütüphane ile Birlikte Sergi SalonlarıSanatsal ve bilimsel toplantıların yapılabileceği sempozyum seminer gibi faaliyetlerin bakanlık faaliyetleri dışındaki zamanlarda tahsisi sağlanmaktadır.
Piri Reis Dijital Araştırma SalonuOsmanlıca dergi-gazete, 1928-49 yılları arası Latin harfli gazeteler, Şeriyye sicilleri, el yazması eserler pozları bulunmaktadır.
Konuşan KitaplıkÜyelerine seslendireceği kişiyi kendi seçerek kitap dinleme imkanı sunmaktadır.
Uzaktan Doküman Talep EtmeTalep sırasında KAŞİF üzerinden katalog taraması gerçekleştirilir, künye bilgilerine ulaşılır. Künye bilgileri bu sistem tarafından gönderilir.
Banko, Materyallerden YararlanmaBasılı kitaplardan, kitap ayırtma, uzaktan doküman sağlama, süreli yayınlardan yararlanma, kitap dışında materyallerden yararlanma olanağı sunmaktadır.
Kütüphane GeziGezi talepleri  için lise ve üzeri okullarda en az 15 gün önce Basın ve Halka İlişkiler ile iletişime geçilerek rezervasyon yaptırılmalıdır.

Milli Kütüphane Çalışma Saatleri ve Alanında Gerçekleştirdiği Projeler!

Edindiği misyonuyla Milli kültür araştırmalarını destekleyen, teşvik eden, yurtiçi ve hatta yurt dışı eserleri derleyen bir değerdir. Milli Kütüphane Türkiye veya Türklerle ilgili yayınlanmış eserleri takip ve temininden, araştırmacılara görevlerinde yardımcı olmaktan kendini mesul hissetmektedir. Milli kültür politikası oluşumuna katkıları saymakla bitmemektedir.

milli-kutuphane

Hizmet kalitesini arttırabilmek adına çeşitli yeniliklere imza atmaktadır. Bunlar;

  • KAŞİF özelliğinin geliştirilerek hizmete sunulması
  • Yazılı ve görsel eserlerin tarama yapılarak görüntülü ortama aktarılması veya tam metin halinde erişime açılması,
  • Türkiye Bibliyografyası veya Türkiye makaleler Bibliyografyası sistemi
  • E-Devlet üzerinden yapılabilecek Online üyelik, kitap rezervasyonu, fotokopi ve sesli kitap gönderimi veya erişimi
  • Elektronik olarak materyallerin arşivlenmesi,
  • Taş plaklar sistemine erişim sağlanması,

Milli Kütüphane Ankara İletişim Bilgileri ve Çalışma Saatleri

Türk milli kültürüne kaynaklık eden, şanlı tarihin korunmasına yardımcı Milli Kütüphane hizmetlerini belirli gün ve hatta saatlerde sürdürmektedir. Gerekli araştırmaları yapabileceğiniz, vaat ettiği hizmetlerden sağlıklı yararlanabilmeniz için belirtilen saat veya günlerde gidilmelidir. En son 27 Eylül 2021’de yaptıkları bildirimle çalışma saatleri özellikle hafta içi 09:00 -23:00, cumartesi 09:00 – 23:00 olarak güncellenmiştir.

Milli Kütüphane nerede, nasıl ulaşılabilir? Pazar günleri ve resmi bayramlarda kapalı olan kütüphaneye diğer günlerde;

  •  Emek mahallesi, Wilhelm Thomsen caddesi, No:4 Çankaya/ANKARA adresinden,
  • Santral:0312 470 83 83, 470 82 08 – Faks: 0312 470 54 71 numaralarından,
  • Mail: mkbilgi@ktb.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Milli Kütüphane Üyelik için Gerekenler ve Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

Kütüphane üyeliği 2 şekilde yapılmaktadır. 2010 yılında Resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğin 5. Maddesine göre bazı durumlar göz önüne alınmaktadır. Sayılacak hususlar eşliğinde giriş kartlarını almak üzere Milli Kütüphane’nin üye kayıt birimine gelmeleri veya almış oldukları kimlikleri göstermeleri gerekmektedir. Bu şekilde giriş formu verilip doldurmanız istenecektir.

milli-kutuphane

1 yıl geçerli olan Milli Kütüphane giriş için yıllık giriş kartını;

  • Akademisyen kişiler
  • Kamu çalışanları veya kamu emeklileri,
  • Meslek odalarına veya barolara kayıtlı olan meslek sahipleri kişiler,
  • Yazılı – görsel basın mensupları,
  • Üniversite öğrencileri, Yüksekokul öğrencileri veya mezunları,
  • Görme engelli kişiler (eğitim durumuna bakılmaksızın süresiz giriş kartına sahip olmaktadır.),
  • Yabancı araştırmacılar alabilirler.

Üyelik koşullarını taşımayıp uzun süre kütüphaneden yararlanmayı talep eden araştırmacılar dilekçe ile başvurabilmektedir. Bağlı bulunduğu genel müdürlüğe verilen dilekçe uygun görüldüğü takdirde 6 aylık süreyle süreli giriş kartı çıkarılmaktadır. Süresi dolup uzatmak isteyen kişiler ise özellikle üye kayıt bölümüne müracaat etmelidir.

1 – Milli Kütüphane Doluluk Oranı Gözetilmeksizin Online Üyelik Nasıl Yapılır?

Kütüphane resmi web sitesi üzerinde e- üyelik sistemine giriş yapılmalıdır. Giriş yapıldığında sizi e-Devlet sistemine yönlendirecektir. Orada kimlik doğrulaması yapılarak gerekli yönlendirmeler ile üyelik işleminiz yapılmaktadır. Diğer taraftan e -devlet hesabınız yoksa bankoda görevli personellerin kimlik ibrazı yapması sonrası üyelik işleminiz gerçekleşecektir.

2 – Kütüphaneye Kargo ile Bağış Kitap Gönderilebilir mi?

Bunun için bağış tutanağı doldurulmalıdır. Doldurulan formla birlikte kitap veya kitapları kargo ile kütüphane adresine gönderebilirsiniz. Bağış formunu ktp.referans@tccb.gov.tr adresinden isteyebilirsiniz. Bağışlamayı planladığınız kitaplara ait tutan kargo ücreti bağışı yapan kişiye aittir.

3 – Kütüphane İçerisinde Hangi Alanlar Var?

Milli değerleri koruma altına alan Milli Kütüphane içerisinde okuyucu, tanıtım veya iç ödünç hizmetleri bulunmaktadır. Bunlarla birlikte;

  • Fotokopi,
  • Çalışma alanları,
  • Gazete ve hatta dergi okuma salonları,
  • Mescit,
  • Yemek salonu,
  • Dinlenme salonu
  • Pastane
  • Kilitli emanet dolapları
  • Dinlenme alanları,
  • İnternet erişimi
  • Çocuk bakım odası,
  • Tekerlekli sandalye hizmeti,
  • Açık veya kapalı otopark bulunmaktadır.

4 – Engellilerin Yararlanabileceği Bölümler Var mı?

Her detayın dikkatle düşünüldüğü Milli Kütüphane içerisinde birçok duruma özel tahsis edilmiş alanlar mevcuttur. Diğer taraftan Turkcell destek eliyle kurulan -2. katta yer alan görme engelli teknoloji sınıfı bulunmaktadır. Görme engelli araştırmacı ve hatta okuyucuların rahatlıkla çalışmaları ve araştırma yapabilmeleri için düzenlenmiştir. İhtiyaç duyacakları her türlü yazılım veya donanım vardır.

5 – Basılı ve Dijital Koleksiyonları Nelerdir?

Sosyal, sanat ve estetik, fen, deneysel ve teorik, temel ve uygulamalı bilimler Milli Kütüphane basılı koleksiyonlar içerisindedir. Ayrıca; süreli yayınlarla birlikte çocuk ve gençlik koleksiyonunu, yazma ve nadir eserler koleksiyonlarını kapsamaktadır. Dijital koleksiyon içerisinde çalışmalar hala devam etmektedir. Telif sorunu bulunmayan kitap ve dışı kaynakların sayısallaştırılmış formlarını içerecektir.

Millet Kütüphanesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

milli-kutuphane

Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Millet Kütüphanesi Türkiye’nin en büyük kütüphanesi durumundadır. Zaman içerisinde koleksiyonları ve hizmetleri ile Milli Kütüphane gibi dünyanın sayılı kütüphaneleri arasına girmeyi hedeflemiştir. 3 Haziran 2017 itibariyle gerekli yönetmelik çerçevesinde Derleme Kütüphanesi özelliğine kavuşmuştur. Tüm yayınlar birer adet kütüphaneye gelmektedir.

Kaynaklar;

  • Derleme,
  • Bağış,
  • Devir,
  • Değişim,
  • Satın alma,
  • Yurtiçi-yurtdışı özel koleksiyonlarla zenginleştirilerek elde edilmektedir.

Kütüphane içerisinde yer alan kaynaklar çağdaş kütüphanecilik anlayışına göre Uluslararası standartlar çerçevesinde toparlanmıştır. Açık raf sistemiyle bilgi kaynakları okuyucuya sunulmaktadır. Kapalı raf sisteminde ise demirbaş numaralarına göre sınıflandırılma yapılmıştır. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi katalog içerisinde gerekli bilgilere ulaşmanız mümkündür.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Milli Kütüphane Kaçta Açılıyor? Milli Kütüphane Bayramda Tatil mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!