USD33,00
EURO35,91
JPY0,216300
RUB0,387800
GBP42,55
EURO/USD1,08
BIST10.918,88
GR. ALTIN2.520,94
BTC64.279,41

Geçmişten Bugüne Komünizm Nedir?

komünizm-nedir
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Komünizm nedir, geçmişten günümüze aynı şekilde sorulan ancak her tarihte farklı cevaplar ile sonuç bulan bir sorudur. Bunun nedeni ise her tarihte bu ideali farklı yerlere çeken veya benimseyen kişilerin ve olayların meydana gelmesidir. Peki komünizm nedir kısaca veya bu fikrin öncüleri kimlerdir, bakalım.

Komünizm Nedir Kısaca

Komünizm nedir sorusunun kısaca cevabı; bir halkta bulunan herkesin eşit haklara, eşit mülkiyete sahip olması ayrıca halk içerisinde sınıflaşmayı reddetmenin temeli üzerine kurulmuş olmasıdır. Genel tabiri ile bir toplumda sınıfsız ilkeleri savunur. Ayrıca bu fikir devletsiz bir düşünceyi de barındırır.

Komünizm nedir sorusunu cevabı her ne kadar temelinde eşitçiliği, bireysel hakları savunsa da bazı kişiler bunun kaosa yol açacağını düşünmüşler ve her dönemlerde bu fikri engellemeye çalışmışlar.  Ayrıca karşıt görüşlerde bulunanlar bu fikrin ütopik olduğunu da düşünürler.

Komünist Nedir? 

Komünist, komünizm fikrini benimseyen, bu fikre yandaş olan veya bu fikir üzerinden eylemler gerçekleştiren kişilere verilen bir isimdir. Dönemden döneme bu verilen komünist ismi çok fazla yerlere çekilmiş bundan dolayı da komünizmi destekleyen kişileri epey bir kısıtlamıştır.

komünizm-nedir

Komünizm Başlangıcı

Komünizm nedir sorusu bir yana komünizm ne zaman başladı sorusu da oldukça önemlidir. Çünkü bu fikrin başlangıcı sanılandan daha eski tarihlere dayanmaktadır. Bu kavramın bu kadar fazla yayılması veya kişilerin bu fikri sanılandan farklı yerlere çekmesinin sebeplerindendir.

Komünizm nedir sorusunun ortaya çıkışı her ne kadar Antik Yunan tarihine kadar dayansa da resmi olarak başlangıcın bu tarihler olduğunu söylemek zor. Öyle ki bu fikir toplumun tam uyum ile yaşaması ve hatta mitoloji ile ilişkilendirilmiştir. Bazı kaynaklar da ünlü Yunan düşünür Platon’unda ben devrimciyim dediğini yani komünizmi desteklediğini düşünülüyor.

1917 Sovyetler Birliği

Tarihte resmi olarak ilk, komünizm düşüncesini Sovyetler Birliği 1917 Ekim Devrimi’nden sonra kurmuştur. Aşrı solcu ve güçlenen hareketleri veya eylemlerini sürdüren Sovyetler beklenilenden fazla sayıda sosyalist devletler meydana getirmiştir. Bu kurulan devletler içerisinde;

  • Pol Pot
  • Joset Stalin
  • Mao Zedong gibi isimlerin çok katı bir iktidar sağladıkları görülmüştür.
komünizm-nedir
komünizm-nedir

Türkiye’de Komünizm Nasıl Başladı?

Türkiye’de komünizm nedir sorusunun epey bir cevabı olduğunu görebilirsiniz. Bunun sebebi her dönem başlatılmaya çalışılan fikir eylemlerinin birçoğunun başarısız veya etkisiz kalmasıdır. Ayrıca bu gibi komünizm, sosyalizm, sağcı veya solcu gibi terimlerin örgütlenmelere yol açmasıdır.

1 – Osmanlı Dönemi Komünizm Nedir?

Komünizm Türkiye’de ilk olarak 19. Yüzyılın yarısında bir işçi topluluğu ile ortaya çıkmıştır. Bu topluluklar veya cemiyetler genel olarak işçi hakları ve hareketleri odaklı olduklarından dolayı zamanında pek fazla etkiye ulaşamamışlardır.

2 – Kurtuluş Savaşı Dönemi

Kurtuluş savaşı zamanlarında komünizm adına bazı hareketler ve ağır suçlamalarda bulunuldu. Örneğin ilk kez 10 Eylül 1920 yılında Mustafa Suphi öncülüğünde Türkiye Komünist Partisi kuruldu. Bu parti Türkiye’nin ilk komünist partisidir.

1 yıl sonra ise Mustafa Suphi ve diğer 14 yönetici Türkiye açıklarında ölü bulundu. Buna ek olarak parti ile ilişiği olan birçok kişi tutuklandı. Tutuklanma sebeplerine gerekçe olarak vatan haini suçlamaları yapıldı. Ayrıca parti kapatıldı.

3 – Cumhuriyet Dönemi

Cumhuriyet döneminden çok partili düzene geçilene kadar komünist partiler pek söz hakkı alamadılar veya siyasi hayata geçemediler. 1925’ten 1960lı yıllara kadar bu konuda pek çok oluşumlar gerçekleşti. Meydana gelen bu olayların çoğu tutuklanma veya hüküm giyme üzerindeydi.

Bu meydana gelen oluşumlarda da pek çok bilinen isimler vardı. Bu isimler;

  • Başta Nazım Hikmet olmak üzere
  • İsmail Bilen
  • Hikmet Kıvılcımlı
  • Hasan İzzettin Dinamo
  • İsmail Kemalettin Demir
  • Kerim Korcan
  • Hamdi Şamilov bu dönemde yargılanmışlardır.
komünizm-nedir

4 – 1960lı Yıllarda Komünizm Nedir?

Bu dönemlerde sosyalist devrimciler özellikle İstanbul genelinde arttılar. Özellikle İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları bu ideolojide pek çok eylem gerçekleştirmişlerdir. Bunlardan en etkilisi veya büyük olanı ise 6.filo protestosu üzerine olan eylemdir.

Bu siyasi ve devrimci eylemlerde birçok üniversite öğrenicisi yaralanmış ve hatta öldürülmüştür. Deniz Gezmiş eylemlerinin sürmesi ve kendi ideolojisini dağıtması sonucu hükümet bazı kararlar almıştır. Bu kararlar ise Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilmesidir. Üç öğrenci 1972 yılında idam edilmiştir.

komünizm-nedir

5 – 2000li Yıllar

Türkiye komünist partisi 2001 senesinde tekrar kurulmuştur. Bu dönemlerde partinin gezi olayları gerçekleşmiştir. Partiyi kalkındırmak adına birçok kongre gerçekleşti ve birçok dergi ortaya çıktı. Ayrıca parti ikiye ayrıldı. 18 Kasım 2020’de ise Devrim Hareketi kuruldu.

Türkiye’de Komünist Ne Demek?

Türkiye’de sağ veya sol gibi görüşler her zaman bireylerin kendi doğrultusunda değişen ideolojiler olmuştur. Bundan dolayı bu kavramlar her zaman asıl anlamlarını kaybetmiştir. Ayrıca Türkiye’de sağ veya sol görüşlüler hep bir çatışma içerisindedir. Komünizm ise Türkiye’de zaman zaman vatan haini, sosyalist veya eşitlikçi gibi birçok farklı terimler ile karşılık bulmuştur.

Komünist Kime Denir?

Komünizm nedir sorusunun akabinde komünist nedir sorusu da kaçınılmazdır. Komünistler, komünizm ideolojisini benimseyen kişilere denir. Tarihte komünizm adına birçok eylem yapan kişiler vardır. Hatta bazı ülkeler komünizm ile yürütülmektedir.  Komünizm denilince akla gelen isimler;

Deng ŞiaopingÇin Facto Başkanı
Hu CintaoÇin Devlet Başkanı
Hua GuafengÇin Komünist Parti Başkanı
Lev TroçkiRusya Meclis Üyesi
Che GuevaraKomünist Devrimci
komünizm-nedir

Sosyalizm Nedir?

Komünizm nedir derken akıllara sosyalist düşüncelere de geliyor. Sosyalizm toplumda yüksek devlet veya ekonomi refahını önceleyen, emeğe değer veren ve işçi sınıfını önemseyen bir siyasi görüştür. Zaten kelime kökü Sosio kelimesinden türemiştir. Bu kelime de toplum veya halk anlamına gelmektedir.

Sosyalizm Komünizm Farkı Nedir?

Her ne kadar sosyalizm veya komünizm aynı değerler üzerine kurulmuş gibi olsa da aslında birbirlerinden farklı görüşleri bulunmakta. Genel olarak ikisi de toplumu, işçi sınıfını temelinde barındırır. Ama sosyalizm komünizmden daha eskidir.

Ayrıca sosyalizm daha çok kişi odaklıdır ve eşitlik esastır. Ama komünizmde partiler vardır ve genel kararlar burada nokta bulur. Ayrıca sosyalizm daha çok ekonomik yargılarla ile bilinmekte. Sosyalizmde amaç özel mülkiyeti denetlenmektir. Ama komünizmde özel mülkiyetin tamamen ortadan kaldırılması amacı göz önündedir.

Kapitalizm ve Komünizm Nedir?

Komünizm nedir sorusunun cevabı yukarıda sizlere sunulmuştur. Kapitalizm ise gerek özel mülkiyetin hâkim oluşu ile gerek çalışan işçi sınıfın emeğinin karşılığını alamaması ile tam olarak komünizm ile zıt görüşlü bir ekonomik sistemdir.

Kapitalizmde üretim her zaman kâr amacı ön plandadır. Kapitalizmin temelinde ücretli emek göz önündedir. Bu da çalışan veya emek harcayan işçi sınıfının her zaman daha az kazandığını gösterir. Kapitalizm düşüncesine göre her şeye para ile sahip olabilirsiniz. Aşırı tüketici olan ülkeler de bu nedenle kapitalizm etkisinde kalırlar.

Faşist ve Komünist Ne Demek?

Faşizm nedir veya komünizm nedir sorularının cevapları elbet birbirlerinden farklıdır. Faşizm temelinde aşırı milliyetçiliği veya radikal bir ideolojiyi barındırır. Ayrıca bünyesinde politik fikirler de vardır. Faşizmde tek partili düzen, aşırı ulusçuluk veya baskı düzeni mevcuttur. İlk olarak İtalya’da ortaya çıkmıştır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Geçmişten Bugüne Komünizm Nedir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Gayet açıklamalı bir makale olmuş elinize kolunuza sağlık.😘😘😘

    Cevapla
Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!