USD33,06
EURO35,92
JPY0,216000
RUB0,389300
GBP42,64
EURO/USD1,08
BIST10.871,48
GR. ALTIN2.515,50
BTC65.645,69

İhlas Suresi Anlamı Nedir? – İhlas Suresi Türkçe Meali

ihlas-suresi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhlas suresi, İslam dininde önemli bir yere sahip olan surelerin başında gelir. Öyle ki dini eğitim çerçevesinde yetiştirilen çocukların da öğrendiği ilk surelerden biri İhlas’tır. Kur’an-ı Kerim’in 112. suresi olan İhlas, kısa olması sebebiyle de kolayca ezberlenebilir. Biz de bu yazımızda sizlere İhlas suresi hakkında bilmeniz gerekenleri sunmak isteriz.

İhlas Suresi Nedir?

İhlas, şüphesiz ki en çok okunan surelerin başında gelmektedir. Bunun nedeni de surenin anlamı ve kısa olmasıdır. İslam dininde önemli bir yere sahip olan bu sure, okullarda da ilk öğretilenler arasında yer alır. Surenin öne çıkan bir diğer önemli özelliği de “birlik” mesajı veriyor olmasıdır.

İhlas suresi Arapça haliyle şu şekilde geçmektedir:

1. Kul hüvellâhü ehad

2. Allâhüssamed

3. Lem yelid ve lem yûled

4. Ve lem yekün lehû küfüven ehad

Görüldüğü üzere de sure, toplamda 4 ayetten meydana gelmektedir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi kısa bir süre olan İhlas, ezberlenmesi en kolay sureler arasında da başı çekmektedir. Kevser Suresi gibi kısa sureler ile bir arada ezberlenen İhlas, İslam’ın önemli sureleri arasında yer almaktadır.

ihlas-suresi

İhlas Suresi Meali Nedir?

İhlas suresi anlamı bakımından da önem taşıyan sureler arasında yer alır. Özellikle de İslam’da tevhid yani birlik anlamını taşıyan bu sure, bağlılık anlamına da gelir.  İhlas suresi Türkçe okunuşu olarak şu tercüme gösterilmektedir:

1. De ki; O Allah bir tektir.

2. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O’na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir).

3. Doğurmadı ve doğurulmadı

4. O’na bir denk de olmadı.

İhlas suresi fazileti de aslında bu Türkçe tercüme sayesinde gayet net bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Aslında Allah’ın mahiyetinin kısa bir anlatımı olan sure, Allah’ı en güzel şekilde betimleyen surelerden de biridir.

İhlas Kelime Anlamı Nedir?

İhlas suresi Diyanet kaynaklarında uzun uzun açıklanmış bir suredir. Dolayısıyla “ihlas” kelimesinin anlamı da yine Diyanet tarafından net bir biçimde tanımlanmıştır. Buna göre de kelimenin anlamı olarak “samimi olarak dine içtenlikle bağlanmak” anlamı gösterilebilir. Bunun yanı sıra ihlas kelimesi için “esasları Allah için uygulamak” tanımı da yapılmaktadır.

Daha önce de belirttiğimiz gibi sure, Allah’ın tek ve bir olduğunu ortaya koyan bir anlama sahiptir. Evren üzerindeki tüm varlıklar da Allah’a muhtaç olup bu birliğe inanmalıdır. Bu da İslam dininde “tevhit” inancına denk düşmektedir.

İhlas Suresi Kaç Ayet?

Surenin ayet sayısı 4’tür. Bu da aslında bizlere surenin ne kadar kısa olduğunu gösterir. Her ne kadar kısa bir süre de olsa İhlas, anlam açısından oldukça doludur. Öyle ki surenin dört ayetinin her birinde Allah’a dair önemli detaylar yer almıştır. Zaten öğrenilmesi gereken ilk surelerden biri olan İhlas, kısa ve öz anlatımı sayesinde herkes tarafından bilinen bir suredir.

Söz konusu surenin sayısal verileri olduğunda şu detayları da öğrenmek önemli olabilir:

  • Sure numarası: 112
  • Ayet sayısı: 4
  • Kelime sayısı: 15
  • Harf sayısı: 47
ihlas-suresi
İhlas Suresi

Surenin Diğer İsimleri Nelerdir?

İhlas suresi nasıl okunur ve halk dilinde başka bir isme sahip midir bakalım isteriz. Sizin de bildiğiniz üzere pek çok surenin halk dilinde farklı isimleri olabiliyor. Sonuçta İhlas da çok bilinen bir sure olması sebebiyle farklı isimlerle anılabiliyor. İşte, surenin Türkçe’de halk dilinde sahip olduğu diğer isimler:

İhlas Suresi’nin Diğer İsimleri
İhlas-ı Şerif (Genellikle surenin tam ismi olarak geçer)
Kul hüvallah (Halk dili)
Kul hü (Halk dili)

İhlas’ın halk dilindeki kullanımları genellikle herkes tarafından bilinip benimsenmiştir. Bu durum pek çok suredce görülebilir. Örneğin Fatiha Suresi için de halk dilinde “Elham” kelimesi kullanılır. Bu tür kelimelerin kullanım nedeni de surelerin ilk harf ya da kelimelerinin bu şekilde olmasıdır.

Surenin Tefsiri Nasıl Yapılır?

Her surede olduğu gibi İhlas için de din alimlerinin belli başlı yorumlamaları vardır. Bildiğiniz üzere Kur’an-ı Kerim, yorumlanması söz konusu olan kutsal kitaplardan biridir. Derin bir alt metin barındıran Kur’an, her surede bir tefsir gerektirmektedir. Dolayısıyla İhlas gibi herkes tarafından bilinen bir surenin de tefsirlerinin yapılmış olması söz konusudur.

İsterseniz surenin her bir ayetinde anlatılmak istenenlere tek tek daha da yakından bakalım:

İhlas Suresi İlk Ayet Tefsiri

İlk ayette aslında genel hatlarıyla Allah’ın tek ve bir olduğundan bahsedilmektedir. Zaten İslan dini de tamamen bu inanç üzerinedir. İslan dininin en birincil esası her şeyin temelinin Allah’a dayandırılması ve Allah’ın tek olmasıdır. Dolayısıyla İhlas’ın ilk ayeti de bunu vurgulamaktadır.

İlk ayete göre Allah tektir ve onun eşi ve benzeri yoktur. Allah’ın dışında ibadet edilen her şey de batıldır. Dolayısıyla Allah’a iman etmek demek İslam dininin de en önemli gerekliliğini yerine getirmek demektir. İşte bu yüzden de İhlas, anlamı ve vurguladıkları bakımından birincil önem taşıyan surelerden biridir.

Surenin İkinci Ayet Tefsiri

Surenin ikinci ayetinde ise Allah’ın hiç kimseye ve herhangi, bir koşulda muhtaç olmadığı bilgisi verilir. Hatta bu kısımda tüm Müslümanların da Allah’a muhtaç olduğu vurgulanmaktadır. İkinci ayetin en önemli kısımlarından biri de “samed” kelimesinin yer almasıdır. Samed demek, aslında Allah’ın hiç kimseye muhtaç olmamasıdır. Ayrıuca “Samed” Allah’ın 99 adından da biridir.

Surenin Üçüncü Ayet Tefsiri

Surenin üçüncü ayeti de aslında İslam dininin önemli konularından birine değinir. Bu ayetin yorumlamasına bakılacak olduğunda Allah’ın doğurulmadığı ve doğrulmayacak olduğu bilgisine ulaşılır. Yani aslında Allah’ın bir soy devamlılığının olması söz konusu değildir. O, tektir ve bir soya da bağlı değildir. Dolayısıyla Hristiyan inancında olduğunun zıttı olarak Allah’ın bir çocuğu bulunmamaktadır.

Üçüncü ayetin taşıdığı önem diğer dinlerin ve pagan inancının da çürütülmesi demektir. Örneğin Mekkeli paganların inancına göre melekler de aslında Allah’ın kızlarıdır. Fakat bu iddia, İslam dininde kesin olarak yalanlanmaktadır. Allah’ın herhangi bir soya mensup olması söz konusu değildir.

Surenin Dördüncü Ayet Tesfiri

Surenin son ayetinde ise Allah’a denk olabilecek herhangi bir gücün var olamayacağından bahsedilmektedir. Yani Allah tektir ve bir tanedir, dolayısıyla ona denk olan başka bir valığın olması söz konusu bile değildir. Zaten tüm evreni yaratanın Allah olduğu düşünüldüğünde böyle bir denkliğin olması da mümkün değildir.

İlginizi Çekebilir: Tesbih Duası

Sık Sorulan Sorular

Söz konusu İhlas suresi olduğunda özellikle bazı detayların merak edildiğini biz de biliyoruz. İslan dininin en çok okunan surelerinden olan İhlas’ın gerekli açıklamalarını da sizlere yapmış bulunuyoruz. Fakat bunun yanı sıra İhlas suresi hakkında merak edilen birtakım sorular daha vardır. İsterseniz bu sorulara yakından bakarak en uygun yanıtları vermeye çalışalım:

Ihlas Suresi Hangi Dua?

İhlas, Kur’an-ı Kerim içerisinde yer alan en kısa sureler arasındadır. Toplamda dört ayetten oluşan sureyi zaten yazımızda inceledik. Pek çok kişi, İhlas’ın hangi dua olduğunu da merak etmektedir. Biz de buna surenin halk dilindeki isimleri ile yanıt verebiliriz. İhlas suresi için halk dilinde “kul hü” ya da “kul hüvallah” gibi isimler de kullanılmaktadır.

Ihlas Suresi Ne İle Başlıyor?

Surenin ilk kısmında “kul hüvellahü ehad” kelime grubu geçiyor. Bunun da anlamı olarak “De ki; O, Allah’tır bir tektir” tercümesi yapılıyor. Zaten surenin ilk kısmı da aslında ilkk ayete denk düşüyor. İlk ayet dediğimiz nokta da zaten surenin geri kalan anlamını tanımlar nitelikte oluyor.

Ihlas Suresini Günde Kaç Defa Okumak Gerek?

İhlas, Kur’an-ı Kerim’de yer alan en önemli ve özel surelerden biridir. Pek çok fazileti bulunan sureyi günde en az 100 defa okumanın çok faydası vardır. Örneğin sureyi günde 100’er defa okuayn kişiler, günahlarının affını dahi isteyebilirler. Allah’ın tek olduğunu ifade eden sure, İslam inancına göre önemli faziletleri Müslümanlara sunmaktadır.

Abdest Almadan İhlas Suresi Okunur Mu?

Şayet ki İhlas’ı ezberden okuyacaksanız abdest almanıza gerek yoktur. Günlük hayatınızı idame ettirirken de sureyi içinizden tekrar edebilirsiniz. Fakat sureyi Kur’an-ı Kerim’den okuyacaksanız bu durumda abdest almanız gerekir. Hatta gusul abdesti olmayan kişilerin de gusul alması önemlidir.

İhlas Okurken Besmele Çekilir Mi?

İhlas okumaya başlamadan evvel besmele çekilmesi önemlidir. Kur’an’ın en faziletli surelerinden biri olan İhlas, besmele ile okunması gereken surelerden biridir. Dolayısıyla sureyi her okumaya başlamadan önce mutlaka besmele çekmelisiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
İhlas Suresi Anlamı Nedir? – İhlas Suresi Türkçe Meali

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Hedera Güncel ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!