Kredi kartı asgari hesaplama, borcun sadece asgari tutarını ödemek isteyenler açısından önemli bir işlemdir. Kredi kartı borcu için asgari ödeme tutarının sadece 4 küçük adımda nasıl hesaplanacağı, yazının devamında.
Bu Yazıda Neler Var?
- Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
- Kredi Kartı Asgari Hesaplama Oranı
- Kredi Kartı Asgari Hesaplama Adımları
- 1 – Kredi Kartının Limitinin Belirlenmesi
- 2 – Dönem Borcunun Belirlenmesi
- 3 – Asgari Ödeme Oranını Bulma
- 4 – Kredi Kartı Asgari Hesaplama
- Kredi Kartı Asgari Hesaplama Tablosu
- Kredi Kartı Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?
- Asgari Ödeme Sonrası Uygulanacak Faiz Oranı
- Asgari Ödeme Yapmanın Kredi Notuna Etkisi
- Asgari Tutar Ödenmezse Ne Olur?
- Sıkça Sorulan Sorular
- 1 – Asgari Ödeme Kredi Notunu Düşürür Mü?
- 2 – Sürekli Asgari Ödeme Tutarı Ödenirse Ne Olur?
- 3 – Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Asgari Ödeme Tutarı Nedir?
Kredi kartları, yapılan harcamaların belirlenen son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken banka araçlarıdır. Son ödeme tarihinde, borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Aksi durumda, borca gecikme faizi uygulanmaktadır.
Borcun ödenmemesi, bir noktadan sonra yasal takibin başlamasına neden olmaktadır. Eğer art arda 3 ay borç ödenmezse, yasal takip başlar. Böylece kart kullanıcısı icra ve haciz gibi istenmeyen durumlarla karşılaşabilmektedir.
Kredi kartı asgari ödeme, son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken en küçük miktardır. Bu miktar ödendiğinde, borç ödenmiş kabul edilmektedir. Böylece gecikme faizi ve yasal takip gibi uygulamalar yaşanmamaktadır.
Asgari tutarın ödenmesi, o dönem borcun ödendiği anlamına gelir. Ancak geriye kalan borca gecikme faizi uygulanmasa dahi, akdi faiz uygulanır. Dolayısıyla asgari tutarın ödenmesi, borcun bir tür ötelenmesi anlamına gelmektedir.
Kredi Kartı Asgari Hesaplama Oranı
Kredi kartı asgari hesaplama, BDDK tarafından belirlenen asgari ödeme oranı üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla öncelikle bu oranın bilinmesi gerekmektedir. Söz konusu asgari ödeme oranı, kredi kartının limitine ve türüne bağlı olarak farklılık göstermektedir. Asgari ödeme oranına dair detaylar şu şekildedir:
- Limiti 25.000 TL’ye kadar olan kartlar için %20
- Limiti 25.000 TL üzerinde olan kartlar için %40
- Ticari kartlar için %10
Kredi Kartı Asgari Hesaplama Adımları
Kredi kartı asgari hesaplama, son derece basit bir işlemdir. Bu işlemi sadece birkaç adımda yapmak mümkündür. Kredi kartı asgari ödeme hesaplama için adımlar şunlardır:
1 – Kredi Kartının Limitinin Belirlenmesi
İlk olarak kredi kartının limitinin belirlenmesi gerekmektedir. Çünkü kredi kartı asgari ödeme oranı 2023 yılında, limitlere göre farklılık göstermektedir. Kartın limiti 25.000 TL üzerinde olup olmadığına bakılmaktadır.
2 – Dönem Borcunun Belirlenmesi
Kredi kartı dönem borcu hesaplama için taksitli alışverişlerin taksit miktarları toplanır. Ayrıca o dönem yapılan harcamalar da borca eklenir. Böylece dönem borcu bulunur.
3 – Asgari Ödeme Oranını Bulma
Kredi kartı asgari ödeme yüzde kaç sorusu, yapılacak hesaplama açısından çok önemlidir. Oran bulunurken kartın limitine ve ticari kart olup olmamasına bakılmaktadır. Limiti 25.000 TL’den düşükse %20, yüksekse %40 oran geçerli olmaktadır.
4 – Kredi Kartı Asgari Hesaplama
Kredi kartı asgari hesaplama için dönem borcu ile asgari ödeme oranı çarpılmaktadır. Örneğin;
- Kredi kartı limiti: 20.000 TL
- Dönem borcu: 5.000 TL
- Asgari ödeme oranı: %20
- 5.000 x %20 = 1.000 TL
Böylece asgari ödeme tutarı 1.000 TL olur. Farklı bir örnek:
- Kredi kartı limiti: 30.000 TL
- Dönem borcu: 6.000 TL
- Asgari ödeme oranı: %40
- 6.000 x %40 = 2.400 TL
Burada limit 25.000 TL’den yüksek olduğu için asgari ödeme oranı %40’tır. Hesaplama buna göre yapılmıştır. Hesaplamalar, bankalar arasında farklılık göstermemektedir. Yani Ziraat Bankası asgari tutar hesaplama ile İş Bankası’ndaki hesaplama aynıdır.
Kredi Kartı Asgari Hesaplama Tablosu
Daha önceki yıllarda kredi kartı asgari hesaplama sırasında kartın kaç yıllık olduğu dikkate alınırdı. Son düzenleme artık tüm kartlarda aynı oranlar geçerli olmaktadır. Ancak kart limiti, hesaplamalara etki etmektedir. Bu unsurların etkileri için aşağıdaki tablo incelenebilir:
Dönem Borcu | Kart Limiti | Asgari Ödeme Oranı | Asgari Ödeme Tutarı |
4.000 TL | 20.000 TL | %20 | 800 TL |
4.000 TL | 15.000 TL | %20 | 800 TL |
4.000 TL | 30.000 TL | %40 | 1.600 TL |
5.000 TL | 24.000 TL | %20 | 1.000 TL |
5.000 TL | 26.000 TL | %40 | 2.000 TL |
7.000 TL | 18.000 TL | %20 | 1.400 TL |
3.000 TL | 50.000 TL | %40 | 1.200 TL |
Buradaki tablo ile kart limitinin etkisi net olarak ortaya konmaktadır.
Kredi Kartı Asgari Ödeme Yapılırsa Ne Olur?
Kredi kartı asgari ödeme, kullanıcının borcunun ödediği anlamına gelmektedir. Kullanıcılar, istemeleri ve maddi durumlarının da imkan vermesi durumunda, sürekli asgari ödeme yapma hakkına sahiptir. Dolayısıyla bu noktada herhangi bir kısıtlama yoktur.
Asgari ödeme, her ne kadar teoride borcun ödendiği demek olsa da, pratikte borcun sadece bir kısmının ödendiği demektir. Bu bağlamda sürekli asgari tutar ödenirse, borç artar.
Asgari ödemenin en önemli avantajı, gecikme faizi ile yasal takibe engel olmasıdır. İlgili tutar ödendiği sürece, yasal takip söz konusu olmaz ve kalan borca gecikme faizi uygulanmaz. Ancak kalan borca akdi faiz uygulanır.
Sürekli asgari ödeme yapılırsa kredi kartı harcamalarına sınırlama getirilebilmektedir. Bu noktada bankaların farklı uygulamaları bulunmaktadır.
Asgari Ödeme Sonrası Uygulanacak Faiz Oranı
Kredi kartı borcu hiç ödenmezse, borç için gecikme faizi geçerli olmaktadır. Gecikme faizi, %3,11’dir. Ancak asgari ödeme yapıldığında gecikme faizi değil, akdi faiz geçerli olmaktadır. Akdi faiz ise 2,81’dir. Dolayısıyla söz konusu ödeme sayesinde faiz oranı düşmektedir.
Kredi kartı asgari ödeme faiz hesaplama için internette online araçlar vardır. Bunlar ile hesaplama yapmak çok kolay ve güvenlidir.
Asgari Ödeme Yapmanın Kredi Notuna Etkisi
Kredi notu, farklı parametrelerin bir arada değerlendirilmesi ile oluşmaktadır. Bu parametreler arasında kredi kartı kullanımı da vardır. Dolayısıyla kart borcunun ödenmesi, notu direkt olarak etkilemektedir.
Kart borcunun gecikmesi veya hiç ödenmemesi, notun düşmesine neden olmaktadır. Ancak asgari tutar ödendiğinde, sistem tarafından kullanıcının borcunu ödediği kabul edilmektedir. Bu bağlamda asgari tutarın ödenmesi, kredi notunun düşmesini engellemektedir.
Asgari Tutar Ödenmezse Ne Olur?
Asgari tutar ödenmediğinde öncelikle banka tarafından müşteri aranmakta ve borcunu hatırlamaktadır. Bu hatırlatma bazen de SMS ile yapılmaktadır. Ancak sadece 1 aylık bir gecikme, bankalar açısından genellikle önemsiz kabul edilmektedir.
Müşteri, art arda 2 ay borcunu ve bunun asgari tutarını ödemezse, banka tarafından yapılan hatırlatmalar sıklaşmaktadır. Ayrıca bu süreçte icra ve haciz konusunda da bilgi verilmektedir.
İlk 2 ay banka tarafından sadece borç hatırlatılır ve konuya ilişkin bilgi verilir. Ancak art arda 3 ay borç veya bunun asgari tutarı ödenmediğinde, banka tarafından yasal süreç başlatılmaktadır. Müşteri, bankanın hukuk departmanına sevk edilmekte ve bu aşamadan sonra süreci avukatlar yönetmektedir.
Avukatlar, borcun ödenmesi için son defa müşteri ile görüşür. Ancak buna rağmen borç ödenmezse yasal süreç başlatılır. Yasal süreçte dosya icra dairesine verilmekte ve borçluya, borcun ödenmesi için 7 gün tanınmaktadır. Bu sürede borç ödenmez veya borca itiraz edilmezse haciz işlemi uygulanmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Kredi kartı asgari hesaplama konusunda sık sorulan sorular bulunmaktadır. Bu sorulara ilişkin cevapları şu şekildedir:
1 – Asgari Ödeme Kredi Notunu Düşürür Mü?
Yapılacak olan asgari ödeme ile kredi notunun düşmesi engellenmektedir. Eğer bu ödeme de yapılmadığında kredi notu düşer.
2 – Sürekli Asgari Ödeme Tutarı Ödenirse Ne Olur?
Sürekli asgari ödeme yapmak, borcun faiz nedeniyle artmasına yol açar. Bunun haricinde nakit kullanımı gibi bazı kart özellikleri iptal edilebilmektedir. Ancak yasal süreç veya icra gibi durumlar yaşanmamaktadır.
3 – Asgari Ödeme Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Kredi kartı asgari hesaplama; asgari oran ile dönem borcunun çarpılması şeklinde hesaplanmaktadır.