Merkez bankası fed faiz kararı ilgili ülkenin merkez bankası tarafından ülkenin ekonomi politikaları doğrultusunda verilir. Bu karar ülkenin birçok sektörünü doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Örneğin merkez bankası fed faiz kararı ilk olarak bankacılık sistemini etkilemektedir. Bankacılık sektörü iş hayatına ve vatandaşlara vereceği kredi kartı ve kredi faizlerini de üst seviye çekmektedir.
Bu Yazıda Neler Var?
- Merkez Bankası Fed Faiz Kararı Ekonomiye Etkileri Nedir?
- Merkez Bankası Başkanlarını Kim Atar?
- Türkiye Merkez Bankası Faiz Politikası
- 2024 Yılı Fed Faiz Toplantısı Ne Zaman?
- Faiz Artışının Sonuçları Nelerdir?
- Merkez Bankası Başkanı Kim Oldu?
- Son 4 Yıl Ortalama Türkiye Faiz Oranları
- Sıkça Sorulan Sorular
- 1 – Merkez Bankası Faiz Kararı Belli Oldu mu?
- 2 – Merkez Bankası Fed Faiz Kararı Son Oran Kaçtır?
- 3 – Faiz Artarsa Altın Fiyatları Düşer mi?
Merkez Bankası Fed Faiz Kararı Ekonomiye Etkileri Nedir?
Faiz artış ve düşüş oranları ülkelerin ekonomileri ile doğrudan bağlantılıdır. Bazı durumlarda mega ekonomiye sahip olan ülkelerin faiz kararları uluslararası alanda da etkili olmaktadır. FED bazı dönemlerde bu şekilde ekonomiye müdahale ediyor ve bu müdahalenin birçok olumlu sonucu oluşmaktadır.
Merkez bankası fed faiz kararı ayrıca ülkelere yapılan yatırımları da etkilemektedir. Örnek olarak gelişmelere ve yatırıma açık ülkeler bulunmaktadır. Bu ülkeler içerisinde faizi yüksek olan ülkeler de yer alır. Yatırımcılar faizin düşük olduğu ve istikrarın daha yüksek olduğu bu ülkelere yönelerek paralarını değerlendirmektedir.
Merkez Bankası Başkanlarını Kim Atar?
Merkez bankası başkanları ülkelere göre değişik atamalara sahiptir. Bu atamalar örnek olarak Türkiye de Cumhurbaşkanı tarafından yapılmaktadır. Bununla beraber maliye bakanlığının da görüşü alınarak bu atamalar gerçekleştirilmektedir. Avrupa ülkeleri baz alındığında ise bu durum biraz daha farklıdır. Avrupa birliğine bağlı ülkelerin merkez bankası başkanları daha bağımsız bir yapı içerisindedir.
Bu durum ayrıca bazı durumlarda ülkelerin siyasi anlayışları ile de örtüşmeyebilmektedir. Bu gibi hallerde merkez bankalarına özerklik tanınmalı ve ekonomik müdahaleler uzman kişilere bırakılmalıdır. Dünya çapında görüş yoğunluğu bu yönde olmaktadır.
Türkiye Merkez Bankası Faiz Politikası
Merkez bankası fed faiz kararı sonrasında gözler Türkiye merkez bankasına dönmüştür. Uluslararası alanda gerçekleşen olaylardan dolayı ekonomik çalkantıya karşı bazı önlemler alınacaktı. Bu önlemler ilk ağız olan maliye bakanlığı ve merkez bankası tarafından gerçekleştirilecektir. Türkiye merkez bankası uzun bir süre faizi indirme yönünde hamlelerde bulunmuş ancak daha sonra yeniden yükseltmiştir.
Türkiye kademeli olarak artış politikası izlemiştir. Adım adım yapılan faiz artışları ile ekonomiye en az zarar verilmek istenmiştir. Ortalama olarak her ay yeniden faiz değerlemesi yapılmıştır. Seçim öncesi %8 bandında olan faiz oranı seçim sonrasındaki 8 ay içerisinde bu oran %45 oranına getirilmiştir.
2024 Yılı Fed Faiz Toplantısı Ne Zaman?
Her dönem belirli aralıklarla toplantılar gerçekleştiren FED ilk toplantısını 31 Ocak tarihinde yapmıştır. Bu kararda faiz politikasında yavaş yavaş iyileşmelerin olacağı yönünde açıklamalarda bulunulmuştur. Ardından faiz oranı arttırılmayarak sabit bırakılmıştır. Buna ek olarak enflasyonda da toparlanmaların olduğu ve düşüş yaşandığı açıklanmıştır. Son enflasyon tahmini ise 3,4 ten 3’e çekilmiştir.
Faiz Artışının Sonuçları Nelerdir?
Merkez bankası fed faiz kararı ekonomik anlamda uluslararası etkiye sahiptir. Faiz kararları ülkelerin para değerlerini de oluşturmaktadır. Örnek olarak faizi yükselten bir ülkenin milli parası da bir müddet değer kazabilmektedir. Bununla beraber düşüşlerde de bir miktar değer kaybı oluşabilmektedir. Faiz artışının sonuçlarından bazıları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Faiz artışları enflasyonun kontrol edilmesini kolaylaştırır.
- Borçlanmalar daha yüksek geri ödemeler üzerinden yapılır.
- Ülkeye yapılan yatırımların düşmesine neden olur.
- Ülke içerisindeki işsizliğin artmasına neden olur.
Merkez Bankası Başkanı Kim Oldu?
Seçimle birlikte yeniden toparlanma ve tutumlu ekonomi yapılacağı yönünde açıklamalar yapılmıştır. Seçim sonuçlarının ardından mevcut hükümet merkez bankası başına Amerika ihtisaslı Hafize Gaye Erkan atamıştır. Yakın geçmişe kadar merkez bankası yönetiminde bulunan Erkan daha sonrası kendi talebi ile görevden affını istemiştir. Ardından maliye bakanlığının olumlu görüşü ile Fatih Karahan atanmıştır.
Fatih Karahan Eskişehir doğumludur. Bununla birlikte Karahan hem yurt içinde hem de yurt dışında eğitim görmüştür. Yurt içinde Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliğini bitirmiştir. Daha sonra yurt dışında Pennsylvania Üniversitesinde ekonomi alanında yüksek lisans yapmıştır.
Son 4 Yıl Ortalama Türkiye Faiz Oranları
Merkez bankası fed faiz kararı sonrası ekonomide değişken tablolar ortaya çıkmaktadır. Bu durum en çok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri etkilemektedir. Bu nedenle faiz politikalarına karşı diğer ülkelerinde faiz artışına gitmesi bir diğer savunma yoludur. Son 4 yıl ortalama faiz oranları ise şu şekildedir;
Faiz Geçerlilik Yılı | Ortalama Faiz Oranı |
2020 | %17 |
2021 | %15 |
2022 | %10 |
2023 | %30 |
Sıkça Sorulan Sorular
Sıkça sorulan sorular kısmında konu hakkında okuyucuların en çok karşılaştığı sorular cevaplanmaktadır. Bu şekilde okuyucular merak ettikleri soruların cevaplarına daha hızlı ve net şekilde ulaşabilmektedir. İşlenen konu ile ilgili sıkça sorulan sorulardan bazıları şu şekildedir;
1 – Merkez Bankası Faiz Kararı Belli Oldu mu?
Merkez bankası fed faiz kararı dışında ülke ihtiyaçlarına göre de düzenlemeler yapabilmektedir. Bu düzenlemeler ekonomik anlamda istikrarın sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu şekilde fiyat artış oranları da daha dengeli ve stabile fiyatlar şeklinde olmaktadır. Merkez bankası son olarak faiz oranını %45 olarak belirlemiştir. Son toplantıda da oranın sabit kalması ile artışların sonuna gelindiği anlaşılmıştır.
2 – Merkez Bankası Fed Faiz Kararı Son Oran Kaçtır?
Fed yaptığı toplantılarda enflasyonun daha güvenli bölgeye çekildiğini söylemiştir. Bu nedenle faiz artışı konusunda henüz net bir açıklama mevcut değildir. Bununla beraber olumlu tablonun devam etmesi halinde de faiz artışlarının da durdurulacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştur.
3 – Faiz Artarsa Altın Fiyatları Düşer mi?
Faizin artışı ile birlikte yatırımcılar paralarını bankalara yatırmaktadır. Bu durumda yatırım parasının altından başka bir sektöre akması nedeniyle altın fiyatları belirli bir miktar düşmektedir. Ancak bu düşüş ekonomik istikrarın olmadığı ülkeler için sınırlı bir düşüşe tekabül etmektedir. Ardından altın yeniden yükselişe geçip eski fiyatını yakalayabilmektedir.