USD32,94
EURO35,76
JPY0,215100
RUB0,383200
GBP42,55
EURO/USD1,09
BIST10.891,42
GR. ALTIN2.528,50
BTC67.958,57

2023 Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

kimlik-yenileme-ucreti
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kimlik yenileme ücreti her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı rakamlarda görülmektedir. Doğum, kayıp bedeli ve yeniletme gibi durumlar için farklı meblağlar ödenmektedir. T.C. Kimlik kartı kişiye ait özel bir belgedir. Ayrıca Türkiye sınırları içerisinde yaşadığının ve ülke vatandaşı olduğunun temsilidir. Bu sebeple her vatandaşın kimlik kartı çıkartması zorunludur.

Kimlik kartları vatandaşlara ait nüfus bilgilerinin ve fotoğrafın yer aldığı kişiye özel kartlardır. Kartın üzerinde bulunan yonga üzerine bilgiler kaydedilmektedir. Bu sayede yetkisiz kişilerin erişimi ve değiştirmesi imkansız hale gelmektedir. Eski kimliklerin işlevsel olmayışı ve yenileme zorunluluğu getirilmesi kimlik yenileme ücreti konusunu da gündeme getirmiştir.

Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Ödenmelidir? Yapılacak İşlemler Nelerdir?

kimlik-yenileme-ucreti

Çipli kimlik kartları ilk kez 14 Mart 2016 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Başlarda belirli bir kısım kimlik yenileme ücreti ödeyerek yeni kimliklerini almıştır. İlerleyen yıllar içerisinde oran %78’lere kadar ulaşmıştır. Ayrıca teknolojik yenilikler arasında birden fazla amaç için kullanılan çipli kimlikler de yerini almıştır. Yani kimlikler artık kredi kartı olarak da kullanılabilmektedir.

Eski tip kimlik kartlarının yenilenme süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar ertelenmiştir. Bununla birlikte kimlik yenileme ücreti ödeyip Genel Müdürlükten randevu alan vatandaşlar belirtilen tarihlerde kimliklerini yeniletebilmektedir. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yaptığı duyuruyla vatandaşları bilgilendirmiştir.

1 – Kimlik Kartı Başvurusu Nereye Yapılır? Kimlik için Gerekli Belgeler Nelerdir?

kimlik-yenileme-ucreti

Eski kimliklerin yürürlükten kalkacak olması nedeniyle kimlik yeniletme işlemleri için başvurular devam etmektedir. İlk işlem olarak randevu alınmalıdır. Randevu almak için ilk seçenek Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi web sitesi üzeri başvurudur. Ayrıca ALO 199 numaralı çağrı merkezinden sesli sistemle randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Yeni çipli kimlik kartınız için başvuruya giderken yanınızda bulunması gereken evraklar vardır. Bu evrakların eksik olması durumunda işleminiz ertelenecektir. Bu sebeple evraklarınızın tam olduğundan emin olarak Genel Müdürlüğe gidiniz. Gerekli evraklar;

  • Değişecek nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi gibi sizin kimliğinizi onaylayacak bir belge,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf (Yakın zamanda çekilmiş olması gereklidir.)
  • Ücreti ödediğinize dair dekont. (Sistemde de görülebilir.)

2 – Yeni Kimlik Ücreti Nereye Yatırılır 2023 ve Ne Kadar Ödeme Yapılmalıdır?

kimlik-yenileme-ucreti

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’yle olan randevunuz öncesi belirtilen parayı bankaya yatırmış olmanız gerekmektedir. Bu sebeple kimlik yenileme ücreti alan yerler vergi daireleri ve PTT şubeleridir. Ayrıca alo199nvi.gov.tr adresinde belirtilen anlaşmalı bankaları teyit ederek ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Yenileme ücreti 2023 yılında;

Doğum Nedenli Kimlik Çıkarma (İlk 30 Gün Ücretsiz)83 TL
Kimlik Değiştirme83 TL
Nüfus Cüzdanı(Çipsiz Kimlik) Kayıp veya Çalıntı Nedenli Kimlik Çıkarma83 TL
Kimlik(Çipli) Kayıp veya Çalıntı Nedenli Kimlik Çıkarma166 TL

15 yaş altı yeni kimlik ücreti ve diğer yaş grupları için ücret aynıdır. Sadece yeni doğan bebeklerin kimlikleri 30 gün içerisinde çıkarıldığı takdirde ücretsizdir. Ayrıca 30 günü geçmesi sonrası 83 TL’lik kimlik yenileme ücreti ile aynı tutar ödeme alınmaktadır.

3 – E-Devlet Kimlik Yenileme Ücreti Ödeme İşlemi Nasıl Yapılır?

kimlik-yenileme-ucreti

Kimlik, ehliyet yenileme ücreti, pasaport harcı ve pasaport değerli kağıt bedeli tahsilatlarını e-Devlet üzerinden gerçekleştirmeniz mümkündür. Ehliyet yenileme harcı ile birlikte ayrıca sürücü belgesi harcı ödemesini de yapabilirsiniz. İzlemeniz gereken aşamalar;

  • Cihazınızdan e-Devlet’e giriş yapınız. Veya ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapabilirsiniz.
  • Bununla birlikte işlemleri ilerletebilmeniz için T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile kimlik doğrulaması yapmanız gereklidir.
  • Sitede sanal pos uygulamasıyla Harç ve Değerli Kağıt Bedeli Ödeme bölümüne giriniz. Kimlik yenileme ücreti ve diğer ödemelerinizi buradan gerçekleştiriniz.

4 – Yeni Kimlik Ücreti İnternetten Yatırma İşlemi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

kimlik-yenileme-ucreti
Kimlik Yenileme Ücreti

Kimlik kartı başvuruları yeni kimlik ücreti ödeme sonrası yurt içinde nüfus müdürlüklerine yapılmalıdır. Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlar dış temsilciliklere başvuruda bulunabilmektedir. Kişinin yerleşim yeri sistemde kayıtlı şekilde bulunmaktadır. Böylelikle işlemler kısa sürede tamamlanmaktadır.

Yerleşim yeri bilgilerinin olmaması durumunda usule uygun şekilde adres beyanı işlemi yapılmalıdır. Ayrıca adres beyanı yapmanız gereken bir durum ise adres bilgilerinde değişiklik olduğu zamanlardır. Eksik işlemleri tamamlayarak ve kimlik yenileme ücreti ödeyerek yeni kimliğinizi çıkarttırabilirsiniz.

5 – Kimlik Yenileme Ücreti ATM’den Yatırılır mı?

kimlik-yenileme-ucreti

Kimlik yenileme, yeni çıkarttırma veya kayıp çalıntı gibi durumlar için tekrar başvuru yapılması gereklidir. Nüfus Müdürlüklerine yapılacak başvuru öncesi harç ücreti ödenmelidir. Bu işlemi ATM’lerden yapabilmeniz mümkündür. Ayrıca kartsız bir şekilde yeni kimlik ücreti yatırmanız için izlemeniz gereken aşamalar şöyledir;

  • Anlaşmalı bankanın menüsünde kartsız işlem seçeneğini seçiniz,
  • Karşınıza bir ekran açılacaktır. Bu ekrandan ödemeler butonuna tıklayınız,
  • Açılan menü ekranında vergi ödemeleri seçeneğini seçiniz,
  • Karşınıza sürücü belgesi ve kimlik yenileme seçenekleri çıkacaktır. Ücreti ödemek için kimlik yenileme üzerine tıklayınız.
  • Sonrasında T.C. Kimlik numaranızı girerek ekranda belirtilen miktarda harcı yatırınız.

İlk Kez Kimlik Kartı Başvurusunda Bulunacak Kişilerin Yapacağı İşlemler!

İlk defa kimlik başvurusu yapacak kişiler randevusu olan nüfus müdürlüğüne giderken bazı belgeleri götürmelidir. Bu belgeler nüfus cüzdanı ve pasaport gibi kimlik doğrulayıcı belgeler olmalıdır. Ayrıca son altı ay içerisinde çektirilen biyometrik bir fotoğrafa ihtiyaç duyulmaktadır. Fotoğrafınız;

  • Yüz tamamen açık ve ön cepheden olmalıdır.
  • Renkli cam veya güneş gözlüğü ile fotoğraf çekinilmemelidir.
  • Ayrıca bilgisayar çıktısı ve biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.
  • Yüz tespitine engel bir durum olursa kısa süre içerisinde başvuru makamına bildirilmelidir. Ve kayıt altına alınmalıdır.
  • Ayrıca 15 yaş üzeri bireyin kimlik kartında fotoğraf olması zorunludur.

Kimlik belgesi başvurusu yapamayan veya kimliğinde fotoğrafı bulunmayan 15 yaşını tamamlamış kişinin teyit edilmesi gereklidir. Bunun için anne baba gibi vasisinin başvuru makamına gelip doğrulaması şarttır. Ancak bu şekilde Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı aynı kişi olup olmadığı anlaşılmaktadır. Aksi durumlarda Kimlik Tespit Formu düzenlenerek soruşturma başlatılmaktadır.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2023 Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!