USD32,35
EURO35,11
JPY0,215700
RUB0,349700
GBP41,10
EURO/USD1,08
BIST9.079,97
GR. ALTIN2.309,08
BTC70.492,27

Kabakulak Hastalığı Nedir? Kabakulak Belirti ve Tedavisi!2023

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (7)
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kabakulak hastalığı yaygın ve bulaşıcı mı soruları ile akıllarda merak uyandıran bir hastalıktır. İşte kabakulak detayları!

Kabakulak rahatsızlığı özellikle eski zamanlardan kalma ve çokça korkularak önemle alınan bir rahatsızlıktır. Özellikle bu hastalığın bulaşıcı olup olmadığı da ilgi ve merak konusu olmaktadır.

Kulağın etrafında nükseden bu rahatsızlık genellikle çocuklarda görülmesi ile de bilinmektedir. Belirtileri ve tedavi yöntemleri ile bilinçlenilmesi gerekilen bir hastalık olan kabakulak detaylarını yazımız içeriğimizde paylaştık.

Kabakulak Hastalığı Nedir?

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (1)
Kabakulak Hastalığı Nedir? Kabakulak Belirti ve Tedavisi!

Kabakulak rahatsızlığı genellikle küçük çocuklarda görülen bir hastalık türü olarak bilinmekte ve halk arasında geçmektedir. Kabakulak oluşumu kulağın alt tarafında ve çenenin alt kısmında bulunan parotis bezlerine bağlı olarak oluşmakta ve etki göstermektedir.

Parotis bezi; tükürük bezi olarak da bilinen ve kulak kepçesinin ön tarafından çeneye doğru uzanan kısımda yer almaktadır. Parotis bezlerinin önemi özellikle mimik hareketlerini yaparken çok büyüktür.

Mimik ve yüz hareketlerini gerçekleştirirken yardımcı olan sinirler parotis bezi yani tükürük bezlerinin içerisinden geçerler. Kabakulak rahatsızlığının parotis bezleri ile bağlantısı ise; hastalığın oluşumunun bezlerin viral enfeksiyon kapması sonucu oluşmasıdır.

Kabakulak rahatsızlığı genellikle 5- 10 yaş arası çocuklarda daha fazla görülmektedir. Kabakulak rahatsızlığını eğer hayatınızda bir defa atlattıysanız vücut hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur ve bir daha geçirme şansı en az indirgenir.

Kabakulak Hastalığı Belirtileri

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (2)

Kabakulak rahatsızlığı hakkında sorulan sorular genellikle akıllarda birçok soru işareti yaratır. Bu sebeple özellikle belirtilerini maddeler halinde sizinle paylaşacağız. Kabakulak yüksek görülme ihtimalini küçük çocuklarda bulundururken yetişkinlerde de görülme ihtimali bulunmaktadır.

Hastalığın belirtilerini eğer üzerinizde görüyorsanız mutlaka bir uzman doktora başvurmanız gerekir. Daha sonra ek takviye tedavi yöntemlerini de deneyebilir, bitkisel yollara da başvurabilirsiniz. İşte, kabakulak rahatsızlığı belirtileri şu şekildedir:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk hissi
  • Halsizlik
  • İştahta kayıp oluşumu
  • Ateş
  • Vücut ağrıları
  • Eklem ve kas ağrıları oluşumu, artması
  • Yemekleri yutmada güçlük yaşama
  • Çiğneme sırasında oluşan ağrı
  • Çenede veya yanakta oluşan şişlik veya ağrı

Bu saydığımız belirtiler her vücudun bağışıklık sistemine göre farklılık gösterebilir her vücutta farklı seyredebilir. Bu sebeple belirlenen belirtiler her vücutta birebir izlenmesi mümkün değildir. Fakat bu belirtilere sahip olan kişilerin uzman bir doktora başvurmasını ve yardım almasını önermekteyiz.

Kabakulak Kaç Günde Geçer

Kabakulak hastalığı bulaşıcı mı sorusu en çok merak edilen sorular arasındadır. Kabakulak rahatsızlığının tanımını ve açıklamasını yaparken küçük çocuklarda; 5 ila 10 yaş arası vücutlarda görülme ihtimalinin yüksek olduğundan bahsettik.

Bu durum sonucunda çocukların okulda bulaşıcı bir hastalık ile bulunması ve dolaşması herkes açısından tehdit oluşturan unsur olmakla beraber korkutucu da bir durumdur. Kabakulak rahatsızlığı, bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve dikkatli bir şekilde atlatılması gerekir.

Kabakulak hastalığı bulaşma süreci öksürme ile hava yolu aracılığını kullanarak başka vücutlara bulaşır. Bu sebeple bu hastalığa kapılmadan önce 7 gün ve hastalık seyrettikten 9 gün sonra süreci içerisinde bulaştırma riski devam eder.

Hatalığın bulaşması sadece hava yolu ile değil aynı eşyaları başka bir insanın kullanması sebebi ile de bulaşabilir.

Kabakulak rahatsızlığının geçme süresi ise farklılık gösterebilmekle beraber bu farklılıklar afaki değildir. Bu rahatsızlığın sizde başlamış olduğunu anlamak için, tükürük bezlerinin şişmesi ve bunun çoğu zaman yüzde belirginleşmesi gerekir.

Şişen bezler üzerine uygulayacağınız bazı işlemler ile beraber bu rahatsızlık en geç 1 hafta sürmektedir. En erken 5 gün süren kabakulak rahatsızlığı her vücutta farklı süreleri kapsayabilmektedir. Tam iyileşme süreci ise yaklaşık 2 hafta denilebilmektedir.

Yetişkinlerde Kabakulak Nedir? Nasıl Seyreder?

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (3)

Kabakulak hastalığı kısırlık yapar mı sorusu da aynı şekilde çok merak edilen bir konudur. Bu rahatsızlık bulaşıcı olması sebebiyle çokça korkulan bir hastalıktı. Kısırlık konusunda ise erkek kısırlığına sebep olunabileceği aşikârdır.

Kabakulak hastalığı virüsü testiste tutunabilmekte ve orada kısırlığa sebebiyet verebilmektedir. Kabakulak rahatsızlığı virüsünün kısırlığa neden olması küçük yaşlarda; yani ergenlikten öncesinde daha az ihtimali içerir.

Ergenlik döneminden sonra geçirilen rahatsızlık sonucu kısır oluşumu daha çok söz konusu bir konu olmaktadır. Yetişkinlerde seyredilen hastalığın belirtileri ise şu şekildedir:

  • Eklem ve kas ağrıları oluşumu, artması
  • Yemekleri yutmada güçlük yaşama
  • Çiğneme sırasında oluşan ağrı
  • Çenede veya yanakta oluşan şişlik veya ağrı
  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Yorgunluk hissi
  • Halsizlik
  • İştahta kayıp oluşumu
  • Ateş
  • Vücut ağrıları

Kabakulak rahatsızlığının belirtileri eğer üzerinizde var ise hızlı bir şekilde tedavisini olabilmek için uzman bir doktora başvurun.

Kabakulak Belirtileri Yetişkin Kabakulak Hastalığı

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (4)

Yetişkinlerde oluşacak kabakulak rahatsızlığı çocuklarda oluşan rahatsızlık belirtileri ile benzerlik göstermektedir. Bu belirtiler benzerlik gösterir fakat hastalığın şiddeti farklıdır. Her bünyede hastalık şiddeti farklı seyretmektedir.

Hastalığın komplikasyonları daha şiddetli olabilir ve hastalık ağır atlatılabilir. Kabakulak dendiğinde yalnızca akla çocukların gelmesi doğru değildir. Çünkü bu hastalık yetişkinler üzerinde de görülür.

Yetişkinler üzerinde görülen hastalığı n en büyük belirtisi çene altında ve yanak kısmında oluşan şişliklerdir. Bu şişlikler hastalığın en iyi habercilerindendir.

Kabakulak Olunca Ne Yapmalı

Kabakulak hastalığına ne iyi gelir hastalık gerçekleştiğinde ne yapmalı tarzı sorular en az tanımlayıcı sorular kadar çok sorulmaktadır. Kabakulak rahatsızlığının en büyük belirtisi çene altı şişliği ve ağrısıdır. Bu belirtileri takip eden diğer belirtiler ise; baş ağrısı, ateş ve halsizliktir.

Bu belirtilerde yine şişliğin takibinde kalan belirtilerdendir. Kabakulak rahatsızlığı oluştuğunda bu rahatsızlığa en gel olunabilecek bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple ilaca başlama ve hastalığın geçmesini hızlandırma tarzı bir yola başvurulamaz.

Bu hastalığın en büyük tedavisi istirahattir. Elbette hastalık bulaşıcı olduğundan da yapılacak en güzel şey sosyal yaşamdan uzakta istirahat ederek kendini bir nevi karantinaya alarak diğer insanlara herhangi bir risk uyandırmamadır.

Kabakulak hastalığı; baş ağrısı, kulak ve çene ağrısı şikâyetlerine ve belirtilerine tedavi sunulamasa da ağrı kesiciler kullanılabilir. O bölgelerde oluşan ağır ağrıların üstesinden gelebilmek için ağrı kesici takviyesi almanız gerekecektir.

Bu zorlu dönemde bolca sıvı tüketimine önem vermekte yine dikkat etmeniz gerekenler arsında yer alır. Aynı şekilde herkesten uzak bol dinlenmeli bir kısa tatil yapmanız da hastalığınıza iyi gelecek diğer maddedir.

Kabakulak Hastalığı Tedavisi

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (5)

Kabakulak hastalığı nasıl geçer neden olur ve belirtileri nelerdir açıklığa kavuşturduk. Şimdi ise hastalığın tedavisinde ne kullanılır ve ne yamak gerekir onu açıklayacağız. Kabakulak rahatsızlığının herhangi bir ilaç tedavisi yöntemi bulunmamaktadır.

İlaç tedavisinin olmaması ile beraber evde uygulanacak bazı tarifler ve tedavi yöntemleri ise şu şekildedir. Yüzünüzde yer alan şişmiş tükürük bezlerinin yatışması için buz ile uygulama gerçekleştirebilirsiniz.

Buzu şişen bezlerin üzerinde tutarak bezleri yatıştırabilirsiniz. Hastalık nedeni ile oluşan çiğnemede zorluklar ve ağrıları yaşamamak veya en aza indirgemek adına çiğnemesi zor yiyecek tüketimine ara vermelisiniz.

Bu yiyecekler yerine sıvı tüketimini arttırarak, yemek menüsünde de genellikle çorba veya sulu yemeklere yer vermelisiniz. Böylece çiğneme sırasında yaşayacağınız ağrıları en aza indirgemiş olursunuz.

Tükürük bezlerinde oluşacak ağrı ve şişlikleri arttırmamak ve ağrıları dindirmek adına asit tüketimine ara verin. Kabakulak hastalığı tedavisi yoktur fakat bu hususlara dikkat etmeniz önerilir.

Asit tüketimine ara verdiğinizde tükürük bezlerinde daha da fazla oluşabilecek ağrılara engel olmuş olursunuz. Bir diğer yapılacak yöntem ise yükselen ateş belirtisine karşılık olarak yapılacak fazlaca sıvı tüketimidir.

Bol bol su tüketin ve dinlenin. Fakat su tüketimini kesinlikle yabana atmayın, ateş belirtilerinizde en çok ihtiyacınız olan yöntem olacaktır.

Kabakulak Ne İyi Gelir?

hederaguncel-kabakulak-hastaligi (6)

Kabakulak rahatsızlığı sırasında banyo yapılır mı soruları da sıklıkla sorulur. Kabakulak olan bir hastanın banyo yapmasında herhangi bir sakınca ve sıkıntı görülmemektedir. Kabakulak olan bir kişi, evde tedavi yöntemlerini araştırmaktadır.

Kabakulak hastalığı nedir sorusunu cevaplandırdık. Fakat hastalığın tedavisi olmamakla beraber rahatlatıcı bir takım yöntemlere başvurulabilir. Bu yöntemler sayesinde hastalık sonucu oluşan belirtiler daha fazla yükselmemek ve artmamakla beraber ağrılar biraz daha dinebilir.

Ağrıların dinmesi için elbette iyi bir ağrı kesici kullanmanız gerekir. Böylece daha rahat uyuyabilir ve dinlenebilirsiniz. Tüm bunların aynı sıra bağışıklık sisteminizi de korumalı ve güçlü tutmanız gerekir.

Yemek tercihlerinizde yoğurt veya çorba tarzı yiyecekleri tercih etmenizi öneririz. Olca sıvı tüketimi gerçekleştireceğiniz istirahat günlerinizde herhangi biri ile özel eşyalarınızı paylaşmayın.

Özel eşyalarınızı başka birinin kullanması sonucu rahatsızlığınız karşı tarafa bulaşabilir ve etrafınızda yaygınlaşabilir. Bu durumdan kaçınmanız gerekir. Böbrek taşı nasıl düşürülür yazımızı inceleyebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kabakulak Hastalığı Nedir? Kabakulak Belirti ve Tedavisi!2023

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!