USD33,06
EURO35,92
JPY0,216000
RUB0,389300
GBP42,64
EURO/USD1,08
BIST10.871,48
GR. ALTIN2.515,50
BTC65.645,69

Kredi Notu Öğrenme Seçenekleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? 

kredi-notu-ogrenme
Kredi Notu Öğrenme
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi notu öğrenme, kredi yada kredi kartı başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin kredi alıp alamayacaklarını bilmeleri için gereklidir. Yani ödediğiniz kredi kartı alışkanlıkları, borç durumunuz, kredili kullanım yoğunluğu gibi durumlar size kredi verilmesi noktasında önemli etkenlerdir. Dolayısıyla kredi başvurularında olumlu ya da olumsuz yanıt almadan önce kredi notuna göre tahmin yürütebilirsiniz. Peki bunu öğrenmenin yolları nelerdir? 

Kredi Notu Nedir? 

Kişiye özel olarak bütün finansal geçmiş ve bankayla olan ilişkilerin Kredi Kayıt Bürosu tarafından analiz edilmesine bağlı olarak ortaya çıkan puana, kredi puanı denir. Bu not sizin için özellikle yeni kredi başvurularında ve farklı finansal değerlendirmelerde kriter olarak önünüze çıkacaktır. 

Bunun için zamanında ve gereği kadar ödeme alışkanlığına göre yaptığınız ödemelerin kredi notuna olumlu şekilde yansıyacağını unutmayın. Aşağıdaki yollardan biri ile kredi notunuzu öğrenebilirsiniz.

Kredi Notu Öğrenme Yöntemleri Nelerdir? 

kredi-notu-ogrenme

Kredi yönündeki puanlarınızı Findeks ya da bankaların internet şubelerinden öğreneceğiniz gibi diğer yöntemler de aşağıda yer almaktadır. Özellikle Findeks raporu üzerinden, hem risk analizi hem de kredi skorunu detaylı şekilde öğrenme fırsatınız olacaktır. Ayrıca son 5 yıla ait kapanan kredilerinizin geçmişini dahi görebilirsiniz. Dolayısıyla kredi notu öğrenme için izleyeceğiniz adımlar şöyledir; 

1 – Kredi Notu Öğrenme E – Devlet 

kredi-notu-ogrenme

Banka genellikle kredi notuna bu sistem üzerinden cevap alamayabilir. Ancak Risk Değerlendirme Raporu noktasında sorgulama yapabilirsiniz. Yani bunun için takip etmeniz gereken adımlar şöyledir; 

  • E – devlet kapısı üzerinden, ister şifre isterseniz de T.C kimlik numaranız ile giriş yapın.
  • Arama kısmına “Risk Raporu Merkezi Başvuru” yazarak sayfaya ulaşın.
  • Önünüze gelen ekrandan “Kredi Limit ile Borç Bilgisi” veya “Çek Bilgisi” kısmını tıklayın.
  • Türkiye Bankalar Birliği, raporu 2 saat veya 1 gün arasında hazır hale getirecektir.
  • Sonrasında size gelen SMS mesajı ile rapor sonucunu indirin.
  • Tekrar e – devlet sistemine giriş yapın ve mesajdaki kısa kodu girerek ayrıntılı risk raporunu değerlendirin.

Ayrıca bu yol, kredi notu öğrenme ücretsiz seçenekler arasındadır. Yani giriş için belirli bir ücret ödemeden, sadece giriş bilgilerinizin yeterli olduğu yollardan biridir. 

2 – T.C ile Kredi Notu Sorgulama 

kredi-notu-ogrenme

Birbirinden farklı operatörler (Vodafone, Turkcell ya da Türk Telekom) kredi notunu bilmek isteyenlere özel T.C kimlik numarası ile hizmet sunmaktadır. Yani kredi notu öğrenme SMS yolunda; T.C kimlik numaranızı yazıp bir boşluk bırakın. Ardından doğum yılınızı girerek 1122’ye kısa mesaj olarak gönderin. Ancak kredi notu öğrenme ücreti bu uygulamada 9 TL olup her yıl güncellenmektedir.

3 – Findeks Kredi Notu Öğrenme 

Findeks, Kredi Kayıt Bürosu yönetimdedir. Yani kredi notu verme yetkisinde olan tek kuruluştur. Bu sitenin resmi web sitesi üzerinden, kimlik numarası ve cep telefonu numarası ile 10 TL karşılığında (+KDV) en hızlı ve en güvenilir şekilde kredi puanınızı öğrenebilirsiniz. Bu sistem aynı zamanda hem risk raporu hem de sicil analizi de sağlar. Ancak bunu belirli bir ücret karşılığında sizlere sunmaktadır. Bunu nasıl yapacaksınız; 

  • Findeks internet şubesi ya da mobil uygulama alanını açın.
  • Açılan sayfaya kişisel bilgilerinizi girin.
  • Daha sonra sistem bilgileriniz için talep gönderecektir. Ayrıca izin isteyecektir. 
  • Bu bilgilerin onayı için izin verdikten sonra raporunuza bakabilirsiniz.

4 – Bankalar Aracılığıyla Kredi Notu Öğrenme 

kredi-notu-ogrenme

Banka şubesi ya da internet bankacılığı seçeneği de bu yollardan biridir. Yani isterseniz bağlı bulunduğunuz banka şubesine giderek öğrenebilirsiniz. İsterseniz de bankanın internet bankacılığından giriş yaparak öğrenebilirsiniz. 

Ayrıca bu durum bankanın politikasına göre de farklılık gösterebilir. Bu sebepten kredi puanını yüksek tutmanızda fayda vardır. Aşağıda bazı bankaların kredi notunu sorgulama yolları vardır. Bunlara detaylı şekilde göz atabilirsiniz; 

Kredi Notu Hesaplama 

kredi-notu-ogrenme

Kredi notunun hesaplanmasında birçok analiz ve etken durum vardır. Yani bu tamamen sizin kişisel ödeme performansınıza ve bankanın hizmet politikasına uygun şekilde ayarlanır. Dolayısıyla tek bir unsur üzerinden kredi puanı hesaplanmaz. Peki bu puan üzerinde etkili faktörler nelerdir? 

  • Krediyi ödeme düzeniniz
  • Mevcut olan kredi miktarı
  • Yeni aldığınız kredi 
  • Kredi alma yoğunluğu
  • Kredi kullanma aralığı
  • Kredi türü
  • Toplam kredi sınırı ve limiti 
  • Toplam borç 
  • En son kredi kullandığınız tarih
  • Kredideki ürünlerin sayısı
  • Kredi aldığınız kurum sayısı 
  • Kullandığınız limit oranı 

Findeks üzerinden kredi puanını hesaplarken bazı kıstasları hesaba katmalısınız. Yani bu faktörlerin farklılığına bağlı olarak belirli puan sistemleri kullanılmaktadır. Burada en önemli ve dikkat çeken detay, kredi kartı kullanımıdır. Yani kredi kartınızın son ödeme tarihinden önce gerçekleştirdiğiniz tüm ödemeler, size olumlu yansıyacaktır. 

Ardından ödediğiniz süre ve yaptığınız ödeme şekli de hesaplama yapılırken dikkate alınır. Yani ödeme düzeniniz gelecekte alacağınız kredi için referans olacaktır. Bunun yanında aylık geliriniz de hesaplamada ön planda tutulur. Dolayısıyla aylık gelirinizin yüksek olması da size kredi verilmesi noktasında işe yarayacaktır. Sonuç olarak hesaplama yapılırken bunun % 45’lik kısmını ödeme alışkanlığı, yüzde 32’lik kısmını ise var olan kredi oluşturacaktır.

Findeks Kredi Notu Kaç Olmalı? 

kredi-notu-ogrenme

Kredi puanı, bankalardan alacağınız yeni kredi noktasında ve diğer finansal kuruluşların hizmet ürünlerini kullanmanız bakımından belirleyici faktörler arasında yer alır. Bu süreci kendi lehinize kolaylaştırmak için kredi puanını yüksek tutmanızda fayda vardır. Dolayısıyla aşağıda Findeks kredi oranı ve risk durumları yer almaktadır.

Sonuç itibariyle Findeks notu kaç olmalı diye merak edenler için, kredi puanı 1099 altına düşmemelidir. Çünkü bu durumda kredi alamazsınız. Ayrıca 1499 üzerindeki kişilerin ise kredi almaları aksine daha kolaydır. 

Kredi Notu Yükseltme 

kredi-notu-ogrenme

Kredi puanını yükseltmenin en güzel ve etkili yolu, banka ödemelerini zamanında yapmanızdır. Örneğin kredi kullanmak isteyen kişi ödemelerini aksatıyor ve geciktiriyorsa, bu onun için dezavantaja dönüşecektir. Yani öncelikle kredi puanını yükseltmeniz gerekir. Bunun için yapmanız gereken hususlar şunlardır; 

  • Düşük limiti olan bir kredi kartını kullanın.
  • Banka borçlarınızı tamamen kapatın.
  • Ödemelerinizi düzenli ve istikrarlı şekilde yapın.
  • Ayrıca sık sık kredi başvurusunda bulunmayın.
  • Yalnızca kullanmış olduğunuz banka hesaplarını açık bırakın.
  • Alacağınız kredi ile aylık gelir dengesini iyi ayarlayın.
  • Borcunuzu son ödeme tarihi gelmeden ödemeye çalışın.

Findeks Kredi Notu 1 Ayda Ne Kadar Yükselir? 

kredi-notu-ogrenme

Çektiğiniz kredi puanını acilen ve en hızlı şekilde yukarıdaki adımları dikkate alarak yükseltebilirsiniz. Yani düzenli ödeme, borcu kapatma, bu işte en önemli iki belirleyicidir. Eğer bütün bunlara dikkat ederseniz neredeyse 1 ay içinde banka ile olan ilişkinizi pozitif yönde ilerletebilirsiniz. Yani bir ay içinde ortalama olarak 100 ile 150 arasında bir puan artışı yaşayabilirsiniz. Böylelikle yeni kredi alırken önünüzdeki engel kalkmış olacaktır. 

Ayrıca ilk defa kredi alacak iseniz, bu sizin için risk durumu olabilir. Çünkü geçmiş döneme ait ödeme performansınızı bankalar bilmiyor olacaktır. Bu tür durumlarda öncelikle kredi çekmeden önce, kredi notunu arttırmaya yönelik işlemlerde bulunmanızda fayda vardır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yüksek kredi notu ile özellikle acil durumlarda almanız gereken krediye ulaşma imkanınız epey artacaktır. Bunun için yukarıdaki işlemleri takip ederek, puanı düşen kredinizi arttırma yoluna gitmelisiniz. Ayrıca bu konuda merak ettikleriniz için aşağıdan detaylı fikir edinebilirsiniz.

1 – 1200 Kredi Notuna Kredi Çıkar mı?

Kredi puanına göre 0 ile 1099 puan arasında kredi puanına sahip kişilerin kredi alma ihtimali oldukça düşüktür. Ayrıca bankaların en çok tereddüt ettiği kategori ise 1100 ile 1499 arasındaki az riskli gruptur. 

2 – Denizbank Kredi Notu Kaç Olmalı?

En riskli grup 0 ile 699 arasındaki gruptur. Ayrıca orta riskli grup 700 ile 1099 arasındaki gruptur. Diğer yandan az riskli grup 1100 ve 1499 arasındadır. Aynı zamanda iyi grup puanı ise 1500 ile 1699 arasındadır.

3 – Kredi Notu En Hızlı Nasıl Yükselir?

Kredi notunu yükseltmenin en güzel yolu maaşa göre kredi alımında bulunmanızdır. Ardından faturalarınızı düzenli ödeyip, gecikmiş borçlarınızı yapılandırın. Yine aynı şekilde asgari tutar yerine, borcun tamamını kapatın. Böylelikle hızlı bir süre içinde puanınızı yükseltmiş olursunuz .

4 – Cep Telefonu Faturası Kredi Notunu Etkiler mi?

Fatura ödemeleri resmi ödeme kategorisinde olduğu için, Findeks kredi raporunu etkiler. Özellikle ödeme yapmadığınız ya da geciktirdiğiniz durumlarda, bu durum karşınıza düşük kredi notu olarak gelecektir.

5 – Bankaya Olan Borcumu Ödedim Kara Listeden Nasıl Çıkarım?

Üst üste ödemediğiniz çek, kredi kartı, senet gibi durumlarda Merkez Bankası kara listesine eklenirsiniz. Bu listeden çıkmak için var olan borcunuzun tamamını ödeyin. Ayrıca borcun tamamını ödedikten 5 yıl sonra bu listeden çıkabilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kredi Notu Öğrenme Seçenekleri Nelerdir? Kredi Notu Nedir? 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!