USD32,31
EURO35,10
JPY0,215100
RUB0,351200
GBP40,95
EURO/USD1,08
BIST8.910,38
GR. ALTIN2.281,82
BTC70.314,25

Kanal Tedavisi 10 Adımda Nasıl Yapılır?

kanal-tedavisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanal tedavisi hasar gören ve hastalanan dişlerin daha sağlıklı bir forma kavuşmasını sağlayan bir işlemdir. Daha önceleri zarar gören ve çürüyen dişler direkt olarak çekilmekteydi. Ancak günümüzde bu yöntem ile kaybedilecek durumdaki dişler dahi kurtarılabilmektedir. Peki, diş kanal tedavisi nasıl yapılır? Hangi aşamaları kapsar?

Öncelikle endodonti tedavisi zor bir işlem mi? Bu soruya cevap vermek gerekirse; uzman hekimlerce kolay bir şekilde yapılan tedavi yöntemi hızlı bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Böylelikle hastaların en kısa süre zarfında rahatsızlıkların giderilmesi sağlanmaktadır.

Kanal Tedavisi Nedir? Endodonti Tedavisi Kaç Seans Sürer?

kanal-tedavisi

Endodonti olarak da bilinen yöntem; enfekte veya hasarlı dişin özünün çıkarılması ve söz konusu olan dişin dezenfekte edilerek tekrar dolguyla kapatılmasını kapsar. Genellikle profesyonel hekimlerce yapılan başarılı tedaviler kendilerini göstermektedir. Endodontitedavisi neden yapılır? Endodontiye neden olan pulpa hasarının sebepleri şunlardır;

  • Derinleşen çürükler
  • Dişin hem geçmişte hem de yakın zamanda aldığı darbeler
  • Çatlayan diş ve oluşan hasarlar

Başarılı yapılan tedavilerin yanında başarısızlıkla sonuçlanan birçok endodonti yöntemi de bulunmaktadır. Başarısız kanal tedavisi belirtileri olarak da ciddi yan etkiler görülmektedir. Bu noktada başarısız bir şekilde yapılan kanal tedavisinin zararları günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek niteliktedir.

Peki, başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır?Bu tarz durumlarda; diş renginde ciddi anlamda değişiklik yaşanması, şişlik, dişte normalin dışında daha şiddetli ağrı, dişte enfeksiyon ve hassasiyet görülmektedir. Belirtilen etkilerin görülmemesi için profesyonel hekimlerce birden fazla seans gerçekleştirilerek, çeşitli adımlar uygulanır. İşte, bu adımlar!

1 – İlk Muayene

Yapılan ilk muayene sonrasında dolgu mu kanal tedavisi mi olacağına hekim karar verecektir. Çürük endodonti  tedavisiuygulamalarında genellikle çürüğün durumuna ve boyutuna göre; dolgunun kaç seans olacağına karar verilir.

Aynı zamanda hekim bu aşamada dişlerin apseli ve iltihaplı olup olmadığını da kontrol eder. Peki, iltihaplı dişe kanal tedavisi yapılır mı? İltihaplı dişe endodonti yapılması mümkün değildir. Öncelikle antibiyotik kullanılarak iltihabın dağıtılması gerekir. Ancak acil bir durumda, iltihaplı olan dişlere de bu tedavi uygulanmaktadır.

kanal-tedavisi

2 – Kanal Tedavisi 2. Aşama Diş Radyografisinin Çekilmesi

Dişlerin ve diş etleri ile ilgili sorunları net olarak gösteren diş radyografisi, tedavinin 2. aşamasında yapılan bir uygulamadır. Endodonti tedavisi ne kadar sürergibi sorulara net bir cevap röntgen sonrası verilmektedir. Çünkü bu yöntem, dişin hem dış hem de iç bölümünün daha net ve çıplak gözle görülmesini sağlamaktadır.

Çene cerrahisi gibi uygulamalarda da radyografi tercih edilmektedir. Endodonti tedavisinde radyografinin önemi, dişlerde enfeksiyon olup olmadığını göstermesini de kapsar. Hekimler röntgen sonucunda dişteki hasarı değerlendirir. Daha sonra dolgu veya endodontiye karar verir.

3 – Diş ve Çevresinin Uyuşturulması

Endodonti için diş pulpasının çok hasarlı olması gerekir. Kanal tedavisinin muayene ve radyografi işlemlerinden sonra ilk basamağı diş ve çevresinin uyuşturulmasıdır. Dişte yapılan işlemler bu sayede hissedilmemektedir. Ancak dişte apse oluşumundan kaynaklı şiddetli bir ağrı mevcutsa, dişe lokal anestezi uygulanmaktadır.

4 – Kanal Tedavisi Yapılacak Dişin Çevresindeki Dokuların İzole Edilmesi

Endodonti tedavisi acıtır mı? Genellikle bu tedavi yönteminin çok ağrılı olduğu düşünülmektedir. Ancak artık günümüzde uygulanan etkili anestezik maddeler ile sızısız ve acısız bir şekilde gerçekleşmektedir. Hekim tedaviye geçmeden önce, dişin içerisindeki dokuları izole eder ve hasarlı pulpayı dikkatli bir şekilde çıkarır.

kanal-tedavisi

Bir dişe yapılan bu tedavi kaç dakika sürer? Tamamen hekimin uzmanlığı ve dişin durumuna bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ancak ortalama bir endodonti tedavisi 30 ile 90 dakika arası sürmektedir. Bazı vakalarda enfeksiyon olması durumunda, hekim bir hafta beklemeyi önerir ve dolgu malzemesini ona göre koyar.

5 – Diş Kök Kanallarına Giriş Yapılması İçin Gerekli Olan Endodontik Malzemelerin Hazırlanması

Estetik diş hekimliği kapsamında tedavi için gerekli olan endodontik malzemeler, bu aşamada hazırlanmaktadır. Kalıcı dolgu işlemi için gutta percha ve dental macun gibi maddeler tercih edilmektedir. Bu malzemeler profesyonel bir şekilde hazırlanarak, kök kanalına gelebilecek herhangi bir sızıntıyı engeller.

6 – Diş Kök Uzunluğunun Hesaplanması

Diş hekimi dolgu yapacağı malzemeye karar vermeden önce diş kök uzunluğunu hesaplamaktadır. Kök kanal boyunun tespit edilmesi için çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemler arasında radyografik yöntemler, parmak hassasiyeti, elektronik yöntemler ve kağıt koni incelemeleri gibi yöntemler bulunur. Bir veya iki yöntem tercih edilerek, farklı vakalarda tam doğrulama gerçekleşmektedir.

kanal-tedavisi
Kanal Tedavisi

7 – Diş Kök Kanalının Şekillendirilmesi

Diş kök kanalının şekillendirilmesi işleminde; konu olan dişin hasar görmüş ve artık canlılığını yitirmiş pulpa dokusu çıkarılmaktadır. Daha sonra kök kanalı doğru bir şekilde tedavinin uygulanabilmesi için uygun aparatlarla şekillendirilmektedir.

8 – Diş Kök Kanal Boşluğunun Temizlenmesi

Endodonti tedavisinde diş kök kanallarının şekillendirilmesi işleminde, dişin kalıntıları köklerde tıkanmalarına neden olmaktadır. Böyle durumlarda diş kök kanal boşluğunun güzel bir şekilde temizlenmesi gerekir. Diş hekimleri bu aşamada kök kanalının temizliğini yapmaktadır.

9 – Temizlenen Kök Kanal Boşluğunun Dolgu Malzemesi İle Doldurulması

Kök kanallarının şekillendirilmesi ve temizlenmesi işlemlerinden sonra; dişte oluşan hassasiyetin iyileşmesi için hekimler, 4-5 günlük bir süre beklemeyi önerebilir. Bu süreçte diş oyuğu dışarıdan sızıntı almayacak şekilde geçici bir dolgu malzeme ile kapatılır.

kanal-tedavisi

Eğer böyle bir duruma gerek duyulmuyorsa kalıcı dolgu işlemi yapılır. Aynı dişe iki kez kanal tedavisi yapılması mümkündür. Böyle bir durumda eski kanal dolgusu çıkarılır ve diş kanalı tekrar şekillendirilerek temizlenir. Sonrasında ise kalıcı dolgu ile delik kapatılır. İstek doğrultusunda diş beyazlatma işlemi de yapılabilir.

10 – Son Olarak Tedavi Sonrası Tekrar Radyografi Çekilmesi  

Tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından gerekli prosedürlerce dişin tekrar radyografisi çekilmektedir. Diş hekimi bu radyografi sayesinde işlemin başarılı olup olmadığına karar verir. Röntgen sonrası diş hekimi tedavinin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini düşünüyorsa, tedaviyi sonlandıracaktır.

Başarılı bir şekilde gerçekleştirilenendodonti sonrası ağrıgörülebilmesi de muhtemeldir. Ancak bu ağrı uzun süre rahatsızlık verecek bir boyutta olmayacaktır. Böyle bir durumla karşılaşan hastaların, hekimleri ile irtibat hâlinde olması gerekir.

Endodonti Tedavisi Sonrası Yapılacaklar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Endodonti tedavisinde; tedavi ile birlikte dişin sahip olduğu tüm diş sinirleri alınır. Bu nedenle dişin dışarıdaki uyarıcı etkilerden rahatsız olması gibi bir durum söz konusu değildir.  Ancak tedavi sonrası doku iltihabı gelişebilmekte ve bu nedenle hassasiyet hissedilebilmektedir.  Kanal tedavisi sonrası diş üstüne basamama gibi bir durumda bu nedenden kaynaklanmaktadır.

Uygulanan endodonti tedavisi sonrası yemek yeme durumu da en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Genellikle en az 3 saat bir şey yenilmemesi önerilmektedir. Endodonti tedavisinden sonra yemek isteyen kişiler, belirtilen süreyi beklemelidir. Daha sonra ise dişe zarar verecek şeker tüketimini azaltmak da etkili olacaktır.

Kanal tedavisi yapılan diş neden apse yapar?Tedavi sonrası enfeksiyon oluşması yanlış ve eksik yapılan bir operasyonun göstergesidir. Bu noktada tedavi süreci içerisinde dişte tespit edilmeyen herhangi bir kırık veya çatlak bu duruma neden olmaktadır. Aynı zamanda yetersiz diş restorasyonu sonucunda da, bu tarz enfeksiyonların görülmesi muhtemeldir.

Başarılı Bir Şekilde Gerçekleştirilen Endodonti Tedavisi Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

kanal-tedavisi

Profesyonel kişilerce yapılan işlemlerin ardından onarılan dişler ömür boyu kullanılmaktadır. Ancak burada önemli olan nokta, doğru ağız ve diş bakımının yapılmasıdır.  

Dişi canlı bir şekilde tutan pulpa, endodonti tedavisinde çıkarılmaktadır. Dişler böyle bir durumda daha hassas ve kırılgan olabilmektedir. Hekim bunu göz önünde bulundurarak, dolgu uygulamasının dişin durumuna göre yapacaktır. Ancak tedavi edilen dişlerin düzenli bakımını yapılması da hastalara kalmaktadır. Düzenli bir şekilde bakımı yapılan dişler, daha uzun süreli kullanılmakta ve sağlıklı olmaktadır.

Endodonti tedavisi uygulanan dişlerde tekrar çürük görünmesi gibi bir durum ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle böyle bir durumun ortaya çıkmaması ve çeşitli problemlere yol açmamak için; düzenli bir şekilde ağız bakımı yapılmalıdır. Gerekli durumlarda diş hekimi muayenesi önerilmektedir.

Kanal Tedavisi Fiyatları

Endodonti tedavisi fiyat 2023 yılı seçenekleri geçen yıla göre oldukça değişmiştir. Bu değişim Kanal tedavisi – Ekşi gibi sitelerde eleştirilmiştir. Bir diş endodonti tedavisi kaç para?Bu soru 2022 yılında sorulduğunda, 700 ile 900 arasında bir fiyat verilmekteydi. Ancak 2023 yılında bir kanal tedavisi fiyat aralığı; 1100 ila 2500 arasında değişiklik göstermektedir.

Bu fiyat aralıkları diş kök sayılarına göre belirlenmektedir. Yani tedavi fiyatı hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Böylelikle endodonti tedavisi nekadar? Sorusuna cevap net bir şekilde cevap verilmemektedir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kanal Tedavisi 10 Adımda Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!